DO's & DONT's ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΟ

Στην ενότητα αυτή μιλάμε για τεχνικά θέματα που αφορούν τα ωρολόγια(εδώ μπορούν τα μέλη να υποβάλλουν και απορίες σχετικά με τεχνικά θέματα)
Άβαταρ μέλους
warover
Δημοσιεύσεις: 1025
Εγγραφή: Τετ Μάιος 13, 2009 4:38 am
Τοποθεσία: Χανια~Ηρακλειο
Has thanked: 0
Been thanked: 34 times

Re: DO's & DONT's ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΟ

Δημοσίευση από warover »

StefMac έγραψε:Ναι έχω δει εγώ ...
Είναι μια μηχανή Witschi με πεπιεσμένο αέρα από ένα compreser υψηλής πίεσης ....
Και αναλόγως το ρολόι βάζει 3-5-10-20-30 bar πίεση ...
Και βγαίνει ένα χαρτάκι που αναγράφει εάν το ρολόι πέρασε το τεστ ...

Νομίζω ότι αυτό το μηχάνημα είναι μετρητής πίεσης και σε περίπτωση που περάσει πίεση μέσα στο ρολόι,
αυτή η έστω και απειροελάχιστη διαφορά- απώλεια πίεσης μέσα στο θάλαμο ''αναγνωρίζετε'' και το ρολόι δεν περνάει το τεστ ... :?

Φιλικά Στέφανος.
ΤΟ μηχανημα αυτο εχει ομως ενα θεμα δεν μετραει την εσωτερικη πιεση και αρα δεν μετραει οριακες καταστασεις
ΥΓ
οταν εψαχνα το μηχανη ειχα φτασει να μιλαω με τεχνικο τις Bergeon τελικα δεν βγαλαμε ακρη αλλα οταν του εστειλα τα σχεδια της μηχανης μου μου ειπε οτι ειναι εξυπνη ιδεα αλλα πολυς κοπος για το τιποτα εγω παλι διαφωνω
καλημερα απο το Λονδινο
Άβαταρ μέλους
warover
Δημοσιεύσεις: 1025
Εγγραφή: Τετ Μάιος 13, 2009 4:38 am
Τοποθεσία: Χανια~Ηρακλειο
Has thanked: 0
Been thanked: 34 times

Re: DO's & DONT's ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΟ

Δημοσίευση από warover »

StefMac έγραψε:Αυτά που ξέρω εγώ και δεν είμαι ωρολογοποιός ...
Είναι :
Εάν το ρολόι είναι καινούριο οπτικός έλεγχος και τεστ ...

Εάν το ρολόι είναι καινούριο και είναι καταδυτικό οπτικός έλεγχος μετά τεστ στεγανότητας,
και τεστ στεγανότητας στο ζεστό κρύο ...

Εάν το ρολόι είναι 2-4 χρονών και είναι καταδυτικό τότε γίνετε πρώτα αλλαγή όλων των 0-ring φάλτσες σε δωμάτιο με μηδενική υγρασία και μετά τεστ στεγανότητας και τεστ στο ζεστό κρύο ...

Αυτά ξέρω εγώ αλλά δεν είμαι ωρολογοποιός ... :?

Φιλικά Στέφανος.
πανω κατω αυτα ειναι στεφ απλα εξαρτατε και απο την μηχανη που εχεις πχ αν εχεις μηχανη με νερο πρεπει να το τσεκαρεις πριν στον "αερα"
Άβαταρ μέλους
warover
Δημοσιεύσεις: 1025
Εγγραφή: Τετ Μάιος 13, 2009 4:38 am
Τοποθεσία: Χανια~Ηρακλειο
Has thanked: 0
Been thanked: 34 times

Re: DO's & DONT's ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΟ

Δημοσίευση από warover »

Wostep έγραψε:
StefMac έγραψε:Αυτά που ξέρω εγώ και δεν είμαι ωρολογοποιός ...
Είναι :
Εάν το ρολόι είναι καινούριο οπτικός έλεγχος και τεστ ...

Εάν το ρολόι είναι καινούριο και είναι καταδυτικό οπτικός έλεγχος μετά τεστ στεγανότητας,
και τεστ στεγανότητας στο ζεστό κρύο ...

