Seiko Caliber 7A28, Model 7A28-7089 Sports Titanium

Στην ενότητα αυτή τα μέλη μπορούν να ρωτούν σχετικά με την επιλογή ωρολογίων
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Vagos.ts
Δημοσιεύσεις: 622
Εγγραφή: Τετ Αύγ 07, 2013 10:53 pm
Has thanked: 187 times
Been thanked: 494 times

Seiko Caliber 7A28, Model 7A28-7089 Sports Titanium

Δημοσίευση από Vagos.ts »

Εισαγωγή

Όπως είναι γνωστό σε όλους μας, η εποχή της άνθησης των quartz ρολογιών αποτελεί μία μαύρη σελίδα στην ιστορία της ωρολογοποιίας. Παρ’όλα αυτά δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει κανείς το γεγονός, ότι εκείνη την εποχή κατασκευάστηκαν και high-end quartz χρονογράφοι με εντυπωσιακή τεχνολογία για την εποχή. Υπάρχουν δύο τρανταχτά παραδείγματα, η mecaquartz της Jaeger-LeCoultre caliber 631 (που χρησιμοποιήθηκε επίσης από την IWC) και ο caliber 1270 (και 1271 rattrapante) της Frederic Piguet που χρησιμοποιήθηκε από πολλούς κατασκευαστές συμπεριλαμβανομένων των: Hublot, Breitling, Bulgari, Omega, Harry Winston και Chopard. Και οι δύο μηχανισμοί χρονολογούνται στα τέλη της δεκαετίας του 1980, και ενώ της JLC δεν παράγεται πια, η Piguet συνεχίζει να τροφοδοτεί κάποια σύγχρονα ρολόγια. Το κίνητρο για να δημιουργήσουν αυτά τα υβρίδια ήταν η ελεγχόμενη ακρίβεια χρονομέτρησης σε ένα χρονογράφο με παραδοσιακή μηχανική εμφάνιση και αίσθηση.


Εικόνα
Περισσότερα για αυτούς τους 2 μηχανισμούς όπως και σε ποια ρολόγια χρησιμοποιήθηκαν μπορείτε να βρείτε εδώ:
http://www.qahill.com/tz/mq/mq.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Ο μηχανισμός Seiko 7Α28

Με την παραπάνω εισαγωγή ήθελα να δώσω το στίγμα της εποχής και να τονίσω ότι ο αναλογικός quartz χρονογράφος της Seiko προϋπήρχε των ελβετικών προσπαθειών.
Ο μηχανισμός Seiko 7A28 δημιουργήθηκε το 1983. Όπως και με τους μηχανισμούς της JLC και της Piguet, όσο και αν τώρα μας φαίνεται περίεργο, οι quartz δημιουργίες εκείνης της εποχής ήταν τεράστιας σημασίας για το χώρο της ωρολογοποιίας. Ενώ οι ελβετικές εταιρείες προσπαθούσαν να διατηρήσουν τις ζωτικής σημασίας ¨μηχανικές¨ παραδόσεις τους, η Seiko έκανε στροφή και παρήγαγε τον πρώτο αναλογικό quartz χρονογράφο του κόσμου. Ακόμα κι αν αυτά τα ρολόγια ήταν σε σχετικά μέτριες τιμές (περίπου US $ 250), οι μηχανισμοί 7A28 με τον τρόπο που ήταν κατασκευασμένοι προορίζονταν σαφώς να είναι μηχανισμοί που θα αντέξουν.

Εικόνα

Ο μηχανισμός είναι με jewels (15), δεν χρησιμοποιεί πλαστικά μέρη, και επιτρέπει την απλή ρύθμιση από το χρήστη. Ένα ξεχωριστό μοτέρ παρέχεται για κάθε λειτουργία ένδειξης. Το καλύτερο από όλα, ενώ ο κύριoς δευτερολεπτoδείκτης κινείται με την τυπική κίνηση ακρίδα (μία φορά το δευτερόλεπτο), ο δείκτης του subdial στο 3 κινείται εντυπωσιακά γρήγορα με 20 βήματα ανά δευτερόλεπτο, (αν και φέρει την επισήμανση «1 / 10s »).

Πατήστε εδώ για ένα μικρό βιντεάκι:
http://ninanet.net/watches/others13/Med ... a28mov.mov" onclick="window.open(this.href);return false;

Ένα επίσης περίεργο γεγονός εκείνης της εποχής είναι, ότι ενώ η μόδα ήταν να φοράνε όλοι οθόνες τυλιγμένες στον καρπό (ρολόγια με lcd οθόνες) που συνήθως περιλάμβαναν κομπιουτεράκι, βαρόμετρο, πυξίδα κτλ., έρχεται πάλι η Seiko και αποφασίζει να φτιάξει από το μηδέν έναν αναλογικό χρονογράφο.
Κι όχι μόνο πάει για ακόμα μία φορά κόντρα στο ρεύμα της εποχής, αλλά το κάνει και εμφατικά διαφημίζοντας τον καινούργιο της χρονογράφο με τους πίνακες οργάνων της Porsche 911 και των Quattros.

