ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Re: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
να υποθέσω αγαπητέ Θάνο ότι τους Βορειοελλαδίτες των αρχων του 20ου αιώνα οι οποίοι δηλώνανε Έλληνες αλλά δεν μιλούσαν την Ελληνική δεν θα τους θεωρούσε έλληνες ο Δεσποτόπουλος σωστά? όλοι ξέρουμε βέβαια την τύχη αυτών των ανθρώπων.
και ένα λινκ για πρωινό food for thought....ψιλοάσχτεο με το θέμα της γλώσσας αλλά πολύ ενδιαφέρον νομίζω
http://vathia.blogspot.com/2010/09/cult ... ivity.html
και ένα λινκ για πρωινό food for thought....ψιλοάσχτεο με το θέμα της γλώσσας αλλά πολύ ενδιαφέρον νομίζω
- Georges
- Has thanked: 1135 times
- Been thanked: 1475 times
To Πρόβλημα είναι αλλού...χτες το βράδυ έμαθα από την αδερφή μου οτι σχεδιάζουν να βάλουν τα αγγλικά στα δημόσια σχολεία από την πρώτη δημοτικού.
Που το κακό θα μου πείτε. Για μένα το κακό είναι οτι αντί να δίνουμε βάση στην δική μας γλώσσα, δίνουμε στις ξένες. Αντί να βάλουν την αρχαία ελληνική, βάζουν την αγγλική. Μάλλον μας προορίζουν για σερβιτόρους και υπαλλήλους ξενοδοχείων. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς...Και μην ακούσω για τουρισμό κλπ γιατί στην Ιταλία και την Ισπανία που ούτε κατα διάνοια το ποσοστό των πολιτών που μιλάει αγγλικά δεν συγκρίνετε με το ποσοστό των Ελλήνων, ο τουρισμός πάει σφαίρα και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι στα ύψη.
Αντί λοιπόν να εμβαθύνουμε στην δική μας γλώσσα, αντί να μάθουμε στα παιδιά μας το μεγαλείο και τον πλούτο της Ελληνικής γλώσσας, εμείς συνειδητά την παραγκωνίζουμε και κάνουμε πασαλείμματα. Λίγο Ελληνικά, λίγο Αγγλικά, λίγο απ'ολα...μαθηματικά το σύστημα οδηγεί τα παιδιά στην ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ!!!!
Φιλικά Γιώργος
Που το κακό θα μου πείτε. Για μένα το κακό είναι οτι αντί να δίνουμε βάση στην δική μας γλώσσα, δίνουμε στις ξένες. Αντί να βάλουν την αρχαία ελληνική, βάζουν την αγγλική. Μάλλον μας προορίζουν για σερβιτόρους και υπαλλήλους ξενοδοχείων. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς...Και μην ακούσω για τουρισμό κλπ γιατί στην Ιταλία και την Ισπανία που ούτε κατα διάνοια το ποσοστό των πολιτών που μιλάει αγγλικά δεν συγκρίνετε με το ποσοστό των Ελλήνων, ο τουρισμός πάει σφαίρα και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι στα ύψη.
Αντί λοιπόν να εμβαθύνουμε στην δική μας γλώσσα, αντί να μάθουμε στα παιδιά μας το μεγαλείο και τον πλούτο της Ελληνικής γλώσσας, εμείς συνειδητά την παραγκωνίζουμε και κάνουμε πασαλείμματα. Λίγο Ελληνικά, λίγο Αγγλικά, λίγο απ'ολα...μαθηματικά το σύστημα οδηγεί τα παιδιά στην ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ!!!!
Φιλικά Γιώργος
Βοήθησε τον Φλίπερ να κρατήσει τον τίτλο του...Γίνε κι εσύ ΔΩΡΟ*, μπορείς!!!
* ΔΩΡΟ = ΔΩρητής ΡΟλογιών
- Koubilaihan
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 0
Συμφωνώ ως προς τα Αγγλικά. Είναι ανοησία να παιδεύεις ένα μικρό παιδάκι που δεν ξέρει καλά καλά ελληνικά να μαθαίνει "this is a cat" και μπούρδες. Τόσο μικρά παιδιά θα έπρεπε να μαθαίνουν λίγο μαθηματικά, λίγο ελληνικά και όλη την υπόλοιπη μέρα να παίζουν.