Εάν το ρολόι είναι 2-4 χρονών και είναι καταδυτικό τότε γίνετε πρώτα αλλαγή όλων των 0-ring φάλτσες σε δωμάτιο με μηδενική υγρασία και μετά τεστ στεγανότητας και τεστ στο ζεστό κρύο ...

Αυτά ξέρω εγώ αλλά δεν είμαι ωρολογοποιός ... :?

Φιλικά Στέφανος.
Αυτό που ξέρω εγώ και είμαι ωρολογοποιός θα στο γράψω το μεσημεράκι διότι πρέπει να δουλέψω και λίγο .
Αναλυτικά πως έχει η διαδικασία και ίσως έτσι κάποιοι διαπιστώσουν πως δεν τεστάρουν τα ρολόγια τους σωστά .
Αυτό ίσως τους τρομάξει και καλά θα πάθουν εφόσον απο τη στιγμή που λέγονται ωρογόφιλοι θα πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζουν πως έχει αυτή η σημαντική διαδικασία ...
Μακάρι να μπορούσα να τραβήξω φωτογραφίες τώρα αλλά δυστυχώς η φωτογραφική μου μηχανή "κοιμάται" στο σπίτι !
Niko αναμενουμε αλλα θελω να ελπιζω οτι κανω κατι κατι παραπανω απο το κανονικο σαν ερασιτεχνεις τωρα αν καταφερεις να με κανεις να τρομαξω τι να πω ....
ΥΓ
δεν γραφω αλλο εδω μεχρι να δω την διαδικασια x:
Άβαταρ μέλους
Megalos
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 43178
Εγγραφή: Τετ Μάιος 13, 2009 3:05 am
Τοποθεσία: Athens
Has thanked: 40364 times
Been thanked: 8780 times

Re: DO's & DONT's ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΟ

Δημοσίευση από Megalos »

ISO 6425 water resistance testing of a diver's watch consists of:

* Reliability under water. The watches under test shall be immersed in water to a depth of 30 cm ± 2 cm for 50 hours at 18 °C to 25 °C and all the mechanisms shall still function correctly. The condensation test shall be carried out before and after this test to ensure that the result is related to the above test.
* Condensation test. The watch shall be placed on a heated plate at a temperature between 40 °C and 45 °C until the watch has reached the temperature of the heated plate (in practice, a heating time of 10 minutes to 20 minutes, depending on the type of watch, will be sufficient). A drop of water, at a temperature of 18 °C to 25 °C shall be placed on the glass of the watch. After about 1 minute, the glass shall be wiped with a dry rag. Any watch which has condensation on the interior surface of the glass shall be eliminated.
* Resistance of crowns and other setting devices to an external force. The watches under test shall be subjected to an overpressure in water of 125% of the rated pressure/10 bar for 10 minutes and to an external force of 5 N perpendicular to the crown and pusher buttons (if any). The condensation test shall be carried out before and after this test to ensure that the result is related to the above test.
* Water-tightness and resistance at a water overpressure. The watches under test shall be immersed in water contained in a suitable vessel. Then an overpressure of 125% of the rated pressure shall be applied within 1 minute and maintained for 2 hours. Subsequently the overpressure shall be reduced to 0.3 bar within 1 minute and maintained at this pressure for 1 hour. The watches shall then be removed from the water and dried with a rag. No evidence of water intrusion or condensation is allowed.
* Resistance to thermal shock. Immersion of the watch in 30 cm ± 2 cm of water at the following temperatures for 10 minutes each, 40 °C, 5 °C and 40 °C again. The time of transition from one immersion to the other shall not exceed 1 min. No evidence of water intrusion or condensation is allowed.
* An optional test originating from the ISO 2281 tests (but not required for obtaining ISO 6425 approval) is exposing the watch to an overpressure of 2 bar. The watch shall show no air-flow exceeding 50 μg/min.

Except the thermal shock resistance test all further ISO 6425 testing should be conducted at 18 °C to 25 °C temperature. Regarding pressure ISO 6425 defines: 1 bar = 105 Pa = 105 N/m2. The required 125% test pressure provides a safety margin against dynamic pressure increase events, water density variations (seawater is 2 to 5% denser than freshwater) and degradation of the seals.

