Συμφωνούμε απόλυτα Θοδωρή. Βέβαια η δική μου πείρα από βιντάζ και αναπαλαιώσεις είναι μηδαμινή. Ένα ρολόϊ έφτιαξα όλο κι όλο. Βέβαια το ζητούμενο από εμένα δεν ήταν αν το φτάσω σε κατάσταση NOS αλλά να το "φρεσκάρω" και να το φέρω σε πλήρως λειτουργική μορφή.eisenberg έγραψε:Στα πλαισια της αποκαταστασης/αναπαλαιωσης,το να αντικαθιστας καποιο εξαρτημα με ενα καινουριο(NOS προφανως) ειναι απολυτως θεμιτο και για πολλους συλλεκτες ειναι το ζητουμενο.Φυσικα μιλαμε για τα γνησια εξαρτηματα της μαρκας απο τη συγκεκριμενη περιοδο και οχι καποια ιμιτασιον που ειναι τις περισσοτερες φορες κακης ποιοτητας και δεν εφαρμοζουν σωστα.VIWOW έγραψε: Θα μου επιτρέψετε όμως να πω, ότι το θέμα μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για μια συζήτηση επί της ουσίας του τι είναι η αποκατάσταση ενός παλιού αντικειμένου, με κάθε σεβασμό στην ιστορία και το συναίσθημα του Χρήστου.
Συμφωνώ λοιπόν με αυτό που λές Χρήστο σε κάποιο σημείο του κειμένου σου, ότι προτιμούσες τους αυθεντικούς δείκτες σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση..
Σαφως ο Χρηστος θα μπορουσε να κρατησει τους παλαιους δεικτες...αλλα οταν πλεον το καντραν και η κασα δειχνουν σαν καινουρια,ποση επιτυχια και αρμονια θα ειχε το τελικο αποτελεσμα?
Ισως αν δεν ειχε προχωρησει σε τετοιας εκτασης restoration,να μπορουσε να κρατησει και τους παλιους δεικτες.
Εχω αναπαλαιωσει αρκετα καταδυτικα Seiko του '60 και του '70...ο ορολογοποιος μου μου λεει οτι το τελικο ζητουμενο ειναι η γνησιοτητα αφενος αλλα και η αρμονια στην εμφανιση αφετερου.Δεν βαζεις Νew Οld Stock δεικτες σε ενα γερασμενο καντραν και το αντιστροφο.Δεν βαζεις ολοκαινουρια στεφανη(και ας σου στοιχισε χρονο και χρημα για να την βρεις) σε μια γραντζουνισμενη κασα,και παει λεγοντας...
Έτσι έγινε ένα καλό σέρβις στην μηχανή ή οποία ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και ένα γρανάζι που ήθελε αντικατάσταση βρέθηκε από κουφάρι άλλης ίδιας μηχανής.
Η κάσα υπέστη μια περιποίηση αλλά όχι εκτεταμένης μορφής αφού ήθελα να μείνουν κάποια σημάδια του χρόνου.
Το καντράν καθαρίστηκε, δείκτες παρέμειναν οι ίδιοι. Κρύσταλλο, ή μάλλον καλύτερα ζελατίνα να πω, αλλάχτηκε αλλά εδώ δεν ξέρω πόσο κοντά είναι με την αυθεντική. Η κορώνα η οποία έλλειπε αντικαταστάθηκε με μία μεγαλύτερη αφού στάθηκε αδύνατον να βρεθεί ίδια με την παλιά. Τέλος για λουράκι επιλέχτηκε ένα απλό δερμάτινο που πιστεύω οτι ταιριάζει με το χαρακτήρα του ρολογιού.
Φιλικά Γιώργος