Στα τέλη του προηγούμενου μήνα έγινα κάτοχος ενός ολοκαίνουργιου Patek Philippe, της σειράς Nautilus. Το εν λόγω κομμάτι αγοράστηκε καινούργιο από authorized dealer της ΡΡ στη χώρα κατοικίας μου και η απόφαση να καταλήξω σε αυτό πάρθηκε μετά από πολλή σκέψη και εξαντλητικές δοκιμές αναρίθμητων άλλων κομματιών διαφόρων κατασκευαστών.
Το παρακάτω είναι το πρώτο μου σύντομο review για ρολόι, κι επέλεξα αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο καθ’ότι η σύντομη έως τώρα παραμονή μαζί του δημιουργεί μόνο θετικά συναισθήματα. Το review το κάνω κυρίως για να αναφέρω προσωπικά συμπεράσματα από την συγκατοίκηση μαζί του, σε πρακτικό επίπεδο, παρά να αναφέρω ή να αναδείξω τεχνικά χαρακτηριστικά.
Μάρκα – όνομα στην αγορά (brand/esteem):
Η Patek Philippe έχει πολύ δυνατό όνομα, το οποίο προσέχει ως κόρη οφθαλμού. Οικογενειακή εταιρία που δεν σκοπεύει να επενδύσει στο να μεγαλώσει το δίκτυο των μπουτίκ της, αλλά που ποντάρει σταθερά κι αυξανόμενα στους εξουσιοδοτημένους κοσμηματοπώλες με τους οποίους συναργάζεται σε όλες τις χώρες.
Το όνομα είναι εγγύηση από μόνο του. Από τους λίγους φίλους ή γνωστούς στους οποίους έτυχε ως τώρα να μην μπορέσω να ‘κρύψω’ το εν λόγω κομμάτι, αυτοί που ήδη είχαν ακουστά τη μάρκα, με την εικόνα του τί φοράω συνήθως κολλούσαν τα μάτια τους στο ρολόι επανηλειμμένα. Το ρολόι καθηλώνει και επιφέρει σεβασμό που ποτέ δεν έχω ζήσει με άλλο κομμάτι.
Σχεδίαση – εμφάνιση (design/appearance):
Η σειρά Ναυτίλος της ΡΡ σχεδιάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 από τον αείμνηστο Gerald Genta, ο οποίος βέβαια είχε λίγα χρόνια νωρίτερα σχεδιάσει το Royal Oak για την Audemars Piguet.
To ιδιαίτερο και ξεχωριστό σχήμα κάσας και μπρασελέ είναι απαράμιλλα όμορφο και κομψό, κι αυτό που τα εξυψώνει ως σύνολο είναι το πώς ταυτόχρονα δένουν τόσο καλά μαζί, προσφέροντας παράλληλα μεγάλη άνεση στον καρπό που φορά το ρολόι.
Στην καθημερινότητα το ρολόι τα πηγαίνει πάρα πολύ καλά, είτε από πλευράς συνδυασμού με ρούχα είτε από πλευράς χρήσης σε διαφορετικές συνθήκες. Μπορεί να καλύψει τον ιδιοκτήτη του σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα:
- Ναι για γραφείο, με κουστούμι ή τζην. Δεν είναι η ιδανικότερη λύση για κουστούμι σε γραφείο, αλλά δεν είναι και η χειρότερη.
Ναι για ντύσιμο με τζην οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Ιδανικό.
Ναι για παραλία, πισίνα, άφοβα.
Ναι για ταξίδι, καθ’ότι ο πασπαρτού χαρακτήρας του δεν σε υποχρεώνει να το αφήνεις στα –καθόλου ασφαλή– μίνι θησαυροφυλάκια των ξενοδοχείων.
Όχι για επίσημο βραδυνό ντύσιμο, εκεί πάει καλύτερα ένα ωραίο λεπτό dress κομμάτι με δερμάτινο λουράκι.
Η δυνατότητά του να χρησιμοποιείται και να ταιριάζει σε διαφορετικές καταστάσεις, περιβάλλοντα και συνδυασμούς γκαρνταρόμπας το κάνει από τα ρολόγια με πλεονέκτημα σε θέμα ασφάλειας. Το φοράς στον καρπό σου πάντα, είτε είσαι σε ταξίδι είτε σε παραλία.