Movement induced dynamic pressure increase is sometimes the subject of urban myths and marketing arguments for diver's watches with high water resistance ratings. When a diver makes a fast swimming movement of 10 m/s (32.8 ft/s) (the best competitive swimmers and finswimmers do not move their hands nor swim that fast[1]) physics dictates that the diver generates a dynamic pressure of 0.5 bar or the equivalent of 5 meters of additional water depth.[2]

Εστω στα αγγλικα απο την Wikipedia νομιζω οτι το παραπανω κομματι γραφει αρκετες διαδικασιες που πρεπει να γινουν για την στεγανοτητα που δεν ειναι μονον το μηχανημα οπως ειπε ο wostep..
Υποθετω οτι ολα τα ανωτερω ηθελες να αναφερεις wostep η οχι ?
Αναμενουμε τις διευκρινησεις σου..
Το watchfunclub στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
Άβαταρ μέλους
warover
Δημοσιεύσεις: 1025
Εγγραφή: Τετ Μάιος 13, 2009 4:38 am
Τοποθεσία: Χανια~Ηρακλειο
Has thanked: 0
Been thanked: 34 times

Re: DO's & DONT's ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΟ

Δημοσίευση από warover »

Megalos έγραψε:ISO 6425 water resistance testing of a diver's watch consists of:

* Reliability under water. The watches under test shall be immersed in water to a depth of 30 cm ± 2 cm for 50 hours at 18 °C to 25 °C and all the mechanisms shall still function correctly. The condensation test shall be carried out before and after this test to ensure that the result is related to the above test.
* Condensation test. The watch shall be placed on a heated plate at a temperature between 40 °C and 45 °C until the watch has reached the temperature of the heated plate (in practice, a heating time of 10 minutes to 20 minutes, depending on the type of watch, will be sufficient). A drop of water, at a temperature of 18 °C to 25 °C shall be placed on the glass of the watch. After about 1 minute, the glass shall be wiped with a dry rag. Any watch which has condensation on the interior surface of the glass shall be eliminated.
* Resistance of crowns and other setting devices to an external force. The watches under test shall be subjected to an overpressure in water of 125% of the rated pressure/10 bar for 10 minutes and to an external force of 5 N perpendicular to the crown and pusher buttons (if any). The condensation test shall be carried out before and after this test to ensure that the result is related to the above test.
* Water-tightness and resistance at a water overpressure. The watches under test shall be immersed in water contained in a suitable vessel. Then an overpressure of 125% of the rated pressure shall be applied within 1 minute and maintained for 2 hours. Subsequently the overpressure shall be reduced to 0.3 bar within 1 minute and maintained at this pressure for 1 hour. The watches shall then be removed from the water and dried with a rag. No evidence of water intrusion or condensation is allowed.
* Resistance to thermal shock. Immersion of the watch in 30 cm ± 2 cm of water at the following temperatures for 10 minutes each, 40 °C, 5 °C and 40 °C again. The time of transition from one immersion to the other shall not exceed 1 min. No evidence of water intrusion or condensation is allowed.
* An optional test originating from the ISO 2281 tests (but not required for obtaining ISO 6425 approval) is exposing the watch to an overpressure of 2 bar. The watch shall show no air-flow exceeding 50 μg/min.

Except the thermal shock resistance test all further ISO 6425 testing should be conducted at 18 °C to 25 °C temperature. Regarding pressure ISO 6425 defines: 1 bar = 105 Pa = 105 N/m2. The required 125% test pressure provides a safety margin against dynamic pressure increase events, water density variations (seawater is 2 to 5% denser than freshwater) and degradation of the seals.

