ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ROLEX, ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ROLEX;

Σε αυτή την θεματική ενότητα θα γίνετε αναφορά σε όλες τις εταιρείες οι οποίες προέρχονται από την Ελβετία
VIWOW
Has thanked: 0
Been thanked: 0

ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ROLEX, ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ROLEX;

Δημοσίευση από VIWOW »

Στο τόπικ για την Hublot, ξεκίνησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, για το αν η Hublot, έχει ομοιότητες με τη Rolex.

Νομίζω ότι είναι ένα ενδιαφέρον θέμα που δεν αφορά (μόνο ή καθόλου) την Hublot και για το λόγο αυτό άνοιξα νέο τόπικ.

Θα πω και εγώ τη γνώμη μου:

Είναι λογικό η Rolex να αποτελεί το παγκόσμιο πρότυπο επιτυχίας και αυτό όχι μόνο για τα ρολόγια.

Βέβαια η διαδρομή της είναι πολυετής και πολύ έντονη, για να μπορεί ο οποιοσδήποτε να ονειρευτεί ότι θα την πλησιάσει.

Τηρουμένων λοιπόν των αναλογιών, ας ξεκινήσουμε...

Η πορεία της Hublot δεν έχει καμία σχέση με αυτή της Rolex.

Ούτε στη σημερινή συγκυρία της μοιάζει σε κάτι.

Η Hublot ήταν μια "ήσυχη" εταιρεία μέχρι την άφιξη του Jean Claude Biver.

Τότε ο "ζωηρός" Biver εφηύρε το Big Bang και περισσότερο από αυτό την ιδέα της FUSION.

Της "σύνθεσης" δηλαδή. Υλικών, ιδεών, χρωμάτων, κινήσεων του marketing...

Καμία σχέση με το Oyster, που σκέφτηκε ο Hans Wilsdorf.

Το Big Bang έχει κατηγορηθεί από πολλούς ότι "θυμίζει κάτι".

Το Oyster δεν θύμιζε τίποτα, όταν βγήκε. Σήμερα θυμίζει σε όλους την απόλυτη επιτυχία μιας εταιρείας.

Το Big Bang έχει ημερομηνία λήξεως. Δεν είναι κάτι που ο ίδιος ο Biver θα ακολουθήσει για πολύ καιρό. Γιατί ο Biver είναι Η ΑΛΛΑΓΗ.

H Rolex είναι Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ.

Τι σχέση μπορούν να έχουν;

Η φιλανθρωπική (χάλια έκφραση, καλύτερο το charity) κίνηση του Biver είναι μια από τις χιλιάδες έξυπνες ιδέες του. Πιο έξυπνο ήταν που πλήρωνε κρυφά το λογαριασμό το καλοκαίρι στο καλύτερο εστιατόριο του Μονακό, σε όσα τραπέζια καθόταν ένας που φορούσε Big Bang, χωρίς να εμφανίζεται...

Για την δημοτικού συμφέροντος Rolex είναι η φιλανθρωπία σκοπός. Λίγοι θυμούνται ότι η Rolex είναι ουσιαστικά ένα Ίδρυμα, που σκοπό δεν έχει την κερδοφορία, αλλά την επίτευξη των οραμάτων του ιδρυτή της εταιρείας. Το Ωνάσειο, δεν είναι κίνηση marketing.

Τώρα η Panerai, άλλο πάλι "καπέλο"...

Βγάζει δύο κάσες, γιατί θα χάλαγε ο τόσο συγκεκριμένος χαρακτήρας της. Είναι στρατιωτικό ρολόι. Τι να βγάλει; Έκδοση extra plat; Όλες οι εταιρείες προσπαθούν να δεθούν με μια κάσα. Ιδίως όταν αυτή είναι επιτυχημένη και τόσο καθοριστική. Και η Bell & Ross έβγαζε χρόνια στρογγυλά ρολόγια. Τα θυμόσαστε; Ακριβώς επειδή δεν τα θυμόσαστε, έκανε επιτυχία με το τετράγωνο Β01. Όταν όμως η επιτυχία είναι συνεχής και παρούσα, όλοι σε ταυτίζουν. Χαζός είσαι εσύ να πας να αλλάξεις; Και η JLC Βγάζει 79 χρόνια το Reverso. Τι να κάνει; Να μην το εκμεταλλευτεί, αφού είναι τόσο ωραίο; Η Coca Cola, άλλαξε γεύση;

H Ηublot πάντως θα αναγκαστεί να κάνει το επόμενο βήμα. Δεν μπορεί να μείνει στο Big Bang.

Η Rolex, πάλι θα μείνει στο Oyster πολλές δεκαετίες ακόμη. Και καλά θα κάνει.

Στα διεθνή φόρουμ, τον τελευταίο καιρό, εγώ έχω δει να παρομοιάζουν μία άλλη εταιρεία με την Rolex, με την αρνητική έννοια. Την JLC.

