ΑΝΤΙ-ΧΑΛΑΡΩΣΗ & ANTI-RELAX...
Re: ΑΝΤΙ-ΧΑΛΑΡΩΣΗ & ANTI-RELAX...
Θα ήθελα πραγματικά ν’ αντικρούσω την τοποθέτηση του Θάνου πατώντας πάνω στα τελευταία λόγια του Κώστα ….μήπως δηλαδή ο αναχωρητής του Θάνου είναι ο καλοπερασάκιας ή ο εγωιστής ή ο δειλός που με την στάση του αφήνει τους φαιδρούς μας ηγέτες να ρημάξουν ότι έχει απομείνει ???....νομίζω όμως ότι αν και σωστός είναι πολύ απλός και ανεπαρκής ισχυρισμός κι έχω την αίσθηση ότι η αναχώρηση έχει πολλά στοιχεία αυτογνωσίας, θάρρους και σωστού αποτελέσματος.
Κατάφερα τον περασμένο Απρίλη να επισκεφτώ για πρώτη φορά (και μετά από πολλές αναβολές) το Άγιο Όρος και έτυχε να φτάσω σε μία σκήτη στην Βίγλα στον παπα Ιωσήφ. Δεν ξέρω εάν έχετε υπόψη αυτόν τον γέροντα/μοναχό στο κάτω άκρο του Αγίου όρους που πετάγεται έξω κάθε φορά που ακούει ήχο μαχητικού αεροσκάφους και δίνει την ευλογία του ανεμιζοντας την Ελληνική ή βυζαντινή σημαία στους πιλότους που περνούν από εκεί μετά από τις αναχαιτίσεις Τουρκικών μαχητικών . … είναι πραγματικά πολύ συγκινητική αυτή η σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του μοναχού και των πιλότων (δείτε εδω για να πάρετε μια γεύση Κάθισα με τον γέροντα αυτόν περίπου 2 ώρες και κουβεντιάζαμε επί παντός επιστητού. Δεν είπαμε τίποτε βαθυστόχαστο, τίποτε κουραστικά θρησκευτικό ούτε μου έδωσε κάποια στείρα εκκλησιαστική διδαχή. Ωστόσο, μέσα στην απλότητά της, ήταν τόσο όμορφη αυτή η συνάντηση και πραγματικά αγαλλιάζω κάθε φορά που την φέρνω στο μυαλό μου. Αυτή η καθάρια αύρα του γέροντα την οποία πάνε ν’ ακουμπήσουν οι έλληνες πιλότοι πριν γυρίσουν στην βάση τους δεν μου φαίνεται ότι δημιουργήθηκε επειδή ο γέροντας αυτός κάποια στιγμή θέλησε να ξεφύγει από την ζωή του. Ίσως το ζητούμενο να μην ήταν η απόδραση αλλά η αναζήτηση για πληρότητα και ουσία. Από την άλλη αναλογίζομαι τι θα ήταν αυτό που θα μπορούσε να ζηλέψει αυτός ο άνθρωπος από την ζωη μου(μας) ….την οικογένειά μου?.. την τηλεόρασή μου? τον καναπέ μου τον αφράτο? Το panerai που θα αγοράσω? Την πληθώρα καταναλωτικών επιλογών? Φοβάμαι ότι συμβαίνει το αντίθετο…..Μάλλον εγώ έμεινα με την ανάμνηση…ο γέροντας δεν θα με θυμάται…….. δεν είχα τίποτε που θα του κέντριζε το ενδιαφέρον.
