Καινοτομίες και Πρωτιές Εταιρειών

Στην ενότητα αυτή τα μέλη μπορούν να επισυνάπτουν κείμενα σχετικά με ρολόγια τους ή γενικά κείμενα που έχουν να κάνουν με τον μαγικό κόσμο της ωρολογοποιίας
Άβαταρ μέλους
Georges
Has thanked: 1135 times
Been thanked: 1475 times

Re: Καινοτομίες και Πρωτιές Εταιρειών

Δημοσίευση από Georges »

VIWOW έγραψε:Δεν φταις εσύ για αυτό που αναφέρεις, αφού το σαιτ που το είχε πάρει, δεν ανέφερε από που το πήρε πως εσύ να ξέρεις από που είναι. Εσύ πολύ σωστά, έγραψες απο που το πήρες, χωρίς πιθανόν αν φανταστείς ότι δεν ήταν δικό τους.

Το να έχει ένα φόρουμ ένα λεξικό δικό του, είναι δόκιμο, αφού το θέλουν τα μέλη. Το αν θα λέει ανακρίβειες είναι ένα θέμα και βέβαια το να είναι αντιγραφή είναι απαράδεκτο. Θα μπορούσε να είναι ένα λινκ.

Εγώ στο clepsydre έχω ανεβάσει ένα λεξικό ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ, με 100 λέξεις, τις οποιες τις έχω σε 5 γλώσσες, αφού πολλοί διαβάζουν στο νετ, ή σε ξένα περιοδικά και βιβλία. Αυτό είναι ένα μικρό μέρος του λεξικού που ετοιμάζω, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο. Εμένα όμως είναι η δουλειά μου, είναι πρωτότυπο και φέρει την υπογραφή μου, με την έννοια ότι ο αναγνώστης ξέρει ποιός είμαι (καλός ή κακός, έχει τη γνώμη του). Σε ένα φόρουμ, δεν υπάρχει αυτή η πλευρά. Μπορεί το λεξικό να το γράψει κάποιος σωστά ή λάθος. Ποιος ευθύνεται; Σε ποιόν έχει ή όχι εμπιστοσύνη ο επισκέπτης; Δεν έχω καταλάβει...

Δεκάδες ερωτήσεις διαβάζω καθημερινά που μένουν αναπάντητες. Εγώ τις απορίες μου τις θέτω εκεί που έχω τσεκάρει την ποιότητα της απάντησης. Τώρα αν υπάρχουν άνθρωποι που σκέπτονται απλοικά και εμπιστεύονται μαζικά με αυτόν τον τρόπο, τους "ειδικούς", επειδή το είπαν μόνοι τους...

Τέλος πάντων μη τρώω χωρο απο το τόπικ, γιατί αυτός που θα θέλει να μάθει τις καινοτομίες, θα ψάχνει να τις βρει. Γράψτε του, ότι πιστεύετε

Φιλικά

Κωστής

ΥΓ. Georges έγραψε:

Αν δεν είχε γίνει το συγκεκριμμένο θέμα ακόμα θα πιστεύαμε οτι ο εφευρέτης του αυτόματου μηχανισμού ήταν ο Perrelet!!!!

Κωστής απαντάει:

Αν δεν υπήρχαν φόρουμ, ώστε μόλις το έμαθα πριν από μήνες να μην σκεφτώ ότι μέχρι να το γράψω θα το έχουν γράψει άλλοι 145, θα το είχα βάλει στο WOW Δεκεμβρίου και θα το είχες διαβάσει εμπεριστατωμένα.... Είναι λίγο πιο interactiv, αυτό που έγινε και έχει την πλάκα του και γι αυτό το παιχνίδι και εγώ συμμετέχω, αλλά και το να το είχα γράψει στο περιοδικό θα ήταν πιο πλήρες...
Δεν τρώς χώρο από το θέμα, τον τρώμε μαζί...Αν θεωρούν οι διαχειριστές οτι αυτά τα γραφώμενα πρέπει να μεταφερθούν ας το πράξουν. εγώ νομίζω οτι πρέπει να μείνουν για να μπορεί ο κάθε αναγνώστης να καταλάβει με ποιον τρόπο γράφωνται αυτά που διαβάζει και να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του.
Για το θέμα της αντιγραφής του λεξικού και την μη αναγραφή απλώς του λινκ να πω το σκεπτικό.
Το αντέγραψα με σκοπό κάποιοι γνώστες να το συμπληρώσουν και να γίνει πιο ολοκληρωμένο. Νομίζω οτι το είχα αναφέρει κιόλας.
Την πηγή την έβαλα για δύο λόγους:
1) Για να μην κατηγορηθώ για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας
2) Για να μπορέσουν οι αναγνώστες να αξιολογήσουν την εγκυρότητα του πονήματος.