Νομίζω ότι ο λόγος είναι οι μεγάλες προσπάθειες της εταιρείας να επιβληθεί στην αγορά και να αποτελέσει ένα νέου είδους status symbol. Και η JLC κάνει πλέον άπειρες κινήσεις marketing και μοιάζει να θέλει να μην "αφήσει τίποτε στους άλλους".

Αυτό μάλιστα έρχεται σε αντίθεση με το low profile που είχε τόσα χρόνια.

Σήμερα προσδίδει μια glamour νότα (βλέπε Φεστιβάλ Βενετίας, Aston Martin, γυναικεία ρολόγια αμύθητης αξίας κλπ) στη συλλογή της και είναι λογικό οι "σκληροπυρηνικοί" φίλοι της, να δυσανασχετούν/με.

Φιλικά

Κωστής
Άβαταρ μέλους
snapper
Been thanked: 185 times

Re: ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ROLEX, ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ROLEX;

Δημοσίευση από snapper »

Ετσι ειναι....και μου φαινεται πολυ λογικο..... :-)
marios_ch
Has thanked: 48 times
Been thanked: 194 times

Δημοσίευση από marios_ch »

Κωστή θα συμφωνήσω σε όλα μαζί σου φίλε......
Πολύ ωραία τα λες όπως τα βλέπω και εγώ τουλάχιστον...!!!!
stavros_ch
Has thanked: 2 times
Been thanked: 135 times

Δημοσίευση από stavros_ch »

Και εγω θα συμφωνησω.
Ειδικα στο σημειο για το Big Bang..
Πολυ εξυπνη κινηση αλλα δεν μπορουν να μεινουν εκει για παντα..
Θα αναγκαστουν αργα η γρηγορα να αλλαξουν συνταγη..
Οσο για την Rolex καλα κανει και μενει πιστη στο διαχρονικο και all time Oyster, γιατι οπως μας ειπε και ενας καθηγητης μου ''Στο marketing δεν χρειαζεται υπερβολη, χρειαζεται απλα να κερδισεις τον κοσμο'' και η Rolex εδω και χρονια αυτο κανει, κερδιζει τον κοσμο.
Άβαταρ μέλους
antonis_ch
Has thanked: 51 times
Been thanked: 391 times

Δημοσίευση από antonis_ch »

Απλα πρεπει να καταλαβουμε ολοι οτι ολα γινονται για το κερδος και την βιωσιμοτητα των εταιρειων..φυσικα αυτο δεν ειναι κακο αφου αυτος ειναι ο πρωταρχικος στοχος της καθε εταιρειας..Σιγουρα την ενδιαφερει να ταυτιστει και να καθιερωθει στον χωρο αλλα στο τελος της ημερας θα δουν και τι μπαινει στα ταμεια τους..διοτι αν δεν μπαινει χρημα μεσα αντε γεια μετα...ουτε λεφτα για διαφημιση θα υπαρχουν αλλα ουτε για ερευνα και δημιουργια..

Η Rolex ισως ειναι η μοναδικη εταιρεια που δεν προσπαθησε να κανει complications..ενω ολες οι αλλες που αναφερονται (Hublot, Panerai,JLC) εχουν δημιουργησει απο απλα μοντελλα μεχρι gyrotourbilons,equation of time, rattrapante κτλ..

Εδω θετω ενα αλλο ζητημα που το σκεφτομαι κατα καιρους...Δεν τους ενδιαφερει να φτιαξουν κατι αλλο στην Rolex...? Η μηπως φοβουνται την αντιδραση ή οτι δεν θα εχει απηχηση αν προσπαθησουν..? Μηπως παιζουν εκ του ασφαλους..? Απο την στιγμη που δεν εχουν καν προσπαθησει κανεις δεν μπορει να βγαλει ασφαλη συμπερασματα..Απλα γενιουνται καποια ερωτηματα..
Άβαταρ μέλους
dimRHO
Has thanked: 129 times
Been thanked: 368 times

Δημοσίευση από dimRHO »

Αντώνιε από την αρχή αυτό που άρεσε στον Wilsdorf ήταν ένα απλό αξιόπιστο ρολόι με εύκολο σέρβις. Το να προσθέτεις και να προσθέτεις διάφορα μπιχλιμπίδια γίνεται εύκολα, το να κάνεις το απλό ακόμα πιο απλό είναι πιο δύσκολο.
VIWOW

Δημοσίευση από VIWOW »

Απλό και σωστά κατασκευασμένο...

Στην συνέντευξη που πήρα το 2005 στον Jean Claude Biver,

http://clepsydre.gr/read_article.php?id=311

μου είπε ότι όταν έχεις ένα προιόν, κάνεις πάντα μικρές αλλαγές. Διαφορετικά, ρισκάρεις να χάσεις τα πάντα.

