Νομίζω λοιπόν ότι καιρός είναι να κάνω μια παρουσίαση για αυτό το υπέροχο ρολόι
3 χρόνια τώρα που τριγυρνάω στους γνωστούς πάγκους στο Μοναστηράκι, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αν θες να αγοράσεις παλιά ρολόγια μιας μάρκας πχ της Omega, πρέπει να ξέρεις όσα περισσότερα μπορείς για την ιστορία, τα ρολόγια που έβγαζε και για τις ιδιαιτερότητες της κάθε εταιρείας. Όσες φορές αγόρασα ρολόγια από εταιρείες που ξέρω, δεν μετάνιωσα για τις αγορές μου. Όσα ρολόγια έχω μετανιώσει που αγόρασα, είναι από μάρκες που δεν ήξερα καλά και την πάτησα
Αυτό το έγραψα γιατί έχει σχέση με το πως απόκτησα αυτό το ρολόι. Ήξερα ότι η Zenith έβγαλε μόνο 3 αυτόματες bumper καλίμπρες, τις 133, 133.8 και 71, όλες περιορισμένης παραγωγής με πιο συνηθισμένη την 133.8 με 77000 μόνο κομμάτια, ακριβώς πριν αρχίσει να χρησιμοποιεί τις καλίμπρες από την Martel(2522..κλπ). Ξέροντας αυτό, όποτε έβλεπα ένα αυτόματο Zenith, το κουνούσα για να δω αν ήταν bumper, και όπως ήταν αναμενόμενο, τα περισσότερα που έβλεπα δεν ήταν... Μέχρι που ανακάλυψα ένα μαγαζί προς τη μεριά του Ψυρρή που είχε ένα αυτόματο Zenith σε καλή κατάσταση. Κουνώντας το λοιπόν διαπίστωσα με χαρά ότι ήταν bumper. Δυστυχώς για μένα όμως το ήξερε και ο πωλητής και έτσι το είχε σε σχετικά υψηλή τιμή, οπότε δεν κατάφερα να το αγοράσω εκείνη τη στιγμή. Από τότε και για τις επόμενες 4 Κυριακές περνούσα και το κοιτούσα, μέχρι που μετά από επίπονα παζάρια το αγόρασα
Η καλίμπρα 133.8 σχεδιάστηκε από τον ωρολογοποιό της Zenith, Ephrem Jobin(ο οποίος σχεδίασε και τον θρυλικό κουρδιστό μηχανισμό Zenith 135 που κέρδισε πολλά βραβεία χρονομετρίας) και αποτελεί εξέλιξη της 133(υψηλότερη συχνότητα, και τα ελατήρια μπήκαν στον ρότορα) και είναι οι πρώτες αυτόματες καλίμπρες της Zenith που ήταν από τις τελευταίες εταιρείες που παρουσίασαν αυτόματα ρολόγια.

Ο Ephrem Jobin
Η μηχανή διαθέτει μεγάλο balance καθώς και μεγάλη αυτονομία έτσι ώστε να μπορεί να πιστοποιηθεί σαν χρονόμετρο. Πράγματι ρολόγια της σειράς Captain(που ανταγωνιζόταν τα Constellation της Omega) είχαν καλίμπρες 133.8 και 71(με μέρα) που ήταν ρυθμιστεί για αποδόσεις χρονομετρίας.

Τεχνικά φυλλάδια της Zenith για την 133.8
Δυστυχώς, το μόνο ελλάτωμα που είχε, ήταν ότι το κάτω δεξιά ποδαράκι είχε στραβώσει, πράγμα που δείχνει, ότ κάποια στιγμή στο παρελθόν είχε χτυπήσει δυνατά. Παρόλα αυτά μετά από το απαραίτητο service που του έγινε, το ρολόι έχει πολύ καλή χρονομετρία και είναι σαν καινούριο.

Βλέπετε τα 2 καψίματα που έχει το καντράν; Αυτό έγινε επειδή οι δείχτες έχουν ράδιο, το οποίο χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή για να φαίνεται η ώρα στο σκοτάδι, και μετά από πολύ καιρό σε ακινησία, το ράδιο "έκαψε" το καντράν εκεί που είχαν σταματήσει οι δείκτες.

Το καπάκι, συνηθισμένο για τα Zenith της εποχής

Ο μηχανισμός(πριν το service)
Ελπίζω να σας άρεσε αυτή η σύντομη(ελπίζω όχι κουραστική