Re: Συνταγες
Δημοσιεύτηκε: Σάβ Οκτ 09, 2010 11:36 pm
Λοιπόν είχα καιρό να μπω στο φόρουμ γενικά και έτσι επιστρέφω πιο δυναμικά!
Σολωμός μυρωδάτος σε ζυμωτή φωλιά
Υλικά για 4 άτομα:
1 κιλο φιλέτο σολωμού (δυστυχώς μόνο ιχθυοτροφείου βρήκα)
500 γρ. αλεύρι (κίτρινο ειδικό για πίτες)
7-8 κλωναράκια άνηθο
5-6 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
άγριο σκόρδο (αν δεν έχετε βάλτε το κανονικό, μόνο που πρέπει να το τρίψετε)
ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο (αν έχετε αρωματισμένο με διάφορα μπαχάρια, πιπέρια ακόμα καλύτερα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε το φιλέτο σολωμού από το δέρμα του, το πλένουμε
και το σκουπίζουμε.
Αλατοπιπερώνουμε τον σολωμό και τον βάζουμε σε ένα μπωλ
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα:
ψιλοκόβουμε τον άνηθο, το δενδρολίβανο και το θυμάρι.
σε ένα μεγάλο μπωλ προσθέτουμε ένα φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
προσθέτουμε το άγριο σκόρδο
τα υπόλοιπα μυρωδικά και τελος τον σολωμό ανακατεύοντας όλα πολύ καλά και αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 3-4 ώρες.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
Στο μπώλ με το αλεύρι, ρίχνουμε μια κουταλιά σούπας ξύδι, δύο κουταλιές ελαιόλαδο και μια πρέζα αλάτι
Προσθέτουμε σιγά σιγά νερό (για μισό κιλό αλεύρι θα χρειαστείτε περίπου 280 - 300 γρ. νερού ανάλογα με την ποιότητα και το είδος του αλεύρου)
και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη η οποία δεν κολλάει στα τοιχώματα του μπωλ
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα
και στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και ανοίγουμε τα φύλλα μας
Στη συνέχεια με το ειδικό εργαλείο κόβουμε το κάθε φύλλο σε λωρίδες ανάλογες σε μέγεθος με τα κομμάτια του σολωμού που θα τυλίξουμε:
Ετοιμάζουμε το ταψί μας βάζοντας λαδόκολλα για να γλυτώσουμε τα πολλά πλυσίματα-ξυσίματα μετά το μαγείρεμα
Ετοιμάζουμε αυγουλάκι χτυπητό για να αλείψουμε τις φωλιές μας
και έτοιμοι για το φούρνο (προθερμασμένος πάντα ):
ψήνουμε 25-30 λεπτά στους 180-190 βαθμούς
και σερβίρουμε με σαλάτα της αρεσκείας μας (εγώ έφτιαξα μια απλή με κατσαρομάλλικο μαρούλι ντοματούλα και μια σαλτσούλα από βαλσάμικο, μέλι, μουστάρδα και ελαιόλαδο)
Α! ξέχασα και το κρασάκι!
Καλή μας όρεξη!!!
Σολωμός μυρωδάτος σε ζυμωτή φωλιά
Υλικά για 4 άτομα:
1 κιλο φιλέτο σολωμού (δυστυχώς μόνο ιχθυοτροφείου βρήκα)
500 γρ. αλεύρι (κίτρινο ειδικό για πίτες)
7-8 κλωναράκια άνηθο
5-6 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
άγριο σκόρδο (αν δεν έχετε βάλτε το κανονικό, μόνο που πρέπει να το τρίψετε)
ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο (αν έχετε αρωματισμένο με διάφορα μπαχάρια, πιπέρια ακόμα καλύτερα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε το φιλέτο σολωμού από το δέρμα του, το πλένουμε
και το σκουπίζουμε.
Αλατοπιπερώνουμε τον σολωμό και τον βάζουμε σε ένα μπωλ
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα:
ψιλοκόβουμε τον άνηθο, το δενδρολίβανο και το θυμάρι.
σε ένα μεγάλο μπωλ προσθέτουμε ένα φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
προσθέτουμε το άγριο σκόρδο
τα υπόλοιπα μυρωδικά και τελος τον σολωμό ανακατεύοντας όλα πολύ καλά και αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 3-4 ώρες.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
Στο μπώλ με το αλεύρι, ρίχνουμε μια κουταλιά σούπας ξύδι, δύο κουταλιές ελαιόλαδο και μια πρέζα αλάτι
Προσθέτουμε σιγά σιγά νερό (για μισό κιλό αλεύρι θα χρειαστείτε περίπου 280 - 300 γρ. νερού ανάλογα με την ποιότητα και το είδος του αλεύρου)
και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη η οποία δεν κολλάει στα τοιχώματα του μπωλ
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα
και στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και ανοίγουμε τα φύλλα μας
Στη συνέχεια με το ειδικό εργαλείο κόβουμε το κάθε φύλλο σε λωρίδες ανάλογες σε μέγεθος με τα κομμάτια του σολωμού που θα τυλίξουμε:
Ετοιμάζουμε το ταψί μας βάζοντας λαδόκολλα για να γλυτώσουμε τα πολλά πλυσίματα-ξυσίματα μετά το μαγείρεμα
Ετοιμάζουμε αυγουλάκι χτυπητό για να αλείψουμε τις φωλιές μας
και έτοιμοι για το φούρνο (προθερμασμένος πάντα ):
ψήνουμε 25-30 λεπτά στους 180-190 βαθμούς
και σερβίρουμε με σαλάτα της αρεσκείας μας (εγώ έφτιαξα μια απλή με κατσαρομάλλικο μαρούλι ντοματούλα και μια σαλτσούλα από βαλσάμικο, μέλι, μουστάρδα και ελαιόλαδο)
Α! ξέχασα και το κρασάκι!
Καλή μας όρεξη!!!