Όσο περισσότερη επιτυχία έχεις, τόσο πιο αυστηρά πρέπει να τηρείς τα λόγια του. Αν δεν έχεις επιτυχία, κάνεις ότι θέλεις!

Είναι προφανές ότι η Rolex έχει τεράστια επιτυχία και παράλληλα έχει μια ξεχωριστή θέση στο χώρο.

Πολλές από τις άλλες εταιρείες, προέκυψαν ως εναλλακτική. Πολλές από αυτές άλλωστε προσπάθησαν να επιτύχουν ως το "νέο Rolex". Η Rolex έχει μια αρχετυπική θέση στο χώρο. Αποτελεί τη βάση. Το ρολόι χειρός με όλα του τα χαρακτηριστικά. Αυτό άλλωστε προσπάθησε να επιτύχει ο Hans Wilsdorf. Αυτόματη μηχανή, στεγανότητα, ακρίβεια. Πρώτος σε όλα (τουλάχιστον ως εμπορικό προιόν) και σταθερά άψογος στην ποιότητα.

Έτσι εδώ και χρόνια (όταν ήρθε το ρολόι στη μόδα και άρχισε ο κόσμος να ενδιαφέρεται) η Rolex αναρωτιέται: Γιατί πολλοί αυτοαποκαλούνται "Υψηλή Ωρολογοποιία", όταν δεν κατασκευάζουν σχεδόν τίποτα; Εμείς φτιάχνουμε ακόμη και το κράμα των μετάλλων που χρησιμοποιούμε και όμως δεν μας χρειάζεται ο τίτλος "Υψηλή", για να φανούμε. Φτιάχνουμε καλά ρολόγια με τις προδιαγραφες που πρέπει. Ούτε "Υψηλά", ούτε "Χαμηλά".

Δεν νομίζω ότι έχουν κάποιο φόβο να παρουσιάσουν ένα πολύπλοκο ρολόι.

Τι θα ρίσκαραν αν έκαναν το Day Date, perpetual calendar, ή με φάσεις Σελήνης;

Υπάρχει περίπτωση να μη γινόταν χαλασμός στη ζήτηση σε όλο τον κόσμο;

Εδώ ο κάθε χθεσινός βγάζει tourbillon και το πουλάει...

Απλά είναι ένα ζήτημα εξειδίκευσης και εικόνας. Και η Ferrari μπορεί να βγάλει τζιπ, ή πολυμορφικό. Θα το κάνει; Και η Patek Philippe μπορεί να βγάλει πλαστικό ρολόι. Θα το κάνει:

Η Rolex έχει καταφέρει να περάσει πάνω από τις προδιαγραφές. Συνάντησα στη Γενεύη έναν φίλο ωρολογοποιό που μου έλεγε για το φινίρισμα των μηχανών της Rolex. Και όμως. Δεν το διαφημίζει η Rolex. Και αυτό είναι ένα προσόν όταν βρίσκεσαι τόσο ψηλά και ουσιαστικά είσαι εκτός ανταγωνισμού (όσο είναι λογικό να πούμε σήμερα ότι κάποιο προιόν δεν έχει ανταγωνισμό).

Το X5 και το ML επικοινωνούν πόσα άλογα είναι. Η Rolls Royce, δεν εστιάζει εκεί. Δεν θα την επιλέξεις για 100 ή 250 άλογα περισσότερα ή λιγότερα.

Και αυτό είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, γιατί η Rolex το έχει επιτύχει σε ένα προιόν που είναι μεγάλης κατανάλωσης, γιατί η Rolls Royce δεν είναι. Και αυτό αποτελεί ένα μεγαλύτερο κατόρθωμα.

Κατά τη γνώμη μου, καλά κάνουν και κρατούν την εικόνα τους, αν και νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να εξελίξουν τα σχέδιά τους παραμένοντας πιστοί στο παρελθόν. Και αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Φιλικά

Κωστής

ΥΓ. Παρακαλώ, θα ήθελα τη γνώμη σας για αυτό που έγραψα για τη jlc, που ξέρετε ότι είναι η αγάπη μου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και να την κρίνουμε.
Άβαταρ μέλους
eisenberg
sensei
Has thanked: 1049 times
Been thanked: 1287 times

Δημοσίευση από eisenberg »

