Σελίδα 1 από 2

Universal Geneve Polerouter ένα ρολόι μια ιστορία!!!

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιουν 23, 2014 9:59 pm
από nick10
Στις αρχές τις δεκαετίας του 50, οι εμπορικές πτήσεις από την Ευρώπη στην Αμερική ήταν πολύωρες γιατί τα εμπορικά αεροπλάνα τότε δεν ήταν αεριωθούμενα όπως τα σημερινά, αλλά έλικες:
Εικόνα
SAS' Douglas DC 6-B "Leif Viking"

Για να συντομεύσει το χρόνο πτήσης, η αεροπορική εταιρεία SAS (Scandinavian Airline System), αποφάσισε να ανοίξει μια νέα διαδρομή πάνω από τον Βόρειο Πόλο, γλιτώνοντας πολύτιμα χιλιόμετρα. Τα πληρώματα που πήραν μέρος σε αυτές τις πτήσεις, έλαβαν ειδική εκπαίδευση στο "SAS's Arctic Flight School". Η Universal Geneve προμήθευσε στα πληρώματα, ρολόγια με αυτόματο μηχανισμό τα οποία ήταν ανθεκτικά στα μαγνητικά πεδία του Βόρειου Πόλου και έγιναν τα επίσημα ρολόγια της SAS
Εικόνα
Εικόνα

Την 15 Νοεμβρίου 1954 καικατά την ώρα 19:18(τοπική ώρα), το αεροπλάνο "Helge Viking" (OY-KMI) απογειώθηκε από την Κοπενχάγη για την πρώτη εμπορική πτήση πάνω από τον Βόρειο Πόλο(αριθμός πτήσης SK 931). Τελικός προορισμός ήταν το Los Angeles. Το αεροπλάνο πέταξε περνώντας πάνω από την Γροιλανδία στο Winnipeg του Καναδά, όπου έγινε αλλαγή πληρώματος και κατόπιν συνέχισε έως το Los Angeles όπου έφτασε την 16 Νοεμβρίου στις 22:20 με συνολική διάρκεια πτήσης 27 ώρες και ένα τέταρτο. Μεταξύ των επιβατών ήταν οι πρωθυπουργοί τησ Δανίας, Νορβηγίας και Σουηδίας καθώς και επιφανείς δημοσιογράφοι. Αυτή η πτήση ήταν το μεγαλύτερο αεροπορικό γεγονός στην Σκανδιναβία. Πάνω από 10000 θεατές ήταν παρόντες στην τελετή έναρξης της πτήσης στην Κοπενχάγη.

Παίρνοντας αφορμή από αυτό το κατόρθωμα η Universal Geneve παρουσίασε ένα ρολόι με το όνομα Polarouter το φθινόπωρο του 1954, το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον Gerald Genta και ήταν η πρώτη του σχεδιαστική επιτυχία( δεν ξέρω αν πριν από αυτό είχε σχεδιάσει και άλλα ρολόγια, αλλά αυτό ηταν το πρώτο σχέδιο για το οποίο έγινε γνωστός). Όπως και τα ρολόγια που έδωσε στους πιλότους, έτσι και αυτό είχε την αυτόματη μηχανή "bumper" 138 SS:
Εικόνα
Εικόνα
Πολύ σύντομα το ρολόι μετονομάστηκε σε Polerouter και εφοδιάστηκε με την μηχανή με την οποία έγιναν πασίγνωστα αυτά τα ρολόγια(τουλάχιστον στους συλλέκτες...), την Universal Geneve 215 με μικρορότορα:
Εικόνα
Ακολούθησαν πολλά μοντέλα τα επόμενα 12 χρόνια. Εκτός του κλασικού Polerouter, προστέθηκαν και μοντέλα με διαφορετικές κάσες και καντράν(Polerouter Jet, Polerouter Super, Polerouter Genève, Polerouter Compact, Polerourer "NS", Polerouter III, Polerouter Sub).


Τη δεκαετία του 50 και του 60, η Universal ήταν ο επίσημος χρονομέτρης όλων των πτήσεων της SAS και αυτό διαφημιζόταν και από τις 2 εταιρείες:
Εικόνα
Εικόνα
Η υδρόγειος με τη σημαία στον Β.πόλο και η πορεία που ακολουθούσαν τα αεροπλάνα της SAS, χαρασσόταν τροποποιημένη σε κάθε καπάκι των Polerouter(με την 215, όχι τα bumper). Τα περισσότερα Polerouter ήταν διαθέσιμα σε ατσάλι, 18Κ χρυσό, ροζ χρυσό ή με φύλλο χρυσού(επίστρωση 300 µm), και ήταν γνωστά ως πολυτελή υψηλής ποιότητας ρολόγια. Στα τέλη της δεκαετίας του 50 ένα ατσάλινο Polerouter κόστιζε όσο ένα Rolex Explorer. Το Polerouter Date σε 18Κ χρυσό με χρυσό μπρασελέ κόστιζε όσο ένα Volkswagen Beetle!!