Εικόνα

Ήταν σαφές ότι η Seiko με το συγκεκριμένο μηχανισμό στόχευε ψηλά… Η σειρά 7Α πετυχαίνει, ενώ φαίνεται πολύ απλή, να είναι συγχρόνως εξαιρετικά προσεχτικά σχεδιασμένη και αξιόπιστη.

Λειτουργία

Στη Seiko είχαν αποφασίσει να συγκρουστούν με τους Ελβετούς. Έτσι αντί για έναν αναλώσιμο, απλό πλαστικό μηχανισμό έφτιαξαν έναν μεταλλικό, διακοσμημένο, με 15 jewels που μπορούσε να ρυθμιστεί, να αποσυναρμολογηθεί και να επισκευαστεί.

Εικόνα

Η Seiko επένδυσε σε χρήμα, ιδέες και προσπάθεια σε αυτό το μηχανισμό. Έτσι εξηγείται γιατί, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι τα χρησιμοποιούσαν για beater , τόσα πολλά επιβιώνουν σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα…

Εικόνα

Παρατηρήστε εκείνα τα μικρά ορθογώνια πλακίδια στο πάνω τμήμα του μηχανισμού. Κάθε μία από αυτές τις πλάκες προστατεύει ένα μικρό κινητήρα – έναν κινητήρα για κάθε μία από τις λειτουργίες χρονογράφου. Πατάμε το κουμπί στο 2:00 και ξεκινάει ο χρονογράφος. Αντί για τα τρεμοπαίζοντα φωτάκια των led watches της εποχής, ο κεντρικός δευτερολεπτοδείκτης ξεκινά με ένα βήμα κάθε φορά, ενώ στο υποκαντράν στο 3 ο δείχτης όπως είπαμε κινείται 20 βήματα ανά δευτερόλεπτο. Τα συνολικά λεπτά που έχουν διανυθεί φαίνονται στο υποκαντράν στο 9:00 ενώ τα κανονικά δευτερόλεπτα της ώρας τρέχουν στο υποκαντράν στο 6:00.

Εικόνα

Τη σημερινή εποχή, αυτό δεν είναι κάτι αξιόλογο. Αλλά πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν οι περισσότεροι είχαν ρολόγια με γκρι, ψηφιακές οθόνες, ο συγκεκριμένος μηχανισμός ήταν μεγάλη υπόθεση. Και γίνεται και καλύτερο. Πατήστε το κουμπί στο 10:00 το οποίο σταματά προσωρινά την κίνηση των δεικτών του χρονογράφου και όταν ξαναπατηθεί συνεχίζει από τον πραγματικό χρόνο, παρέχοντας ένα είδος λειτουργίας «split seconds».

Εικόνα

Αν σας αρέσoυν τα κόλπα, θα ανακαλύψετε και κάτι άλλο για τη σειρά 7a... αν πιέσετε και κρατήστε πατημένο το pusher που βρίσκεται στο τέσσερα, τα δύο subdials του χρονογράφου και ο κεντρικός δευτερολεπτοδείκτης αρχίσουν να γυρίζουν γύρω γύρω και θα κάνουν reset. Και όλα αυτά για $ 250 περίπου στις αρχές της δεκαετίας του ’80 περίπου $ 650 σημερινά χρήματα. Πολύ φτηνό για ρολόι τέτοιας τεχνολογίας!

Δείτε και το παρακάτω βιντεάκι για τη λειτουργία του συνεχόμενου πατήματος του πουσουάρ στο 4,

" onclick="window.open(this.href);return false;



Για όλα τα γούστα!

Αλλά το υπέροχο πράγμα με τα ρολόγια της σειράς 7a είναι ότι έχουν κάτι για όλους ...

Αν σας αρέσoυν οι complications, θα βρείτε κάτι στη σειρά 7Α που να σας ταιριάζει. Υπάρχουν χρονόμετρα παλίρροιας, με τις φάσεις της σελήνης , μοντέλα για το ψάρεμα (τα 7A48-7050 Fishing Master με φάση σελήνης και δείκτη παλίρροιας), στρατιωτικές εκδόσεις (όπως της RAF και της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότιας Αφρικής ).