Movement induced dynamic pressure increase is sometimes the subject of urban myths and marketing arguments for diver's watches with high water resistance ratings. When a diver makes a fast swimming movement of 10 m/s (32.8 ft/s) (the best competitive swimmers and finswimmers do not move their hands nor swim that fast[1]) physics dictates that the diver generates a dynamic pressure of 0.5 bar or the equivalent of 5 meters of additional water depth.[2]

Εστω στα αγγλικα απο την Wikipedia νομιζω οτι το παραπανω κομματι γραφει αρκετες διαδικασιες που πρεπει να γινουν για την στεγανοτητα που δεν ειναι μονον το μηχανημα οπως ειπε ο wostep..
Υποθετω οτι ολα τα ανωτερω ηθελες να αναφερεις wostep η οχι ?
Αναμενουμε τις διευκρινησεις σου..
τα εχω βαλει σε λινκ μερικα ποστ πιο πανω
Άβαταρ μέλους
GeorgeD
Δημοσιεύσεις: 470
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 04, 2009 4:24 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 10 times

Re: DO's & DONT's ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΟ

Δημοσίευση από GeorgeD »

πρωτα απ'ολα συγχαρητηρια για το θέμα το οποίο το θεωρώ σουπερ χρησιμο, ειδικά για καποιον μη γνώστη σαν και εμενα

Περα από την στεγανότητα, η οποία και σαφως με ενδιαφέρει, εγω θα ήθελα να ρωτήσω τους γνώστες κατά πόσο βοηθάει ενα watch winder για τη σωστή λειτουργία ενός ρολογιού.... και επίσης εάν δεν θέλω να πάρω ένα, καλό θα είναι να το έχω κουρδισμένο το ρολόι οσο δεν το φοράω η και ακούρδιστο δεν παθαίνει τίποτα.....γιατί υποθέτω ότι οσο το εχω κουρδισμένο ο μηχανισμός λιπαίνεται καλύτερα? η είμαι λάθος?

ευχαριστω, Γιώργος
Wostep
Δημοσιεύσεις: 241
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 14, 2009 8:40 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: DO's & DONT's ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΟ

Δημοσίευση από Wostep »

Reliability under water. The watches under test shall be immersed in water to a depth of 30 cm ± 2 cm for 50 hours at 18 °C to 25 °C and all the mechanisms shall still function correctly. The condensation test shall be carried out before and after this test to ensure that the result is related to the above test.
* Condensation test. The watch shall be placed on a heated plate at a temperature between 40 °C and 45 °C until the watch has reached the temperature of the heated plate (in practice, a heating time of 10 minutes to 20 minutes, depending on the type of watch, will be sufficient). A drop of water, at a temperature of 18 °C to 25 °C shall be placed on the glass of the watch. After about 1 minute, the glass shall be wiped with a dry rag. Any watch which has condensation on the interior surface of the glass shall be eliminated.

Αυτό με άλλα λόγια είναι γνωστό τεστ μεγάλης εταιρίας (η ονομασία του δεν έχει σημασία) με διαφοροποίηση των 50 ωρών για πρακτικούς λόγους .
Η εταιρία αυτή αφού χρησιμοποιήσει το Witschi και το ρολόι αυτό βγεί στεγανό τότε περνάει στο δεύτερο μέρος που είναι το τεστ που αναφέρω .
Το τεστ αυτό σε ειδικά μηχανήματα διαρκεί απο 2 ώρες μέχρι 3 ανάλογα με τις προδιαγραφές στεγανότητας του ρολογιού .
Τώρα αυτό που έχω δει και είναι άξιο αναφοράς .
Το συγκεκριμένο ρολόι να περνάει το τεστ του Witschi και περνώντας στη δεύτερη διαδικασία να αποτυγχάνει παταγωδώς .
Που σημαίνει ότι το Witcshi ΔΕΝ είναι πάντα αξιόπιστο .
Σπάνιο φαινόμενο αλλά μπορεί να γίνει . Μιλάω απο προσωπική πείρα .

Και τώρα να περάσουμε στο ζητούμενο ...

Το Witcshi σε γενικές γραμμές δεν θα σου παρουσιάσει ποτέ πρόβλημα με τα αποτελέσματα του .

