Parker 75 Cisele πένα και στυλό και μια πολύ ωραία πένα της Cross, που δυστυχώς ποτέ δεν έγραψε σωστά....

Pelikan M200

Η πρώτη Montblanc 149 που είχα.

Κώστα αν θες, ανέβαασε καμια φωτογραφία από τις πένες σου, να τις θαυμάσουμε και εμείςMegalos έγραψε: Τρί Ιαν 13, 2026 9:26 pm φιλε Γιωργο Ι σιγουρα μου θυμισες τα σχολικα μου χρονια οπου και ολα τα αναφερομενα τα ειχα και τα ηξερα ... εχω ακομα το ειδικο στουποχαρτο οργανο
παλιες ξυλινες πενες , μελανοδοχεια και αργοτερα επωνυμες πεννες και βεβαια και ball pen
τα κειμενα αυτα σιγουρα κοσμουν και ειναι χρηστικα για ολους

Αφήνουμε κειμενα σαν παρακαταθήκη, να τα βρουν οι ιστορικοι του μέλλοντος. Ταυτόχρονα, οι νεώτεροι μαθαίνουν για τα χρόνια που η μάθηση είχε ........δυσκολίεςMegalos έγραψε: Τρί Ιαν 13, 2026 9:26 pm φιλε Γιωργο Ι σιγουρα μου θυμισες τα σχολικα μου χρονια οπου και ολα τα αναφερομενα τα ειχα και τα ηξερα ... εχω ακομα το ειδικο στουποχαρτο οργανο
παλιες ξυλινες πενες , μελανοδοχεια και αργοτερα επωνυμες πεννες και βεβαια και ball pen
τα κειμενα αυτα σιγουρα κοσμουν και ειναι χρηστικα για ολους
Πολύ ωραίο ζευγάριkalvetfl67 έγραψε: Τετ Ιαν 14, 2026 1:12 am Δεν πέτυχε ο φωτισμός στη φωτογραφία , θα προσπαθησω ξανά κάποια άλλη στιγμή![]()
![]()
![]()

Γιώργο το έκανα αυτό που μου είπες, αν και δεν έβαλα υγρό πιάτων και γράφει καλύτερα τώραGiorgos_I έγραψε: Τρί Ιαν 13, 2026 1:39 pmΕιναι με αντλια. Μπορείς να ψάξεις και για αμπούλες, που είναι ευκολοτερες και βρίσκεις και διάφορες αποχρώσεις. Εγώ, χρησιμοποιούσα το γαλάζιο ( Royal blue ) για χρόνια.nick10 έγραψε: Τρί Ιαν 13, 2026 9:04 am
Μπορεί να έχει πρόβλημα με την ροή , γιατί σήμερα αρνιόταν να γράψει στην αρχή, τώρα γράφει κανονικά. Πάντως διαρροή δεν έχει, ούτε το καπάκι είναι λερωμένο από μέσα, ούτε λερώνεται το χέρι μου όταν γράφω με αυτήν. Σε περίπτωση που έχει πρόβλημα με την ροή, ένα καλό καθάρισμα με νερό, θα βοηθήσει, σωστά;
Ευχαριστώ για την ωραία αναδρομή που έγραψες, εγώ προφανώς δεν πρόλαβα να πρέπει να γράψουμε με πένες στο σχολείο, ούτε θυμάμαι να είχαμε μαθήματα καλλιγραφίας, αν και πιστεύω ότι κάνω αρκετά καλά γράμματα. Τα στιλό με τις πολλές κεφαλές που αναφέρεις, τα θυμάμαι πάντως, τα είχα προλάβει. Και εμένα μου αρέσουν οι πένες παρόλο που δεν έγραφα με αυτές όταν ήμουν μικρός, βρίσκω ότι γράφω πολύ πιο ωραία με αυτές παρά με απλό στιλό.![]()
Ναι, ένα καθάρισμα, ΟΛΟΥ του κυκλώματος με χλιαρό νερό, ( και λίιιιιγο σαπουνάκι πιάτων ) βοηθάει, ειδικά όταν ξεραίνεται και μπλοκάρει τον λαβύρινθο. Κανονικά, πρέπει να το κάνεις τακτικά αν την χρησιμοποιείς συχνά, πχ μια φορά κάθε 2 μήνες. Βάζεις όλο το σύστημα μέσα σε ποτήρι με το χλιαρό νερό, και το αφήνεις ΟΛΟ το βράδυ για να μουσκέψει και να διαλυθούν τα ξεραμένα.
Μετά, το ξεπλένεις , πάντα με χλιαρό νερό. Αν ξέρεις και μπορείς, αφαιρείς την μύτη ( nib ) για να καθαρίζεις και το σύστημα τροφοδοσίας από πίσω του. Απλώς, θέλει ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ, μην στραβώσεις την μύτη και χαλάσει το τριχοειδές οδηγός του μελανιού.
Οι πέννες, είναι αντιστοιχη τρέλα με τα ρολόγια.![]()
Κάποτε, έπαιζα και με μύτες, σε διάφορες κοπές και πάχη. Οταν μπλέξεις, .................ΕΜΠΛΕΞΕΣ !![]()
Βαζω ενδεικτικά, μία απεικόνιση.
Αλλη για τις υπογραφές, άλλη για την γραφή, άλλη για σημειώσεις. Εκανα και γραφολογία, και αν έχεις την ειδικη πέννα, και διαφορετικές κοπές, άντε να πλαστογραφήσουν την υπογραφή. Ο γραφολόγος, ψάχνει τα σημεία πίεσης και τις στροφές / πατήματα / συρσίματα / κατεύθυνση. Από τότε, δημιούργησα υπογραφή, με διαφορετικές στροφές / πιέσεις / γωνίες, που ΔΕΝ αντιγράφεται ! Μην την πλαστογραφήσουν και μου πάρουν την περιουσία![]()
Μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον και ασχολήθηκα, μία ταινία με τον Αλαίν Ντελόν, η Purple Noon του 1960 (! ) που σκοτώνει τον πλούσιο φίλο του στην διάρκεια μιας κρουαζιέρας, κάνει ειδικές διεργασίες και τεχνικές για να πλαστογραφεί σωστά την υπογραφή του, και παίρνει την θέση του. Αλλά, επειδή η δολοφονία είχε γίνει στο κότερο του πλούσιου, και τον πέταξε στην θάλασσα, η ταινία τελειώνει όταν βγάζουν για συντήρηση το κότερο στον ταρσανά, και το πτώμα του φίλου, τυλιγμένο με καραβόπανο και με μια άγκυρα, έχει μπλέχτει στο πηδάλιο και εμφανίζεται.
Εχω και ιστορίες για αυτά, με υπόθέσεις πλαστογραφίας, αλλά μόνον σε καφέ !![]()