Το ρολόι έχει άλλο ένα μεγάλο πλεονέκτημα – περνά απαρατήρητο, πολύ περισσότερο από όλα τα Rolex. Σε κάποιον ο οποίος γνωρίζει τα Patek Philippe και δει τη μάρκα, εκεί δεν θα περάσει απαρατήρητο. Όμως αυτοί που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που ξέρουν πάνω-κάτω μόνο τα Rolex ή άλλα παρόμοια ρολόγια.
Τιμή – διαθεσιμότητα – μεταπώληση (price/availability/resale value):
Πολύ, πάρα πολύ ακριβό για ατσάλινο ρολόι. Λιανική τιμή στη χώρα αγοράς 29,900 Ευρώ. Ιντερνετική τιμή Αμερικής 27,300 Ευρώ. Όλες οι τιμές είναι με το παλιό τιμολόγιο (προ-Μαίου 2014). Από 1ης Μαίου 2014 έγινε αύξηση του κατασκευαστή, η οποία είναι της τάξης του 4% κατά μέσο όρο (λαμβάνοντας υπ’όψιν ισοτιμίες κλπ.)
Η διαθεσιμότητα είναι αρκετά περιορισμένη. Το ρολόι είναι λίγο πιό εύκολο στο να βρεθεί και να παραγγελθεί από ότι ο απλός μπλε Ναυτίλος (το περίφημο 5711/1Α-001), παρ’όλα αυτά οι περισσότεροι εξουσιοδοτημένοι κοσμηματοπώλες είναι ευχαριστημένοι αν μπορούν να λάβουν ένα κομμάτι το μήνα από το εργοστάσιο, κατά μέσο όρο.
Η μεταπωλητική αξία είναι υψηλή, από τις πιό υψηλές για ρολόι της κατηγορίας. Το όνομα ΡΡ είναι πρακτικά μετρητά στο χέρι, τουλάχιστον γι’αυτούς που γνωρίζουν καλά την Ελβετική εταιρία.
Functions:
Moonphase, ημερομηνία σε ευανάγνωστο sub-dial, power reserve (48hrs), δεπτερόλεπτα σε sub-dial.
Kάσα – μπρασελέ (case/bracelet):
Το ρολόι είναι ατσάλινη κατασκευή με μέγεθος κάσας τα 40 χιλιοστά, η οποία έχει πάχος 8.6 χιλιοστά. Η υδατοστεγανότητα της κατασκευής είναι 60 μέτρα, σε αντίθεση με τα εξαδέλφια του (δηλ. με τους Ναυτίλους 5711 & 5726) τα οποία πάνε στα 120 μέτρα.
Η κάσα και το κρύσταλλό της δείχνουν και νιώθουν πιό λεπτεπίλεπτα και ευαίσθητα, πάντα σε σχέση με ένα Rolex. Αυτή είναι τουλάχιστον η αίσθηση που έχω εγώ μέχρι στιγμής. Φοβάσαι πολύ περισσότερο να ακουμπήσεις ή να χτυπήσεις κατά λάθος το ρολόι σε μία γωνία του γραφείου, σε ένα γωνιακό τοίχο, σε ένα πλαστικό, σε μία μεταλλική επιφάνεια.
Οι αντοχές του ρολογιού είναι άγραφο πεδίο για εμένα προσωπικά, και αυτό είναι ένα ρίσκο που πήρα πριν την αγορά. Όμως η εύκολη πρόσβαση στο δίκτυο σέρβις της Patek Philippe (αν ποτέ συμβεί κάτι) και η σκέψη πως ό,τι κι αν πάθει μπορεί να επισκευαστεί, δεν ήταν αρκετές ώστε να με σταματήσουν και να μην το πάρω.
Είμαι σίγουρος πως Rolex σε αντοχή ή σε σκληραγώγηση δεν είναι, θέλω όμως να πιστεύω ότι δεν είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ή εύθραυστο ρολόι όπως κάποιος φίλος μου το περιέγραψε πρόσφατα. Ο χρόνος θα δείξει.
To ρολόι ξεχωρίζει για το υπέροχο dial του. Λευκόχρυσοι hour markers πάνω σε ένα μυστήριο, μεθυστικό και εναλλασσόμενο μπλε. Πολύ καλό lume. Σχετικά χοντροί βραχίονες ώρας και λεπτών.