ΕικόναΕικόνα

Είστε φαν του κινηματογράφου; Μπορείτε να πάρετε ένα 7A28-7001, χρονογράφος σχεδιασμένος από τον Giugiaro που φαίνεται, στον καρπό της Sigourney Weaver ή το 7Α28-6000 στον καρπό του γαλακτικού ανδροειδούς Bishop, στην ταινία Alien.

ΕικόναΕικόνα

Του Bishop είναι διαθέσιμα και σε επανεκδόσεις σε περιορισμένο αριθμό τεμαχίων.


ΕικόναΕικόνα


Ακόμη και ο Μποντ φορούσε ένα 7A28-7020 στο View to a Kill.


Εικόνα Εικόνα

Και επειδή υπήρχαν τόσα πολλά - και φτιαγμένα καλά – είναι ακόμα σχετικά εύκολο να βρείτε ένα σε καλή κατάσταση. Ακόμη και αν δεν δουλεύει πάρα πολύ καλά, ο μεταλλικός μηχανισμός είναι εύκολο να επισκευαστεί ενώ ακόμα βρίσκει κανείς εξαρτήματα. Έτσι, ένα κομμάτι της ιστορία της ωρολογοποιίας, μπορεί σε φυσιολογικές τιμές (ακόμα) να περιέλθει στην κατοχή σας.
Το μόνο που έχω να πω είναι να βιαστείτε γιατί οι φαν του συγκεκριμένου μηχανισμού αυξάνονται (μαζί με τις τιμές). Προς το παρόν οι τιμές είναι από 150-400€ αναλόγως την κατάσταση, φυσικά.

Το δικό μου 7Α28

Αφορμή για το συγκεκριμένο αφιέρωμα στάθηκε το τελευταίο μου απόκτημα.
Παρόλο που δεν το πήρα πολύ φτηνά, η σπανιότητα του να βρεις το συγκεκριμένο κομμάτι (7Α28 -7089 ) και σε καλή κατάσταση (λόγω τιτανίου), δε μου άφησε πολλά περιθώρια σκέψης.
Επίσης ο πωλητής εκτός από πολύ καλός άνθρωπος αποδείχτηκε και πολύ τακτικός αφού είχε κρατήσει το αυθεντικό κουτί από το 1983 (Νοέμβριος του 1983 συγκεκριμένα σύμφωνα με το s/n* που αναγράφεται στο stainless steel caseback) αλλά και όλα τα λινκς του μπρασελέ!

Εικόνα

*(Movement Number: 7A28
Serial Number: 3N1960
Production Date: November 1983
http://www.csce.uark.edu/~jgauch/photos/seiko/seiko.cgi" onclick="window.open(this.href);return false; )

Το πρώτο πράγμα που μου τράβηξε την προσοχή όταν το πρωτοαντίκρισα ήταν το dial. Απίστευτα καθαρό, ευανάγνωστο και συμμετρικό. Σαφώς επηρεασμένο από τους racing χρονογράφους των 70s, με την ένδειξη TACHYMETER πάνω δεξιά και τις καθαρές γραμμές.

Εικόνα

Εικόνα

Στη συνέχεια, το μπρασελέ. Πολύ λεπτό με καθαρές σχεδιαστικές γραμμές, ελαφρύ, άνετο με ιδιαίτερο σχεδιασμό, καθαρά vintage. Το πρώτο που τράβηξε την προσοχή σε όσους το έδειξα.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Στη συνέχεια εντυπωσιάστηκα από την απλότητά του. Χωρίς υπερβολές, το ρολόι φαίνεται φτιαγμένο για ένα καθαρά καθημερινό ρολόι που δεν τραβάει βλέμματα, δεν φωνάζει πολυτέλεια. Όπως ακριβώς μου αρέσουν.

Εικόνα

Μερικές ακόμα φωτογραφίες για να θαυμάσετε αυτό το πανέμορφο ρολόι!

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Ένα ρολόι πολύ ποιοτικό, όμορφο, με ένα μηχανισμό- σταθμό στην ιστορία της ωρολογοποιίας. Ελπίζω να σας άρεσε η παρουσίαση και να ευχαριστηθήκατε μέσα από τις φωτογραφίες της το συγκεκριμένο ρολόι.

