Σελίδα 1 από 3

SHEIKOSHA TENSOKU : Η ώρα του Πεπρωμένου

Δημοσιεύτηκε: Τετ Νοέμ 14, 2018 5:57 pm
από dennis66
Εικόνα

Ανάμεσα στα τόσα στρατιωτικά ρολόγια που φορέθηκαν στα πεδία των φονικών μαχών του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, σε ξηρά, θάλασσα και ουρανό (Dirty Dozen, B-Uhr , A-11 και τόσα άλλα) το λιγότερο ίσως διάσημο είναι το ιαπωνικό Sheikosha Tensoku. Και όμως, κανένα άλλο ρολόϊ, οποιουδήποτε στρατού στην ιστορία, δεν υπήρξε τόσο τραγικά συνδεδεμένο με την μοίρα εκείνων που το φορούσαν στον καρπό τους. Μιας και το Tensoku ήταν το ρολόϊ που μετρούσε τις τελευταίες, πραγματικά, στιγμές της ζωής των Ιαπώνων πιλότων μαχητικών αεροσκαφών, από τη στιγμή που απογειώνονταν, μέχρι και το μοιραίο δευτερόλεπτο της συντριβής τους πάνω στα πλοία του αμερικανικού στόλου.

To Tensoku, που παραγόταν από τη Seiko μεταξύ του 1941 και του 1945, παρουσίαζε αρκετές ομοιότητες με τα γερμανικά flieger, ιδίως όσον αφορά στο μέγεθος και στην υπερμεγέθη κορώνα, που επέτρεπε το κούρδισμα ενόσω ο πιλότος φορούσε τα χοντρά γάντια πτήσης. Στο εσωτερικό της επινικελωμένης κάσας διαμέτρου 48,5 mm χτυπούσε ο ήδη δοκιμασμένος Sheikosha 19 Ligne των 15 (ή 17, σε κάποια παραλλαγή του ρολογιού) λίθων, εφοδιασμένος με ελατήριο Bréguet, ο οποίος είχε πρωτοεμφανιστεί το 1929 στα ρολόγια τσέπης των Ιαπώνων σιδηροδρομικών υπαλλήλων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Tensoku, σε σχέση με τα υπόλοιπα αεροπορικά ρολόγια της εποχής, αποτελούσε η αυλακωτή στεφάνη του, που ήταν περιστρεφόμενη, ώστε να διευκολύνεται ο πιλότος στον υπολογισμό των χρόνων πτήσης κατά τη διάρκεια των αποστολών. Τα αραβικά νούμερα στο μαύρο καντράν έφεραν στις ώρες 12, 3, 6 και 9 επικάλυψη ραδίου, όπως άλλωστε και οι δείκτες, κατά την πρακτική εκείνης της περιόδου. Σύμφωνα με τον David Thomson του Βρετανικού Μουσείου, τα συγκεκριμένα καντράν θεωρούνται ιδιαίτερα ραδιενεργά, ακόμη και σήμερα.

Σε μια τελευταία εκδοχή του ρολογιού, προς τη δύση πλέον του πολέμου, η παραπάνω καλίμπρα είχε ήδη αντικατασταθεί με μία πολύ υποδεέστερη και λιγότερο ακριβή ως προς τη χρονομετρία της, μόλις 9 λίθων, εγκιβωτισμένη σε μια εντελώς αφινίριστη κάσα. Η σοβαρή αυτή υποβάθμιση της ποιότητας του ρολογιού αντικατόπτριζε τη συνολική φθίνουσα πορεία της Ιαπωνικής βιομηχανίας, ιδίως από το 1944 και κατόπιν, όταν πλέον η χώρα στερείτο βασικών πρώτων υλών, σε σημείο τέτοιο ώστε να αποξηλώνονται συστηματικά μέχρι και οι χαλκοσωλήνες από τις οικιακές υδραυλικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να εξοικονομηθεί έστω και το ελάχιστο μέταλλο για τις ανάγκες της χώρας.