Το οτι γράφεις επώνυμα έχει να κάνει και με το ότι το συγκεκριμμένο αντικείμενο είναι η δουλειά σου. Συνεπώς είσαι γνωστός στον χώρο και η γνώμη σου ΝΑΙ έχει βαρύτητα.
Εγώ είτε επώνυμα γράψω κάτι είτε ανώνυμα είναι το ίδιο πράγμα για τον αναγνώστη μιας και είμαι γενικότερα άγνωστος στον χώρο του ρολογιού.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα αν θέλει κάποιος να γράφω επώνυμα. Για μένα δεν αλλάζει κάτι.
Τέλος, χαίρομε που συμφωνείς οτι είχε την πλάκα του αυτό που έγινε με τον εφευρέτη του αυτόματου μηχανισμού. Εχει άλλη χάρη το διαδραστικό στοιχείο!!!!

Φιλικά Γιώργος
Βοήθησε τον Φλίπερ να κρατήσει τον τίτλο του...Γίνε κι εσύ ΔΩΡΟ*, μπορείς!!!

* ΔΩΡΟ = ΔΩρητής ΡΟλογιών
Άβαταρ μέλους
VC222
Has thanked: 18 times
Been thanked: 325 times

Δημοσίευση από VC222 »

dimRHO έγραψε:απ'ότι είχα διαβάσει οι ιάπωνες απλά αντέγραψαν την τεχνολογία που παρουσίασαν οι ελβετοί, πάντως το να καυχιέσαι και να διαφημίζεις ότι δημιούργησες το quartz είναι πέραν για πέραν προκλητικό ψέμα.

Οι 3 κύριες εταιρίες που συνέλαβαν στην ανάπτυξη ήταν ROLEX, Ω, GP. H ROLEX κατέχει τις περισσότερες πατέντες quartz απ'ότι όλοι οι άλλοι μαζί. Δυστυχώς τα τελευταία δημιουργήματα thermoquartz δεν τα είδαμε σε oyster κάσες.

Εγώ πάντως έχω μια υποψία ότι οι Ιάπωνες δούλευαν παράλληλα με τους Αμερικάνους και Ελβετούς. Την δεκαετία του '60 έφτιαχναν μεγάλα ρολόγια quartz (βλέπε Ολυμπιακούς του '64 στο link).
Οι Ελβετοί σίγουρα είχαν παραπάνω τεχνογνωσία ή μάλλον καλύτερα πιο πλατιά έρευνα (C.E.H.) αλλά κάτι μου λέει ότι τελικά οι Γιαπωνέζοι είναι οι "άρχοντες" του quartz.
Συχνά αναφέρω ένα αντίστοιχο παράδειγμα, αυτό των πρώτων αυτόματων χρονογράφων: ναι οι Ελβετοί με το El Primero ήταν πρώτοι (και πολύ κοντά με το ελβετικό Bueren 11/12 και το γιαπωνέζικο 6139). Οι αριθμοί παραγωγής και η αξιοπιστία των "γιαπωνέζων" (Seiko cal. 6139/6138/7016 και Citizen 8100) στις αρχές του '70 δεν συγκρίνονται με κανένα Eλβετό.

Τέλoς πάντων, σε ότι αφορά τα quartz έχω να πω και κάτι ακόμα-> όλοι μαλώνουν σχετικά με το αν το 35SQ ή το Beta21 ήταν το πρώτο κι εγώ κάνω την εξής σκέψη: αν βγήκαν και τα δύο το 1967 σε διαγωνισμό και στο κοινό το 1969 και 1)το Seiko είναι μηχανή quartz με step motor (όπως δηλαδή το 100% των σημερινών quartz -εκτός των LCD) και 2) το Beta21 quartz πάλι (στα 8192 Ηz κι αυτό) αλλά με χρήση resonant micromotor (όπως δηλαδή τα διαπασών bulova/omega f300) τότε ΔΕΝ αξίζουν πραγματικά τον ΣΕΒΑΣΜΟ μας οι γιαπωνέζοι μηχανικοί ???

