ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ

παλαιοι ονειρεμενοι μηχανισμοι και κομματια
Άβαταρ μέλους
CHRISTOS
Δημοσιεύσεις: 474
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 04, 2009 12:42 pm
Has thanked: 17 times
Been thanked: 58 times

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ

Δημοσίευση από CHRISTOS »

Απο τοτε που ξεκινησε το μαγικο ταξιδι στην ωρολογοποιια και ανακαλυψα οτι ενα καινουργιο χομπυ με κερδιζει αναψε μεσα μου ενας ποθος με μεγαλη σημασια για εμενα. Παντα θυμομουν το παλιο ρολοι του πατερα μου τον οποιο εχασα ξαφνικα οταν ημουν 14 ετων. Παντα υπηρχε στην ακρη του μυαλου μου οτι σε ενα συρταρι της μητερας μου υπαρχει ενα ρολοι, σε αθλια δυστηχως κατασταση, το οποιο επρεπε να αναστηθει...και τωρα ηρθε η ωρα.
Διαβασα ασχοληθηκα ωρες... το ρολοι πλεον γινεται ενα νεο παθος για εμενα...ανακαλυπτω συνεχως το μηχανικο ρολοι...νεος ερωτας... Πρεπει πλεον να γυρισω τον κοσμο αναποδα να φτιαξω το ρολοι του πατερα μου. Ενα VENUS ελβετικο τουλαχιστον 40 ετων...Θα το παλεψω οσο μπορω και ακομα κα αν δεν βγαλω ακρη τουλαχιστον θα εχω προσπαθησει οσο δεν παει αλλο. Το project αποτελει στοιχημα για εμενα και μου γινεται εμμονη...
Σε ενα Κυριακατικο οικογενειακο τραπεζι στο πατρικο μου σπιτι ζηταω απο την μητερα μου να μου φερει το ρολοι. "Τι τοθες αγορι μου το ρολοι αυτο? ειναι σε αθλια κατασταση το κρατησα μονο επειδη ειναι του μπαμπα". "Δωστο μου μανα. Θα προσπαθησω να το φτιαξω".
Το πηρα στα χερια μου και δεν το κρυβω ενιωσα μεγαλη απογοητευση απο την κατασταση του. Ο πατερας μου λογω της δουλειας του ειχε φερει το ρολοι σε απελπιστικη κατασταση. "Περιμενε μανα..θα δεις...θα το φτιαξω". Ενα χαμογελο εσκασε στα χειλη της γνωριζοντας την επιμονη μου και μου το δωσε απλοχερα.
Αμεσως αρχισε η αναζητηση. Ανοιξα τοπικ στα φορουμ, αρχισαν τα π.μ εψαξα τεχνιτες και η απογοητευση αρχιζε να με καταλαμβανει καθως απογοητευομουνα συνεχως με τα λεγομενα τους αλλα και τα αποτελεσματα που εβλεπα σε αλλα ρολογια που ειχαν επισκευασει. Δεν ημουν καθολου ικανοποιημενος και εβλεπα ανθρωπους να αντιμετωπιζουν το ρολοι μου χαλαρα..Δεν ηταν ετσι ηθελα σπιθα στα ματια τους.... Καποια στιγμη εστειλα ενα π.μ σε καποιον ο οποιος εγραφε αραια και που στο φορουμ απο οπου ολοι ξεκινησαμε (πολυ πριν φτιαξει ο Κωστας αυτο). Μου απαντησε και κανονισα ραντεβου μαζι του στο καταστημα που δουλευει.
Οταν πηγα στο ραντεβου εχοντας το ρολοι μαζι μου αντικρυσα εναν μικρο σε ηλικια ανθρωπο οπου απο τις πρωτες κουβεντες μαζι του καταλαβα οτι ειχε παθος στην επισκευη. Εντωμεταξυ ενιωσα τρομερη οικιοτητα λες και τον ηξερα χρονια. "Αστο μου λεει θα το αναλαβω εγω αλλα θα εχεις υπομονη να το χειριστω οπως θελω...εχεις τον χρονο?" "Οσο χρονο θες του απαντησα αρκει να χουμε αποτελεσμα". "Τιμη του λεω?" "Αστο μου λεει..."
Το αφησα. Απο εκεινη την στιγμη μιλαγαμε στο τηλεφωνο. Να μην τα πολυλογω ξεκινησε μια φιλια. Ειναι ορισμενοι ανθρωποι που η χημεια τους δενει τοσο ωστε να φτιαξει το καλυτερο γλυκο...Δεσαμε. Βγηκαμε για καφε. Στην αρχη μιλαγαμε γα ρολογια. Με ενημερωνε για τη επισκευη. "Εστειλα το καντραν στο εξωτερικο εδω δεν υπαρχει καταλληλος τεχνιτης γι αυτο". "Εκανα συντηρηση στο μηχανισμο...δουλευει ρολοι τωρα, εβγαλα κομματια μπετον απο την κασα η οποια θελει πολυ δουλεια να ερθει αλλα θα το καταφερουμε....". Οι καφεδες εγιναν ποτα και ο νεος μου φιλος πλεον ερχετε κοντα στο σπιτι μου-μιας και με την κορη μου ειναι απαγορευτικες οι πολλες και μακρυνες εξοδοι-να πιουμε ενα ποτο και αρχιζουμε να μιλαμε για διαφορα θεματα...
Καποια στιγμη με παιρνει τηλεφωνο "ελα φιλε ηρθε το καντραν". ¨Καφε μετα την δουλεια να το δω τι λεει ειναι καλο?". "Ελα και θα δεις".
Στο ραντεβου εχω αγχος. Καθομαστε παραγγελνουμε. "Θα σου δωσω να φορεσεις κατι προστατευτικα-σαν προφυλακτικα για νανους ηταν παιδια- για να μην μου το σκονισεις". Το βγαζει απο πλαστικη θηκη και το εναποθετει στα χερια μου. "Δες το με προσοχη". Το βλεπω και παθαινω πλακα. "Δεν ειναι δυνατον ρε φιλε του λεω". " Ειναι μου λεει αλλα τωρα δωστο μου γιατι βλεπω την σκονη να καθεται πανω του και δεν θελω". Η αληθεια ειναι οτι ειναι λιγο περιεργος ο φιλος μου και απολυτος στη σταση του αλλα μ αρεσει γιατι ειναι κατασταλαγμενος και εχει παλεψει πολυ στην ζωη του...εχει φαει και αυτος τις κατραπακιες του...
"Τωρα μου λεει ηρθε η σειρα τη κασας...κορωνα εχω βρει..δεικτες εχω βαλει να ψαξουν". Η κασα παιδια πηγε σε δυο τεχνιτες γιατι δεν του αρεσε το αποτελεσμα και εγινε ντουμπλε τουλαχιστον 4 φορες.
Οταν το αποτελεσμα τον ικανοποιησε με πηρε τηλεφωνο. "Ηρθε η ωρα φιλε....". "Ποτο το βραδι-του λω με χαρα- κερναω....".
Εφτασε η ωρα του ραντεβου. Κατσαμε παραγγειλαμε αναψα ενα πουρακι. "Φερτο του λεω". "Οριστε το ρολοι μου λεει".