Ανεξάρτητα του πόσο και τι πιστεύει καθένας μας δεν θέλω να σταθώ σε αυτά αλλά στην αναχώρηση αυτού του ανθρώπου για τον μοναχισμό και στον νέο ρόλο που βρήκε και την απόφαση να ενταχθεί σε ένα μικρόκοσμο στον οποίο ο βίος του θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα προς τους συνανθρώπους του και την υπέρβαση που πρέπει να κάνει προς τούτο. Μου φαίνεται δε ότι μία τέτοια κίνηση ενέχει κυρίως τόλμη παρά δειλία ή κάτι άλλο αρνητικό. Μπορώ βεβαίως να αραδιάσω ένα σωρό λόγους στον Θάνο για τους οποίους εγώ προσωπικά δεν μπορώ ή/και δεν θέλω να αναχωρήσω. Μέσα σε αυτά όμως τα «δεν θέλω» «δεν μπορώ» και «δεν με εκφράζει» ίσως να κρύβονται και κάποια «βαριέμαι», «που να ξεβολεύομαι τώρα» «ας με πάρει το ποτάμι και βλέπουμε» «φοβάμαι» κλπ. κλπ……… το σίγουρο είναι ότι θέλει τόλμη για να βγεις από το μπουλούκι. Αν τα βάλω όλα αυτά στην ζυγαριά δεν ξέρω τι θα δείξει το ζύγι αλλά επί του παρόντος παραμένω για να θυμώνω και να γρυλίζω όπως μπορώ στους άχρηστους με την ελπίδα ότι κάτι ( έστω και ελάχιστο) μπορεί να αλλάξει.…Σίγουρα είναι πολύ συγκεχυμένη και δυσοίωνη η κατάσταση και ίσως να είμαι και μέρος του προβλήματος αλλά ίσως στην προσπάθειά μου να αλλάξω το κακό μου εαυτό να συμπαρασύρω και λίγους ακόμα.
Ζητώ συγνώμη που το ξεχείλωσα το θέμα αλλά βγήκε βραδυνός οίστρος.
ΥΓ. Φίλε Κώστα δεν επέστρεψα .....εδώ ήμουν και κατά καιρούς σας διαβάζω και μαθαίνω αλλά σε θέματα ωρολογιακά θέλω πολύ διάβασμα ακόμα για να μιλάω ...άσε που δεν συμφέρει γιατί είμαι και πολυλογάς όπως θα διαπιστώσατε ήδη.
Κατάφερα τον περασμένο Απρίλη να επισκεφτώ για πρώτη φορά (και μετά από πολλές αναβολές) το Άγιο Όρος και έτυχε να φτάσω σε μία σκήτη στην Βίγλα στον παπα Ιωσήφ. Δεν ξέρω εάν έχετε υπόψη αυτόν τον γέροντα/μοναχό στο κάτω άκρο του Αγίου όρους που πετάγεται έξω κάθε φορά που ακούει ήχο μαχητικού αεροσκάφους και δίνει την ευλογία του ανεμιζοντας την Ελληνική ή βυζαντινή σημαία στους πιλότους που περνούν από εκεί μετά από τις αναχαιτίσεις Τουρκικών μαχητικών . … είναι πραγματικά πολύ συγκινητική αυτή η σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του μοναχού και των πιλότων (δείτε εδω για να πάρετε μια γεύση Κάθισα με τον γέροντα αυτόν περίπου 2 ώρες και κουβεντιάζαμε επί παντός επιστητού. Δεν είπαμε τίποτε βαθυστόχαστο, τίποτε κουραστικά θρησκευτικό ούτε μου έδωσε κάποια στείρα εκκλησιαστική διδαχή. Ωστόσο, μέσα στην απλότητά της, ήταν τόσο όμορφη αυτή η συνάντηση και πραγματικά αγαλλιάζω κάθε φορά που την φέρνω στο μυαλό μου. Αυτή η καθάρια αύρα του γέροντα την οποία πάνε ν’ ακουμπήσουν οι έλληνες πιλότοι πριν γυρίσουν στην βάση τους δεν μου φαίνεται ότι δημιουργήθηκε επειδή ο γέροντας αυτός κάποια στιγμή θέλησε να ξεφύγει από την ζωή του. Ίσως το ζητούμενο να μην ήταν η απόδραση αλλά η αναζήτηση για πληρότητα και ουσία. Από την άλλη αναλογίζομαι τι θα ήταν αυτό που θα μπορούσε να ζηλέψει αυτός ο άνθρωπος από την ζωη μου(μας) ….την οικογένειά μου?.. την τηλεόρασή μου? τον καναπέ μου τον αφράτο? Το panerai που θα αγοράσω? Την πληθώρα καταναλωτικών επιλογών? Φοβάμαι ότι συμβαίνει το αντίθετο…..Μάλλον εγώ έμεινα με την ανάμνηση…ο γέροντας δεν θα με θυμάται…….. δεν είχα τίποτε που θα του κέντριζε το ενδιαφέρον.