Από την Τρίτη δημοτικού θα μπορούσαν να προσθέτουν λίγη Γεωγραφία, λίγη Ιστορία κ.ο.κ.
Για τα αρχαία θα διαφωνήσω πλήρως μαζί σου Γιώργο. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να διδάσκονται μόνο στο Λύκειο και μόνο κατ'επιλογήν.
Καλώς η κακώς η γλώσσα μας είναι η νέα Ελληνική και αυτό δεν γυρίζει πίσω (ευτυχώς κατά τη γνώμη μου).
Αυτή η προσκόλληση στον "ένδοξο Ελληνικό αρχαίο πολιτισμό" είναι, εν μέρει, υπεύθυνη για την κατάντια μας σήμερα.
Αν θέλουμε να γίνουμε μια Ευρωπαϊκή χώρα, όπως επιδιώκουμε τα τελευταία χρόνια, πρέπει να ξεκινήσουμε από την παιδεία. Χαραμίζοντας 6 ή 12 χρόνια από την μόρφωση των νέων παιδιών διδάσκοντάς τους μια νεκρή γλώσσα δεν κερδίζουμε τίποτα.
Όλα αυτά χωρίς να έχω σκοπό να αντιπαρατεθώ με κανέναν, απλά η γνώμη μου είναι.
Από την Τρίτη δημοτικού θα μπορούσαν να προσθέτουν λίγη Γεωγραφία, λίγη Ιστορία κ.ο.κ.
Για τα αρχαία θα διαφωνήσω πλήρως μαζί σου Γιώργο. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να διδάσκονται μόνο στο Λύκειο και μόνο κατ'επιλογήν.
Καλώς η κακώς η γλώσσα μας είναι η νέα Ελληνική και αυτό δεν γυρίζει πίσω (ευτυχώς κατά τη γνώμη μου).
Αυτή η προσκόλληση στον "ένδοξο Ελληνικό αρχαίο πολιτισμό" είναι, εν μέρει, υπεύθυνη για την κατάντια μας σήμερα.
Αν θέλουμε να γίνουμε μια Ευρωπαϊκή χώρα, όπως επιδιώκουμε τα τελευταία χρόνια, πρέπει να ξεκινήσουμε από την παιδεία. Χαραμίζοντας 6 ή 12 χρόνια από την μόρφωση των νέων παιδιών διδάσκοντάς τους μια νεκρή γλώσσα δεν κερδίζουμε τίποτα.
Αν είσαι σε δίλλημα, πάρτα και τα δύο.
- Georges
αυτή η νεκρή γλώσσα παράγει από μόνη της παιδεία. Είναι ανεξάντλητη και είναι η μοναδική γλώσσα η οποία μπορεί να δημιουργήσει-γεννήσει πραγματικά νέες λέξεις ανάλογα με τις ανάγκες μας. Κατα αυτή την έννοια δημιουργεί σκεπτόμενα άτομα!!!Koubilaihan έγραψε:Συμφωνώ ως προς τα Αγγλικά. Είναι ανοησία να παιδεύεις ένα μικρό παιδάκι που δεν ξέρει καλά καλά ελληνικά να μαθαίνει "this is a cat" και μπούρδες. Τόσο μικρά παιδιά θα έπρεπε να μαθαίνουν λίγο μαθηματικά, λίγο ελληνικά και όλη την υπόλοιπη μέρα να παίζουν.
Φιλικά Γιώργος
- Koubilaihan
Τα μαθηματικά κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά πολύ πιο αποτελεσματικά γιατί διέπονται από απαραβίαστες αρχές χωρίς εξαιρέσεις, κάτι που δεν ισχύει για τα αρχαία.
Τα αρχαία, όπως και κάθε γλώσσα που προσπαθεί να μάθει κάποιος και που δεν είναι η μητρική του, βασίζονται στην αποστήθιση και όχι στη λογική και τη φαντασία.
Τα αρχαία, όπως και κάθε γλώσσα που προσπαθεί να μάθει κάποιος και που δεν είναι η μητρική του, βασίζονται στην αποστήθιση και όχι στη λογική και τη φαντασία.