Επαθα πλακα. Η κασα λουστραρισμενη ομορφα σε μοναδικη αποχρωση ροζ χρυσου. Αλλαγμενο τζαμι το καντραν εδειχνε φανταστικο. Νεα κορωνα μεγαλυτερη επεξε τον ρολο της στο συνολικο αποτελεσμα...Ειχε φροντισει και μου ειχε βρει και ενα καταπληκτικο λουρακι γνησιο croco...επειδη του χα πει οτι θα ψαξω να βρω το πιο ομορφο!΅Επεσε μεσα λες και εβλεπε στο μυαλο μου ακομα και σε αυτο...
Συγκινηθηκα...Συγκινηθηκα γιατι τα καταφερα αλλα και γιατι με αφορμη το ρολοι που πλεον ειχε παρει πνοη εκανα και εναν ακομα καλο φιλο. "Τους δεικτες δεν τους βρηκα ακομα..αυτοι αν παρατηρησεις-οι δεικτες που ειχε το ρολοι και γυαλιστηκαν- ειναι λιγο γρατζουνισμενοι..οταν τους βρω θα μου το φερεις να τους φορεσω..βρηκα καποιους αλλα δεν μ αρεσαν θα βρω αλλους". " Εμενα μ αρεσει και ετσι". "Οχι θα βαλουμε αλλους...".
Πραγματι μετα απο δυο βδομαδες με πηρε τηλεφωνο του πηγα το ρολοι και αλλαξε τους δεικτες...
Απο τιμη τωρα...πηρε τα απολυτως απαραιτητα που πληρωσε οπως το καντραν και την κασα..δεν ειμαι σιγουρος καν αν πληρωσα αυτα που κανονικα επρεπε..το λουρακι δωρο..μου δωσε και ενα κουτι οπως και αλοιφη για το τζαμακι.
Το ρολοι το φορεσα σε εναν γαμο ενος φλου και οσοι το ειδαν να ξεπροβαλει απο την μανσετα του πουκαμισου εντυπωσιαστηκαν.
Το ρολοι το φοραω μονο σε πολυ καλες περιπτωσεις και συγκινηθηκα οταν ο αδελφος μου μου το ζητησε να το φορεσει προσφατα στον γαμο του."Θελω το ρολοι του μπαμπα..θα μου το δωσεις?" "Φυσικα του ειπα...με χαρα".
Το ιδιο ειπε και η μητερα μου οταν το προσεξε. " Δεν ηξερα οτι ο αδελφος σου ζητησε το ρολοι για τον γαμο του..με συγκινησε" μου ειπε...
Το προσεχω σαν τα ματια μου..