Οπότε η διαδικασία της στεγανότητας έχει να κάνει ως εξής .
Παραλαμβάνουμε το ρολόι του πελάτη .
Φροντίζουμε καταρχήν να αφαιρέσουμε μπρασελέ - λουράκι ή καουτσούκ απο το ρολόι .
Ανοίγουμε το καπάκι του ρολογιού .
Αφαιρούμε την μηχανή απο το εσωτερικό της κάσας .
Αφαιρούμε το κρύσταλλο .
Εάν η κάσα μας αποτελείται απο 3 μέρη φροντίζουμε να αφαιρέσουμε όλα τα μέρη μεταξύ τους .
Αφαιρούμε τον λαιμό της κορώνας και αν έχουμε να κάνουμε με χρονογράφο αφαιρούμε τα button του χρονογράφου όπως και την βαλβίδα Ηλίου εάν υπάρχει .
Όλα αυτά τα μέρη μπαίνουν σε ειδικό πλυντήριο υπερήχων με σκοπό να αφαιρεθούν ότι βρωμιές έχει μαζέψει η κάσα μας κατά τη διάρκεια χρήσης απο τον πελάτη .
Στέγνωμα σε ειδικό μηχάνημα της κάσας μας .
Κάπου εδώ και εφόσον είναι κάτι που "επιβάλλει" η εταιρία το ρολόι μπορεί να λουστραριστεί ούτως ώστε να αφαιρεθούν τα σημάδια απο την κάσα και το μπρασελέ .
Η στεγανότητα λέγεται και αλλιώς βασική μερική επισκευή και υπάρχουν εταιρίες που "αναγκάζουν" τον πελάτη να δεχτεί το λουστράρισμα στην παρούσα φάση .
Είναι σημαντικό να έχουν αφαιρεθεί όλα τα εξαρτήματα απο το ρολόι (κορώνα button κτλπ) αφού με αυτά είναι πραγματικά δύσκολο να επιτευχθεί το λουστράρισμα .
Θα έχουμε παρατηρήσει ότι οι κάσες δεν είναι μόνο γυαλιστερές ή μόνο ματ ...
Όλα αυτά εφόσον η εταιρία στην βασική μερική επισκευή περιλαμβάνει και το λουστράρισμα .
Το ρολόι πλένεται πάλι σε ειδικά πλυντήρια για να αφαιρεθούν τα ειδικά σαπούνια που χρησιμοποιούμε για το λουστράρισμα .
Το ρολόι περνάει στην διαδικασία στεγνώματος ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι οι σχισμές -αιχμές της κάσας δεν έχουν κατακρατήσει κανένα ίχνος νερού (εάν γίνει κάτι τέτοιο τότε πολύ πιθανό μετά απο κάποια απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας να παρατηρήσουμε υδρατμούς στο καντράν του ρολογιού μας και να τρέχουμε πανικόβλητοι)
Αφού λοιπόν βεβαιωθούμε ότι το ρολόι μας είναι στεγνό περνάμε στην επόμενη φάση .
Τοποθέτηση λαιμού . Χρησιμοποιείται πάντα ειδική κόλλα για την κατακράτηση του λαιμού επάνω στην κάσα .(η κόλλα διαφέρει απο εταιρία σε εταιρία)
Τοποθέτηση button και βαλβίδας Ηλίου αν υπάρχει .
Τώρα κάποιες εταιρίες παροτρύνουν τα επίσημα σέρβις σε αυτή τη φάση να αποσυναρμολογούν τα button (τα button δεν είναι μονοκόμματα) και να τσεκάρουν την κατάσταση των φλαντζών .
Μην ξεχνάμε ότι το εργοστάσιο ενδέχεται να έχει τα συγκεκριμένα ανταλλακτικά σε στοκ αρκετό καιρό και οπότε με αυτό το τρόπο αποφεύγουμε 2 πράγματα .
