Πάμε για το γλυκό μας:
Μηλόπιτα αλά ιταλικά...
Υλικά:
Για τη ζύμη:
200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης (ή το κλασικό για όλες τις χρήσεις )
200 γρ, σιμιγδάλι ψιλό
160 γρ βούτυρο (ή μαργαρίνη αν κάνετε δίαιτα λόγω χοληστερίνης) Προσωπικά έβαλα βούτυρο και η γεύση είναι απίστευτη!
120 γρ μαύρη ζάχαρη (αν βάλετε λευκή βάλτε 140 -150 γρ)
1 φακελάκι baking powder
1 κρόκο αυγου και ένα φλιτζάνι φρέσκο γάλα για το γλασάρισμα
Για τη γέμιση:
4 μήλα μεγάλα της αρεσκείας σας (περίπου 800-900 γρ.)
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
2 κουταλιές της σούπας σταφίδες
50 γρ. καρύδια
2-3 κουταλιές της σούπας ρούμι (καπετάνιο ή άλλο καλύτερο)
ένα κουταλάκι του γλυκού λεμόνι
και τη φλόυδα του τελευταίου.
Εκτέλεση
:
Μέσα σε ένα μπώλ ρίχνουμε διαδοχικά το αλέυρι
το σιμιγδάλι
το baking powder
και τη ζάχαρη
Τα ανακατεύουμε όλα καλά και αφήνουμε στην άκρη ετοιμάζοντας τη γέμιση.
Παίρνουμε τα μήλα μας
και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια
προσθέτουμε τις σταφίδες
τα καρύδια αφού τα χτυπήσουμε για λίγο στο πολυκόφτη μας
προσθέτουμε το ρούμι
το χυμό και τη φλούδα από το λεμόνι
και φυσικά την κανέλα μας!
Η γέμιση μας είναι έτοιμη!
Πάμε να τελειώσουμε τη ζύμη μας:
Το βούτυρο/μαργαρίνη πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε κρύο από το ψυγείο.
Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το αναμιγνύουμε με τη ζύμη μέχρι αυτή να έχει την μορφή μιας μάζας από ψίχουλα :
Η ζύμη μας είναι έτοιμη! Παίρνουμε από τη ζύμη παραπάνω από τη μισή ποσότητα, και την μεταφέρουμε σε προβουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα, πιέζοντας τα "ψίχουλα" μεταξύ τους ώστε να γίνουν μια ενιαία μάζα σαν μπισκότο, φροντίζοντας να καλύψουμε όλη τη διάμετρο της φόρμας καθώς και περίπου δύο εκατοστά σε ύψος στην περίμετρο της:
Στη συνέχεια αδειάζουμε τη γέμιση :
Την υπόλοιπη ζύμη την ρίχνουμε από πάνω ΧΩΡΙΣ όμως να την πιέσουμε ιδιαίτερα όπως κάναμε με τη βάση, γιατί θέλυμε να διατηρήσουμε την υφή των ψίχουλων στην επιφάνεια:
Ετοιμάζουμε ενα φλυτζάνι γάλα φρέσκο με έναν χτυπημένο κρόκο αυγού
και αλείφουμε την επιφάνεια του γλυκού:
Έτοιμο για φούρνο!!!
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά:
Εγώ δεν κρατήθηκα και την έκοψα ζεστή μόλις βγήκε από το φούρνο (γι' αυτό μισοδιαλύθηκε και το κομμάτι!!!)
Καλή Όρεξη !!!!