Τελειωνοντας θα βαλω φωτογραφιες να δειτε το πριν και το μετα.

Πριν:
Image


Image


Image


Image

Και μετα:

Image



Image


Image


Image


Image


Image


Image


Image

Φυσικα ο φιλος βλεπει ατελειες στο ρολοι οπως το καντραν, οι καποιες γρατζουνιες στην κασα. Για μενα ομως ειναι τελειο και αν κρινω απο την εκφραση ολων εσας που το εχετε δει απο κοντα κρινω οτι εγινε φανταστικη δουλεια.

Αφιερωμενο στον φιλο μου .
Ευχομαι ο Θεος να τον εχει παντα καλα και να του πανε ολα οπως τα θελει στην ζωη γιατι το αξιζει.


Υ.Γ:
Με παρακαλεσε να μην αναφερω το ονομα του, οπως και το που εργαζεται και δεν θελει να τον προτεινω για τετοιες δουλειες.
Οφειλω να κρατησω την υποσχεση μου.....αν αλλαξει γνωμη με χαρα μου να σας τον προτεινω.

Αργησα να ανεβασω το αρθρο αλλα ηθελα να το κανω οπως το αισθανομαι...Δεν ξερω αν καταφερα να αποτυπωσω τις σκεψεις και τα συναισθηματα μου...
Επισης επελεξα να το σηκωσω τωρα που ενας φιλος ο giorgos_mg αποχωρησ για να ανεβασω λιγο την ψυχολογια μας.... γιατι εγω πραγματικα στεναχωρηθηκα...ειναι απο τους πρωτους φιλους που γνωρισα οταν μπηκα στον μαγικο αυτο κοσμο των ρολογιων....

Το κειμενο και τις φωτογραφιες σας τα παραθετω με ολη μου τη αγαπη.
Άβαταρ μέλους
Georges
Δημοσιεύσεις: 9294
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 14, 2009 1:25 pm
Τοποθεσία: όπου γη και πατρίς
Has thanked: 1135 times
Been thanked: 1475 times

Re: ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ

Δημοσίευση από Georges »

Χρήστο τι να πω...άφωνος!!!
Ένα μεγάλο μπράβο σε σένα και στον φίλο σου για την επιμονή, την υπομονή και το μεράκι να φέρεται σε κατάσταση NOS ένα τόσο σημαντικό ρολόϊ για σένα.
Το κείμενο δένει απόλυτα με τις φωτογραφίες!!!!
Και πάλι μπράβο!!!!