Καταρχην να διευκρινησουμε-αν καταλαβα καλα-οτι με τον τιτλο δεν αναφερομαστε σε ρολογια,αλλα σε κινησεις marketing των εταιρειων που εποφθαλμιουν την ισχυρη θεση που εχει στη συνειδηση του καταναλωτη η Rolex καθως και τη σταθεροτητα σε καθε επιπεδο αυτης της εταιρειας.
Κι εγω δε νομιζω παντως οτι η Hublot ακολουθει βηματα Rolex στη μεχρι τωρα επιτυχημενη πορεια της.Το οτι βασιζεται σε μια-κυριως-κασα ειναι κατι που θα το δουμε σε πολλες μαρκες.Ο Biver αργα ή γρηγορα θα χτυπησει και παλι με κατι αλλο και θα ταραξει τα νερα,ενω το ΒΒ λογικα θα παραμεινει στη γκαμα στην βασικη εκδοχη του τουλαχιστον..
Οσο για τη Jaeger,θα πω κι εγω τη γνωμη μου διοτι ειναι μια εταιρεια που θαυμαζα παντα και πολυ θα ηθελα να αποκτησω ενα κομματι της καποτε.
Τα πολυ τελευταια χρονια,τη βλεπω να δημιουργει ρολογια πραγματικα αρτια σε καθε επιπεδο(τεχνικο-σχεδιαστικο).Απο κει που την ξεραμε ολοι σαν μια ηπιων τονων manufacture με υπεροχα κλασσικα ρολογια στη συλλογη της αλλα και καποια ''soft'' σπορ ρολογια(οπως το υπεροχο polaris) σημερα μου δινει την εντυπωση οτι θελει να τα βαλει με ολες μαζι τις μαρκες ΥΩ.
Βλεπουμε heavy duty καταδυτικα μοντελα με βυθομετρο,divers καθε τυπου,μοντελα για την aston martin,ρολογια για τους SEALS,επισης τα ''extreme'' της,μαζι με το reverso,το duometre αλλα και αφθονα σουπερ κομπλικε κλασσικα ρολογια...μου δινει την εντυπωση μιας μαρκας που θελει να τα φτιαξει ολα,αλλα ισως βλαψει την εικονα της μακροπροθεσμα.Λεω ισως διοτι ο χρονος θα δειξει...
Παντως ειναι σιγουρο πως η Jaeger θελει να αποβαλλει το χαμηλο προφιλ της και να ταραξει με καθε τροπο τα νερα της ΥΩ.Τωρα αν θελει να γινει το αντιπαλο δεος στη Rolex ως status symbol,εχει δρομο ακομη.
Ψάχνω για το τέλειο ρολόι...ελπίζω να μην το βρω ποτέ!
Άβαταρ μέλους
dimRHO
Has thanked: 129 times
Been thanked: 368 times

Δημοσίευση από dimRHO »

Και εμένα μου είναι πολύ συμπαθητική εταιρία, πολύ στεναχωριέμαι που δεν έχει πια την αυτονομία της και που έχει χωθεί παντού, σε κάθε κατηγορία και τύπο ρολογιού. Για μένα JL είναι το Reverso και GP το 3 Gold Bridges.
VIWOW

Δημοσίευση από VIWOW »

Αγαπητέ dimRHO και για μένα και για λίγους ακόμη...

Δεν τους φτάναμε όμως και πάνε γι' άλλους.

Φυσικό είναι...

Ξέρεις πόσα χρόνια έδειχνα σε φίλους και επισκέπτες της Very Important Watches το Reverso μου; Με κοιτούσαν συγκαταβατικά και μου έλεγαν: "Ωραίο είναι Κωστή, αλλά μικρό"

Ε, είπαν οι άνθρωποι να βγάλουν ρολόγια που ανταποκρίνονται στα κριτήρια ενός πολυπληθέστερου κοινού, από τους φίλους της κλασικής, παραδοσιακής Jaeger.

Βέβαια η Rolex είχε την τύχη να καθιερωθεί και σε μια περίοδο που δεν γινόταν σφαγή... Τι αξιόλογο υπήρχε τότε σε χειρός; Απο την άλλη, όλοι τότε έψαχναν ΕΝΑ ρολόι που να τα έχει όλα και να φοριέται όλες τις ώρες. Σήμερα όλοι έχουν πολλά ρολόγια. Κανείς δεν θα συνδεθεί πλέον τόσο στενά - αποκλειστικά με ένα και μόνο ρολόι, ώστε να το λατρέψει.

Σήμερα αγοράζεις κάτι και σε δύο μέρες αλλάζεις γνώμη, γιατί έχεις δει 3.912 άλλα μοντέλα και δεν γίνεται, κάτι θα σου αρέσει περισσότερο από τη χθεσινή επιλογή σου.

Είναι σα να προσπαθείς να αποφασίσεις ποια επιθυμείς στο πάρτυ του Playboy με τα κουνελάκια. Φυσικό δεν είναι να αλλάζεις γνώμη, κάθε φορά που γυρίζεις το κεφάλι σου;

Παλαιότερα, αυτή που "τα πέταγε" ήταν μια. Και πάνω της έπεφταν όλα τα βλέμματα...

Φιλικά

Κωστής
Απάντηση