Κουβέντα να γίνεται. Χαζή ερώτηση ?

παλαιοι ονειρεμενοι μηχανισμοι και κομματια
gep
Has thanked: 6321 times
Been thanked: 4776 times

Re: Κουβέντα να γίνεται. Χαζή ερώτηση ?

Δημοσίευση από gep »

nick10 έγραψε:Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση Γιώργο. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποιος οριστικός κανόνας για το ποια ρολόγια θεωρούνται vintage, τουλάχιστον όχι όπως έχει οριστεί για τα αμάξια. Άλλωστε δεν υπάρχει για τα ρολόγια κάτι αντίστοιχο της FIA, FIVA και ΦΙΛΠΑ απ' όσο ξέρω. Προσωπικά πιστεύω ότι για να θεωρήσουμε ένα ρολόι ως vintage πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 με 40 χρονών δηλαδή έως και τη δεκαετία του 80, γιατί στα forums που ασχολούνται με vintage ρολόγια, δεν έχω δει ρολόγια νεότερα των 80's
Ευχαριστώ για το σχόλιο Νίκο,
Κρίμα που δεν συναντηθήκαμε στις δύο συγκεντρώσεις τον Ιούνιο που ήμουν Αθήνα.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
ar.parask
Has thanked: 8 times
Been thanked: 736 times

Δημοσίευση από ar.parask »

gep έγραψε:
ar.parask έγραψε:
gep έγραψε:
ar.parask έγραψε:
gep έγραψε:
gep έγραψε:FIA, FIVA και ΦΙΛΠΑ έχουν θεσπίσει την ηλικία των 30 ετών στα αυτοκίνητα για πιστοποίηση και έκδοση ειδικών πινακίδων.
Ειλικρινά δεν ξέρω τι παίζει στα Ρολόγια. Απαντήσεις τύπου "προ Swatch και προ Richemond groups" δεν θα ήταν οι πιο διαφωτιστικές. Γνώμες;

Και για να γίνω πιο σαφής, Κατά το Webster, ό όρος vintage δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για οτιδήποτε έχει ηλικία κάτω των 20 ετών. Ειναι δυνατόν ρολόι του 1996 να θεωρείται vintage?

Ναι... παρε σαν παράδειγμα ρολογια που παράγονταν συνεχώς απο το 1990 μέχρι κ το 2005 πχ Rolex 16710 GMT, Rolex explorer ii κτλ. Αυτά του 1990 προσεγγίζουν τα 30 χρονια που λες κ αυτά που ειναι του 2005 ειναι σχεδόν πανομοιότυπα με τα του 1990...!

Sent from my iPhone using Tapatalk
Η είσοδος μου στο φόρουμ έγινε σχετικά πρόσφατα και σε χαμηλό προφίλ. Πέρα από τις δύο - τρείς συναντήσεις που συμμετείχα όταν βρισκόμουν στην Αθήνα και γνώρισα αρκετά μέλη, είναι αλήθεια πως δεν έχω συστηθεί όπως πρέπει.
Για να μην παρεξηγηθώ, άρχισα να γράφω τελευταία λόγω άγνοιας στο να ποστάρω φωτογραφίες αλλά διαβάζω το φόρουμ περίπου ένα χρόνο τώρα, οπότε ξέρω και σέβομαι τις γνώσεις σου στο αντικείμενο με τις δικές μου να είναι πολύ λιγότερες.
Δεν ξέρω αν η αναφορά στην Rolex είναι η πιο εύστοχη γιατί IMHO από όσο ξέρω αν εξαιρέσουμε τα Cellini, έχει ένα πολύ πετυχημένο σχέδιο και αντι να το αλλάζει εξωτερικά, το εξελίσσει συνεχώς εσωτερικά με αποτέλεσμα να γίνονται οι μηχανισμοί όλο και καλύτεροι γι'αυτό και η φήμη της εταιρείας πέρα από την διαφήμιση και το marketing. Γιατί το λέω αυτο; Ό ταπεινός αλλά μη ευκαταφρόνητος 2824 αν δεν κάνω λάθος πρωτοπαρουσιάστηκε αρχές δεκαετίας 80. Αν δεν παρανόησα τα γραφόμενα σου, μπορεί ένα ρολόι που φοράει τον μηχανισμό αυτό να θεωρηθεί vintage?
Χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης, απλώς ανταλλαγής απόψεων και ελπίζω να μην σας κούρασα με το μακροσκελές κείμενο.
Γιώργος