Η ίδια η Seiko, η οποία κατά τον χρόνο της ιαπωνικής εισβολής στην Μαντζουρία είχε φθάσει να κατασκευάζει πάνω από δύο εκατομμύρια ρολόγια ετησίως, κατάληξε την τελευταία χρονιά του πολέμου να έχει ρίξει την παραγωγή της στα μόλις είκοσι χιλιάδες ρολόγια, τόσο λόγω της έλλειψης πρώτων υλών και προσωπικού, όσο βέβαια και λόγω της σχεδόν oλοσχερούς καταστροφής των εγκαταστάσεών της, εξαιτίας των αδιάκοπων συμμαχικών βομβαρδισμών.

Τα μέχρι σήμερα σωζόμενα Tensoku είναι ιδιαίτερα σπάνια, λογικό άλλωστε, αφού τα περισσότερα από αυτά είτε υπέστησαν τη σύντηξη με τις φλεγόμενες λαμαρίνες των αμερικανικών πλοίων που κατόρθωσαν να πλήξουν οι αυτοκρατορικοί πιλότοι, είτε, στις εννέα στις δέκα επιθέσεις, κατέληξαν στους βυθούς του Ειρηνικού, μαζί με τα κουφάρια εκείνων των Zero, των Hayabusa και των Shōki που καταρρίφθηκαν πριν πετύχουν τους στόχους τους. Πέραν αυτού, κανείς kamikaze δεν συνελήφθη ποτέ ζωντανός, ώστε να περιέλθει το ρολόϊ του σε εχθρικά χέρια. Τέλος, στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις, τα υπάρχοντα έως σήμερα δείγματα των Tensoku φυλάσσονται ευλαβικά από τις οικογένειες των πεσόντων αεροπόρων, ως ιερά κειμήλια και αναμνηστικά πράξων υπέρτατης θυσίας και γι’ αυτόν ιδίως το λόγο είναι μάλλον απίθανο να καταλήξουν σε δημοπρασίες.

Στο ίδιο αυτό πνεύμα, η ίδια η Seiko δεν διανοήθηκε ποτέ να προχωρήσει σε κάποια επανέκδοση του ιστορικού αυτού ρολογιού, ακόμη και τη στιγμή που ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες πετύχαιναν την αναβίωσή τους και την εκτόξευση των πωλήσεών τους, συνδέοντας εμμονικά τα σύγχρονα προϊόντα τους με κάποιο υποτιθέμενο ένδοξο στρατιωτικό υπόβαθρο του παρελθόντος. Για την ιαπωνική, όμως, βαθιά προγονολατρική κουλτούρα και τον αντίστοιχο ηθικό κώδικα, η εμπορική εκμετάλλευση της τραγικής θυσίας των kamikaze θα αποτελούσε βεβήλωση της μνήμης τους. Δεν θα πρέπει να λησμονηθεί ότι η Ιαπωνία, τόσο ως επίσημο κράτος όσο και ως κοινωνία, αντίθετα με τη μετάνοια που επέδειξαν οι υπόλοιποι ηττημένοι του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (και δη οι Γερμανοί), υπήρξε και εξακολουθεί να είναι απρόθυμη να αντιμετωπίσει πράγματι οποιαδήποτε ιστορική ενοχή για τα όσα φοβερά συνέβησαν τότε.

Όσο για την κατασκευάστρια του ιστορικού Tensoku, που το τέλος του πολέμου την βρίσκει ουσιαστικά εξαϋλωμένη και με τα όλα τα εργοστάσιά της ισοπεδωμένα, χρειάστηκε μόλις είκοσι χρόνια για να παρουσιάσει στον κόσμο ένα σπουδαίο δημιούργημα, ειρήνης αυτή τη φορά, το ακριβέστερο κουρδιστό ρολόϊ της εποχής, το θρυλικό 44 GS.




