πτωση στις εξαγωγές ελβετικων ρολογιών το 2009
Re: πτωση στις εξαγωγές ελβετικων ρολογιών το 2009
πάντως από την στιγμή που η επιτροπή ανταγωνισμού έχει αποδεχθεί τα επιχειρήματα του Χάγιεκ υπάρχει θέμα
δεν είμαι νομικός αλλά από οικονομικής άποψης δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπαρχει αυτό το καθεστώς.
δεν είμαι νομικός αλλά από οικονομικής άποψης δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπαρχει αυτό το καθεστώς.
- eisenberg
- sensei
- Has thanked: 1049 times
- Been thanked: 1287 times
GeorgeD έγραψε: δεν είμαι νομικός αλλά από οικονομικής άποψης δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπαρχει αυτό το καθεστώς.
Διοτι η μηχανη κατα τους ελβετους ειναι κατι σαν την ''πρωτη υλη''.
Το οτι την εβαλε στο χερι ενα γκρουπ,δεν μπορει να ωθησει σε λουκετο εκατονταδες μαρκες και χιλιαδες εργαζομενους μακροπροθεσμα.
Καπως ετσι το βλεπω...
Ψάχνω για το τέλειο ρολόι...ελπίζω να μην το βρω ποτέ!
δλδ αν αρχίσει να κανει μλκ ο Χαγιεκ και πεσει έξω το Γκρουπ θα μέινει η Ελβετική βιομηχανία χωρίς πρώτη ύλη? λάθος αντιμετώπιση κατ εμέ από τους Ελβετούς και συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λεέι o Muller στο άρθρο καθώς και εξαρτίεται η βιομηχανία τους από ενα τύπο αλλά δεν ευνοούν έτσι και τις επενδύσεις.
εγω πάντως θα ένιωθα μεγαλος μ**** να πουλάω για 200-300 ευρω λχ το μηχανισμό σε κάποιον που θα πουλάει την κάσα του με τον μηχανισμό μου για 10-15χιλ.
δεν ξέρω μου θυμίζει περιπτώσεις που συναντάς σε μεγάλες επενδύσεις που σε συνθήκες ανοιχτής αγοράς δε είναι κερδοφόρες και για αυτό γίνονται regulated από το κράτος για να προσφέρουν ένα σταθερό ποσοστό κέρδους στον επενδυτή, εδώ δεν μου φαίνεται λογικό να εφαρμόζεται κατι τέτοιο στους μηχανισμούς.
νομίζω οι Ελβετοί θα συμπεριφερθούν έξυπνα και θα το σταματήσουν αυτό το πράγμα. κατά την γνώμη μου για το δικό τους καλό, μήπως ξεκουνηθούνε λίγο και οι άλλοι και φτιάξουν κανα μηχανισμό από μόνοι τους
εγω πάντως θα ένιωθα μεγαλος μ**** να πουλάω για 200-300 ευρω λχ το μηχανισμό σε κάποιον που θα πουλάει την κάσα του με τον μηχανισμό μου για 10-15χιλ.
δεν ξέρω μου θυμίζει περιπτώσεις που συναντάς σε μεγάλες επενδύσεις που σε συνθήκες ανοιχτής αγοράς δε είναι κερδοφόρες και για αυτό γίνονται regulated από το κράτος για να προσφέρουν ένα σταθερό ποσοστό κέρδους στον επενδυτή, εδώ δεν μου φαίνεται λογικό να εφαρμόζεται κατι τέτοιο στους μηχανισμούς.
νομίζω οι Ελβετοί θα συμπεριφερθούν έξυπνα και θα το σταματήσουν αυτό το πράγμα. κατά την γνώμη μου για το δικό τους καλό, μήπως ξεκουνηθούνε λίγο και οι άλλοι και φτιάξουν κανα μηχανισμό από μόνοι τους
- Megalos
- Διαχειριστής
- Has thanked: 40255 times
- Been thanked: 8749 times
Γιωργο πολυ ενδιαφεροντα στοιχεια μας παρεθεσες .. και οπως ειπε και ο Θοδωρης ειναι
ενα πολυ σοβαρο θεμα που τους απασχολει χρονια ...και θελει πολυ προσοχη ...
