Τα δελφίνια «εκδικούνται» για τον αφανισμό τους…
Το Ιαπωνικό Εθνικό Ινστιτούτο για τη Νόσο της Μιναμάτα, ανακοίνωσε ότι ανιχνεύθηκαν υψηλά επίπεδα υδραργύρου στον οργανισμό των κατοίκων της Ιαπωνικής πόλης Taiji, η οποία έγινε γνωστή από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «The Cove» που αναφέρεται στη σφαγή χιλιάδων δελφινιών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, το Ινστιτούτο πραγματοποίησε αναλύσεις σε δείγματα τριχών που προσέφεραν 1.137 από τους 3.500 κατοίκους της πόλης.
«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα του υδραργύρου είναι υψηλά σε εκείνους που καταναλώνουν κρέας δελφινιών» δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Koji Okamoto.
Ο υδράργυρος περνά στη διατροφική αλυσίδα, λόγω του ότι τα δελφίνια, ο τόνος και ο ξιφίας ώς κορυφαίοι στην πυραμίδα θηρευτές, παρουσιάζουν υψηλή συγκέντρωση από το εν λόγω μέταλλο.
Είναι το μοναδικό μέταλλο που συναντάται σε υγρή κατάσταση.
Οι πιο πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύτηκαν από την Ιαπωνική κυβέρνηση, έδειξαν ότι η συγκέντρωση υδραργύρου που υπάρχει στο κρέας του ρινοδέλφινου είναι 1.000 φορές υψηλότερη από ότι στις σαρδέλες.
Τα έμβρυα και τα μικρά παιδιά είναι πάρα πολύ ευάλωτα στον υδράργυρο, ο οποίος προκαλεί σοβαρές και μόνιμες βλάβες στο νευρικό σύστημα.
Το υπουργείο Υγείας συνιστά στις εγκύους να μην καταναλώνουν πάνω από 40 γραμμάρια κρέατος ρινοδέλφινου μηνιαίως.
«Αν τρώτε καταναλώνετε κρέας δελφινιών, τότε καταναλώτε δηλητήριο» είχε δηλώσει ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «The Cove», Louis Psihoyos.
Σε συνάντηση που έγινε στο δημαρχείο της πόλης Taiji, οι κάτοικοι ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα των εξετάσεων, αλλά οι επιστήμονες δεν τους είπαν να σταματήσουν να καταναλώνουν κρέας δελφινιών.
Η δηλητηρίαση του οργανισμού από υδράργυρο στην Ιαπωνία ονομάζεται και Νόσος της Μιναμάτα. Ανακαλύφθηκε το 1956 και πήρε το όνομα της από την ομώνυμη Ιαπωνική πόλη, όπου χιλιάδες κάτοικοι δηλητηριάστηκαν τότε από μεθυλιωμένο υδράργυρο που πετούσε στα νερά μία τοπική βιομηχανία.