κάποια στοιχεία ακόμα χύμα:
- το αγαπημένο Oysterquartz με τη θαυμαστή τεχνολογία στα ηλεκτρονικά, ούτε κι αυτό είχε step motor....
- από οσο ξέρω, τη δεκαετία του '70 η GP έβγαλε 1 quartz, η Rolex 1, η Longines 2 (?) και η Οmega άλλα 2-3
- το 1932 στην Αμερική έφτιαξαν το πρώτο ολοκληρωμένο ρολόι quartz, στην Ιαπωνία το 1937. . .

Links:
http://www.gmtplusnine.com/2008/10/14/nagano-1973/
http://www.seikowatches.com/press/2009/ ... 12-01.html
marios_ch
Has thanked: 48 times
Been thanked: 194 times

Δημοσίευση από marios_ch »

πολύ ενδιαφέροντα Κώστα..... θα τα μελετήσω......... :book:
stavros_ch
Has thanked: 2 times
Been thanked: 135 times

Δημοσίευση από stavros_ch »

Πολυ ενδιαφερον οσα μας ειπες φιλε. :sh:
Ευχαριστουμε!
Άβαταρ μέλους
eisenberg
sensei
Has thanked: 1049 times
Been thanked: 1287 times

Δημοσίευση από eisenberg »

Κωνσταντινε ηξερα οτι εισαι εξπερ στους χρονογραφους,αλλα και στα quartz φιλε ξερεις πολλα πραγματα!
Ψάχνω για το τέλειο ρολόι...ελπίζω να μην το βρω ποτέ!
Άβαταρ μέλους
Megalos
Διαχειριστής
Has thanked: 40225 times
Been thanked: 8742 times

Δημοσίευση από Megalos »

Κωνσταντινε ευχαριστουμε πολυ για τα πολυ ενδιαφεροντα στοιχεια που παρεθεσες
θα ηθελα ομως αν μπορεις να μας τα κανεις λιγο πιο λιανα στους μη κατεχοντες τεχνικα τους ορους που αναφερθηκες
εννοω τα step motor , resonant micromotor , ισως με καποια σχεδια η φωτο...
επισης εκει που με μπερδεψες ειναι τα τελευταια περι quartz του 1932 1937 ?? δηλαδη υπηρχαν τελικα πολυ νωριτερα απο το 1960'
αληθεια Δημητρη εσυ τι ξερεις για τα γραφομενα του φιλου Κωνσταντινου :magn:
Το watchfunclub στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
VIWOW
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Δημοσίευση από VIWOW »

"....Ζωή, δεν είναι να ξυπνάς, να τρως, να θέτεις πάλι.
Ζωή, είναι να'σαι ξυπνητός, όταν κοιμούνται οι άλλοι!!!..."

Georges, η ατάκα σου, μου ταιριάζει. Δες τις ώρες των ποστ μου...

Λοιπόν, τα quartz ρολόγια δεν ανακαλύφθηκαν για να γίνουν ...ρολόγια!

Τα quartz ρολόγια ανακαλύφθηκαν για άσχετο λόγο (το έχω πει σε δύο από το φόρομ, γιατί αποτελεί απάντηση μεγάλου ωρολογοποιού στο επόμενο WOW, υπομονή 10 μέρες και αν πουν κάτι θα τους ρίξω ...βόμβα).

Οι πρώτοι quartz μηχανισμοί είχαν μέγεθος δωματίου. Τους είχαν κατασκευάσει για να φτιάξουν ρολόγια;

Όταν οι Ελβετοί κατάφεραν να το κατασκευάσουν, σε μικρό μέγεθος, μπερδεύτηκαν. Δεν είχαν στόχο να φτιάξουν ρολόγια για τον κόσμο. Γιατί αυτοί είχαν μάθει να θεωρούν ότι ένα ρολόι που είναι πιο ακριβές, μπορεί να πουληθεί και πιο ακριβά!

Και τα πρώτα quartz ήταν πανάκριβα. O Shu Yoshino της Seiko στο WOW 2 είχε πει ότι το Astron έκανε όσο ένα Corola!

Οπότε οι Ελβετοί το υποτίμησαν.

Το μεγάλο "μπαμ" όμως με το quartz δεν το έκαναν οι Ιάπωνες (κανείς δεν διαβάζει WOW;) αλλά οι αμερικάνοι.