Αφορμή για αυτή την ιστορική αναδρομή είναι η αγορά ενός Universal Geneve Polerouter με τη bumper μηχανή 138 SS, το οποίο βρήκα στο Μοναστηράκι χτες κατα τη διάρκεια της βόλτας που κάνω κάθε Κυριακή. Είναι το ref 20217-4 και κατασκευάστηκε αρχές του 1956, κοντά στο τέλος της παραγωγής αυτού του reference, αφού τα απλά Polerouter με την 138 SS κατασκευαζόταν μονο για ένα χρόνο από το 1955 έως το 1956(ενώ τα de Luxe εως το 1957)
Εικόνα
Εικόνα
Τα αυτάκια σας θυμίζουν κάτι; Για δείτε αυτήν τη φωτό:
Εικόνα
Είναι παρόμοια για τον προφανή λόγο οτι ο Genta σχεδίασε αρκετα ρολόγια της Omega,
Εικόνα
Το πίσω καπάκι όπου φαίνεται αμυδρά το λογότυπο της Universal Geneve και οι σειριακοί αριθμοί πιθανότατα λόγω υπερβολικού γυαλίσματος από προηγούμενο κάτοχο του ρολογιού. Δεν μπόρεσα να ανοίξω το καπάκι του, οπότε φωτογραφία από τον μηχανισμό του θα ανέβει με την πρώτη ευκαιρία.

Ελπίζω να σας άρεσε η παρουσίαση :cheer:

ΥΓ: Πολλές πληροφορίες για τα Polerouter υπάρχουν σε αυτή την ιστοσελίδα: http://www.polerouter.de/index-english.htm" onclick="window.open(this.href);return false; από οπου άντλησα πολλές πληροφορίες για το ανωτέρω κείμενο

Re: Universal Geneve Polerouter ένα ρολόι μια ιστορία!!!

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιουν 23, 2014 10:12 pm
από Georges
nick10 έγραψε:
Ελπίζω να σας άρεσε η παρουσίαση :cheer:
Εξαιρετική!!!

:cheer: :cheer: :cheer:

Ευχαριστούμε!!!




Φιλικά Γιώργος

Re: Universal Geneve Polerouter ένα ρολόι μια ιστορία!!!

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιουν 23, 2014 10:34 pm
από Megalos
Νικο αλλη μια παρουσιαση που κοσμει το φορουμ ... ιστορικα γεγονοτα που ελαχιστοι νομιζω ξερουμε (μονον ο παλιος θα τα ξερει αυτα lol
και μπραβο σου για το λογοτεχνικο κομματι :sh:

Re: Universal Geneve Polerouter ένα ρολόι μια ιστορία!!!

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιουν 23, 2014 11:18 pm
από antonis_ch
Εξαιρετικο ποστ!! Μπραβο!!


Sent from my iPad using Tapatalk

Re: Universal Geneve Polerouter ένα ρολόι μια ιστορία!!!

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιουν 23, 2014 11:19 pm
από i palios
Μπραβο Νικο ελειπε η ιστορια αυτη απο το forum. :cheer:

Re: Universal Geneve Polerouter ένα ρολόι μια ιστορία!!!

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιουν 23, 2014 11:20 pm
από eisenberg
Εξαιρετικη παρουσιαση. :good:

Απο τα θεματα-με ιστορικες ανδρομες-που χαιρεται κανεις να διαβαζει!


Μπραβο Νικο και καλοφορετο το νεο-παλιο αποκτημα,ειναι πολυ ομορφο :cheer:

Re: Universal Geneve Polerouter ένα ρολόι μια ιστορία!!!

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιουν 23, 2014 11:36 pm
από i palios
Και το δικο μου Poleruter, το οποιο εδωσα πριν λιγους μηνες.με την cal 215-1 που ανεφερες πιο πανω.
Εικόνα

Re: Universal Geneve Polerouter ένα ρολόι μια ιστορία!!!

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιουν 23, 2014 11:49 pm
από noel
Πολύ ωραίο ποστ Νίκο!!!

Καλορίζικο το νέο απόκτημα!

Re: Universal Geneve Polerouter ένα ρολόι μια ιστορία!!!

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιουν 23, 2014 11:58 pm
από nick10
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια :-) Είναι απίστευτο πόσο ωραία αντίθεση έχει το μαύρο καντράν με την ασημένια στεφάνη. Νομίζω ότι είναι διαχρονικό σχέδιο.
i palios έγραψε:Και το δικο μου Poleruter, το οποιο εδωσα πριν λιγους μηνες.με την cal 215-1 που ανεφερες πιο πανω.
Εικόνα
Θυμόμουν ότι είχες και εσύ Polerouter. Τελικά το έδωσες; Κρίμα γιατί και το δικό σου ήταν πολύ ωραίο.

Re: Universal Geneve Polerouter ένα ρολόι μια ιστορία!!!

Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιουν 24, 2014 9:40 am
από pontioz
Άιντε να μάθω και τίποτις...

Εξαιρετική παρουσίαση!
Καλοφόρετο Νικόλα...