Ανεξάρτητα του πόσο και τι πιστεύει καθένας μας δεν θέλω να σταθώ σε αυτά αλλά στην αναχώρηση αυτού του ανθρώπου για τον μοναχισμό και στον νέο ρόλο που βρήκε και την απόφαση να ενταχθεί σε ένα μικρόκοσμο στον οποίο ο βίος του θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα προς τους συνανθρώπους του και την υπέρβαση που πρέπει να κάνει προς τούτο. Μου φαίνεται δε ότι μία τέτοια κίνηση ενέχει κυρίως τόλμη παρά δειλία ή κάτι άλλο αρνητικό. Μπορώ βεβαίως να αραδιάσω ένα σωρό λόγους στον Θάνο για τους οποίους εγώ προσωπικά δεν μπορώ ή/και δεν θέλω να αναχωρήσω. Μέσα σε αυτά όμως τα «δεν θέλω» «δεν μπορώ» και «δεν με εκφράζει» ίσως να κρύβονται και κάποια «βαριέμαι», «που να ξεβολεύομαι τώρα» «ας με πάρει το ποτάμι και βλέπουμε» «φοβάμαι» κλπ. κλπ……… το σίγουρο είναι ότι θέλει τόλμη για να βγεις από το μπουλούκι. Αν τα βάλω όλα αυτά στην ζυγαριά δεν ξέρω τι θα δείξει το ζύγι αλλά επί του παρόντος παραμένω για να θυμώνω και να γρυλίζω όπως μπορώ στους άχρηστους με την ελπίδα ότι κάτι ( έστω και ελάχιστο) μπορεί να αλλάξει.…Σίγουρα είναι πολύ συγκεχυμένη και δυσοίωνη η κατάσταση και ίσως να είμαι και μέρος του προβλήματος αλλά ίσως στην προσπάθειά μου να αλλάξω το κακό μου εαυτό να συμπαρασύρω και λίγους ακόμα.
Ζητώ συγνώμη που το ξεχείλωσα το θέμα αλλά βγήκε βραδυνός οίστρος.
ΥΓ. Φίλε Κώστα δεν επέστρεψα .....εδώ ήμουν και κατά καιρούς σας διαβάζω και μαθαίνω αλλά σε θέματα ωρολογιακά θέλω πολύ διάβασμα ακόμα για να μιλάω ...άσε που δεν συμφέρει γιατί είμαι και πολυλογάς όπως θα διαπιστώσατε ήδη.
- THANOS58
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 12 times
Δεν με αντικρούεις φίλε... Ξαναδιάβασε το (πολύ όμορφο) σχόλιό σου... Θα δεις ότι βαδίζουμε στο ίδιο μονοπάτι. Έδωσα κάποια παραδείγματα. Αναχώρηση (ενσυνείδητη ανατοποθέτηση-όχι παραίτηση όπως σωστά ανέλυσες), ένταξη σε μιά πιό μικρή και αγνότερη κοινωνία, όπως θες πες το, αυτό εννοούσα με την παρότρυνσή μου στον Κώστα να πράξει κατά συνείδηση.
Η αντίσταση, η κάθε αντίσταση, μπορεί να γίνει εντός και εκτός, με πολλούς τρόπους.
Εκείνο που με καίει είναι ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ!
Κι αυτό είναι που θα ποθούσα κάποια στιγμή να μας ενώνει, όχι μόνο συνειδησιακά, αλλά και σαν πράξη, σαν συστράτευση...
Τι λες?
Η αντίσταση, η κάθε αντίσταση, μπορεί να γίνει εντός και εκτός, με πολλούς τρόπους.
Εκείνο που με καίει είναι ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ!
Κι αυτό είναι που θα ποθούσα κάποια στιγμή να μας ενώνει, όχι μόνο συνειδησιακά, αλλά και σαν πράξη, σαν συστράτευση...
Τι λες?
ΑΓΑΠΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ,
ΚΙ' ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ...ΡΟΛΟΙ!
ΚΙ' ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ...ΡΟΛΟΙ!
- Megalos
- Διαχειριστής
- Has thanked: 40286 times
- Been thanked: 8766 times
χαρηκα παιδες και παλι τα κειμενα σας Αντρεα και Θανο ...
Αντρεα χαιρομαι που δεν ελλειπες και μην δισταζεις να γραφεις και ωρολογιακα -εστω με λαθη και αγνοιες . εδω δεν ειμαστε
ξερολες, απλως μαθαινουμε ο ενας απο τον αλλο και βοηθαμε ο ενας τον αλλο ...