Γιώργο φυσικά. Ολα τα Tudor Sub απο 80s κ 90s φορούσαν τον 2824 κ θεωρούνται κ ολας vintage

Δεν αντιλέγω Άρη στα ωρολόγια δεκαετίας 80 και 90, αλλά φοράει τον ίδιο μηχανισμό και ένα Hamilton που αγόρασα πέρυσι. Που βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή;

Γιώργο για να χαρακτηριστεί ένα ρολοι vintage δεν στηριζόμαστε μονο στο μηχανισμό του. Υπάρχουν κ αλλα κριτήρια όπως το luminescent υλικό, το κρύσταλλο, το σχήμα της κασας κτλ.
Φαντασου ο μηχανισμός el primero παρουσιάστηκε το 1969 κ ακόμα παράγεται κανονικά. Ένα zenith του 1969 φυσικά κ ειναι vintage ας φοράει τον ίδιο μηχανισμό με ένα άλλο ζενίθ που βρίσκεται ολοκαίνουργιο στην βιτρίνα

ar.parask

nick10 έγραψε:Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση Γιώργο. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποιος οριστικός κανόνας για το ποια ρολόγια θεωρούνται vintage, τουλάχιστον όχι όπως έχει οριστεί για τα αμάξια. Άλλωστε δεν υπάρχει για τα ρολόγια κάτι αντίστοιχο της FIA, FIVA και ΦΙΛΠΑ απ' όσο ξέρω. Προσωπικά πιστεύω ότι για να θεωρήσουμε ένα ρολόι ως vintage πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 με 40 χρονών δηλαδή έως και τη δεκαετία του 80, γιατί στα forums που ασχολούνται με vintage ρολόγια, δεν έχω δει ρολόγια νεότερα των 80's
Ρολογια όπως τα Tudor subs η τα big block θεωρούνται vintage αν κ βρίσκονταν στην παραγωγή μέχρι το 1996 κ 1997 αντίστοιχα. Φυσικά εχει να κάνει με το γεγονός ότι το design είχε παρουσιαστεί απο το 1975

Άβαταρ μέλους
nick10
moderator
Has thanked: 6761 times
Been thanked: 11334 times
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nick10 »

gep έγραψε:

Δυστυχώς και τις 2 Κυριακές δούλευα το απόγευμα προς μεγάλη μου απογοήτευση. Ελπίζω να συναντηθούμε σύντομα :cheer:
ar.parask έγραψε: Ρολογια όπως τα Tudor subs η τα big block θεωρούνται vintage αν κ βρίσκονταν στην παραγωγή μέχρι το 1996 κ 1997 αντίστοιχα. Φυσικά εχει να κάνει με το γεγονός ότι το design είχε παρουσιαστεί απο το 1975

Άρη όπως σε κάθε κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, πόσω μάλλον όταν δεν υπάρχει αυστηρά καθορισμένος κανόνας :cheer:
Το watchfunclub στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Fb: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/

Το γούστο μου είναι απλό, διαλέγω πάντα το καλύτερο...
Εικόνα
ar.parask

nick10 έγραψε:
gep έγραψε:

Δυστυχώς και τις 2 Κυριακές δούλευα το απόγευμα προς μεγάλη μου απογοήτευση. Ελπίζω να συναντηθούμε σύντομα :cheer:
ar.parask έγραψε: Ρολογια όπως τα Tudor subs η τα big block θεωρούνται vintage αν κ βρίσκονταν στην παραγωγή μέχρι το 1996 κ 1997 αντίστοιχα. Φυσικά εχει να κάνει με το γεγονός ότι το design είχε παρουσιαστεί απο το 1975

Άρη όπως σε κάθε κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, πόσω μάλλον όταν δεν υπάρχει αυστηρά καθορισμένος κανόνας :cheer:
Ακριβως εκει ήθελα να καταλήξω κ εγω!
Ένα αλλα παράδειγμα ειναι Οι χρονογράφοι που φορούσαν lemania 5100 αν κ η παραγωγή της μηχανής σταμάτησε μόλις το 2007 ότι φορούσε τον 5100 θεωρείται κ ολας vintage

gep
Has thanked: 6321 times
Been thanked: 4776 times

Δημοσίευση από gep »

ar.parask έγραψε:
gep έγραψε:
ar.parask έγραψε:
gep έγραψε:
ar.parask έγραψε:
gep έγραψε:
gep έγραψε:FIA, FIVA και ΦΙΛΠΑ έχουν θεσπίσει την ηλικία των 30 ετών στα αυτοκίνητα για πιστοποίηση και έκδοση ειδικών πινακίδων.
Ειλικρινά δεν ξέρω τι παίζει στα Ρολόγια. Απαντήσεις τύπου "προ Swatch και προ Richemond groups" δεν θα ήταν οι πιο διαφωτιστικές. Γνώμες;

Και για να γίνω πιο σαφής, Κατά το Webster, ό όρος vintage δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για οτιδήποτε έχει ηλικία κάτω των 20 ετών. Ειναι δυνατόν ρολόι του 1996 να θεωρείται vintage?

Ναι... παρε σαν παράδειγμα ρολογια που παράγονταν συνεχώς απο το 1990 μέχρι κ το 2005 πχ Rolex 16710 GMT, Rolex explorer ii κτλ. Αυτά του 1990 προσεγγίζουν τα 30 χρονια που λες κ αυτά που ειναι του 2005 ειναι σχεδόν πανομοιότυπα με τα του 1990...!

Η είσοδος μου στο φόρουμ έγινε σχετικά πρόσφατα και σε χαμηλό προφίλ. Πέρα από τις δύο - τρείς συναντήσεις που συμμετείχα όταν βρισκόμουν στην Αθήνα και γνώρισα αρκετά μέλη, είναι αλήθεια πως δεν έχω συστηθεί όπως πρέπει.
Για να μην παρεξηγηθώ, άρχισα να γράφω τελευταία λόγω άγνοιας στο να ποστάρω φωτογραφίες αλλά διαβάζω το φόρουμ περίπου ένα χρόνο τώρα, οπότε ξέρω και σέβομαι τις γνώσεις σου στο αντικείμενο με τις δικές μου να είναι πολύ λιγότερες.
Δεν ξέρω αν η αναφορά στην Rolex είναι η πιο εύστοχη γιατί IMHO από όσο ξέρω αν εξαιρέσουμε τα Cellini, έχει ένα πολύ πετυχημένο σχέδιο και αντι να το αλλάζει εξωτερικά, το εξελίσσει συνεχώς εσωτερικά με αποτέλεσμα να γίνονται οι μηχανισμοί όλο και καλύτεροι γι'αυτό και η φήμη της εταιρείας πέρα από την διαφήμιση και το marketing. Γιατί το λέω αυτο; Ό ταπεινός αλλά μη ευκαταφρόνητος 2824 αν δεν κάνω λάθος πρωτοπαρουσιάστηκε αρχές δεκαετίας 80. Αν δεν παρανόησα τα γραφόμενα σου, μπορεί ένα ρολόι που φοράει τον μηχανισμό αυτό να θεωρηθεί vintage?
Χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης, απλώς ανταλλαγής απόψεων και ελπίζω να μην σας κούρασα με το μακροσκελές κείμενο.
Γιώργος