ενα πολυ σοβαρο θεμα που τους απασχολει χρονια ...και θελει πολυ προσοχη ...
Το watchfunclub στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
- eisenberg
- sensei
Το να φτιαξει μια μικρη ευρωπαϊκη μαρκα με λιγες χιλιαδες πωλησεις ετησιως δικο της μηχανισμο ειναι ανεφικτο.'Η θα κλεισει ή θα αναγκαστει να χρησιμοποιήσει μη ελβετικους μηχανισμους κατι που ειναι παραταιρο.GeorgeD έγραψε:
Η μονη λυση ειναι μεσω τριτων εταιρειων οπως η Sellita και αλλες...
Ανεκαθεν στην ελβετικη ορολογοποιία υπηρχαν κατασκευαστριες μηχανισμων,ρολογιων ή και τα δυο.Πολυ πριν την ελευση του quartz.Οι περισσοτερες αναγκαστηκαν να συγχωνευθουν για να αντεξουν στην κριση και μετα τις αγορασε η Swatch για ''ενα κομματι ψωμι''.
- DragonAce
- Has thanked: 184 times
- Been thanked: 225 times
Θοδωρή θεωρώ ότι απλά βολεύτηκαν με τις στοκ μηχανές, αν ήθελαν θα μπορούσαν να φτιάξουν κάτι δικό τους κ ας μην ήταν ιδιαίτερα "ραφιναρισμένο" αρχικά εδώ κ αρκετά χρόνια που το μηχανικό ρολόι γνωρίζει ανάκαμψη κ μετά τη κρίση, το έκαναν κ παλιότερα! άλλωστε η τεχνογνωσία κ το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει για κάτι τέτοιο, επένδυσαν όλοι στο γρήγορο κέρδος κ όχι στη βιώσιμη ανάπτυξη
καλιά στα όρη μοναχός στο δάσος με τσι πρίνους, παρά σε κήπο με πολλούς ψεύτικους άσπρους κρίνους
- eisenberg
- sensei
Σπυρο να ξαναπω οτι η ελβετικη ωρολογοποιια ανεκαθεν ετσι δουλευε.DragonAce έγραψε:Θοδωρή θεωρώ ότι απλά βολεύτηκαν με τις στοκ μηχανές, αν ήθελαν θα μπορούσαν να φτιάξουν κάτι δικό τους κ ας μην ήταν ιδιαίτερα "ραφιναρισμένο" αρχικά εδώ κ αρκετά χρόνια που το μηχανικό ρολόι γνωρίζει ανάκαμψη κ μετά τη κρίση, το έκαναν κ παλιότερα! άλλωστε η τεχνογνωσία κ το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει για κάτι τέτοιο, επένδυσαν όλοι στο γρήγορο κέρδος κ όχι στη βιώσιμη ανάπτυξη
Υπηρχαν εταιρειες που εφτιαχναν μηχανισμους(πχ Schild,Valjoux,Venus,Lemania,Lapanouse,Landeron,Dubuis Depraz κλπ) και εταιρειες που εφτιαχναν ρολογια.Υπηρχαν και οι ''μεγαλοι'' ή οι ''ακριβοι'' που εφτιαχναν και μηχανες και ρολογια.Το να φτιαχνει μια εξειδικευμενη εταιρεια τους μηχανισμους εξασφαλιζε για ολες τις υπολοιπες την αξιοπιστια,την ποιοτητα και τη σταθεροτητα για την οποια εφημιζετο το ελβετικο ρολοι.
Δεν ειναι θεμα βολεματος,τα κριτηρια ειναι καθαρα οικονομοτεχνικα και πρακτικα.