Το πρώτο είναι να χρειαστεί ο τεχνικός να ξανανοίξει το ρολόι αφού έχει τελειώσει με τα πάντα γιατί πολύ απλά δεν του βγαίνει στεγανό , και δεύτερο , προσπαθεί η εταιρία με αυτό το τρόπο να προστατέψει το προιόν της και κατά συνέπεια τον πελάτη .
Συναρμολογούμε λοιπόν τα button χρησιμοποιώντας και πάλι κόλλα .
Τοποθετούμε καινούργια φλάντζα κρυστάλλου και πρεσάρουμε το κρύσταλλο επάνω στη κάσα .
Ελέγχουμε αν το κρύσταλλο μας έχει κάτσει ομοιόμορφα επάνω στη κάσα και ότι δεν έχει "μασήσει" όπως λέμε την φλάντζα σε κάποιο σημείο .
Καθαρίζουμε το κρύσταλλο και εσωτερικά την κάσα απο σκόνες που έχουν εισχωρήσει κατά τη διάρκεια της εργασίας μας .
Τοποθετούμε τον μηχανισμό και περνάμε καινούργια κορώνα στον άξονα κουρδίσματος .
Αφού τοποθετηθεί ο μηχανισμός μέσα στη κάσα ελέγχουμε και πάλι το κρύσταλλο εξωτερικά πλέον για σκόνες που πιθανόν μας έχουν ξεφύγει (και είναι σχεδόν σίγουρο αυτό)
Και αν όλα καλά μέχρι εδώ τοποθετούμε καινούργια φλάντζα στο καπάκι του ρολογιού μας και το κλείνουμε .
Μια σκέψη που αξίζει να αναφερθεί εδώ .
Θα έχετε ακούσει πολλές φορές τον τεχνικό "θα σου σιλικονοποιήσω" τις φλάντζες .
Εγώ με αυτή την ιδέα είμαι κάθετος αφού η χρήση σιλικόνης στις φλάντζες φέρνει κάποιους κινδύνους .
Με τις μεγάλες θερμοκρασίες είναι πάρα πολύ πιθανό η σιλικόνη να γίνει "νερό" και να εισέλθει σε τμήματα του μηχανισμού που ΔΕΝ θέλουμε .
Στο εξωτερικό ποτέ δεν με άφησαν να χρησιμοποιήσω σιλικόνη .
Στις εταιρίες που έχω δουλέψει εδώ επίσης .
Οπότε αυτό απο τη μία μπορεί να βοηθήσει στη στεγανότητα του ρολογιού μας μπορεί όμως μετά απο κάποιο διάστημα να δημιουργήσει πρόβλημα στο μηχανισμό πράγμα που ΔΕΝ επιδιώκουμε .
Κάπου εδώ είναι έτοιμο το ρολόι μας να μπει στα μηχανήματα στεγανότητας ...
Αυτή η διαδικασία πρέπει να ισχύει για κάθε ρολόι ορισμένης ποιότητας .
Πλέον οι εταιρίες παρέχουν στα επίσημα σέρβις ειδικά κιτ στεγανότητας (κουτάκι στο οποίο περιέχονται όλες οι φλάντζες του ρολογιού και βίδες εφόσον το καπάκι μας δεν είναι βιδωτό)
Στο μέλλον να πληροφορήσω ότι οι εταιρίες θα παρέχουν στα ολοκληρωμένα σέρβις πέρα απο τα παραπάνω ανταλλακτικά , κρύσταλλο δείκτες και καντράν και ο τεχνικός θα είναι υποχρεωμένος να περνάει στην ολοκληρωμένη αλλαγή αυτών των ανταλλακτικών .
Μέχρι εδώ έχουμε φάει τουλάχιστον 1 ώρα και αν μιλήσουμε και για το λουστράρισμα (εφόσον απαιτείται απο την εταιρία) τότε μιλάμε για τουλάχιστον 1 ώρα ακόμα . Σύνολο 2 ώρες το λιγότερο .

