gep έγραψε: Τρί Σεπ 30, 2025 3:19 pm
Μου θύμισες έναν συνάδελφο Ισλανδό που απολάμβανε το μαγείρεμα, όταν του είπα ότι δεν μαγειρεύω γιατί ο χρόνος που χρειάζεται για το μαγείρεμα είναι πολύ μεγαλύτερος του χρόνου απόλαυσης όταν έχω το φαΐ στο στόμα και η απάντηση του ήταν ότι η δικιά του απόλαυση ξεκινάει από το σουπερμάρκετ όταν μυρίζει και διαλέγει τα συστατικά που θα ρίξει στην κατσαρόλα. Δεν το είχα ποτέ σκεφτεί έτσι...
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
....και ακόμα μεγαλύτερη, όταν προγραμματίζεις το μενού της εβδομάδας, και γράφεις λίστα για τα ψώνια.
Και μετά, στην βιτρίνα του κρεοπωλείου ή του ψαράδικου ( πάντα εντός S/M ), που βλέπεις και "ονειρεύεσαι" αυτό θα το κανω έτσι, αυτό έτσι, εκείνο έτσι.
πχ σήμερα, έκανα Αγιορείτικο μπακαλιάρο. Υπάρχουν πολλές συνταγές για την .........συνταγή, να το πω αλλιώς ? Διαφορετικές εκτελέσεις. Της κας Χ, του κου Ψ, του μοναχού Ω. Ολοι, ακολουθούν μία "πεπατημενη", και κάνουν μικρές αλλαγές, στην προετοιμασία - στα μπαχάρια - στην προσθήκη επιπλέον υλικών. Και φυσικά, αντιγράφει ο ένας τον άλλον.
Μετά από διάβασμα των προτάσεων, επιλέγεις από την εμπειρία σου, την πιο "κοντινή" στην γεύση σου - ή τις προτιμήσεις της οικογένειας. Και κόβεις κάποια υλικά, ειδικά εκείνο το λάδι, που στα μενού των "μοναχών" κυριαρχεί σε ποσότητες. Εμας όμως, οι 10 θερμίδες το γραμμάριο, μας πέφτουν πολλές, οπότε το "μπάνιο" ελαιολάδου .......καταργείται.
Και προσαρμόζεις την μαγειρική, στα δικά σου πλαίσια. Και κάθε φορά που εκτελείς, διαφοροποιείς και μια κατεργασία, ώστε να βελτιώσεις την τελικη εικόνα - γεύση.
Οσον αφορά τον χρόνο, είσαι απόλυτα σωστός, μια και ορισμενες παρασκευές, ή και ολόκληρα πιάτα, θέλουν πολλή ώρα αφοσίωσης. Και εμείς οι "ερασιτέχνες", καθόμαστε από πάνω, ενώ, πχ η κυρία μου, ασχολείται παράλληλα και με άλλες ασχολίες, μου λέει πχ πάω περπάτημα, μην πειράξεις την κατσαρόλα, τον φούρνο κλπ. άστα μέχρι να γυρίσω.
Και γυρίζει ............εγκαίρως !
Εγώ, από την πρώτη κίνηση, μέχρι να τελειώσω, δεν κουνάω ρούπι από εκεί. Και καμμιά φορά, είναι η ανυπομονησία, πχ με υγραέριο κάποιες παρασκευές θα ήταν γρηγορότερες, και θεωρητικά πιο νόστιμες. Το γκάζι, βγάζει δυνατή και συνεχή φλόγα, ενώ τα ηλεκτρικά, μόλις πιάσουν μια θερμοκρασία σβήνουν, και ξανα-ανάβουν μόλις πέσει. Αυτό, αλλοιώνει τον βρασμό.
Αν και στην μαγειρική υπάρχει το ρητό slow and low, πολλή ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Και διαφοροποιειται ανάλογα με το σκεύος και την πηγή θερμότητας. Οπότε εκει, κυρίαρχο ρόλο έχουν τα θερμόμετρα μαγειρικής. Ειδικά σε κρέατα και ψάρια, οι οδηγίες για τον φούρνο και τον χρόνο, καταργουνται.