Μια ελβετικη μαρκα που πουλαει πχ 3.000 ρολογια ετησιως προς 1.000Ε το ρολοι,απλα δεν μπορει στον αιωνα τον απαντα να φτιαξει δικο της μηχανισμο που να ειναι ανταγωνιστικος με τις ΕΤΑ.
Εδω η Breitling που ειναι η τριτη σε πωλησεις ελβετικη μαρκα και χρειαστηκε 4-5 χρονια και πολλα εκατομμυρια ευρω σε επενδυσεις/εγκαταστασεις/προσωπικο για να παρουσιασει δικο της χρονογραφο ωστε να μην εξαρταται απο την ΕΤΑ στο μελλον.
Το να φτιαχνεις μηχανισμους δικους σου ειναι δαπανηρο,δεν ειναι τυχαιο που οι μαρκες που το κανουνε ή ανηκουν σε μεγαλα ισχυρα γκρουπ και πουλανε πανακριβα,ή κανουν εκατομμυρια πωλησεις οπως η Ρολεξ κι εχουν κανει αποσβεση εδω και δεκαετιες.
Μεταξυ αυτων των δυο περιπτωσεων ειναι εκατονταδες μαρκες....
δεν δουλευε έτσι
πριν είχε δεκάδες κατασκευαστές μερικούς από τους οποίους αναφερεις ενώ τώρα έχει στην ουσία μία. έχει μεγάλη διαφορα νομίζω
oποτε άλλη κατάσταση υπήρχε προ Σουοτς και άλλη μετά
και προφανώς κανείς δεν λέει ότι κάθε κατασκευαστής θα πρέπει να φτιάχνει τις δικές του καλίμπρες αλλά όχι και αυτό το πράγμα που ισχυει τώρα
δλδ η Breitling έπρεπε να φτάσει το 2011 για να έχει δικό της χρονογραφο? ή μηπως αν μαζευτούν οι 9 εταιρίες που έκανα την δικαστική κίνηση δεν μπορούν να κάνουν ενα joint venture και να φτιάχνουν τις δικές τους μηχανές
απλά το θέμα είναι ότι θέλουν να έχουν 5000% margin και όχι 500% και οι επενδύσεις τους να είναι στο σπρονσορσιπ του Tiger woods και όχι σε ωρολογοποιούς και hard assets.
πριν είχε δεκάδες κατασκευαστές μερικούς από τους οποίους αναφερεις ενώ τώρα έχει στην ουσία μία. έχει μεγάλη διαφορα νομίζω
oποτε άλλη κατάσταση υπήρχε προ Σουοτς και άλλη μετά
και προφανώς κανείς δεν λέει ότι κάθε κατασκευαστής θα πρέπει να φτιάχνει τις δικές του καλίμπρες αλλά όχι και αυτό το πράγμα που ισχυει τώρα
δλδ η Breitling έπρεπε να φτάσει το 2011 για να έχει δικό της χρονογραφο? ή μηπως αν μαζευτούν οι 9 εταιρίες που έκανα την δικαστική κίνηση δεν μπορούν να κάνουν ενα joint venture και να φτιάχνουν τις δικές τους μηχανές
απλά το θέμα είναι ότι θέλουν να έχουν 5000% margin και όχι 500% και οι επενδύσεις τους να είναι στο σπρονσορσιπ του Tiger woods και όχι σε ωρολογοποιούς και hard assets.
- eisenberg
- sensei
Γιωργο τί εννοεις οτι δεν δουλευε ετσι?
Ανεκαθεν υπηρχαν κατασκευαστες μηχανισμων που εφοδιαζαν τις αλλες μαρκες.Μαρκες ιστορικες που ομως δεν εφτιαχναν ποτε μηχανες δικες τους?Να θυμησω απο Doxa & Breitling μεχρι την μεγαλη Patek Phillipe,η οποια μολις πριν λιγα χρονια εφτιαξε δικη της μηχανη.
Εννοειται οτι τοτε ηταν περισσοτερες αφου και οι αναγκες ηταν περισσοτερες αφου δεν υπηρχε το quartz.
