τι κωλο-υλικα ειναι αυτα
Με την ίδια λογική Δημήτρη θα μπορούσαμε να πούμε πως και το ζαφείρι είναι κωλο-υλικό, γιατί σπάει ευκολότερα από το ακρυλικό τζάμι. Και κατά σατανικό τρόπο το 99% των μηχανικών σπορ ρολογιών φοράει ζαφείρι.
Τελικά είναι κωλο-υλικά αυτά τα κεραμικά, ζαφείρια, τιτάνια κλπ εξωτικά υλικά σε σχέση με το ατσαλάκι;
Όχι. Απλά είναι διαφορετικά υλικά. Κάπου υπερτερούν και κάπου χάνουν σε σχέση με τις προτεραιότητες του κάθε χρήστη. Άλλος θέλει επιφανειακή αντοχή κι άλλος θέλει μηχανική αντοχή. Άλλος θέλει το μικρότερο βάρος κι άλλος δε θέλει "τενεκεδάκι" στο χέρι του.
Tο καλό με τα υλικά που αντέχουν στη χάραξη είναι πως μένουν σαν καινούρια για χρόνια. Έχετε δει τα Rado; Γυαλίζουν απίστευτα για χρόνια οι κεραμικές τους κάσες και μπρασελέ. Το Σέικο μου 6159-7010, το βιντάζ τούνα, είναι σε εξαιρετική κατάσταση το κεραμικό του χιτώνιο μετά από σχεδόν 35 χρόνια.
Το τίμημα είναι πως μπορεί να σπάσουν. Σπάνε όμως εύκολα; Θα έλεγα πως όχι. Πόσο συχνά σπάτε το ζαφείρι σας; Βέβαια το ζαφείρι δεν είναι τόσο εκτεθειμένο όσο η κάσα. Εγώ πάντως είμαι ευχαριστημένος από τα δικά μου κεραμικά.
Όσο για το τιτάνιο σε σχέση με το ατσάλι, το τιτάνιο έχει μεγαλύτερη μηχανική αντοχή σε σχέση με το ατσάλι για το ίδιο βάρος κι έχει περίπου ίδια σκληρότητα. Γι' αυτό απαιτείται λιγότερο υλικό για την κατασκευή μίας κάσας με τις ίδιες μηχανικές ιδιότητες. Όμως πρέπει να έχουμε κατά νου πως ενώ στην πλειοψηφία των ατσάλινων ρολογιών χρησιμοποιείται το ατσάλι 316L στα τιτανίου ρολόγια χρησιμοποιούνται πολλά διαφορετικά κράματα, όπως το grade 1, grade 5, duratec κλπ. Τα ρολόγια τιτανίου δε χαράσονται πιο εύκολα από τα ατσάλινα αλλά "μουτζουρόνονται". Αν έχετε προσέξει ένα ρολόι τιτανίου έχει πιο σκούρο χρώμα ένα χρόνο μετά από την αγορά του. Κι αυτό γιατί δημιουργείται ένα λεπτό φιλμ οξείδωσης στην επιφάνειά του που το προστατεύει από την περεταίρω επέκτασή της. Αυτό που φαίνεται σα γρατζουνιά είναι συνήθως ένας "λεκές" όπου απομακρύνθηκε το οξείδιο από την επιφάνεια.
Δημήτρης - Θεσσαλονίκη
ναι, αλλα κανε κ κανα θεματακι ρε τζωρτζη, γιατι εχουμε βαρεθει!!
400 το αγορασες...ο λαδεμπορας...
αφου δεν το χεις το ποσταρισμα,παμε για ρακετες!