Κείμενο : dennis66
Πηγές :
Max Hastings «Nemesis, the Battle for Japan», 2007
M.G.Sheftall «Blossoms in The Wind», 2005
Ruth Benedict «The Chrysanthemum and the Sword : Patterns of Japanese Culture»
Bhanu Chopra (http://www.watchuseek.com" onclick="window.open(this.href);return false;) «Flieger Friday : Sheikosha Kamikaze», 2018
Les Rhabilleurs «Seikosha Tensoku : La montre des Tokkotai», 2017


Re: SHEIKOSHA TENSOKU : Η ώρα του Πεπρωμένου

Δημοσιεύτηκε: Τετ Νοέμ 14, 2018 6:44 pm
από Elio5
Εξαιρετικό ποστ για ένα σούπερ ιστορικό ρολόι.

Ο επίλογος είναι ακόμη ένας λόγος για τον οποίο θεωρώ την Σεικο ίσως την σπουδαιότερη κατασκευάστρια εταιρεία όλων, φυσικά συμπεριλάμβανομενων και των Ελβετών......

Στάλθηκε από το κινητο μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Re: SHEIKOSHA TENSOKU : Η ώρα του Πεπρωμένου

Δημοσιεύτηκε: Τετ Νοέμ 14, 2018 8:36 pm
από _batman_
Το είχα διαβάσει πρόσφατα όσο έψαχνα για το ρολογια πιλότους της Hamilton, είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό!! Φοβερό κείμενο μπράβο Ντένης!!!

Sent from Huawei P8 using Tapatalk

Re: SHEIKOSHA TENSOKU : Η ώρα του Πεπρωμένου

Δημοσιεύτηκε: Τετ Νοέμ 14, 2018 10:19 pm
από gep
Το ένα κείμενο καλύτερο από το άλλο. Χαίρομαι να διαβάζω τις αναρτήσεις σου και ευχαριστώ.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Re: SHEIKOSHA TENSOKU : Η ώρα του Πεπρωμένου

Δημοσιεύτηκε: Τετ Νοέμ 14, 2018 11:28 pm
από dennis66
Να 'στε καλά, παιδιά.
Για όποιον τυχόν ενδιαφέρεται, το βιβλίο του M.G. Sheftall που αναφέρεται στις πηγές έχει εκδοθεί και στα ελληνικά με τον τίτλο "Καμικάζι" από εκδ. Ιωλκός.

Re: SHEIKOSHA TENSOKU : Η ώρα του Πεπρωμένου

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Νοέμ 15, 2018 12:44 am
από Elio5
dennis66 έγραψε:Να 'στε καλά, παιδιά.
Για όποιον τυχόν ενδιαφέρεται, το βιβλίο του M.G. Sheftall που αναφέρεται στις πηγές έχει εκδοθεί και στα ελληνικά με τον τίτλο "Καμικάζι" από εκδ. Ιωλκός.
Εξαιρετικό βιβλίο, αν και για εμένα ανάμεσα σε πολλά το κορυφαίο ανήκει μάλλον στον κ Saburo Sakai Εικόνα

Στάλθηκε από το κινητο μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Re: SHEIKOSHA TENSOKU : Η ώρα του Πεπρωμένου

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Νοέμ 15, 2018 12:54 am
από nick10
Άλλο ένα εξαιρετικό άρθρο, συγχαρητήρια :sh: :sh:

Re: SHEIKOSHA TENSOKU : Η ώρα του Πεπρωμένου

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Νοέμ 15, 2018 3:43 am
από spirosg75
Εκπληκτικό κείμενο!

Re: SHEIKOSHA TENSOKU : Η ώρα του Πεπρωμένου

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Νοέμ 15, 2018 10:18 am
από ggli
Μπράβο φίλε Dennis, εξαιρετικό κι αυτό το άρθρο , νομίζω τέτοια ποστ όπως και αλλά που γράφονται εδώ μέσα με ιστορικές αναδρομές και στοιχεία , υπηρετούν άριστα τον λόγο ύπαρξης των φόρουμ


Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: SHEIKOSHA TENSOKU : Η ώρα του Πεπρωμένου

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Νοέμ 15, 2018 9:42 pm
από dennis66
Eυχαριστώ πολύ παιδιά, είστε ευγενέστατοι.

Φίλε Elio5 to βιβλίο του Sakai μόλις το παρήγγειλα και ανυπομονώ να το παραλάβω. Ευχαριστώ πολύ !