Τι φάγαμε σήμερα

για να χαλαρωνουμε
Άβαταρ μέλους
Megalos
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 44789
Εγγραφή: Τετ Μάιος 13, 2009 3:05 am
Τοποθεσία: Athens
Has thanked: 42903 times
Been thanked: 9563 times

Re: Τι φάγαμε σήμερα

Δημοσίευση από Megalos »

καλα μας εστειλες Γιωργο .... επρεπε να παρουμε ταχυπλοιο και να μας δεις φαντι μπαστουνι lol lol
μπραβο σου .... εισαι παρα πολυ μερακλης φιλε :good:
Το watchfunclub στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
Άβαταρ μέλους
Giorgos_I
Δημοσιεύσεις: 831
Εγγραφή: Παρ Ιαν 26, 2024 11:40 pm
Has thanked: 476 times
Been thanked: 1161 times

Re: Τι φάγαμε σήμερα

Δημοσίευση από Giorgos_I »

Από τα φωτογραφημένα, δεν έκανα τίποτα εγώ. Η κα τα έκανε όλα. Πάντως και πίτα, και ψαρονέφρι και ρύζι είναι πιάτα που φτιάχνω.

Διευκρίνηση. Η κα έκανε την καραμελέ, το μιλφέϊγ και τα μπακλαβαδάκια τα έκαναν οι κες φίλες και γειτόνισσες.
Άβαταρ μέλους
Megalos
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 44789
Εγγραφή: Τετ Μάιος 13, 2009 3:05 am
Τοποθεσία: Athens
Has thanked: 42903 times
Been thanked: 9563 times

Re: Τι φάγαμε σήμερα

Δημοσίευση από Megalos »

Συγχαρητήρια λοιπόν στην σύζυγό και στις γειτονισες για τα εξαιρετικά πιάτα :good: :good:
Το watchfunclub στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
Άβαταρ μέλους
Giorgos_I
Δημοσιεύσεις: 831
Εγγραφή: Παρ Ιαν 26, 2024 11:40 pm
Has thanked: 476 times
Been thanked: 1161 times

Re: Τι φάγαμε σήμερα

Δημοσίευση από Giorgos_I »

,,,και σήμερα, μια συνταγή που θέλει τέχνη και υπομονή. Και ένα κατάλληλο σκευος. :smile:

Παραδοσιακή ρεβυθάδα Σίφνου, :cheer: στην Παριανή εκδοχή της. Που περιέχει και ντομάτα.

Χρήση πήλινης γάστρας, και μαγείρεμα 4 ωρών.

Με ψωμί και χωριάτικο λουκανικο από δίπλα. :rose

Η "καταδρομική" στην Αντίπαρο σήμερα, ήταν για την αγορά ακόμα μίας γάστρας, 6 λίτρων, μια και αυτή των 3 λίτρων απεδείχθη σχετικά μικρή για μαγείρεμα μεγαλυτερης ποσότητας, πχ για 4-5 άτομα.

Εικόνα

Εικόναfree online image hosting

Εικόνα
These users thanked the author Giorgos_I for the post:
Megalos (Δευ Σεπ 29, 2025 12:12 am)
Rating: 7.69%
gep
Δημοσιεύσεις: 3788
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 31, 2016 1:11 am
Has thanked: 7179 times
Been thanked: 6088 times

Re: Τι φάγαμε σήμερα

Δημοσίευση από gep »

Χαρά στο κουράγιο και την υπομονή σου. Δεν αμφιβάλλω ότι το αποτέλεσμα θα αξίζει κάθε λεπτό της αναμονής, αλλά τέσσερις ώρες στην φωτιά, εγώ θα είχα φάει τα λυσαακά μου . Μερακλής και μπράβο σου.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Άβαταρ μέλους
Megalos
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 44789
Εγγραφή: Τετ Μάιος 13, 2009 3:05 am
Τοποθεσία: Athens
Has thanked: 42903 times
Been thanked: 9563 times

Re: Τι φάγαμε σήμερα

Δημοσίευση από Megalos »

gep έγραψε: Κυρ Σεπ 28, 2025 11:48 pm Χαρά στο κουράγιο και την υπομονή σου. Δεν αμφιβάλλω ότι το αποτέλεσμα θα αξίζει κάθε λεπτό της αναμονής, αλλά τέσσερις ώρες στην φωτιά, εγώ θα είχα φάει τα λυσαακά μου Εικόνα. Μερακλής και μπράβο σου.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
+100
Το watchfunclub στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
Άβαταρ μέλους
Giorgos_I
Δημοσιεύσεις: 831
Εγγραφή: Παρ Ιαν 26, 2024 11:40 pm
Has thanked: 476 times
Been thanked: 1161 times

