μπραβο σου .... εισαι παρα πολυ μερακλης φιλε
Τι φάγαμε σήμερα
- Megalos
- Διαχειριστής
- Δημοσιεύσεις: 44789
- Εγγραφή: Τετ Μάιος 13, 2009 3:05 am
- Τοποθεσία: Athens
- Has thanked: 42903 times
- Been thanked: 9563 times
Re: Τι φάγαμε σήμερα
καλα μας εστειλες Γιωργο .... επρεπε να παρουμε ταχυπλοιο και να μας δεις φαντι μπαστουνι
μπραβο σου .... εισαι παρα πολυ μερακλης φιλε
μπραβο σου .... εισαι παρα πολυ μερακλης φιλε
Το watchfunclub στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
- Giorgos_I
- Δημοσιεύσεις: 831
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 26, 2024 11:40 pm
- Has thanked: 476 times
- Been thanked: 1161 times
Re: Τι φάγαμε σήμερα
Από τα φωτογραφημένα, δεν έκανα τίποτα εγώ. Η κα τα έκανε όλα. Πάντως και πίτα, και ψαρονέφρι και ρύζι είναι πιάτα που φτιάχνω.
Διευκρίνηση. Η κα έκανε την καραμελέ, το μιλφέϊγ και τα μπακλαβαδάκια τα έκαναν οι κες φίλες και γειτόνισσες.
Διευκρίνηση. Η κα έκανε την καραμελέ, το μιλφέϊγ και τα μπακλαβαδάκια τα έκαναν οι κες φίλες και γειτόνισσες.
- Megalos
- Διαχειριστής
- Δημοσιεύσεις: 44789
- Εγγραφή: Τετ Μάιος 13, 2009 3:05 am
- Τοποθεσία: Athens
- Has thanked: 42903 times
- Been thanked: 9563 times
Re: Τι φάγαμε σήμερα
Συγχαρητήρια λοιπόν στην σύζυγό και στις γειτονισες για τα εξαιρετικά πιάτα

Το watchfunclub στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
- Giorgos_I
- Δημοσιεύσεις: 831
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 26, 2024 11:40 pm
- Has thanked: 476 times
- Been thanked: 1161 times
Re: Τι φάγαμε σήμερα
,,,και σήμερα, μια συνταγή που θέλει τέχνη και υπομονή. Και ένα κατάλληλο σκευος.
Παραδοσιακή ρεβυθάδα Σίφνου,
στην Παριανή εκδοχή της. Που περιέχει και ντομάτα.
Χρήση πήλινης γάστρας, και μαγείρεμα 4 ωρών.
Με ψωμί και χωριάτικο λουκανικο από δίπλα.
Η "καταδρομική" στην Αντίπαρο σήμερα, ήταν για την αγορά ακόμα μίας γάστρας, 6 λίτρων, μια και αυτή των 3 λίτρων απεδείχθη σχετικά μικρή για μαγείρεμα μεγαλυτερης ποσότητας, πχ για 4-5 άτομα.

free online image hosting

Παραδοσιακή ρεβυθάδα Σίφνου,
Χρήση πήλινης γάστρας, και μαγείρεμα 4 ωρών.
Με ψωμί και χωριάτικο λουκανικο από δίπλα.
Η "καταδρομική" στην Αντίπαρο σήμερα, ήταν για την αγορά ακόμα μίας γάστρας, 6 λίτρων, μια και αυτή των 3 λίτρων απεδείχθη σχετικά μικρή για μαγείρεμα μεγαλυτερης ποσότητας, πχ για 4-5 άτομα.