Γιώργο φυσικά. Ολα τα Tudor Sub απο 80s κ 90s φορούσαν τον 2824 κ θεωρούνται κ ολας vintage

Δεν αντιλέγω Άρη στα ωρολόγια δεκαετίας 80 και 90, αλλά φοράει τον ίδιο μηχανισμό και ένα Hamilton που αγόρασα πέρυσι. Που βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή;

Γιώργο για να χαρακτηριστεί ένα ρολοι vintage δεν στηριζόμαστε μονο στο μηχανισμό του. Υπάρχουν κ αλλα κριτήρια όπως το luminescent υλικό, το κρύσταλλο, το σχήμα της κασας κτλ.
Φαντασου ο μηχανισμός el primero παρουσιάστηκε το 1969 κ ακόμα παράγεται κανονικά. Ένα zenith του 1969 φυσικά κ ειναι vintage ας φοράει τον ίδιο μηχανισμό με ένα άλλο ζενίθ που βρίσκεται ολοκαίνουργιο στην βιτρίνα

Ο λόγος που ανάφερα τους μηχανισμούς ήταν σε απάντηση στα Rolex στο πρώτο ποστ σου. Έχω όμως να ομολογήσω ότι με την Zenith μου έβαλες δύσκολα και το έψαξα στο διαδίκτυο γιατί μέχρι τώρα πίστευα ότι τα σημερινά El Primero δεν είχαν καμμία απολύτως σχέση με τους μηχανισμούς της δεκαετίας του 70 πέρα από το όνομα για λόγους marketing αλλά από ότι είδα πιάστηκα αδιάβαστος. Πολύ ευχάριστη έκπληξη. Live and learn...

Άβαταρ μέλους
markosgr28
moderator
Has thanked: 23 times
Been thanked: 5182 times

Δημοσίευση από markosgr28 »

Ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Όπως έχει ήδη γραφτεί, ένα ρολόι μπορεί να είναι σχετικά καινούργιο, αλλά το μοντέλο να βγαίνει χρόνια, οπότε να θεωρηθεί vintage. To tudor sub που αναφέρθηκε είναι καλό παράδειγμα, που έβγαινε χρόνια και σε πολλές παραλλαγές, αλλά οι τελευταίες εκδόσεις δεν είναι τόσο παλιές, παρόλα αυτά όλα αυτά θεωρούνται vintage.

Όσο για τον 2824, ακόμα και φέτος βγαίνουν tudor με αυτή τη μηχανή (πιθανώς με κάποιες βελτιώσεις βέβαια), οπότε η μηχανή από μόνη της δεν μπορεί να θεωρηθεί το μόνο κριτήριο. Η 2824 είναι ειδική περίπτωση πιστεύω, γιατί είναι πολύ διαδεδομένη και βγαίνει χρόνια, ενώ π.χ. ένα άλλο ρολόι ίδιας περιόδου, που δεν υπάρχει πλέον π.χ. ως εταιρία ή ως μηχανισμός, να θεωρείται πιο εύκολα vintage.

Δεν ξέρω αν είναι πιο δύσκολο από τα αυτοκίνητα να μπει ένα όριο ηλικίας. Αυτό κατά τη γνώμη μου, θα εξαρτηθεί από τον αν οι τεχνολογικές διαφορές στα ρολόγια είναι μεγαλύτερες μεταξύ των εταιριών από ότι στα αυτοκίνητα. Π.χ. αν τα αυτοκίνητα είχαν παρόμοια τεχνολογία εκείνη την περίοδο είναι πιο εύκολο να μπει ένα όριο ηλικιακό, π.χ. κανένα δεν είχε ηλεκτρικά τζάμια ή κάτι άλλο. Στα ρολόγια όμως δεν ξέρω αν μπορεί να υπάρξει αντίστοιχο κριτήριο, που να συμβάλει στο να τεθεί τέτοιο ηλικιακό όριο. Τα ρολόγια είναι πολύ περισσότερα από τα αυτοκίνητα και από πολύ περισσότερες εταιρίες σε πλήθος, οπότε το πρόβλημα γίνεται πιο δύσκολο πιστεύω, οπότε ένα ηλικιακό όριο είναι πιο αντικειμενικό, για να τα περιλαμβάνει όλα.