- Georges
Εδώ θα διαφωνήσω. Τα μαθηματικά δεν είναι τρόπος έκφρασης. Αντίθετα η γλώσσα είναι. Το να περιγράψεις αυτό που σκέφτεσαι,νιώθεις,βιώνεις μόνο η γλώσσα σου δίνει την δυνατότητα να το κάνεις. Όσο πιο πλούσια είναι τόσο πιο ακριβής και κατανοητός μπορείς να γίνεις.Koubilaihan έγραψε:Τα μαθηματικά κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά πολύ πιο αποτελεσματικά γιατί διέπονται από απαραβίαστες αρχές χωρίς εξαιρέσεις, κάτι που δεν ισχύει για τα αρχαία.
Αν τα αρχαία διδάσκονταν από το δημοτικό τα παιδιά θα την έκαναν κτήμα τους. Η παπαγαλία είναι φαινόμενο του εκπαιδευτικού συστήματος. Είπαμε, δεν θέλουν σκεπτόμενα άτομα
Φιλικά Γιώργος
- Koubilaihan
Γιώργο, που είπα εγώ ότι τα μαθηματικά είναι τρόπος έκφρασης;
Εσύ είπες:
αυτή η νεκρή γλώσσα παράγει από μόνη της παιδεία. Είναι ανεξάντλητη και είναι η μοναδική γλώσσα η οποία μπορεί να δημιουργήσει-γεννήσει πραγματικά νέες λέξεις ανάλογα με τις ανάγκες μας. Κατα αυτή την έννοια δημιουργεί σκεπτόμενα άτομα!!!
Και εγώ είπα:
Τα μαθηματικά κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά πολύ πιο αποτελεσματικά γιατί διέπονται από απαραβίαστες αρχές χωρίς εξαιρέσεις, κάτι που δεν ισχύει για τα αρχαία.
Το ότι κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά, αναφερόταν στο ότι δημιουργούν σκεπτόμενα άτομα.
Και τα αρχαία Ελληνικά δεν είναι καθόλου τρόπος έκφρασης πλέον, ήταν κάποτε. Όπως δεν είναι και τα Λατινικά και τα Σανσκριτικά και η Γραμμική Β'.
Νεκρές γλώσσες είναι.
Ως πατέρας μιλώντας, θα προτιμούσα το παιδί μου να απασχολήσει το μυαλό του προσπαθώντας να μάθει πράγματα που θα του είναι χρήσιμα, όπως τα Νέα Ελληνικά, τα μαθηματικά, τα Αγγλικά κλπ, και όχι να αναλώνεται προσπαθώντας να αποστηθίσει τις 150-δεν-ξέρω-πόσες εξαιρέσεις στις κλίσεις των αρχαίων ελληνικών ρημάτων, που δεν θα τις χρειαστεί ποτέ.
Εσύ είπες:
αυτή η νεκρή γλώσσα παράγει από μόνη της παιδεία. Είναι ανεξάντλητη και είναι η μοναδική γλώσσα η οποία μπορεί να δημιουργήσει-γεννήσει πραγματικά νέες λέξεις ανάλογα με τις ανάγκες μας. Κατα αυτή την έννοια δημιουργεί σκεπτόμενα άτομα!!!
Και εγώ είπα:
Το ότι κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά, αναφερόταν στο ότι δημιουργούν σκεπτόμενα άτομα.
Και τα αρχαία Ελληνικά δεν είναι καθόλου τρόπος έκφρασης πλέον, ήταν κάποτε. Όπως δεν είναι και τα Λατινικά και τα Σανσκριτικά και η Γραμμική Β'.
Νεκρές γλώσσες είναι.
Ως πατέρας μιλώντας, θα προτιμούσα το παιδί μου να απασχολήσει το μυαλό του προσπαθώντας να μάθει πράγματα που θα του είναι χρήσιμα, όπως τα Νέα Ελληνικά, τα μαθηματικά, τα Αγγλικά κλπ, και όχι να αναλώνεται προσπαθώντας να αποστηθίσει τις 150-δεν-ξέρω-πόσες εξαιρέσεις στις κλίσεις των αρχαίων ελληνικών ρημάτων, που δεν θα τις χρειαστεί ποτέ.