Αν έχετε παρατηρήσεις ή/και απορίες σχετικά με την παρουσίαση, θα θέλατε να προσθέσετε ή να διορθώσετε κάτι μη διστάσετε να με ενοχλήσετε.
Στα παρακάτω links μπορείτε να βρείτε κάποιες περισσότερες πληροφορίες για ρολόγια με το συγκεκριμένο μηχανισμό.

http://wornandwound.com/2014/02/24/seik ... et-beauty/
http://ninanet.net/watches/others13/Med ... o7a28.html
http://www.greekwatchforum.gr/index.php?topic=2812.0
http://www.greekwatchforum.gr/index.php ... #msg221214





Vag 2015
These users thanked the author Vagos.ts for the post (total 8):
Megalos (Δευ Μαρ 30, 2015 11:50 pm) • eisenberg (Τρί Μαρ 31, 2015 12:10 am) • Franco (Τρί Μαρ 31, 2015 12:12 pm) • cupra73 (Τρί Μαρ 31, 2015 5:32 pm) • emilio (Τρί Μαρ 31, 2015 6:36 pm) • nick10 (Τετ Απρ 01, 2015 6:05 am) • i palios (Τετ Απρ 01, 2015 10:37 am) • Γιάνννης (Πέμ Νοέμ 04, 2021 6:36 am)
Rating: 61.54%
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
eisenberg
sensei
Δημοσιεύσεις: 10352
Εγγραφή: Τετ Μάιος 13, 2009 7:56 pm
Τοποθεσία: Raccoon City
Has thanked: 1049 times
Been thanked: 1287 times

Re: Seiko Caliber 7A28, Model 7A28-7089 Sports Titanium

Δημοσίευση από eisenberg »

Εξαιρετικο θεμα για τα αγαπημενα μου 7Α (δεν εχω αποφασισει ακομη αν μου αρεσει καλυτερα η 7Α28 ή η πιο πρακτικη 7Α38).


Το ρολοι σου πραγματικα ''τα σπαει'' ειναι ενα απο τα καλυτερα 7089 που εχω δει τα τελευταια χρονια που παρακολουθω τα 7Αxx μοντελα.H συλλεκτικη μελλοντικη του αξια-και δε μιλω μονο για τη χρηματικη- θα ανεβαινει συνεχως κυριως λογω της καθαροτητος του μοντελου.

Καλοφορετο με υγεια κι ευχαριστουμε για την ομορφη παρουσιαση οσον αφορα τον 1ο αναλογικο quartz μηχανισμο.


Το μόνο που έχω να πω είναι να βιαστείτε γιατί οι φαν του συγκεκριμένου μηχανισμού αυξάνονται (μαζί με τις τιμές). Προς το παρόν οι τιμές είναι από 150-400€ αναλόγως την κατάσταση, φυσικά.
Οι τιμες για πολλα 7Αχχ μοντελα ξεπερνουν κατα πολυ τα 400E και φτανουν χωρις ιδιαιτερη δυσκολια το χιλιαρικο.
Ψάχνω για το τέλειο ρολόι...ελπίζω να μην το βρω ποτέ!
Άβαταρ μέλους
Megalos
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 42605
Εγγραφή: Τετ Μάιος 13, 2009 3:05 am
Τοποθεσία: Athens
Has thanked: 39246 times
Been thanked: 8502 times

Re: Seiko Caliber 7A28, Model 7A28-7089 Sports Titanium

Δημοσίευση από Megalos »

Βαγγελη πολυ ενδιαφερουσα παρουσιαση ... παρα πολλα πραγματα που δεν ηξερα καθολου μας ανεφερες .. ευχαριστουμε :sh:
και βεβαια παλι καοριζικο ... με βαζεις σε σκεψεις
Το watchfunclub στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
Άβαταρ μέλους
nick10
moderator
Δημοσιεύσεις: 10719
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 31, 2009 5:12 pm
Has thanked: 6440 times
Been thanked: 10793 times
Επικοινωνία:

Re: Seiko Caliber 7A28, Model 7A28-7089 Sports Titanium

Δημοσίευση από nick10 »

Βαγγέλη συγχαρητήρια για τη παρουσίαση του υπέροχου αυτού Seiko, ίσως η καλύτερη παρουσίαση που έχω διαβάσει :cheer: :sh: :sh:
Το watchfunclub στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Fb: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/

Το γούστο μου είναι απλό, διαλέγω πάντα το καλύτερο...
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Marine master
Δημοσιεύσεις: 280
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 26, 2010 1:33 am
Has thanked: 27 times
Been thanked: 78 times

Re: Seiko Caliber 7A28, Model 7A28-7089 Sports Titanium

Δημοσίευση από Marine master »

Πληρέστατη παρουσίαση!
Και το ρολόι τα σπάει!
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
snapper
Δημοσιεύσεις: 5666
Εγγραφή: Τετ Αύγ 05, 2009 4:21 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 185 times

Re: Seiko Caliber 7A28, Model 7A28-7089 Sports Titanium

Δημοσίευση από snapper »

Για αλλη μια φορα συγχαρητήρια,πολυ ωραια παρουσιαση,και το ρολοι εξαιρετικο.. :cheer:
Απάντηση