Αυτοί είχαν την τεχνολογία των μικροτσιπ στα χέρια τους και όπως είπε ο Τζακ Χόιερ στο WOW 2 η πρώτη εφαρμογή που έκαναν ήταν να κάνουν ρολόγια.

Αυτοί έριξαν το κόστος παραγωγής με εταιρείες θηρία, όπως η Texas Instrument.

Παράλληλα ήξεραν από μάρκετινγκ, που δεν ήξεραν τότε οι ελβετοί και ο Biver ήταν παιδάκι!... Έτσι σάρωσαν τις διεθνείς αγορές οι ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ και μετά οι ΙΑΠΩΝΕΣ, όταν οι Αμερικάνοι έπεσαν με το μούτρα στην επόμενη εφαρμογή, που ήταν τα κομπιουτεράκια. Θυμάστε πόσο έκαναν;

Και η ελβετική ωρολογοποιία με quartz σώθηκε (το Swatch).

Η Longines ηταν μελος του CEH και παρουσίασε ρολόγια με quartz από το 69. Ακολούθησε και η Ω, σύντομα...

To υπεροχο delirium...

Φιλικά

Κωστής
Άβαταρ μέλους
Georges
Has thanked: 1135 times
Been thanked: 1475 times

Δημοσίευση από Georges »

VIWOW έγραψε:"....Ζωή, δεν είναι να ξυπνάς, να τρως, να θέτεις πάλι.
Ζωή, είναι να'σαι ξυπνητός, όταν κοιμούνται οι άλλοι!!!..."

Georges, η ατάκα σου, μου ταιριάζει. Δες τις ώρες των ποστ μου...

Φιλικά

Κωστής
Η ατάκα δεν είναι δική μου αλλά την έχω "δανειστεί" από Κρητική μαντινάδα.

Φιλικά Γιώργος

Υ.Γ. και για όσους δεν γνωρίζουν, θέτω=κοιμάμαι.(τέλος οφ-τόπικ)
Βοήθησε τον Φλίπερ να κρατήσει τον τίτλο του...Γίνε κι εσύ ΔΩΡΟ*, μπορείς!!!

* ΔΩΡΟ = ΔΩρητής ΡΟλογιών
Άβαταρ μέλους
VC222
Has thanked: 18 times
Been thanked: 325 times

Δημοσίευση από VC222 »

Megalos έγραψε:Κωνσταντινε ευχαριστουμε πολυ για τα πολυ ενδιαφεροντα στοιχεια που παρεθεσες
θα ηθελα ομως αν μπορεις να μας τα κανεις λιγο πιο λιανα στους μη κατεχοντες τεχνικα τους ορους που αναφερθηκες
εννοω τα step motor , resonant micromotor , ισως με καποια σχεδια η φωτο...
επισης εκει που με μπερδεψες ειναι τα τελευταια περι quartz του 1932 1937 ?? δηλαδη υπηρχαν τελικα πολυ νωριτερα απο το 1960'
αληθεια Δημητρη εσυ τι ξερεις για τα γραφομενα του φιλου Κωνσταντινου :magn:

Υπάρχει η βίβλος του Doensen (σε βιβλίο) αλλά και στο web:

http://www.xs4all.nl/~doensen/contents.html

Την χρονολογία 1937 την αναφέρει ο Doensen :

http://www.xs4all.nl/~doensen/i.html

Εγώ έχω και άλλα βιβλία service ηλεκτρομηχανικών και quartz εκδοσης ΄70 που σαν (κακός)

φοιτητής φωτοτυπούσα πριν 20+ χρόνια...εκεί μαθαίνεις αρκετά για την τεχνολογία εκείνης της

εποχής αλλά για τις εξελίξεις δεκαετάις '80-σήμερα δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία ούτε καν στο

internet σε έυκολα προσβάσιμη μορφή.

Σε ότι αφορά την κίνηση σας παραθέτω κάποια στοιχεία:

ACCUTRON
http://www.watchdoctor.biz/accutron.php

STEPPING MOTOR (BETA srs)
http://www.ieeeghn.org/wiki/index.php/F ... rist_Watch

LONGINES ULTRAQUARTZ
http://www.electric-watches.co.uk/make/ ... vement.php

MOSABA (tuning fork) video:

ROLEX OYSTEQUARTZ:
http://www.oysterquartz.net/the_5035_movement.htm

service manual example (assembly of RONDA 4003B):