οσον αφορα το τελευταιο σου ποστ ομολογω οτι ζηλεψα τρομερα ...εχω και εγω ονειρο να παω στο Αγιο Ορος
αλλα μεχρι τωρα τιποτα ... τι θα λεγατε -σαν ομολογουμενως αντροκρατουμενο φορουμ- να οργανωναμε μια εκδρομουλα
στο Αγιο Ορος ?? (εκτος θεματος ειμαι αλλα θα ανοιξω θεμα αν σας ενδιαφερει )
Αντρεα χαιρομαι που δεν ελλειπες και μην δισταζεις να γραφεις και ωρολογιακα -εστω με λαθη και αγνοιες . εδω δεν ειμαστε
ξερολες, απλως μαθαινουμε ο ενας απο τον αλλο και βοηθαμε ο ενας τον αλλο ...
οσον αφορα το τελευταιο σου ποστ ομολογω οτι ζηλεψα τρομερα ...εχω και εγω ονειρο να παω στο Αγιο Ορος
αλλα μεχρι τωρα τιποτα ... τι θα λεγατε -σαν ομολογουμενως αντροκρατουμενο φορουμ- να οργανωναμε μια εκδρομουλα
Το watchfunclub στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
Συμφωνώ απόλυτα και επαυξάνω.....και μακάρι να υπάρχει πάντα μία σημαντική μερίδα ανθρώπων που θα κοιτάει προς την σωστή κατεύθυνση ....αισιοδοξώ πως μέσα από αυτή την σκληρή κατάσταση που διαμορφώνεται αφυπνίζεται και επαναπροσδιορίζεται πολύς κοσμοςTHANOS58 έγραψε: Εκείνο που με καίει είναι ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ!
Τι λες?
Κώστα για να επισκεφθεί κάποιος το Άγιο Όρος πρέπει να έχει μαζί του διαμονητήρια (είναι τυπική διαδικασία αλλά θα πρέπει να μεριμνήσεις πριν ανέβεις) ....για ομαδικό δεν είναι πιστεύω ότι είναι δύσκολο αλλά δεν ξέρω εάν υπάρχει όριο (εμείς ήμασταν παρέα 5 ατόμων) ... λάβε υπόψην ότι πηγαίνουν πάρα πολλοί επισκέπτες όλο τον χρόνο.....Megalos έγραψε:...εχω και εγω ονειρο να παω στο Αγιο Ορος
σε κάθε περίπτωση αξίζει ...είναι εντελώς διαφορετική εμπειρία....
- Georges
- Has thanked: 1135 times
- Been thanked: 1475 times
Με την θρησκεία τα πάω μια χαρά.andreas έγραψε:Κώστα για να επισκεφθεί κάποιος το Άγιο Όρος πρέπει να έχει μαζί του διαμονητήρια (είναι τυπική διαδικασία αλλά θα πρέπει να μεριμνήσεις πριν ανέβεις) ....για ομαδικό δεν είναι πιστεύω ότι είναι δύσκολο αλλά δεν ξέρω εάν υπάρχει όριο (εμείς ήμασταν παρέα 5 ατόμων) ... λάβε υπόψην ότι πηγαίνουν πάρα πολλοί επισκέπτες όλο τον χρόνο.....Megalos έγραψε:...εχω και εγω ονειρο να παω στο Αγιο Ορος
σε κάθε περίπτωση αξίζει ...είναι εντελώς διαφορετική εμπειρία....
Με την εκκλησία τα πάω χάλια... Το Άγιο Όρος είναι μέρος της εκκλησίας...Παρ'όλα αυτά θα ήθελα να το επισκεφτώ σαν τουριστικό αξιοθέατο.
Φιλικά Γιώργος
Υ.Γ. Δεν αμφισβητώ οτι εκεί υπάρχουν και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ, πραγματικά φωτισμένοι...Κάθε κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του.
Βοήθησε τον Φλίπερ να κρατήσει τον τίτλο του...Γίνε κι εσύ ΔΩΡΟ*, μπορείς!!!