Re: Τι φάγαμε σήμερα

Δημοσίευση από Giorgos_I »

gep έγραψε: Κυρ Σεπ 28, 2025 11:48 pm Χαρά στο κουράγιο και την υπομονή σου. Δεν αμφιβάλλω ότι το αποτέλεσμα θα αξίζει κάθε λεπτό της αναμονής, αλλά τέσσερις ώρες στην φωτιά, εγώ θα είχα φάει τα λυσαακά μου Εικόνα. Μερακλής και μπράβο σου.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Μα δεν το ετοιμάζεις και περιμένεις να φάς ! :box:

Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζεις τα ρεβύθια, αφού τα πλύνεις πρώτα να φύγουν ξένες επικαθήσεις - σκόνη - χώμα κλπ. μια και αυτά έρχονται από άλλες χώρες σε σακιά λινάτσας, και απλώς συσκευάζονται εδώ.

Την άλλη μέρα, το πρωϊ προς μεσημέρι, στραγγισμα και στρώσιμο στην γάστρα, λάδι, νερό, δάφνη και από πάνω ντομάτα σε φέτες, κρεμμύδι ομοίως, σφραγίζεις την γάστρα και ............στον φούρνο, στους 150- 160 για 4 ώρες.

Αν είναι ξυλόφουρνος, όοοοοοοοολο το βράδυ. :ha:

Στις 4 ωρες, ανοίγεις να δείς τα "υγρά" για να μην στεγνώσουν. Και ...........ετοιμα !

Θρεπτικό, υγιεινό, νοστιμότατο. :rose

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτά ήταν τα φαγητά της Ελληνικης οικογένειας πριν από 50-55 χρόνια, αν πάμε δε και στα νησιά, από όπου προέρχεται και η συνταγή, μέχρι και αρκετά πρόσφατα.
Τα κρεατικά, και η σχεδόν καθημερινή τους κατανάλωση, ήταν άγνωστη για κυρίως οικονομικους λόγους. Οπότε, παρόμοιες συνταγές, ήταν η καθημερινότητα για μεγάλο μέρος της Ελλάδας. Ενα πιάτο φακές, φασόλια ή ρεβύθια, και δουλειά όλη μέρα και σε συνθήκες δύσκολες, χωρίς κλιματιστικά και ΙΧ αυτοκίνητα. Οικοδομή - χωράφια κλπ.

Απλώς, σήμερα, έχουμε ξεφύγει, εκτός από την συνεχή κατανάλωση κόκκινου κρέατος ( απωθημένα ? ) , καταναλώνουμε και πολλές επεξεργασμενες τροφές, που στην ουσία λίγα προσφέρουν στην υγιεινή διατροφή.

Και φυσικά, δεν είμαι βίγκαν ή βετζετέριαν, ούτε σπαστικός, από όλα θα φάω, αλλά μια και εδώ δεν έχουμε τα παιδιά που έχουν άλλες ανάγκες, κάνουμε πιο επιλεκτική διατροφή.

Αυριο, θα ξανακάνω μπακαλιάρο αγιορείτικο, που είναι εξαιρετικό πιάτο. Μόνον που εμείς τρώμε μια ...........κατσαρόλα ! :surprise:
These users thanked the author Giorgos_I for the post:
Megalos (Τρί Σεπ 30, 2025 7:36 am)
Rating: 7.69%
gep
Δημοσιεύσεις: 3788
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 31, 2016 1:11 am
Has thanked: 7179 times
Been thanked: 6088 times

Re: Τι φάγαμε σήμερα

Δημοσίευση από gep »

Μου θύμισες έναν συνάδελφο Ισλανδό που απολάμβανε το μαγείρεμα, όταν του είπα ότι δεν μαγειρεύω γιατί ο χρόνος που χρειάζεται για το μαγείρεμα είναι πολύ μεγαλύτερος του χρόνου απόλαυσης όταν έχω το φαΐ στο στόμα και η απάντηση του ήταν ότι η δικιά του απόλαυση ξεκινάει από το σουπερμάρκετ όταν μυρίζει και διαλέγει τα συστατικά που θα ρίξει στην κατσαρόλα. Δεν το είχα ποτέ σκεφτεί έτσι...

