Συνταγες
-
- Δημοσιεύσεις: 7836
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 06, 2009 4:55 pm
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 135 times
Re: Συνταγες
--ΣΜΕΡΝΑ--
Τις λένε και σμύνερες και σμύρνες''..... συγγενεύει με το χέλι και με το μουγγρί.
Μήκος: φτάνει ως 1,50 μ., βάρος και ως 8 κιλά.
Χρώμα: σκούρο καφετί με κιτρινωπούς λεκέδες, γυαλιστερό και γλιστερό.
Σμέρνα.... Κοινή ονομασία εγχελόμορφων ιχθύων της οικογένιας των μυραινιδών, ιδιαίτερα του είδους Muraena helena.
Η οικογένια αυτή περιλαμβάνει περίπου 200 ειδη σαρκοφάγων ψαριών, συγγενικά με τα χέλια, τα οποια ζουν στα θερμά νερά όλων των εύκρατων θαλασσών. Έχουν οφιοειδές σώμα και το μήκος τους, ποικίλει από είδος σε είδος, μπορεί να ξεπεράσει τα 3 μ. Το δέρμα τους δεν έχει λέπια, αλλά καλύπτεται από ένα προστατευτικό βλεννώδες στρώμα, το οποίο σε ορισμένα είδη είναι τοξικό. Τα χρώματά τους ποικίλουν και συχνά εμφανίζουν σκουρόχρωμες ή ανοιχτόχρωμες κηλίδες ή ραβδώσεις, που προσφέρουν αποτελεσματική παραλλαγή. Το ραχιαίο τους πτερύγιο ξεκινά ακριβώς πίσω από την κεφαλί και διασχίζει ολόκληρη τη ράχη για να ενωθεί με το ουραίο, όπως και το εδρικό που ξεκινά από το μέσο της κοιλιάς. Τα μάτια τους είναι σχετικά μικρά και η αίσθιση της όσφρησης πολύ ανεπτυγμένη. Διαθέτουν μεγάλο στόμα με ισχυρά σαγόνια, εφοδιασμένα με πολυάριθμα αιχμηρά δόντια.
Επιδή τα 2 ζεύγη βραγχίων που διαθέτουν είναι πολύ μικρά, κρατούν το στόμα τους ανοιχτό για να διευκολύνεται η αναπνοή στο νερό και όχι καραδοκώντας τη λεία τους, όπως λανθασμένα πιστεύεται.
Οι σμέρνες θεωρούνται επικίνδυνα ψάρια επιδή ορμούν δαγκώνουν οτιδήποτε κινείτε μέσα στην ακτίνα δράσης τους, ιδιαίτερα σε περίπτωση που προκληθούν ή απειληθούν.
Τυπικός αντιπρόσωπος της οικογένιας είναι το γένος Muraena, στο οποίο ανοίκουν 5 είδη. Στις ελληνικές θάλασσες είναι πολύ διαδεδομένο το είδος Muraena helena, η κοινή σμέρνα της Μεσογείου. Το σώμα της είναι καφέ με κίτρινες κοιλίδες και φτάνει σε μήκος το 1,5 μ. Το δάγκωμα του ψαριού αυτού είναι επώδυνο και δηλητηριώδες.
Ζει στην ακρογιαλιά, μέσα σε κουφάλες και σε σχισμάδες, βγαίνει και κυνηγά τη νύχτα καβούρια, χταπόδια κλπ. Την πιάνουνε με πετονιά από εξω,.....
[youtube][/youtube]
.....αλλα και με καμάκι, ...όταν αγριέψει ορμά και δαγκώνει ό,τι βρεθεί μπροστά της γι? αυτό και θελει μαχαιρώμα ή κοπανημα στο κεφάλι,... το δάγκωμά της είναι πολυ οδυνηρό''''
.........Παρεξηγημενη απο πολλους,και αδικα για μενα,...αφου ειναι εξαιρετικος μεζες...
Πως να την μαγειρεψεις....στο τηγανι με αλευρι,...λιοκαυτη και μετα στη σχαρα,....σμερνοκεφτεδες...σε κακαβια...
...σουπα....σε σαλτσα για μακαρονια....πολλοι και διαφοροι οι τροποι που μπορουμε να την απολαύσουμε....
Ο ενας τροπος για να καθαριστει ειναι φιλεταρισμα.....οπως θα δουμε και στο παρακατω βιντεο...
[youtube][/youtube]
....και ο αλλος σε λεπτες ροδελες...μαζι με το κοκκαλο...
.....αφου τις αφαιρέσουμε την πετσα πρωτα..(οχι απαραιτητα..γιατι τρωγετε)..
Την προτιμω στη σχαρα..... η αλευρωμενη-ροδελες στο τηγανι.....
....ομως και λεμονατη ειναι εξαιρετικος μεζες για τσιπουρακι......