* ΔΩΡΟ = ΔΩρητής ΡΟλογιών
Γιώργο, δεν θα έλεγα ότι διαφέρουμε ....(εκκλησία .....ένα τέταρτο πριν από την ανάσταση να πάρω το φως....και κλέισαμε τις επισκέψεις για όλο το χρόνο) ....ομοίως θεωρώ πολλά στοιχεία της εκκλησίας άνευ πνευματικης ουσίας ή αξίας .....σίγουρα όμως μέσα στους κόλπους της εκκλησίας υπάρχουν και πραγματικά πνευματικοί άνθρωποι όπως είπες αφιερωμένοι στο έργο τους ...και δυστυχώς επίσης πιστεύω ότι δεν είναι ο κανόνας.... ωστόσο παρόλο που δεν πατάω στην εκκλησία εκεί σηκώθηκα στις 4 το πρωι για να την παρακολουθήσω ολόκληρη μέχρι τις 8 το πρωι (δεν είναι υποχρεωτικό αλλά έτσι ήθελα να το κάνω)...γενικώς ο καθένας πηγαίνει για τους δικούς του λόγους....για να το δει ιστορικά, για να κάνει περιπάτους στην άγρια φύση, για να σώσει την ψυχή του (τι κι αν είμαι κάθαρμα ...3 μέρες στο Άγιο όρος και σώθηκα!!!), για να ξεφύγει από όλες του τις σκοτούρες κλπ. κλπ.
Για καποιον από όλους αυτούς του λόγους λοιπόν ή και για λίγο από τον καθένα.... πήγα ......και μπορώ να πω ότι ήταν υπέροχο και πολύ διαφορετικό από κάθε άλλη εμπειρία και πιστεύω ότι είναι δύσκολο να μην σου κάνει τίποτε εντύπωση........το τι θα πάρεις πίσω μαζί σου είναι δικό σου θέμα .....
εάν ξεπεράσεις το εκνευρισμό με τα grand cherokee και στα range rover έχεις να δεις ή και να βιώσσεις πολλά άλλα όμορφα πράγματα....
Για καποιον από όλους αυτούς του λόγους λοιπόν ή και για λίγο από τον καθένα.... πήγα ......και μπορώ να πω ότι ήταν υπέροχο και πολύ διαφορετικό από κάθε άλλη εμπειρία και πιστεύω ότι είναι δύσκολο να μην σου κάνει τίποτε εντύπωση........το τι θα πάρεις πίσω μαζί σου είναι δικό σου θέμα .....
εάν ξεπεράσεις το εκνευρισμό με τα grand cherokee και στα range rover έχεις να δεις ή και να βιώσσεις πολλά άλλα όμορφα πράγματα....
- Megalos
- Διαχειριστής
- Has thanked: 40286 times
- Been thanked: 8766 times
Αντρεα και παλι με αυτα που παρεθεσες ζηλευω... θα ηθελα πολυ να παω ... και οπως ειπα ισως να πηγαιναμε (μελη και φιλοι του φορουμ )
Το watchfunclub στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
- Georges
- Has thanked: 1135 times
- Been thanked: 1475 times
Εάν πάω με ένα φανάρι καταμεσήμερο, σαν άλλος Διογένης και τους πω οτι ψάχνω μοναχούς, λες να με παρεξηγήσουν??andreas έγραψε:
Φιλικά Γιώργος
Υ.Γ. αυτό με τα ακριβά αυτοκίνητα, τα σκάφη, τα ελικόπτερα κλπ τα ξέρω...είπαμε..το Άγιο Όρος είναι μέρος της εκκλησίας.
Βοήθησε τον Φλίπερ να κρατήσει τον τίτλο του...Γίνε κι εσύ ΔΩΡΟ*, μπορείς!!!
κοίτα, μπορείς να σταθείς σε αρκετά κακώς κείμενα όπως και εκτός Αγίου Όρους (τι σχέση η εικόνα του Χριστού ως αδύναμης ρακένδυτης φιγούρας με κάτι χοντρομπαλάδες λουσμένους στο χρυσαφικό και στις λιμουζίνες δεν ξέρω να σου πω) αλλά εκέινο που μπορώ να σου πω είναι ότι εκεί βλέπεις πολύ καλύτερη αναλογία πραγματικών πνευματικών ανθρώπων με δήθεν μοναχούς ή δήθεν ιερείς απ ότι έξω.....
πριν πάω άκουσα μια πολύ ωραία κουβέντα: "το θέμα είναι πως θες να πας εκεί ως μύγα ή ως μέλισσα....η μύγα θα πάει να κάτσει στα σκ@τ@....η μέλισσα θα πάει στα λουλούδια.... ακόμα και εκεί ...υπάρχουν και σκ@τ@ και λουλούδια.... "
πριν πάω άκουσα μια πολύ ωραία κουβέντα: "το θέμα είναι πως θες να πας εκεί ως μύγα ή ως μέλισσα....η μύγα θα πάει να κάτσει στα σκ@τ@....η μέλισσα θα πάει στα λουλούδια.... ακόμα και εκεί ...υπάρχουν και σκ@τ@ και λουλούδια.... "