Giorgos_I έγραψε: Τρί Σεπ 02, 2025 8:40 pm
α. Φτάνω Κων/πολη, με ομάδα με Ιταλό, Ισπανό, Ολλανδό και Πολωνό. Διαβατήριο στο χέρι και 10 ή 20 Ε ( δεν θυμαμαι ακριβώς ) για την Viza, στον έλεγχο εισόδου. Μόλις φτάνω, τελευταίος από την ομάδα, ο τυπάς βλέπει το διαβατήριο, σφραγίζει, μου επιστρέφει τα λεφτά και λέει
- Εσύ φίλο. Οχι πληρώνει.
Καντε συγκριση με εμας:
1) Πανε οι γονεις μου στην Πολη στην μεγαλη αγορα σε καταστημα με δερματινα, ο ιδιοκτητης μιλουσε και Ελληνικα (!) παιρνουν 3, ενα για τον πατερα μου και (χωρις αν το ξερω) απο ενα για εμενα και την γυναικα μου, οχι μονον τους εκανε καλυτερη τιμη αλλα στο τελος τους δινει και μια καρτα με εναν κωδικο στο πισω μερος ''εαν δεν κανει σε καποιο απο τα παιδια να το γυρισετε πισω με courier με χρεωση δικη μου κι εγω θα σας στειλω δωρεαν το αμεσως επομενο νουμερο".
Αφωνοι οι γονεις μου.
2) Εχω παρει πιπες Meerschaum απο εκει (απο το τοτε Δορυλαιο τωρα εσκι σεχιρ) μεσω ιντερνετ, στο τελος βγαινει καρτα στα Ελληνικα απο το καταστημα ''Σας ευχαριστουμε πολυ".
3) Σε αλλη εκδρομη ειχαν κανονισει με το ταξιδιωτικο γραφειο σαν εξτρα να πανε στο χωριο του παππου μου, υπηρχε συνοδος τουρκος που γνωριζε Ελληνικα και πηγαν με ταξι. Μολις εφτσαν στο χωριο πηγαν στο καφενειο και μιλησε στον κοσμο ο συνοδος, αμεσως σηκωθηκαν οι πιο γεροι και απο τις αφηγησεις των πατεραδων τους τον πηγαν στο σημειο οπου τους ειχε πει ο πατερας μου ''το διπατο σπιτι ακριβως πισω απο τον φουρνο'' οπως του το περιεγραφε τοτε ο παππους.
Μετα απο τοσα χρονια δεν υπηρχε φυσικα φουρνος μα αλλο μαγαζι και πισω απο αυτο η περιοχη ειχε αλλαξει με 2-3 σπιτια, καποιο απο αυτα ηταν ανακατασκευασμενο το σπιτι του παππου το οποιο ειχε χτισει με τα χερια του αλλα δεν προλαβε να το χαρει, μολις παντρευτηκε αρχισαν οι σφαγες και εφυγε μαζι με την γιαγια με εναν μπογο ρουχα και τις λαμπαδες του γαμου (τις πηραν να τις εχουν για φως εκει που θα πηγαιναν). Τα παπουτσια που φοραγε με τις κακουχιες ελειωσαν και στο τελος τα εδενε απο εξω με πανια (τωρα πολλοι ντοπιοι βγαινουν με πανο-πλακατ που γραφουν Refugees Welcome αλλα τοτε δεν υπηρχε κανεις ουτε βγηκε κανενας να κουναει το δαχτυλο και να φωναζει ''τα δικαιωματα των μεταναστων").
Καθ'οτι πονηροι οι τουρκοι εν τω μεταξυ ειδοποιησαν τον δημαρχο, βλεπουν οι γονεις μου να καταφθανει ασθμαινων ενας χοντρος καλοντυμενος με δαχτυλιδια-καδενες κλπ και τους χαιρετα δια χειραψιας και με χαμογελο. Μεταφραζει ο συνοδος πως ειναι επι σειρα ετων ο δημαρχος (μαφιοζικη φατσα) πως οτι θελουν θα τους εξυπηρετησουν οι ντοπιοι και οταν τελειωσε η μικροξεναγηση βγαζει την καρτα του και γραφει κατι πισω στα τουρκικα και την δινει στον πατερα μου. Ο συνοδος μεταφραζει πως λεει ο δημαρχος οποτε ξαναρθουν ειναι καλοδεχουμενοι και στην καρτα οτι σε οτι προβλημα συναντησουν (αστυνομια-ελεγχος-πληροφοριες κλπ) να την δειξουν, μετα ο ξεναγος μετεφρασε στον πατερα μου πως ελεγε επανω πως ειναι φιλοι του και να τους βοηθησουν σε οτιδηποτε χρειαστουν (!)
Το πιο συγκινητικο ισιως ηταν οτι κατι γεροι αρχισαν να λενε επιθετα Ελληνων του 1922 στον πατερα μου, τα ειχαν ακουσει απο τους πατεραδες τους που ελεγαν σαν νεοι τοτε πχ ''πηγαιναμε στον φουρνο του Α, αγοραζαμε τοπι υφασμα απο τον Β, τα παπουτσια μας τα εφτιαχνε ο Γ, ζαχαροπλαστειο ειχε ο Δ, το σπιτι μας ειναι το τοτε του Ε" κ.ο.κ και με εκπληξη ακουγαν τον πατερα μου (μεσω μεταφρασης του συνοδου) να τους λεει πως τους προλαβε εν ζωη και πως και ανοιξαν τα ιδια καταστηματα στα μερη μας και την παραδοση συνεχιζουν τα παιδια τους.
Ξανα χειραψια ο δημαρχος και χαιρετουρες απαντες στο καφενειο οταν εφυγαν.
Μην πως για τα ξενοδοχεια τους, τα εστιατορια, τα κεντρα αναψυχης με χορο, πως ειναι οι σερβιτοροι κλπ γιατι θα μας πιασει μελαγχολια, ποιοι αυτοι που δεκαετια του '80 εδιναν εφημεριδα στα ξενοδοχεια στους τουριστες γιατι δεν ειχαν χαρτι υγειας και οσα ξενοδοχεια ειχε μονον η Αθηνα δεν ειχαν ΟΛΑ τα παραλια τους, τωρα ομως;
Οταν ειναι για τουριστα και λεφτα το εχουν πιασει το νοημα εδω και δεκαετιες ενω εμεις...