Τωρα μετα απο αλλεπαληλες συγχωνευσεις και αγορες πολλων επιμερους εταιρειων εχουμε την ΕΤΑ.
Επισης το θεμα δεν ειναι μονο να βγαλει μια μαρκα νεα μηχανη,αντε κι εβγαλε,αλλα αυτη η μηχανη να ανταγωνιστει τις ΕΤΑ,απο τις πιο σταθερες και αξιοπιστες μηχανες που σηκωνουν το βαρος οχι μονο της ελβετικης αλλα ολης της ευρωπαικης βιομηχανιας.
Θα βρεις στο φορουμ ενα ποστ απο ενα παλιο μελος και αξιολογο ορολογοποιο(τον Wostep) που χαρακτηριστικα αναφερει οτι βαζει στο witchi να μετρησει valjoux 7750 και Patek complique,και η Valjoux την ξεπερνα σε σταθεροτητα και χρονομετρια...θελω να πω οτι οταν εχεις ηδη καλα διαθεσιμα υλικα,δεν ρισκαρεις να καταστραφεις δαπανωντας απο πανω και τεραστια κεφαλαια....ποια νεα μηχανη σε λογικη τιμη θα ανταγωνιστει την ΕΤΑ2892 η οποια κατα γενικη ομολογια ειναι επιπεδου Ρολεξ και κοστιζει το 1/5 απο αυτην?
Εβγαλε η Breitling τον B01 απο αναγκη....ΟΚ...αποτελεσμα...και τα ρολογια της εκτοξευθηκαν σε τιμες(κακο για τον καταναλωτη) και στην πραξη αμφιβαλλω αν υπερεχει σε αξιοπιστια και ακριβεια απο τον Cal.13 που χρησιμοποιουσε τοσα χρονια και τον ειχε εξελιξει σε εξαιρετικο βαθμο!
Το εχω ξαναπει,ευτυχως που υπαρχει η ΕΤΑ και ο καταναλωτης μπορει και απολαμβανει την ποιοτητα ενος ελβετικου ρολογιου σε ενα μεγαλο φασμα τιμων-αναλογα την τσεπη-με μηχανισμους αξιολογους,στθερους και ακριβεις.
Οι καλοι inhouse που μπορουν να κοντραρουν τις ΕΤΑ ανηκουν ή σε μεγαλους ανεξαρτητους κολοσσους(Rolex-Seiko-Citizen) ή σε μαρκες οπου θα τα σκασεις χοντρα(JLC,Glashutte,Lange κτλ)
Λιγες εξαιρεσεις υπαρχουν,αλλα ειναι περισσοτερο η εξαιρεση που επιβεβαιωνει τον κανονα,παρα δειγμα προοδου της ορολογοποιιας(πχ η Zenith εχει σε λογικες τιμες τον φοβερο el primero,αλλα εξαργυρωνει για δεκαετιες μια μηχανη που ειχε την τυχη να αποκτησει 40 χρονια πριν,αρα in house εκ του ασφαλους)
Ανεκαθεν υπηρχαν κατασκευαστες μηχανισμων που εφοδιαζαν τις αλλες μαρκες.Μαρκες ιστορικες που ομως δεν εφτιαχναν ποτε μηχανες δικες τους?Να θυμησω απο Doxa & Breitling μεχρι την μεγαλη Patek Phillipe,η οποια μολις πριν λιγα χρονια εφτιαξε δικη της μηχανη.
Εννοειται οτι τοτε ηταν περισσοτερες αφου και οι αναγκες ηταν περισσοτερες αφου δεν υπηρχε το quartz.
Τωρα μετα απο αλλεπαληλες συγχωνευσεις και αγορες πολλων επιμερους εταιρειων εχουμε την ΕΤΑ.
Επισης το θεμα δεν ειναι μονο να βγαλει μια μαρκα νεα μηχανη,αντε κι εβγαλε,αλλα αυτη η μηχανη να ανταγωνιστει τις ΕΤΑ,απο τις πιο σταθερες και αξιοπιστες μηχανες που σηκωνουν το βαρος οχι μονο της ελβετικης αλλα ολης της ευρωπαικης βιομηχανιας.
