Το εργοστάσιο κατασκεύαζε όλα τα εξαρτήματα και κομμάτια που χρειαζόταν για την συναρμολόγηση εκτός από τα ρουμπίνια και το 80% της παραγωγής γινόταν χειροποίητα. Κυρίως παρήγε ρολόγια τσέπης τα οποία κατασκεύαζε έως το 2004 ενώ το 2007 η παραγωγή μηχανισμών σταμάτησε. Ακόμη και τώρα όμως υπάρχουν στο διαδίκτυο διαθέσιμα καινούργια ρολόγια για πώληση από τις τελευταίες παρτίδες παραγωγής με τιμές 50$-100$.
![Εικόνα](http://i822.photobucket.com/albums/zz141/overakias/Molnijafront.jpg)
![Εικόνα](http://i822.photobucket.com/albums/zz141/overakias/Molnijacal3602.jpg)
![Εικόνα](http://i822.photobucket.com/albums/zz141/overakias/Molnijabackcover.jpg)
Το συγκεκριμένο ρολόι τσέπης είναι παλιό, και πιθανός ίδιο με το ρολόι που βρήκε το μέλος haindapanta στο έπιπλο που αγόρασε, έχει διάμετρο 48 εκατοστά, πάχος 14 εκατοστά και δεν διαθέτει μπροστινό καπάκι για προστασία του γυαλιού όταν βρίσκεται μέσα στην τσέπη, η εταιρία παρήγε μοντέλα και χωρίς μπροστινό καπάκι σαν το συγκεκριμένο. Η κάσα του είναι από χρωμιωμένο χαλκό συνηθισμένο για Σοβιετικό ρολόι.
Ο μηχανισμός του είναι ο 3602 με 18 ρουμπίνια (jewels) κουρδιστός με δείκτη δευτερολέπτων στην θέση 6 η ώρα, χωρίς προστασία απο κραδασμούς (sockproof) με εργοστασιακή ακρίβεια από -20 έως +50 δευτερόλεπτα την ημέρα αν και συνήθως κυμαίνεται στα +20 δευτερόλεπτα συνήθως.
Από ότι φαίνεται ο μηχανισμός 3602 βασίστηκε σε μηχανισμό της Ελβετικής Cortebert με πιθανότερα τα μοντέλα Cortebert 592 και 620 με τα οποία έχει πολύ μεγάλες ομοιότητες.
Αν και διάφοροι άλλοι κατασκευαστές όπως η Vostok κατασκεύαζαν ρολόγια τσέπης, η Molnija παρήγε τα πιο διάσημα και αναγνωρίσιμα ρολόγια τσέπης στην πρώην Σοβιετική Ένωση και αξίζει να αγοράσει κάποιος ένα από τα τελευταία κομμάτια που κατασκεύασε το εργοστάσιο προτού εξαντληθούν!
Πέτρος Κ.
Ευχαριστώ τον Mark Gordon για την παραχώρηση των φωτογραφιών από την μεγάλη του συλλογή Ρωσικών ρολογιών
my thanks to Mark Gordon for his permission to use his photos from his large collection of Russian watches.