Περνάμε λοιπόν στο μηχάνημα στεγανότητας και ελέγχουμε το ρολόι μας σε συγκεκριμένα bar.
Οι εταιρίες έχουν στείλει στα σέρβις πίνακες που αναφέρουν σε τι τέστ πρέπει να τεσταριστεί το κάθε μοντέλο .
Εάν το ρολόι μετά το τεστ δείξει ότι όλα είναι καλά εκτυπώνεται απο το printer του μηχανήματος που αναφέρει τα bar που τεστάραμε το ρολόι όπως επίσης και το αποτέλεσμα του τεστ .

Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε το μπρασελέ - λουράκι - καουτσούκ και να καλύψουμε τις μεταλλικές επιφάνειες του ρολογιού με ειδικά προστατευτικά για αποφυγή σημαδιών όσο το ρολόι θα βρίσκεται στα χέρια μας .

Κάπου εδώ και εφόσον δεν απαιτείται απο την εταιρία παραπάνω τέστ είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε το ρολόι στο πελάτη μας .

Εάν η εταιρία πχ επιβάλλει και τη χρήση δικών της μηχανημάτων βλέπε την αρχή του ποστ μου πρέπει να περάσουμε το ρολόι και απο τα συγκεκριμένα τεστ .

Τα οποία 99% θα δείξουν ότι το ρολόι μας είναι απόλυτα στεγανό .
Στο 1% είναι η πιθανότητα που ενώ το ρολόι μας έχει περάσει το τεστ του Witschi με απόλυτη επιτυχία το δεύτερο τεστ δείχνει το ρολόι μας να ΜΗΝ είναι στεγανό οπότε είμασε αναγκασμένοι να ανοίξουμε το ρολόι και να ανατρέξουμε σε όλες τις προηγούμενες διαδικασίες και να ψάξουμε τι έχει πάει "στραβά" στην εργασία μας .

Όπως όλοι πλέον μπορείτε να καταλάβετε η διαδικασία της στεγανότητας απαιτεί απόλυτο επαγγελματισμό και δεξιοτεχνία διότι είναι ο νούμερο ένα εχθρός (εάν δεν γίνει σωστά) που αύριο μεθαύριο το ρολόι του πελάτη θα γεμίσει νερά ...

Τώρα σωστά μπορεί να σκεφτεί κάποιος ...

"Μα καλά , χρειάζεται όλη αυτή η διαδικασία και η αλλαγή όλων αυτών των ανταλλακτικών που σίγουρα ανεβάζουν το κόστος στα ύψη?"

Και η απάντηση είναι Ναι !

Υπάρχει η απλή εξής περίπτωση και νομίζω όλοι μπορούν να καταλάβουν .

Έρχεται το ρολόι αλλάζουμε μόνο την φλάντζα καπακιού (που οι περισσότεροι ούτε καν αλλάζουν) το ρολόι μας βγαίνει στεγανό και αφού ο πελάτης παραλάβει το ρολόι και κάνει τυχαία χρήση νερού μετά απο κάποιους μήνες το ρολόι ξαφνικά γεμίζει νερά !
Αυτό θα συμβεί διότι τη δεδομένη φάση οι φλάντζες ήταν αρκετά δυνατές ούτως ώστε να περάσει το ρολόι το τέστ στεγανότητας .
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα ισχύει το ίδιο και μετά απο κάποιο χρονικό διάστημα .

Υπεύθυνος όπως πάντα είναι ΜΟΝΟ ο τεχνικός πράγμα που ισχύει .
Αλλά για εμένα ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει τόσο σημαντικές διαδικασίες , άρα έχει ένα μερίδιο ευθύνης .

Γιαυτό όταν οι αντιπροσωπείες παρέχουν βασικές μερικές επισκευές αλλάζοντας όλα αυτά τα ανταλλακτικά είναι υποχρεωμένες να παρέχουν εγγύηση για την στεγανότητα η οποία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΑ !

Και όταν λένε στις εταιρίες ότι το ρολόι πχ χρειάζεται στεγανοποίηση κάθε 2 χρόνια δεν είναι μόνο για να κερδίσουν χρήματα αλλά προσπαθούν να προστατέψουν το προιόν και τον πελάτη απο έξοδα τεράστια την στιγμή που θα μπορούσε να είχε αποφύγει αν είχε κάνει τον τυπικό έλεγχο στεγανότητας όπως προβλέπεται απο την εταιρία ...

Τώρα παραδείγματα "χρησιμοποιώ το ρολόι μου 10 χρόνια χωρίς στεγανοποίηση και δεν έχει πάρει νερά ποτέ" είναι άκυρα για εμένα .

Γιατί όντως μπορεί να ισχύει αυτό για κάποιο προιόν αλλά καλό είναι να βλέπουμε και την άλλη μεριά που λέει ότι όταν στο ρολόι μας περάσουν νερά τότε θα καλεστούμε να πληρώσουμε μεγάλα ποσά όταν θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει με τον έλεγχο στεγανότητας .

Δεν θα πω κάθε πότε πρέπει να γίνεται στεγανότητα διότι διαφέρει απο εταιρία σε εταιρία .