Θα βρεις στο φορουμ ενα ποστ απο ενα παλιο μελος και αξιολογο ορολογοποιο(τον Wostep) που χαρακτηριστικα αναφερει οτι βαζει στο witchi να μετρησει valjoux 7750 και Patek complique,και η Valjoux την ξεπερνα σε σταθεροτητα και χρονομετρια...θελω να πω οτι οταν εχεις ηδη καλα διαθεσιμα υλικα,δεν ρισκαρεις να καταστραφεις δαπανωντας απο πανω και τεραστια κεφαλαια....ποια νεα μηχανη σε λογικη τιμη θα ανταγωνιστει την ΕΤΑ2892 η οποια κατα γενικη ομολογια ειναι επιπεδου Ρολεξ και κοστιζει το 1/5 απο αυτην?
Εβγαλε η Breitling τον B01 απο αναγκη....ΟΚ...αποτελεσμα...και τα ρολογια της εκτοξευθηκαν σε τιμες(κακο για τον καταναλωτη) και στην πραξη αμφιβαλλω αν υπερεχει σε αξιοπιστια και ακριβεια απο τον Cal.13 που χρησιμοποιουσε τοσα χρονια και τον ειχε εξελιξει σε εξαιρετικο βαθμο!
Το εχω ξαναπει,ευτυχως που υπαρχει η ΕΤΑ και ο καταναλωτης μπορει και απολαμβανει την ποιοτητα ενος ελβετικου ρολογιου σε ενα μεγαλο φασμα τιμων-αναλογα την τσεπη-με μηχανισμους αξιολογους,στθερους και ακριβεις.
Οι καλοι inhouse που μπορουν να κοντραρουν τις ΕΤΑ ανηκουν ή σε μεγαλους ανεξαρτητους κολοσσους(Rolex-Seiko-Citizen) ή σε μαρκες οπου θα τα σκασεις χοντρα(JLC,Glashutte,Lange κτλ)
Λιγες εξαιρεσεις υπαρχουν,αλλα ειναι περισσοτερο η εξαιρεση που επιβεβαιωνει τον κανονα,παρα δειγμα προοδου της ορολογοποιιας(πχ η Zenith εχει σε λογικες τιμες τον φοβερο el primero,αλλα εξαργυρωνει για δεκαετιες μια μηχανη που ειχε την τυχη να αποκτησει 40 χρονια πριν,αρα in house εκ του ασφαλους)
- DragonAce
- Has thanked: 184 times
- Been thanked: 225 times
Θοδωρή νομίζω ότι το ζήτημα το βλέπεις λίγο σε υπέρμετρο βαθμό. τί εννοώ, ότι με ένα autocad μπορούν να σχεδιάσουν ότι θέλουν με ελάχιστο κόστος, συν ότι με τα δικά τους στάνταρτς η συναρμογή σε κινέζικο εργοστάσιο θα έκανε ακόμα πιο φθηνό το πρότζεκτ! σχετικά με τις υψηλές τιμές σε Β κλπ θεωρώ ότι εμπλέκεται το μάρκετινγκ κ φυσικά ότι μιλάμε μια μηχανή χρονογράφο με ιδιαίτερη τεχνολογία, αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορούσε να φτιάξει μια πιο απλή κατασκευή κ κατ΄επέκταση πιο φθηνή. Σε μια φαρμακοβιομηχανία η απόσβεση ενός νέου φαρμάκου πέρνει συνήθως από 10-20 χρόνια (πειράματα χρόνια κ χρόνια, χημική βιομηχανία, κόστος υλικών), εδώ νομίζω τα πράματα είναι πιο απλά..
καλιά στα όρη μοναχός στο δάσος με τσι πρίνους, παρά σε κήπο με πολλούς ψεύτικους άσπρους κρίνους