Με ενα καλο μαχαιρι φιλεταρουμε την σμερνα οπως ειδαμε στο παραπανω βιντεο...
Σε ενα τηγανι τσιγαριζουμε κρεμμυδι και σκορδο....
....μετα βαζουμε τα φιλετα σε κομματια..για 2-3 λεπτα..
.... αμεσως σβήνουμε με χυμο λεμονιου...
....ριχνουμε αλατι πιπερι μπαχαρι και δαφνη...
....και συμπληρωνουμε λιγο νερο...
....σε 20-25 λεπτα.... αφου θα πιειτο ζουμι,ειναι ετοιμη...
......Σμερνα...κριταμο....και τσιπουρακι...
Καλη μας διασκεδαση.... ...
Τις λένε και σμύνερες και σμύρνες''..... συγγενεύει με το χέλι και με το μουγγρί.
Μήκος: φτάνει ως 1,50 μ., βάρος και ως 8 κιλά.
Χρώμα: σκούρο καφετί με κιτρινωπούς λεκέδες, γυαλιστερό και γλιστερό.
Σμέρνα.... Κοινή ονομασία εγχελόμορφων ιχθύων της οικογένιας των μυραινιδών, ιδιαίτερα του είδους Muraena helena.
Η οικογένια αυτή περιλαμβάνει περίπου 200 ειδη σαρκοφάγων ψαριών, συγγενικά με τα χέλια, τα οποια ζουν στα θερμά νερά όλων των εύκρατων θαλασσών. Έχουν οφιοειδές σώμα και το μήκος τους, ποικίλει από είδος σε είδος, μπορεί να ξεπεράσει τα 3 μ. Το δέρμα τους δεν έχει λέπια, αλλά καλύπτεται από ένα προστατευτικό βλεννώδες στρώμα, το οποίο σε ορισμένα είδη είναι τοξικό. Τα χρώματά τους ποικίλουν και συχνά εμφανίζουν σκουρόχρωμες ή ανοιχτόχρωμες κηλίδες ή ραβδώσεις, που προσφέρουν αποτελεσματική παραλλαγή. Το ραχιαίο τους πτερύγιο ξεκινά ακριβώς πίσω από την κεφαλί και διασχίζει ολόκληρη τη ράχη για να ενωθεί με το ουραίο, όπως και το εδρικό που ξεκινά από το μέσο της κοιλιάς. Τα μάτια τους είναι σχετικά μικρά και η αίσθιση της όσφρησης πολύ ανεπτυγμένη. Διαθέτουν μεγάλο στόμα με ισχυρά σαγόνια, εφοδιασμένα με πολυάριθμα αιχμηρά δόντια.
Επιδή τα 2 ζεύγη βραγχίων που διαθέτουν είναι πολύ μικρά, κρατούν το στόμα τους ανοιχτό για να διευκολύνεται η αναπνοή στο νερό και όχι καραδοκώντας τη λεία τους, όπως λανθασμένα πιστεύεται.
Οι σμέρνες θεωρούνται επικίνδυνα ψάρια επιδή ορμούν δαγκώνουν οτιδήποτε κινείτε μέσα στην ακτίνα δράσης τους, ιδιαίτερα σε περίπτωση που προκληθούν ή απειληθούν.
Τυπικός αντιπρόσωπος της οικογένιας είναι το γένος Muraena, στο οποίο ανοίκουν 5 είδη. Στις ελληνικές θάλασσες είναι πολύ διαδεδομένο το είδος Muraena helena, η κοινή σμέρνα της Μεσογείου. Το σώμα της είναι καφέ με κίτρινες κοιλίδες και φτάνει σε μήκος το 1,5 μ. Το δάγκωμα του ψαριού αυτού είναι επώδυνο και δηλητηριώδες.
Ζει στην ακρογιαλιά, μέσα σε κουφάλες και σε σχισμάδες, βγαίνει και κυνηγά τη νύχτα καβούρια, χταπόδια κλπ. Την πιάνουνε με πετονιά από εξω,.....
[youtube][/youtube]
.....αλλα και με καμάκι, ...όταν αγριέψει ορμά και δαγκώνει ό,τι βρεθεί μπροστά της γι? αυτό και θελει μαχαιρώμα ή κοπανημα στο κεφάλι,... το δάγκωμά της είναι πολυ οδυνηρό''''
.........Παρεξηγημενη απο πολλους,και αδικα για μενα,...αφου ειναι εξαιρετικος μεζες...
Πως να την μαγειρεψεις....στο τηγανι με αλευρι,...λιοκαυτη και μετα στη σχαρα,....σμερνοκεφτεδες...σε κακαβια...
...σουπα....σε σαλτσα για μακαρονια....πολλοι και διαφοροι οι τροποι που μπορουμε να την απολαύσουμε....