- THANOS58
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 12 times
Νομίζω ότι έφυγες από το θέμα Γιώργο... Ο Δεσποτόπουλος ΚΑΤΕΔΕΙΞΕ (σαν διδακτικό θέμα) την αξία και τις δυνατότητες της γλώσσας μας. Τίποτα περισσότερο. Στο σχόλιό μου δεν θέτω χαρακτηρισμούς για τους κατοίκους του τόπου, μόνο εξαίρω την σημασία της γλώσσας.GeorgeD έγραψε:να υποθέσω αγαπητέ Θάνο ότι τους Βορειοελλαδίτες των αρχων του 20ου αιώνα οι οποίοι δηλώνανε Έλληνες αλλά δεν μιλούσαν την Ελληνική δεν θα τους θεωρούσε έλληνες ο Δεσποτόπουλος σωστά? όλοι ξέρουμε βέβαια την τύχη αυτών των ανθρώπων.
Ελπίζω να σε βρίσκω σύμφωνο, γιατί μιλάω μόνον από αυτήν την σκοπιά... Είναι δυνατόν εγώ ο απλός ανθρωπάκος, όσο κι ο πιό επιφανής ακαδημαικός, να αμφισβητήσουμε τους ανθρώπους που έχουν σαν τιμή και καμάρι τους την Ελληνική τους εθνικότητα? Τι σημασία έχει αν δεν μιλάγανε -για χίλιους δυό λόγους- καθόλου ή ελάχιστα ελληνικά? Η ψυχή τι λέει...
Η φράση " Το όμαιμον, το ομόγλωσσον, το ομόψυχον" δεν είναι αφοριστική, είναι καταδεικτική των συνεκτικών μας στοιχείων ως έθνος. Είναι σκοπός και στόχος περισσότερο, κι όχι σήμα κατατεθέν...
Νάσαι καλά,
Θάνος
ΑΓΑΠΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ,
ΚΙ' ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ...ΡΟΛΟΙ!
ΚΙ' ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ...ΡΟΛΟΙ!
- Georges
Το οτι τα μαθηματικά δεν είναι τρόπος έκφρασης το έγραψα για να τονίσω την διαφορά με την γλώσσα.Koubilaihan έγραψε:Γιώργο, που είπα εγώ ότι τα μαθηματικά είναι τρόπος έκφρασης;
Εσύ είπες:
Και εγώ είπα:
Νεκρές γλώσσες είναι.
Τώρα στο τι είναι είναι χρήσιμο και τι θα χρειαστεί το παιδί είναι μεγάλη κουβέντα. Πάντως η λογική που επικρατεί σήμερα και δυστυχώς έχει περάσει και στα παιδιά "αυτό δεν το μαθαίνω γιατί δεν θα μου χρειαστεί ποτέ" για μένα είναι λάθος.
Δεν μαθαίνω θρησκευτικά γιατί δεν μου χρειάζονται (για την σχολή που θέλω να περάσω)
Δεν μαθαίνω ιστορία γιατί δεν μου χρειάζεται (για την σχολή που θέλω να περάσω)
κλπ
Σφαιρική μόρφωση και δημιουργία κριτικής σκέψης στο σχολείο, εξειδίκευση στο πανεπιστήμιο...αυτή είναι η άποψή μου.
Στην σφαιρική μόρφωση λοιπόν εντάσσω την καλή γνώση και άριστο χειρισμό της γλώσσας. Και ποια γλώσσα μιλάμε? Ελληνικά. Και από που προέρχεται αυτή η γλώσσα? Από τα αρχαία Ελληνικά. Γνωρίζοντας αρχαία Ελληνικά λοιπόν νομίζω οτι κατανοείς άριστα την Νέα Ελληνική.
π.χ. όλοι λέμε "αύριο δεν μπορώ...δουλεύω"
εγώ προτιμώ το "αύριο δεν μπορώ..εργάζομαι"
Για ρώτα πόσα παιδιά γνωρίζουν από που προέρχεται η λέξη "δουλειά"??
Φιλικά Γιώργος
Φιλικά Γιώργος