Θα πω σίγουρα ότι η στεγανότητα είναι καλό να γίνεται ΠΡΙΝ τους καλοκαιρινούς μήνες και ΟΧΙ μετά όπως αναφέρθηκε λανθασμένα προηγουμένως ...

Και επειδή το ποστ είναι τεράστιο μην αρχίσετε να πετάτε ντομάτες ...............

Συγγνώμη για το τεράστιο του ποστ ... x:
Άβαταρ μέλους
warover
Δημοσιεύσεις: 1025
Εγγραφή: Τετ Μάιος 13, 2009 4:38 am
Τοποθεσία: Χανια~Ηρακλειο
Has thanked: 0
Been thanked: 34 times

Re: DO's & DONT's ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΟ

Δημοσίευση από warover »

ok ολλα οσα λες ειναι πολυ σωστα απλα εδω το χωριζουν σε δυο κατηγοριες στα σερβις
1)Ελεγχο στεγανοτητας (απλα το βαζω στο μηχανημα και αν ειναι οκ τελος αλλιως ρωταω τον πελατη)

2) Στεγανοποιηση οπου κανουν τα περισσοτερα απο τα βηματα που αναφερεις

ΥΓ
το λαδι σιλικονης εχει εξελιχθει πολυ και εχει φταει πλεον στους 85 βαθμους για την ρευστοποιηση του
πολυ καλο ποστ Νικο μπραβο :good:
Wostep
Δημοσιεύσεις: 241
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 14, 2009 8:40 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: DO's & DONT's ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΟ

Δημοσίευση από Wostep »

warover έγραψε:ok ολλα οσα λες ειναι πολυ σωστα απλα εδω το χωριζουν σε δυο κατηγοριες στα σερβις
1)Ελεγχο στεγανοτητας (απλα το βαζω στο μηχανημα και αν ειναι οκ τελος αλλιως ρωταω τον πελατη)



ΥΓ
το λαδι σιλικονης εχει εξελιχθει πολυ και εχει φταει πλεον στους 85 βαθμους για την ρευστοποιηση του
πολυ καλο ποστ Νικο μπραβο :good:
Καμμία εταιρία δεν θα πρέπει να βάζει απλά το ρολόι στο μηχάνημα στεγανότητας και να λέει στο πελάτη "είναι στεγανό , τα λέμε"

Για τον λόγο που έγραψα στο ποστ παραπάνω .

Κανένας δεν μπορεί να σου εγγυηθεί για πόσο ακόμα καιρό θα παραμείνει στεγανό το ρολόι σου .
Οπότε μαιμουδιές τέτοιου τύπου καλό είναι να αποφέυγονται σαν τον διάβολο με το λιβάνι ....
Όσο για την σιλικόνη θα σου πω και πάλι ότι ακόμα απο μεγάλες εταιρίες ΔΕΝ έχω ακούσει να την χρησιμοποιούνε .
Κάτι θα ξέρουν !
Γιαυτό υπάρχουν τα training στα εργοστάσια που κάνουν όλοι οι τεχνικοί .
Σε αυτά τα σεμινάρια σου παρουσιάζονται αλλαγές στον τρόπο επισκευής , καινούργια μηχανήματα , καινούργια λιπαντικά ...
Ακόμα σιλικόνη ΔΕΝ μου παρουσίασαν οπότε είμαι επιφυλακτικός ως προς την χρήση της .
Και επειδή έχω δει ρολόγια να κάνουν μπάνιο στη σιλικόνη λέω απλά ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ .
Blackbird
militaire/vintage specialist
Δημοσιεύσεις: 1665
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 14, 2009 8:48 pm
Has thanked: 27 times
Been thanked: 105 times

Re: DO's & DONT's ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΟ

Δημοσίευση από Blackbird »

Πολύ ενδιαφέροντα.

Λουστράρεται όλη η κάσα ή τα μέρη που μονώνονται;
Εικόνα Εικόνα


Δημήτρης - Θεσσαλονίκη

ναι, αλλα κανε κ κανα θεματακι ρε τζωρτζη, γιατι εχουμε βαρεθει!!
400 το αγορασες...ο λαδεμπορας...
αφου δεν το χεις το ποσταρισμα,παμε για ρακετες!
Απάντηση