Το ρολόι, είναι ηλιακό. Και λαμβάνει σήμα 2 φορές το 24-ωρο,
από τον πομπό της Φρανκφούρτης, που συντονίζεται όοοοοοολη η Ευρώπη, για τράπεζες, τραίνα, αεροπλάνα, κλπ.
Στην Αθήνα, το σήμα θεωρητικά είναι εξασθενημένο, αλλάμετά τα μεσάνυκτα, με χαμηλή νέφωση, πιάνει στο Μ = medium.
Με συλλέκτη σήματος, φτάνει το Η = High, όσο πιάνει δηλαδή σε οιοδήποτε σημείο της ..........επίπεδης Ευρώπης.
Η ακτινα δράσης του πομπού.
Επειδή το ρολόι, θεωρητικά είναι Pilot, εξ ου και οι δείκτες σπαθιά, εσωτερικά της στεφάνης, περιλαμβάνει ένα slide rule.
Slide rule ονομάζουμε έναν χάρακα, με ολισθαίνοντα μέρη, που έχουν συγκεκριμένες διαβαθμίσεις, και με την κινηση ενός τμήματος και αντιστοίχιση στο σταθερό μέρος, κάνουμε υπολογισμούς. Οι μηχανικοί, τον ξέρουμε σαν λογαριθμικό κανονα, επειδή με δαύτον κάναμε πράξεις με χρήση λογαρίθμων παλαιότερα, πριν κυκλοφορήσουν ευρέως ( αρχές δεκαετίας 70 ) τα "κομπιουτεράκια" που κάνανε πράξεις. Οι λογάριθμοι, ( ααααχ είχαμε τους πίνακες του Τόγκα )
Λογαριθμικός κανόνας.
Στην στεφάνη λοιπόν, έχουμε το σταθερό μέρος, και το ολισθαίνον, που το χειρίζεσαι από την αριστερή κορώνα, και φέρνεις τις ενδείξεις στο σημείο που πρέπει και κάνεις μετατροπές, πχ χιλιόμετρα σε μίλια - ναυτικά ή στατικά, λίβρες σε γαλόνια, σε λίτρα ή κιλα, κλπ.
Ειναι ένα βοήθημα, που ταυτόχρονα κανεις και πολλαπλασιασμούς, διαιρέσεις, κλπ.
Οποιος θέλει διευκρινήσεις, το λέει. Με χαρά θα εξηγήσω.
Σημ. Παλαιότερα, στα ρολόγια βλέπουμε κλίμακες απόστασης με χρήση ήχου, καρδιακού ρυθμού, ταχύμετρα, κλπ. Αυτό δείχνει την χρησιμότητα του οργάνου αυτού κατα την διάρκεια του χρόνου, και σε διάφορες εφαρμογές, ανάλογα με το επάγγελμα του ιδιοκτήτη. Και για τους κανονικούς ανθρώπους, είχαμε τρίλεπτα, για τα υπεραστικά τηλέφωνα, και άλλες εφαρμογές χρήσιμες στην καθημερινότητα.