Το dial είναι ιδιαίτερα φωτεινό την ημέρα, το κοιτάς και σου ανοίγει η καρδιά. Όταν όμως έρθει το βράδυ, πάλι το κοιτάς και έχει μία ιδιαίτερη ικανότητα να ξεχωρίζουν τα hour markers και ως συνέπεια να βλέπεις πολύ καλά την ώρα. Καμμία σχέση με το ΑΡ που είχα (ROC 41mm). Πολύ καλύτερο lume, σαφέστατα ανώτερη ευκρίνεια και ομορφιά του dial.
Το dial, κατόπιν προσεκτικής παρατήρησης με γυμνό οφθαλμό, εκπέμπει ποιότητα. Ξεχωρίζει πραγματικά. Το πώς είναι βαμμένα/χαραγμένα τα αστέρια και το φεγγάρι στο moonphase subdial, το πώς στέκονται και φέγγουν στην κυριολεξία τα white gold hour markers, το πώς γυρίζει ο δείκτης των δεπτερολέπτων. Το dial ξεχωρίζει για τη λεπτομέρειά του, κι ένα μάτι που έχει μάθει να κοιτά Rolex dial θα καταλάβει άμεσα τη διαφορά – η οποία είναι μεγάλη.
Χρονομετρία:
Το δικό μου τουλάχιστον ρολόι κρατά καλό χρόνο. Έχει πάει πίσω κατά μέσο όρο, ως τώρα, 2 δεπτερόλεπτα την ημέρα.
Μηχανισμός (movement):
Caliber 240 PS IRM C LU.
Συσκευασία (packaging):
To ρολόι έρχεται σε ένα μικρό κουτί, σφραγισμένο αεροστεγώς και εξωτερικά σφραγισμένο το κουτί με αυτοκόλλητα. Όλοι οι έλεγχοι που έχει περάσει το ρολόι είναι τσεκαρισμένοι και εμφανείς πάνω στο κουτί.
Το υπέροχο και μοναδικό ξύλινο κουτί της Patek Philippe έρχεται χωριστά. Λουστραρισμένο και αστραφτερό, εντυπωσιάζει ακόμη περισσότερο από το ίδιο το ρολόι. Επειδή δεν μου αρέσει να κάθονται τα κουτιά κλειδωμένα σε συρτάρια, ειδικά αυτό θα το χρησιμοποιήσω στο γραφείο, βάζοντας μέσα τις πένες μου και ένα-δυό αναμνηστικά ή άλλα μικρά αξεσουάρ. Τέτοια άριστα κομμάτια πρέπει να απολαμβάνονται καθημερινά, όπως άλλωστε και το ίδιο το ρολόι.
Επίλογος:
Πώς μπορεί κανείς να δικαιολογήσει την αγορά ενός ατσάλινου ρολογιού το οποίο έχει κόστος κτήσης πάνω από 4 φορές αυτό ενός εφάμιλλου Rolex? To Patek Philippe 5712/1A-001 είναι ένα κομμάτι που ξεχωρίζει για την μοναδική προσοχή στη λεπτομέρεια, για την υπεράνω ποιότητα κατασκευής του, για την αξεπέραστη κομψότητά του. Τα υπόλοιπα είναι στην κρίση του καθενός μας να τα αξιολογήσει.
Δεν μετανοιώνω ούτε λεπτό για τα χρήματα που έδωσα, και είμαι σε διαδικασία να δώσω τα 2 Rolex που έχω ακόμη κρατήσει (έχω ήδη δώσει/χαρίσει άλλα 2). Ίσως κάποια στιγμή να αποκτήσω πάλι ένα Rolex, το YG GMT IIC. Οι πιθανότητες όμως είναι να πάω πάλι σε Patek Philippe ή σε ALS. H Rolex είναι καλή, πολύ καλή, όταν όμως κανείς βάλει στον καρπό του ένα κομμάτι Υ.Ω., τότε το πεδίο αλλάζει. Το είδα στο πρόσωπο των λίγων φίλων που δοκίμασαν το ρολόι μου – το βλέμμα τους κόλλησε, στην κυριολεξία. Η Patek και η Lange (ως παραδείγματα) είναι σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο από την Rolex, τελεία και παύλα.
Περισσότερες φωτογραφίες σύντομα, να τραβήξω ένα πρωί με καλό φως και τον μάκρο φακό...