Απορία με μηχανές-τιμές

Στην ενότητα αυτή μιλάμε για τεχνικά θέματα που αφορούν τα ωρολόγια(εδώ μπορούν τα μέλη να υποβάλλουν και απορίες σχετικά με τεχνικά θέματα)
Άβαταρ μέλους
joman
Has thanked: 57 times
Been thanked: 24 times

Απορία με μηχανές-τιμές

Δημοσίευση από joman »

Την καλησπέρα, και τις ευχές μου για καλή χρονιά σε όλους σας.

Νέος χρόνος, νέες απορίες.

Είπαμε, όσο το ψάχνουμε ένα πράμα, τόσο περισσότερες ερωτήσεις γεννιούνται.

Η δικιά μου μπορεί να είναι λίγο κάπως, αλλά θα την κάνω και οτι θέλει ας γίνει.

Όπως αναφέρω και στον τίτλο, αφορά τους μηχανισμός των ρολογιών, και τις τιμές αγοράς τους ανά μάρκα.

Πιο συγκεκριμένα.

Να πάρουμε για παράδειγμα τη μηχανούλα του νεοαποκτηθέντος μου longines, την ΕΤΑ 2824-2.

Την έχω δει σε πάμπολλα ρολόγια, και οι τιμές των οποίων παίζουν σε μια τεράστια γκάμα.

Έχω βρει για παράδειγμα την εν λόγω μηχανή σε ένα ρολόι που κοστίζει 350 ευρώ, και σε κάποιο άλλο που κοστίζει κοντά στις 3000 ευρώ, με πολλές φυσικά επιλογές σε μάρκες και τιμές ενδιάμεσα των δυο αυτών.

Πως εξηγείται μια τέτοια τεράστια διαφορά.

Εντάξει, καταλαβαίνω πως κάποιος κατασκευαστής μπορεί να έχει καλύτερη ποιότητα κατασκευής στα υπόλοιπα μέρη του ρολογιού απο κάποιον άλλο, αλλά και πάλι, τόσο μεγάλη διαφορά;

Και τι να υποθέσω δηλαδή, πως ο κινητήρας στην ουσία είναι από τα πιο φτηνά κομμάτια του συνόλου, βλέποντας την ίδια μηχανή σε ένα ρολόι των 350 ευρώ;

Είχα την εντύπωση πως πρόκειται για το πιο σημαντικό κομμάτι και κατά συνέπεια και η τιμή να εξαρτώταν κατά μεγάλο μέρος από αυτό.

Τελικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει;
Άβαταρ μέλους
snapper
Has thanked: 0
Been thanked: 185 times

Re: Απορία με μηχανές-τιμές

Δημοσίευση από snapper »

Ωραια απορια εχεις joman ,οτι γουσταρει ο καθενας κανει..... :cigar:
Για να δουμε τι θα πουν οι ''ειδικοι''.... ;)
Άβαταρ μέλους
eisenberg
sensei
Has thanked: 1049 times
Been thanked: 1287 times

Δημοσίευση από eisenberg »

-Η ΕΤΑ 2824 διατιθεται απο το Swatch group σε 4 εκδοσεις:standard-elabore-top-chronometer.

-Απο τη στανταρ μεχρι την chronometer υπαρχουν σταδιακες βελτιωσεις σε πολλες παραμετρους ρυθμισης της μηχανης αλλα και στα υλικα που χρησιμοποιουνται οπως και το φινιρισμα.
Για παραδειγμα η standard ερχεται ρυθμισμενη σε 2 θεσεις,η elabore σε 3,η τοπ σε 5 ενω η cosc ειναι ετοιμη...για cosc απο το εργοστασιο.
Επισης οι ''καλες'' εκδοσεις εχουν Glycidure μπαλάνς,incablock shock protection και anachron τριχοειδες ελατηριο,σε σχεση με τις ''απλες'' που εχουν Nickel,etachocs και Nivarox αντιστοιχα...οι καλες επισης μπορει να εχουν καλυτερο φινιρισμα(πχ μπλε βιδες κτλ)

-Εδω μια standard 2824:

Image

-Κι εδω μια COSC:

Image

-Η γνωμη μου ειναι πως η διαφορα τιμης μεταξυ των εκδοσεων της ΕΤΑ 2824 δεν μπορει απο μονη της σε καμμια περιπτωση να δικαιολογησει τη μεγαλη διαφορα στην τιμη δυο ρολογιων που εχουν διαφορετικου τυπου 2824.
Παιζουν ρολο(το μεγαλυτερο) αλλοι παραγοντες οπως συνολικη ποιοτητα κατασκευης και φινιρισματος,ονομα μαρκας,εμπορικοτητα-αναγνωρισημοτητα μοντελλου κτλ...
Ψάχνω για το τέλειο ρολόι...ελπίζω να μην το βρω ποτέ!
Άβαταρ μέλους
joman

Δημοσίευση από joman »

Α ωραία, ευχαριστώ eisenberg.

Η απάντησή σου εξηγεί ήδη πολλά.

Ώστε λοιπόν οι μηχανές βγαίνουν σε διάφορες εκδόσεις, με διαφορετικά υλικά κατασκευής και διαφορετικές ρυθμίσεις.

Δεν το γνώριζα αυτό και μου λύνει ήδη πολλές απορίες, φαντάζομαι πως ισχύει για τις περισσότερες μηχανές.

Βουρ για ψάξιμο τώρα, να βρω τι ακριβώς είναι όλες αυτές οι διαφορές...
marios_ch
Has thanked: 48 times
Been thanked: 194 times

Δημοσίευση από marios_ch »

Σιγά σιγά θα ξετυλίγεις το κουβάρι φίλε, που ομολογώ αν και είμαι και εγώ σχετικά νέος στο χώρο ότι είναι πολύ μακρύ.... Σιγά σιγά θα χτίζεις πάνω στα ήδη γνωστά και θα ανακαλύπτεις τον μαγικό κόσμο της ωρολογοποιίας...!!!
Καλό ταξίδι και σε ότι χρειαστείς εδώ θα είμαστε..... :book:
Άβαταρ μέλους
snapper
Has thanked: 0
Been thanked: 185 times

Δημοσίευση από snapper »

Θοδωρη πολυ ωραια οσα ειπες ..... :good: ...,δεν γνωριζω τιποτα απο ολα αυτα.... :cheer:
stavros_ch
Has thanked: 2 times
Been thanked: 135 times

Δημοσίευση από stavros_ch »

Φιλε Θοδωρη, ευχαριστουμε..
Πολυ ενδιαφερον οσα μας ειπες..! :good:
Άβαταρ μέλους
antonis_ch
Has thanked: 51 times
Been thanked: 391 times

Δημοσίευση από antonis_ch »

Θοδωρη..respect..!
Άβαταρ μέλους
joman

Δημοσίευση από joman »

marios_ch έγραψε:Σιγά σιγά θα ξετυλίγεις το κουβάρι φίλε, που ομολογώ αν και είμαι και εγώ σχετικά νέος στο χώρο ότι είναι πολύ μακρύ.... Σιγά σιγά θα χτίζεις πάνω στα ήδη γνωστά και θα ανακαλύπτεις τον μαγικό κόσμο της ωρολογοποιίας...!!!
Καλό ταξίδι και σε ότι χρειαστείς εδώ θα είμαστε..... :book:
:cheer: :book: :book:
Άβαταρ μέλους
eisenberg
sensei
Has thanked: 1049 times
Been thanked: 1287 times

Δημοσίευση από eisenberg »

Ενα θεμα ειναι να ξερει καποιος ακριβως ποια 2824 εχει το ρολοι του.Η διακριση των 2 πρωτων απο τις 2 ανωτερες ειναι ευκολο να γινει,αλλα πώς θα καταλαβει καποιος αν το ρολοι του εχει elabore ή chronometer για παραδειγμα?Μπορει η εταιρεια να αγορασε μια elabore και μετα να τη ρυθμισε για cosc(οπως πχ. κανει η stowa) ή να ηρθε ετοιμη chronometer απο την ΕΤΑ.Η σιγουρη απαντηση μπορει να δωθει μονο μεσω της επισημης εταιρειας.Οπως και να χει μικρη σημασια εχει μαλλον.
Ψάχνω για το τέλειο ρολόι...ελπίζω να μην το βρω ποτέ!
Απάντηση