free online image hosting
-
gep
- Δημοσιεύσεις: 3788
- Εγγραφή: Πέμ Μαρ 31, 2016 1:11 am
- Has thanked: 7179 times
- Been thanked: 6088 times
Re: Τι φάγαμε σήμερα
Χαρά στο κουράγιο και την υπομονή σου. Δεν αμφιβάλλω ότι το αποτέλεσμα θα αξίζει κάθε λεπτό της αναμονής, αλλά τέσσερις ώρες στην φωτιά, εγώ θα είχα φάει τα λυσαακά μου
. Μερακλής και μπράβο σου.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
. Μερακλής και μπράβο σου.Sent from my SM-S918B using Tapatalk
- Megalos
- Διαχειριστής
- Δημοσιεύσεις: 44789
- Εγγραφή: Τετ Μάιος 13, 2009 3:05 am
- Τοποθεσία: Athens
- Has thanked: 42903 times
- Been thanked: 9563 times
Re: Τι φάγαμε σήμερα
+100gep έγραψε: Κυρ Σεπ 28, 2025 11:48 pm Χαρά στο κουράγιο και την υπομονή σου. Δεν αμφιβάλλω ότι το αποτέλεσμα θα αξίζει κάθε λεπτό της αναμονής, αλλά τέσσερις ώρες στην φωτιά, εγώ θα είχα φάει τα λυσαακά μου. Μερακλής και μπράβο σου.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Το watchfunclub στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
- Giorgos_I
- Δημοσιεύσεις: 831
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 26, 2024 11:40 pm
- Has thanked: 476 times
- Been thanked: 1161 times
Re: Τι φάγαμε σήμερα
Μα δεν το ετοιμάζεις και περιμένεις να φάς !gep έγραψε: Κυρ Σεπ 28, 2025 11:48 pm Χαρά στο κουράγιο και την υπομονή σου. Δεν αμφιβάλλω ότι το αποτέλεσμα θα αξίζει κάθε λεπτό της αναμονής, αλλά τέσσερις ώρες στην φωτιά, εγώ θα είχα φάει τα λυσαακά μου. Μερακλής και μπράβο σου.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζεις τα ρεβύθια, αφού τα πλύνεις πρώτα να φύγουν ξένες επικαθήσεις - σκόνη - χώμα κλπ. μια και αυτά έρχονται από άλλες χώρες σε σακιά λινάτσας, και απλώς συσκευάζονται εδώ.
Την άλλη μέρα, το πρωϊ προς μεσημέρι, στραγγισμα και στρώσιμο στην γάστρα, λάδι, νερό, δάφνη και από πάνω ντομάτα σε φέτες, κρεμμύδι ομοίως, σφραγίζεις την γάστρα και ............στον φούρνο, στους 150- 160 για 4 ώρες.
Αν είναι ξυλόφουρνος, όοοοοοοοολο το βράδυ.
Στις 4 ωρες, ανοίγεις να δείς τα "υγρά" για να μην στεγνώσουν. Και ...........ετοιμα !
Θρεπτικό, υγιεινό, νοστιμότατο.
Ας μην ξεχνάμε ότι αυτά ήταν τα φαγητά της Ελληνικης οικογένειας πριν από 50-55 χρόνια, αν πάμε δε και στα νησιά, από όπου προέρχεται και η συνταγή, μέχρι και αρκετά πρόσφατα.
Τα κρεατικά, και η σχεδόν καθημερινή τους κατανάλωση, ήταν άγνωστη για κυρίως οικονομικους λόγους. Οπότε, παρόμοιες συνταγές, ήταν η καθημερινότητα για μεγάλο μέρος της Ελλάδας. Ενα πιάτο φακές, φασόλια ή ρεβύθια, και δουλειά όλη μέρα και σε συνθήκες δύσκολες, χωρίς κλιματιστικά και ΙΧ αυτοκίνητα. Οικοδομή - χωράφια κλπ.
Απλώς, σήμερα, έχουμε ξεφύγει, εκτός από την συνεχή κατανάλωση κόκκινου κρέατος ( απωθημένα ? ) , καταναλώνουμε και πολλές επεξεργασμενες τροφές, που στην ουσία λίγα προσφέρουν στην υγιεινή διατροφή.
Και φυσικά, δεν είμαι βίγκαν ή βετζετέριαν, ούτε σπαστικός, από όλα θα φάω, αλλά μια και εδώ δεν έχουμε τα παιδιά που έχουν άλλες ανάγκες, κάνουμε πιο επιλεκτική διατροφή.
Αυριο, θα ξανακάνω μπακαλιάρο αγιορείτικο, που είναι εξαιρετικό πιάτο. Μόνον που εμείς τρώμε μια ...........κατσαρόλα !
-
gep
- Δημοσιεύσεις: 3788
- Εγγραφή: Πέμ Μαρ 31, 2016 1:11 am
- Has thanked: 7179 times
- Been thanked: 6088 times
Re: Τι φάγαμε σήμερα
Μου θύμισες έναν συνάδελφο Ισλανδό που απολάμβανε το μαγείρεμα, όταν του είπα ότι δεν μαγειρεύω γιατί ο χρόνος που χρειάζεται για το μαγείρεμα είναι πολύ μεγαλύτερος του χρόνου απόλαυσης όταν έχω το φαΐ στο στόμα και η απάντηση του ήταν ότι η δικιά του απόλαυση ξεκινάει από το σουπερμάρκετ όταν μυρίζει και διαλέγει τα συστατικά που θα ρίξει στην κατσαρόλα. Δεν το είχα ποτέ σκεφτεί έτσι...
