Οι Σεφ, προκειμένου να καταλήξουν στο "πιάτο", έχουν πειραματιστεί δεκάδες φορές, με διαφορετικές θερμοκρασίες, διαφορετικά πρόσθετα ( μπαχαρικά, αρωματικά, λεμόνια, πορτοκάλια, κλπ ), μέχρι τα πιάτα να έχουν το κάτι άλλο, να μην είναι το πχ κλασικό κοκκινιστό, που τρώμε στο σπίτι, αλλά να περιέχει και τις ........ίντριγκες, πχ κανέλλα, μπούκοβο, δάφνη, μπαχάρι, χωρίς όμως να "σκεπάζουν" την βασική ύλη, απλώς να τα νοιώθεις σαν υποστηρικτικά. Στην μαγειρική το λένε "να ακούγονται", προσθέτοντας στις τελικές γεύσεις, αλλά χωρίς να χάνουν το νόημα. Και να έχουν την επιθυμητή επίγευση. Αλλά μέχρι να καταλήξουν εκεί, έχουν "σπαταλήσει" πολλές ώρες και άπειρα υλικά, που εμείς, οι απλοί μάγειρες, δεν διαθέτουμε, είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε λόγω κόστους πρώτης ύλης. Εκείνοι όμως επενδύουν, αυτό είναι το επάγγελμά τους, να κάνουν το ιδιαιτερο, που εμείς θα πάμε, θα πληρώσουμε για να το απολαύσουμε.
Και στο κρέας, τα περιθώρια είναι μεγάλα. Μπορεί κάποιος να παίξει με πάρα πολλά δευτερεύοντα υλικά, με σάλτσες, με μέλι, με μαρινάδες, με αρωματικά βότανα, με μπαχαρικά, κλπ. Σε πιο ευαίσθητα όμως υλικά, όπως τα ψάρια, ( αδυναμία μου από νεαρά ηλικία, κληρονομιά από την μάνα μου


Κάποιοι μάγειρες, και με ........εξειδίκευση στα ψάρια, τα .........χαρακώνουν, για να πάει η θερμοκρασία και μέσα. Αυτό όμως διώχνει τους χυμούς, και το ψάρι μας στεγνώνει. Θα μου πείς, ο Λαζάρου που το κάνει ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ και ξέρεις εσύ ?

Τα αναφέρω, μια και μου δώσατε βήμα

Και βγάλαμε το ΤΕΛΕΙΟ ψάρι. Ψησιμο για Oscar . Αλλά μετά, τι βάζω ? Λαδολέμονο με μουστάρδα ? Λαδολέμονο με μαϊντανό ? Λαδολέμονο με νερό για να γαλακτοματοποιηθεί ? Λεμόνι σκέτο ? Fish sauce ?

Εδώ, επεισέρχεται η προσωπική αντίληψη - γεύση - μνήμες - γούστο. Ειναι αυτό που είπαμε οι προσωπικές / οικογενειακές προτιμησεις.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, αυτό που ανέφερα προηγουμένως ότι από τις συνταγές επιλέγουμε κάποια βασικά στοιχεία, αλλά μετά, με την εμπειρία, προσαρμόζουμε τις παρασκευές στις δικές μας προτιμήσεις, προκειμένου να απολαμβάνουμε αυτό οπου αρέσει ΣΕ ΕΜΑΣ και όχι στον δημιουργό της συνταγής. Ελπίζω κατανοητό.
