Αποφασίζω να το πάρω, αφενός γιατί 30 E δεν μου φάνηκαν πολλά και αφετέρου γιατί τελευταία έχω αναπτύξει μια αδυναμία στα ορθογώνια (δεκαετιών 1930-1960). Από κάποια "περίεργα" δεκαετίας '30 έως τo classy ρολόι του Alain Delon στα 60s΄
Μάλιστα τελευταίο απόκτημα μου ήταν ένα Omega του 1947 με εκπληκτικό ατσάλινο case και μηχανισμό R17.8 που χαίρομαι να το φοράω.
Το Ι.R.O. πάλι φαινόταν ότι δεν είναι ούτε ήταν ποτέ ένα ακριβό ρολόι (εννοώ από κάποιο οίκο). Αργότερα στο σπίτι ανοίγω το καπάκι και αντικρύζω ένα μηχανισμό χωρίς διακριτικά ebauche. Κλασσική κατασκευή πιθανότατα γαλλικής/ελβετικής προέλευσης με 15 ρουμπίνια όπως γράφει και στη πλάκα. Ψάχνω στο Ιντερνετ για τα αρχικά I.R.O. - τίποτα (όχι, δεν ήλπιζα σε κάτι σαν LUC γιατί θα το είχα δει κάπου κάποια στιγμή στα 20 χρόνια που ψάχνω vintage ρολόγια). Μετά από κανένα 2 ωρο βρήκα όμως μια πιθανή απάντηση >> τα αρχικά πρέπει να σημαίνουν International Refugee Organization. Και εξηγώ: οι τελείες με πονήρεψαν ότι είναι σύντμηση και όχι trademark και το βασικότερο, ο I.R.O. λειτούργησε από το 1946-1952 (http://en.wikipedia.org/wiki/Internatio ... ganization) σαν πρόδρομος του σημερινού UNHCR, δηλαδή την περίοδο που εκτίμησα από την πρώτη στιγμή ότι ήταν κατασκευασμένο το ρολόι (βλέπε design, ακόμα και το plexiglass ήταν εποχής). Υποθέτω ότι το ρολόι αυτό κατασκευάστηκε σε κάποιες δεκάδες κομμάτια επί παραγγελία για τους υπάλληλους του I.R.O. πριν 50 χρόνια. Το φοβερό είναι η κατάσταση που διατηρήθηκε και οι χρόνοι που σήμερα κρατάει (<+20sec/d)!
Για να μη σας κουράζω, σας παραθέτω 2 φωτογραφίες:

Αν κάποιος έχει άλλη πιθανή απάντηση σχετικά με την ιστορία, περιμένω κάποιο διαφωτιστικό post !
Kωνσταντίνος (VC222)