Τα 20 χρόνια ίσως είναι λίγα, γιατί η εξέλιξη στα ρολόγια είναι πιο αργή από τα αυτοκίνητα. Κατά τη γνώμη μου 25-30 χρόνια είναι πιο λογικό.

Όσο για κριτήρια όπως "προ Swatch και προ Richemond groups", μπα δε νομίζω. Σίγουρα η Swatch, άλλαξε πολύ το ρολόι τα τελευταία 30 περίπου χρόνια, αλλά κάθε εταιρία επηρεάστηκε με διαφορετικό ρυθμό από αυτό ή έχει άλλο κρίσιμο σημείο που πουλήθηκε, εντάχθηκε σε γκρουπ κλπ. οπότε αυτό πιστεύω επηρεάζει την αξία των ρολογιών της κάθε εταιρίας και όχι αν είναι vintage η όχι.
These users thanked the author markosgr28 for the post (total 2):
nick10 (Τρί Ιούλ 25, 2017 12:59 pm) • gep (Τρί Ιούλ 25, 2017 2:33 pm)
Rating: 15.38%
Εικόνα
ar.parask

Με βάση αυτο σκέφτηκα το εξής;

Τα υπέροχα watchco seamasters 300 σαν του Ηλία με vintage μηχανισμό κ όλο το υπόλοιπο ρολοι απο καινούργια ανταλλακτικά όπως κάσα, καντράν κτλ τι θεωρείται;
Η το precista PRS-82 που ειναι καινούργιο ρολοι αλλα με ΝΟS μηχανισμό που εχει σταματήσει να παράγεται εδώ κ 40 χρονια τι θεωρείται;
Θολές οι γραμμές...

Άβαταρ μέλους
Megalos
Διαχειριστής
Has thanked: 40734 times
Been thanked: 8904 times

Δημοσίευση από Megalos »

μπραβο παιδια πολυ ενδιαφερουσες αποψεις και τοποθετησεις ...
Μαρκο ενα παραδειγμα παντως pro ειναι στα Panerai τα pre Vendom !!
Το watchfunclub στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
Άβαταρ μέλους
captain
Has thanked: 5083 times
Been thanked: 11947 times

Δημοσίευση από captain »

Ας αρχίσουμε απο τα βασικά .....

Κυρία Προϋπόθεση να εχει σταματήσει η παραγωγή του συγκεκριμένου ρολογιού .... Η του μηχανισμού του .....( βλέπε Ω speedmaster ... 321, 861, 1861 ) στην συγκεκριμένη περίτωση θεωρώ βιντάζ τα premoon speedmaster με την 321 .......!!!!

Δεύτερον να εχουν επέλθει καμία 30αρια χρόνια απο το τελος παραγωγής του ...!!!!!

Άρα προσωπική άποψη ειναι οτι ολα τα ρολογια της δεκαετίας του '70 και πισω θεωρούνται βιντάζ .....!!!!!!

Χωρις να ειμαι ειδικός σ αυτον τον χώρο ..... Αυτη ειναι η άποψη μου ....!!!!!
These users thanked the author captain for the post (total 3):
Argo98 (Τετ Ιούλ 26, 2017 12:11 am) • Megalos (Τετ Ιούλ 26, 2017 8:18 pm) • nick10 (Τετ Ιούλ 26, 2017 11:57 pm)
Rating: 23.08%
Απάντηση