Κάνε το ξανά ! Η επανάληψη, θα βοηθήσει. Αλλά, βάλε και μια σταγόνα άντε δύο ( αναλογία για ένα ποτήρι ) και θα δείς !nick10 έγραψε: Τετ Ιαν 14, 2026 10:38 am
Γιώργο το έκανα αυτό που μου είπες, αν και δεν έβαλα υγρό πιάτων και γράφει καλύτερα τώρα![]()
Οχι, δεν την αφαίρεσα, για να μην κάνω άθελα μου καμία ζημιά. Την επόμενη φορά που θα τη καθαρίσω, θα βάλω και σαπούνι όπως μου είπεςGiorgos_I έγραψε: Τετ Ιαν 14, 2026 3:31 pmΚάνε το ξανά ! Η επανάληψη, θα βοηθήσει. Αλλά, βάλε και μια σταγόνα άντε δύο ( αναλογία για ένα ποτήρι ) και θα δείς !nick10 έγραψε: Τετ Ιαν 14, 2026 10:38 am
Γιώργο το έκανα αυτό που μου είπες, αν και δεν έβαλα υγρό πιάτων και γράφει καλύτερα τώρα![]()
Την μύτη την αφαίρεσες ?
Το θέμα είναι να καθαρίσεις τελείως τους λαβυρίνθους ροής, δουλεύουν με τριχοειδές φαινόμενο, οπότε η απόλυτη καθαριότητα είναι το ζητούμενο. Γιατί, τα ξεραμένα υπολείμματα είναι αυτά που κάνουν την ζημιά.![]()
Φυσικά, ρόλο παίζει και το χαρτί. Τα πολύ γυαλιστερα, δεν βοηθάνε. Θέλει, ελαφρώς πορώδες.
Μολις καθαρίσεις καλά, ακούμπα απλώς την μύτη σε ένα στυπόχαρτο, ή απλά σε χαρτί κουζίνας. Πρέπει να κάνει συνεχή ροή και να μεγαλώνει η κηλίδα - λεκές.
Αυτό θα σημαίνει ότι έχεις απρόσκοπτη ροή.![]()