Pam 233 vs Pam 090

Στην ενότητα αυτή τα μέλη μπορούν να επισυνάπτουν κείμενα σχετικά με ρολόγια τους ή γενικά κείμενα που έχουν να κάνουν με τον μαγικό κόσμο της ωρολογοποιίας
Nikos Patra
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Pam 233 vs Pam 090

Δημοσίευση από Nikos Patra »

Αποχαιρέτησα το 090 μου και στη θέση του ήρθε το 233. Πανέρια και τα δύο μεν αλλά, ως γνωστόν, όλα τα κατσαρολικά δεν είναι ίδια :)

233:Manifattura, 1950 8 Days GMT
Εικόνα Εικόνα

090: Contemporary, Luminor Power Resrve
Εικόνα

Μηχανισμοί:

233: Panerai Calibre P.2002/1, in house κουρδιστός μηχανισμός της Πανεράι. Power reserve οχτώ ημερών, με τρία βαρελάκια Glucydur® balance, 28,800 alternations/hour (4 Hz). KIF Parechoc® anti-shock device, με GMT, ένδειξη ημερομηνίας και ένδειξη power reserve (κάποια βασικά χαρακτηριστικά).

090: exclusive Panerai OP IX calibre (τροποποιημένη ΕΤΑ), COSC, αυτόματος μηχανισμός. Power reserve σαρανταδύο ωρών Glucydur® balance, 28,800 alternations/hour.
Incabloc® anti-shock device, με ένδειξη ημερομηνίας και ένδειξη power reserve .

Κάσες/Κρύσταλλα:

233: 44 mm τύπου 1950, κάσα και κορώνα από βουρτσισμένο ατσάλι -όπως έλεγε πολύ σωστά και ο Sir Konakis κάνει τη διαφορά- στεφάνη από γυαλισμένο ατσάλι. Κρύσταλλο θολωτό (o Sir Konakis είχε δίκιο για μία ακόμα φορά) από ζαφείρι, πάχους 2mm, με αντιαντανακλαστική επίστρωση χωρίς κύκλωπα για την ανάγνωση της ημερομηνίας (κατά την προσωπική μου άποψη, σαφές πλεονέκτημα). Οpen back, "sandwich" dial (τεράστιο -κατά τη γνώμη μου πάντα- πλεονέκτημα), 24ωρη ένδειξη, ένδειξη και ρύθμιση δευτερολέπτων.

090: 44mm, κάσα, κορώνα και στεφάνη από γυαλισμένο ατσάλι. Κρύσταλλο επίπεδο από ζαφείρι, πάχους 2,5mm, με κύκλωπα για την ανάγνωση της ημερομηνίας, με αντιαντανακλαστική επίστρωση. Steel back, "sausage" dial, ένδειξη δευτερολέπτων.

Υδατοστεγανότητα:

233: 100μ.
090: 300μ.

Κατά τη γνώμη μου, το 233 είναι ξεχωριστό ρολόι -πρώτα απ' όλα λόγω μηχανισμού προφανώς (o πρώτος in-house της Πανεράι, νομίζω, αν και δεν έχω ελέγξει ακόμα την ακρίβειά του).
Η κάσα τύπου 1950 σε συνδυασμό με το θολωτό κρύσταλλο (το οποίο δημιουργεί μια όμορφη οφθαλμαπάτη "συμπιέζοντας" τις ενδείξεις του "6" και του "8") βοηθούν το ρολόι να κρύβει τον όγκο του και να στέκεται καλύτερα στον καρπό -η συνολική εικόνα είναι πιο κομψή σε σχέση με αυτή του 090. Το sandwich dial επίσης αποτελεί σημαντικό προσόν, εφόσον χαρακτηρίζει την Πανεράι και προσδίδει στο ρολόι έναν ξεχωριστό παλαιικό/ιστορικό χαρακτήρα, ενώ και η απουσία γραμμών/ενδείξεων των λεπτών (εκτός φυσικά των βασικών ανά πεντάλεπτο) διαμορφώνει ένα λιτό καντράν, σε συνδυασμό με την απουσία κύκλωπα και την οριζόντια ένδειξη power reserve. Ως προς το open back, περί ορέξεως...η αλήθεια είναι ότι τα τρία βαρελάκια δεν αφήνουν και πολλά σε κοινή θέα, βέβαια δε με ενοχλεί κιόλας ( η διακόσμηση συμβάλλει κι αυτή στη λιτή εικόνα του ρολογιού, χωρίς υπερβολές)-επίσης βέβαια και το steel back δε θα με ενοχλούσε καθόλου. Το κούρδισμα έχει μια πολύ ισορροπημένη αίσθηση ούτε πολύ σφιχτό ούτε χαλαρό. Δε θέλω να αδικήσω το 090, το οποίο μου άρεσε πολύ ως ρολόι (ο αυτόματος μηχανισμός μού δίνει την αίσθηση ότι το ρολόι είναι "ζωντανό"), και πραγματικά το χάρηκα, νομίζω όμως ότι το 233 τοποθετείται δύο κατηγορίες ψηλότερα. Ας μιλήσουν και οι φωτογραφίες.