Φιλικά Γιώργος
Βοήθησε τον Φλίπερ να κρατήσει τον τίτλο του...Γίνε κι εσύ ΔΩΡΟ*, μπορείς!!!



* ΔΩΡΟ = ΔΩρητής ΡΟλογιών
Ilias-G
historic specialist
Δημοσιεύσεις: 4024
Εγγραφή: Παρ Μάιος 15, 2009 8:54 pm
Has thanked: 103 times
Been thanked: 440 times

Re: ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ

Δημοσίευση από Ilias-G »

Φίλε Χρήστο,
Πανέμορφο ρολόι, εξαιρετική δουλειά από τον τεχνίτη, αξιεπαινη και συγκινητική η πρωτοβουλία σου! :good:
Μπράβο και στους δυο! :cheer:
Άβαταρ μέλους
joman
Δημοσιεύσεις: 876
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 19, 2009 7:28 pm
Has thanked: 57 times
Been thanked: 24 times

Re: ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ

Δημοσίευση από joman »

Πωπω, φίλε Χρήστο
Δεν έχω λόγια ....
Μπράβο στην επιμονή σου, μπράβο στο φίλο σου, και στη φοβερή δουλειά που έκανε, και να ζήσουν οι νεόνυμφοι :cheer:
Η πραγματική αγάπη για το ρολόι :sh: :good:
Άβαταρ μέλους
eisenberg
sensei
Δημοσιεύσεις: 10352
Εγγραφή: Τετ Μάιος 13, 2009 7:56 pm
Τοποθεσία: Raccoon City
Has thanked: 1049 times
Been thanked: 1287 times

Re: ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ

Δημοσίευση από eisenberg »

Εξαιρετικη παρουσιαση Χρηστο!Ενα απο τα πιο σημαντικα αρθρα στο φορουμ,αφενος λογω της σπουδαιας δουλειας που εχει γινει στο ρολοι και αφετερου λογω της ιστοριας που υπαρχει απο πισω...συγχαρητηρια φιλε,εισαι παναξιος να το κατεχεις.Το εχω δει κι απο κοντα δυο φορες και το εχω θαυμασει.
Ψάχνω για το τέλειο ρολόι...ελπίζω να μην το βρω ποτέ!
VIWOW
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ

Δημοσίευση από VIWOW »

Συμφωνώ και εγώ για την συναισθηματική αξία του ποστ και του εγχειρήματος γενικότερα.

Θα μου επιτρέψετε όμως να πω, ότι το θέμα μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για μια συζήτηση επί της ουσίας του τι είναι η αποκατάσταση ενός παλιού αντικειμένου, με κάθε σεβασμό στην ιστορία και το συναίσθημα του Χρήστου.

Όταν προσπαθούσα να συντηρήσω έναν βάτραχο, έκανα μεγάλη προσπάθεια, ανάλογης έρευνας με αυτή που περιγράφει ο Χρήστος ότι έκανε και κάνει ο φίλος του ωρολογοποιός. Είχα κάνει ταξίδια στο εξωτερικό και είχα "μαζέψει" τους δύο τελευταίους αυθυντικούς καθρέφτες (δεξί και αριστερό, στη ζελατίνα μέσα 20 χρόνια μετα την κατάργηση του αυτοκινήτου), τα original λαστιχάκια που μπαίνουν γύρω από τα τζάμια κλπ Είχα βάλει μηχανή 2,3 ενώ το κανονικό ήταν 2 και έψαχνα για ένα air condition που βέβαια δεν το είχε από τη μάνα του.

Εκείνο τον καιρό είχα γνωρίσει έναν άνθρωπο που έκανε μια αποκατάσταση σε μια Vanden Plas με μηχανή Rolls Royce.

Είχε ένα μαγαζί στο Κολωνάκι και κάθε μέρα έπαιρνε στη δουλειά του ένα φανάρι, έναν καθρέφτη και το έτριβε, το γυάλιζε, το ξεσκούριαζε, το έβαφε, το έφερνε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, αυτό όμως το ίδιο φανάρι που είχε το αυτοκίνητο.