Ο ενας τροπος για να καθαριστει ειναι φιλεταρισμα.....οπως θα δουμε και στο παρακατω βιντεο...
[youtube][/youtube]
....και ο αλλος σε λεπτες ροδελες...μαζι με το κοκκαλο...
.....αφου τις αφαιρέσουμε την πετσα πρωτα..(οχι απαραιτητα..γιατι τρωγετε)..
Την προτιμω στη σχαρα..... η αλευρωμενη-ροδελες στο τηγανι.....
....ομως και λεμονατη ειναι εξαιρετικος μεζες για τσιπουρακι......
Με ενα καλο μαχαιρι φιλεταρουμε την σμερνα οπως ειδαμε στο παραπανω βιντεο...
Σε ενα τηγανι τσιγαριζουμε κρεμμυδι και σκορδο....
....μετα βαζουμε τα φιλετα σε κομματια..για 2-3 λεπτα..
.... αμεσως σβήνουμε με χυμο λεμονιου...
....ριχνουμε αλατι πιπερι μπαχαρι και δαφνη...
....και συμπληρωνουμε λιγο νερο...
....σε 20-25 λεπτα.... αφου θα πιειτο ζουμι,ειναι ετοιμη...
......Σμερνα...κριταμο....και τσιπουρακι...
Καλη μας διασκεδαση.... ...
- antonis_ch
- Δημοσιεύσεις: 7929
- Εγγραφή: Παρ Μάιος 15, 2009 9:09 am
- Has thanked: 51 times
- Been thanked: 391 times
Re: Συνταγες
Και για οσους δεν γνωριζουν το κριταμο...
.......να σας πω οτι είναι ένα από τα αρχαιότερα εδέσματα αυτής της γης.
...και από τα σπουδαιότερα φυσικά γιατρικά, διουρητικό, εμμηναγωγό, αποτοξινωτικό, θεραπευτικό για ηπατικές, εντερικές και νεφρικές δυσλειτουργίες.
Μπορει να συνοδευσει σαλατες,ψαρια κρεας..
Συνηθως το βρισκουμε σε βαζακια-τουρσι στα νησια μας η σε η σε μαγαζια με βιολογικα προιοντα.
Εγω προτιμω να το μαζευω ο ιδιος κατα τον μαιο-ιουνιο..οπου ειναι και η καλυτερη εποχη''
...Φυτρωνει παραθαλασσια διπλα σε βραχους....
.......να σας πω οτι είναι ένα από τα αρχαιότερα εδέσματα αυτής της γης.
...και από τα σπουδαιότερα φυσικά γιατρικά, διουρητικό, εμμηναγωγό, αποτοξινωτικό, θεραπευτικό για ηπατικές, εντερικές και νεφρικές δυσλειτουργίες.
Μπορει να συνοδευσει σαλατες,ψαρια κρεας..
Συνηθως το βρισκουμε σε βαζακια-τουρσι στα νησια μας η σε η σε μαγαζια με βιολογικα προιοντα.
Εγω προτιμω να το μαζευω ο ιδιος κατα τον μαιο-ιουνιο..οπου ειναι και η καλυτερη εποχη''
...Φυτρωνει παραθαλασσια διπλα σε βραχους....
-
- Δημοσιεύσεις: 7836
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 06, 2009 4:55 pm
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 135 times
Re: Συνταγες
Πολυ ωραια συνταγη Δημητρη..
Εχεις απολυτο δικιο, παρεξημενο ψαρι..
Φαινετε πολυ ωραια η συνταγη σου! Μπραβο.
Εχεις απολυτο δικιο, παρεξημενο ψαρι..
Φαινετε πολυ ωραια η συνταγη σου! Μπραβο.
- eisenberg
- sensei
- Δημοσιεύσεις: 10352
- Εγγραφή: Τετ Μάιος 13, 2009 7:56 pm
- Τοποθεσία: Raccoon City
- Has thanked: 1049 times
- Been thanked: 1287 times
- joman
- Δημοσιεύσεις: 876
- Εγγραφή: Σάβ Δεκ 19, 2009 7:28 pm
- Has thanked: 57 times
- Been thanked: 24 times
Re: Συνταγες
Ακάθεκτος ο Δημήτρης !
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ σμέρνα, αλλά για να το λέει ο επίσημος σεφ μας, δεν υπάρχει αμφιβολία
Προφανώς δεν με βλέπω να τη δοκιμάζω ούτε και στο άμεσο μέλλον, εκτός και αν την πουλάνε κατεψυγμένη
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ σμέρνα, αλλά για να το λέει ο επίσημος σεφ μας, δεν υπάρχει αμφιβολία
Προφανώς δεν με βλέπω να τη δοκιμάζω ούτε και στο άμεσο μέλλον, εκτός και αν την πουλάνε κατεψυγμένη