233
Εικόνα Εικόνα

090
Εικόνα Εικόνα

233
Εικόνα Εικόνα

090
Εικόνα

233
Εικόνα Εικόνα

090
Εικόνα

Kαι τώρα οι σκοτεινιάρες (233 μόνο):
Εικόνα Εικόνα Εικόνα

Ο Μίλτος πάντως επέλεξε το 233 (πάντα ασχολείται με τα ρολόγια του μπαμπά...)
Εικόνα

Ελπίζω να χαρώ το 233 όσο χάρηκα το 090 και ακόμα περισσότερο (και μετά από 'μένα να το χαρεί ο γιος μου και μετά ο δικός του γιος -στο σόι μου κάνουμε αγόρια :) ). Κατά τη γνώμη μου, ένα ρολόι που θα γίνει κλασικό (και να μη γίνει, εδώ που τα λέμε...).
Άβαταρ μέλους
warover
Been thanked: 34 times

Re: Pam 233 vs Pam 090

Δημοσίευση από warover »

Μπραβο Νικο καλοφορετο ειναι πραγματικα υπεροχο ρολοι και inhouse και πολυπλοκο και panerai τι αλλο να ζητησει καποιος
καλοφορετο και παντα να δειχνει χαρουμενες ωρες
ΥΓ
ετοιμο το βλεπω τον μπομπιρα να σου το παρει το ρολοι (να τον χαιρεσαι παντα με υγεια )
marios_ch
Has thanked: 48 times
Been thanked: 194 times

Δημοσίευση από marios_ch »

Φιλε Νίκο να ξεκινήσω με τα συγχαρητήρια για το υπέροχο ποστ που έχεις κάνει... Πολύ ωραίο το συγκριτικό και τα παρουσιάζεις αρκετά ρεαλιστικά...!!!! Μετά να σου πω μπράβο για το κομμάτι που κατάφερες να αποκτήσεις είναι πανέμορφο και να το χαρείς όσο τίποτα άλλο...!!!
Καλοφόρετο να είναι και επίζουμε να το βλέπουμε συχνά στο ''σήμερα φοράμε''... !!!!! :-)
stavros_ch
Has thanked: 2 times
Been thanked: 135 times

Δημοσίευση από stavros_ch »

Και εγω θελω να πω συγχαρητηρια για το υπεροχο συγκριτικο.. Καταπληκτικο ποστ.
Καλοφορετο, να το χαιρεσαι παντα με υγεια. Επιλεκτικος ο Μιλτος ετσι;

Φιλικα, Σταυρος
Άβαταρ μέλους
eisenberg
sensei
Has thanked: 1049 times
Been thanked: 1287 times

Δημοσίευση από eisenberg »

Εξαιρετικη παρουσιαση και αφθονες φωτογραφιες :good:

Καλοφορετο και παλι Νικο,φοβερο πανερι το συγκεκριμενο και inhouse και 8ημερο και πανεμορφο!!!Σαφης η αναβαθμιση απο το PAM090.
Τι καλυτερο απο ενα τετοιο ρολοι να ειναι στο χερι σου τις γιορτες!!!
Ψάχνω για το τέλειο ρολόι...ελπίζω να μην το βρω ποτέ!
Άβαταρ μέλους
snapper
Been thanked: 185 times

Δημοσίευση από snapper »

Μπραβο και απο μενα για την ''αναβαθμιση''... και καλοφορετο... :good:
Άβαταρ μέλους
antonis_ch
Has thanked: 51 times
Been thanked: 391 times

Δημοσίευση από antonis_ch »

Τι να πρωτοπει καποιος για τα Panerai..Δεν εχω λογια... (απο το δεν περιγραφω αλλο του Χελακη! :ha: )
Να το χαρεις φιλε οπως του αξιζει!!

Φιλικα,

Αντωνης

ΥΓ Δεν με βλεπω καλα τελευταια με τα ''κατσαρολακια''!!
Nikos Patra
Been thanked: 0

Δημοσίευση από Nikos Patra »

Ευχαριστώ όλους για τα καλά λόγια και τις ευχές. Όσο για το Μίλτο, ελπίζω να μην το "σκοτώσει" στο μέλλον (βέβαια, στις εποχές που ζούμε, ελπίζω να μη χρειαστεί να το "σκοτώσω" κι εγώ ποτέ).

@ antonis_ch: join the club γρήγορα. Είναι μοιραίο...
Άβαταρ μέλους
antonis_ch
Has thanked: 51 times
Been thanked: 391 times

Δημοσίευση από antonis_ch »

Nikos Patra έγραψε:@ antonis_ch: join the club γρήγορα. Είναι μοιραίο...

Ειναι κατι σαν μετωπικη συγκρουση φιλε Νικο...Δεν θα την αποφυγω..Τωρα αν θα ειναι αργα ή γρηγορα θα δειξει..! Παντως θα συγκρουστω καποτε...! :ha:
Άβαταρ μέλους
Megalos
Διαχειριστής
Has thanked: 40225 times
Been thanked: 8742 times

Δημοσίευση από Megalos »

φιλε Νικο
καλη επιλογη, ωραια συγκριτικη παρουσιαση και πανεμορφες φωτο -βαλε κατι στον διαγωνισμο
φωτογραφιας- και ο μικρος δειχνει να ξερει να αξιολογει :good: :cheer:
ευχαριστουμε πολυ :wistle:
Το watchfunclub στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
Απάντηση