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

These users thanked the author gep for the post:
Megalos (Πέμ Οκτ 02, 2025 10:21 pm)
Rating: 7.69%
Άβαταρ μέλους
Giorgos_I
Δημοσιεύσεις: 831
Εγγραφή: Παρ Ιαν 26, 2024 11:40 pm
Has thanked: 476 times
Been thanked: 1161 times

Re: Τι φάγαμε σήμερα

Δημοσίευση από Giorgos_I »

gep έγραψε: Τρί Σεπ 30, 2025 3:19 pm Μου θύμισες έναν συνάδελφο Ισλανδό που απολάμβανε το μαγείρεμα, όταν του είπα ότι δεν μαγειρεύω γιατί ο χρόνος που χρειάζεται για το μαγείρεμα είναι πολύ μεγαλύτερος του χρόνου απόλαυσης όταν έχω το φαΐ στο στόμα και η απάντηση του ήταν ότι η δικιά του απόλαυση ξεκινάει από το σουπερμάρκετ όταν μυρίζει και διαλέγει τα συστατικά που θα ρίξει στην κατσαρόλα. Δεν το είχα ποτέ σκεφτεί έτσι...

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
....και ακόμα μεγαλύτερη, όταν προγραμματίζεις το μενού της εβδομάδας, και γράφεις λίστα για τα ψώνια.

Και μετά, στην βιτρίνα του κρεοπωλείου ή του ψαράδικου ( πάντα εντός S/M ), που βλέπεις και "ονειρεύεσαι" αυτό θα το κανω έτσι, αυτό έτσι, εκείνο έτσι.

πχ σήμερα, έκανα Αγιορείτικο μπακαλιάρο. Υπάρχουν πολλές συνταγές για την .........συνταγή, να το πω αλλιώς ? Διαφορετικές εκτελέσεις. Της κας Χ, του κου Ψ, του μοναχού Ω. Ολοι, ακολουθούν μία "πεπατημενη", και κάνουν μικρές αλλαγές, στην προετοιμασία - στα μπαχάρια - στην προσθήκη επιπλέον υλικών. Και φυσικά, αντιγράφει ο ένας τον άλλον.

Μετά από διάβασμα των προτάσεων, επιλέγεις από την εμπειρία σου, την πιο "κοντινή" στην γεύση σου - ή τις προτιμήσεις της οικογένειας. Και κόβεις κάποια υλικά, ειδικά εκείνο το λάδι, που στα μενού των "μοναχών" κυριαρχεί σε ποσότητες. Εμας όμως, οι 10 θερμίδες το γραμμάριο, μας πέφτουν πολλές, οπότε το "μπάνιο" ελαιολάδου .......καταργείται.

Και προσαρμόζεις την μαγειρική, στα δικά σου πλαίσια. Και κάθε φορά που εκτελείς, διαφοροποιείς και μια κατεργασία, ώστε να βελτιώσεις την τελικη εικόνα - γεύση.

Οσον αφορά τον χρόνο, είσαι απόλυτα σωστός, μια και ορισμενες παρασκευές, ή και ολόκληρα πιάτα, θέλουν πολλή ώρα αφοσίωσης. Και εμείς οι "ερασιτέχνες", καθόμαστε από πάνω, ενώ, πχ η κυρία μου, ασχολείται παράλληλα και με άλλες ασχολίες, μου λέει πχ πάω περπάτημα, μην πειράξεις την κατσαρόλα, τον φούρνο κλπ. άστα μέχρι να γυρίσω.

Και γυρίζει ............εγκαίρως !

Εγώ, από την πρώτη κίνηση, μέχρι να τελειώσω, δεν κουνάω ρούπι από εκεί. Και καμμιά φορά, είναι η ανυπομονησία, πχ με υγραέριο κάποιες παρασκευές θα ήταν γρηγορότερες, και θεωρητικά πιο νόστιμες. Το γκάζι, βγάζει δυνατή και συνεχή φλόγα, ενώ τα ηλεκτρικά, μόλις πιάσουν μια θερμοκρασία σβήνουν, και ξανα-ανάβουν μόλις πέσει. Αυτό, αλλοιώνει τον βρασμό.

Αν και στην μαγειρική υπάρχει το ρητό slow and low, πολλή ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Και διαφοροποιειται ανάλογα με το σκεύος και την πηγή θερμότητας. Οπότε εκει, κυρίαρχο ρόλο έχουν τα θερμόμετρα μαγειρικής. Ειδικά σε κρέατα και ψάρια, οι οδηγίες για τον φούρνο και τον χρόνο, καταργουνται.
These users thanked the author Giorgos_I for the post:
Megalos (Πέμ Οκτ 02, 2025 10:24 pm)
Rating: 7.69%
Άβαταρ μέλους
Megalos
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 44789
Εγγραφή: Τετ Μάιος 13, 2009 3:05 am
Τοποθεσία: Athens
Has thanked: 42903 times
Been thanked: 9563 times

Re: Τι φάγαμε σήμερα

Δημοσίευση από Megalos »

πολυ σωστα αυτα με τις θερμοκρασιες .... ειδικα για το υγραεριο και τις ηλεκτρικες κουζινες :sh:
Το watchfunclub στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
Απάντηση