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
- Giorgos_I
- Δημοσιεύσεις: 831
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 26, 2024 11:40 pm
- Has thanked: 476 times
- Been thanked: 1161 times
Re: Τι φάγαμε σήμερα
....και ακόμα μεγαλύτερη, όταν προγραμματίζεις το μενού της εβδομάδας, και γράφεις λίστα για τα ψώνια.gep έγραψε: Τρί Σεπ 30, 2025 3:19 pm Μου θύμισες έναν συνάδελφο Ισλανδό που απολάμβανε το μαγείρεμα, όταν του είπα ότι δεν μαγειρεύω γιατί ο χρόνος που χρειάζεται για το μαγείρεμα είναι πολύ μεγαλύτερος του χρόνου απόλαυσης όταν έχω το φαΐ στο στόμα και η απάντηση του ήταν ότι η δικιά του απόλαυση ξεκινάει από το σουπερμάρκετ όταν μυρίζει και διαλέγει τα συστατικά που θα ρίξει στην κατσαρόλα. Δεν το είχα ποτέ σκεφτεί έτσι...
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Και μετά, στην βιτρίνα του κρεοπωλείου ή του ψαράδικου ( πάντα εντός S/M ), που βλέπεις και "ονειρεύεσαι" αυτό θα το κανω έτσι, αυτό έτσι, εκείνο έτσι.
πχ σήμερα, έκανα Αγιορείτικο μπακαλιάρο. Υπάρχουν πολλές συνταγές για την .........συνταγή, να το πω αλλιώς ? Διαφορετικές εκτελέσεις. Της κας Χ, του κου Ψ, του μοναχού Ω. Ολοι, ακολουθούν μία "πεπατημενη", και κάνουν μικρές αλλαγές, στην προετοιμασία - στα μπαχάρια - στην προσθήκη επιπλέον υλικών. Και φυσικά, αντιγράφει ο ένας τον άλλον.
Μετά από διάβασμα των προτάσεων, επιλέγεις από την εμπειρία σου, την πιο "κοντινή" στην γεύση σου - ή τις προτιμήσεις της οικογένειας. Και κόβεις κάποια υλικά, ειδικά εκείνο το λάδι, που στα μενού των "μοναχών" κυριαρχεί σε ποσότητες. Εμας όμως, οι 10 θερμίδες το γραμμάριο, μας πέφτουν πολλές, οπότε το "μπάνιο" ελαιολάδου .......καταργείται.
Και προσαρμόζεις την μαγειρική, στα δικά σου πλαίσια. Και κάθε φορά που εκτελείς, διαφοροποιείς και μια κατεργασία, ώστε να βελτιώσεις την τελικη εικόνα - γεύση.
Οσον αφορά τον χρόνο, είσαι απόλυτα σωστός, μια και ορισμενες παρασκευές, ή και ολόκληρα πιάτα, θέλουν πολλή ώρα αφοσίωσης. Και εμείς οι "ερασιτέχνες", καθόμαστε από πάνω, ενώ, πχ η κυρία μου, ασχολείται παράλληλα και με άλλες ασχολίες, μου λέει πχ πάω περπάτημα, μην πειράξεις την κατσαρόλα, τον φούρνο κλπ. άστα μέχρι να γυρίσω.
Και γυρίζει ............εγκαίρως !
Εγώ, από την πρώτη κίνηση, μέχρι να τελειώσω, δεν κουνάω ρούπι από εκεί. Και καμμιά φορά, είναι η ανυπομονησία, πχ με υγραέριο κάποιες παρασκευές θα ήταν γρηγορότερες, και θεωρητικά πιο νόστιμες. Το γκάζι, βγάζει δυνατή και συνεχή φλόγα, ενώ τα ηλεκτρικά, μόλις πιάσουν μια θερμοκρασία σβήνουν, και ξανα-ανάβουν μόλις πέσει. Αυτό, αλλοιώνει τον βρασμό.
Αν και στην μαγειρική υπάρχει το ρητό slow and low, πολλή ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Και διαφοροποιειται ανάλογα με το σκεύος και την πηγή θερμότητας. Οπότε εκει, κυρίαρχο ρόλο έχουν τα θερμόμετρα μαγειρικής. Ειδικά σε κρέατα και ψάρια, οι οδηγίες για τον φούρνο και τον χρόνο, καταργουνται.
- Megalos
- Διαχειριστής
- Δημοσιεύσεις: 44789
- Εγγραφή: Τετ Μάιος 13, 2009 3:05 am
- Τοποθεσία: Athens
- Has thanked: 42903 times
- Been thanked: 9563 times
Re: Τι φάγαμε σήμερα
πολυ σωστα αυτα με τις θερμοκρασιες .... ειδικα για το υγραεριο και τις ηλεκτρικες κουζινες 
Το watchfunclub στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/