Μου εξήγησε λοιπόν, ότι η ενασχόληση με ένα παλιό αυτοκίνητο, είναι και λίγο μια διαδικασία οικολογική. Δεν δημιουργείς 200 κιλά σκουπίδια (τα αυθεντικά εξαρτήματα του αυτοκινήτου που συντηρείς) και αγοράζεις άλλα 200 κιλά από νέα ή καλύτερης κατάστασης εξαρτήματα, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι έσχεις ένα νέο αυτοκίνητο, που ποτέ δεν θα είναι.

Κατάλαβα αμέσως και από τότε άλλαξα και την συντήρηση που έκανα στο αυτοκίνητο αυτό.

Συμφωνώ λοιπόν με αυτό που λές Χρήστο σε κάποιο σημείο του κειμένου σου, ότι προτιμούσες τους αυθεντικούς δείκτες σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση..

Φιλικά

Κωστής

Υ.Γ Δεν ξέρω πόσοι το γνωρίζουν, αλλά η Venus ήταν μια ελβετική εταιρεία, που είχε σατματήσει να παράγει ρολόγια. Τα δικαιώματα του σήματος, τα είχε αγοράσει πριν χρόνια (φαντάζομαι ότι θα τα έχει ακόμη) ένας Έλληνας, ο Νίκος Πατσέας
stavros_ch
Δημοσιεύσεις: 7836
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 06, 2009 4:55 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 135 times

Re: ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ

Δημοσίευση από stavros_ch »

Xρηστο φιλε μου..
Τα λογια ειναι περιττα..
Απο τα σημαντικοτερα ποστ που διαβασα στο Forum.
Συγχαρητηρια σε εσενα και στον φιλο σου.
Αξιζεις πραγματικα να το εχεις και να το χαιρεσε.
Τυγχαινει να εχω το ιδιο ρολοι στην Κυπρο. Μου το εδωσε ο παππους μου. Το ανεφερα και παλαιοτερα.
Σε αθλια δυστυχως κατασταση αλλα χαιρομαι που εστω και ετσι το εχω.
Άβαταρ μέλους
ACIDBLACK
Δημοσιεύσεις: 872
Εγγραφή: Παρ Μάιος 15, 2009 6:53 pm
Τοποθεσία: οπου εχειο ζεστη σκονη και υγρασια την ημερα και τσουχτερο κρυο την νυχτα.
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Re: ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ

Δημοσίευση από ACIDBLACK »

.......με εβαλες και ονειρευτηκα .......
η σοβαροτητα ειναι η ασπιδα των ηλιθιων
-Montesqueieu
η σοβαροτητα συνιστα καταφανεστατο συμπτωμα δυσπεψιας
-Friedrich Nietzhe
giorgos mg
Δημοσιεύσεις: 2470
Εγγραφή: Παρ Μάιος 15, 2009 7:46 pm
Has thanked: 387 times
Been thanked: 111 times

Re: ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ

Δημοσίευση από giorgos mg »

Χρησταρα πραγματικα ειμαι περηφανος που εισαι φιλος μου..
το ειχα δει κι απο κοντα και δεν πιστευα.......
η αγαπη φαινεται :sh:
σ ευχαριστουμε.

φιλικα
Γιωργος
Άβαταρ μέλους
antonis_ch
Δημοσιεύσεις: 7929
Εγγραφή: Παρ Μάιος 15, 2009 9:09 am
Has thanked: 51 times
Been thanked: 391 times

Re: ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ

Δημοσίευση από antonis_ch »

Χρησταρα κορυφη το ποστ αλλα και το ρολοι...! Σε ευχαριστω που το εφερες στη συναντηση και το ειδα!
Μπραβο σου και για την υπομονη αλλα και για το μερακι!
Σου αξιζουν συγχαρητηρια για το πως χειριστηκες το θεμα και που αναβιωσες το ρολοι του πατερα σου που απο οτι καταλαβα εδωσε χαρα σε ολοκληρη την οικογενεια!
:sh: :sh:
Απάντηση