Αρχικά όταν είχα διαβάσει αυτό το θέμα, μου φάνηκε εντελώς άκυρο. Πώς γίνεται να συγκρίνεις την Breitling με την Seiko. Πώς γίνεται να συγκρίνεις την Audi με την Toyota. Διαβάζοντας όμως περισσότερα για τον 8R28 και συγκεκριμένα για το Ananta, συνειδητοποίησα ότι μιλάμε για Lexus και όχι για ένα απλό συντηρητικό Toyota.
Και οι 2 εταιρείες είναι πολύ γνωστές παγκοσμίως. Απο την μία έχουμε την Breitling, μια ανεξάρτητη εταιρεία που απο το 1884 έως και σήμερα, παραμένει μια απο τις πιο αναγνωρισμένες εταιρείες της Ελβετίας, με υψηλή ποιότητα κατασκευής, design και φινίρισμα που θα ζήλευαν ακόμα και εταιρείες Master Watchmaking και υψηλή ακρίβεια στις μηχανές της με πιστοποίηση COSC ( Έχουν περάσει απο τα χέρια μου 5 Breitling και κανένα δε ξεπερνούσε το +2 ημερησίως ). Τρομερή τεχνολογία για μένα προσωπικά είναι το Superquartz με το σύστημα thermo compensated, που παρέχει 10 φορές καλύτερη ακρίβεια απο ένα απλό quartz. ( +- 15 sec/year ). Η κορύφωση της Breitling ήρθε το 2009 με την έλευση του Caliber B01. Η πιο αξιόπιστη μηχανή της εταιρείας με τη μεγαλύτερη ακρίβεια και την πιο προηγμένη τεχνολογία.
Απο την άλλη έχουμε την Seiko. Μια εταιρεία που εγώ προσωπικά αποκαλώ : " Ο κυρίαρχος της Ανατολής " . Να μη ξεχνάμε ότι με το μοντέλο της Astron το 1969, ξέσκισε σχεδόν όλη την ελβετική ωρολογοποιία. Το Seiko 5 ( το οποίο καντιλιάζω συνέχεια επειδή είναι φθηνό μέχρι αηδίας ), έχει την φιλοσοφία του : " cheap, good made watch ". Άσχετα με το γεγονός ότι είναι φθηνό, παραμένει ένα αξιόπιστο ρολόι για εκείνο το άτομο το οποίο για τους χ, ψ λόγους δε μπορεί ή δε θέλει να δώσει πολλά λεφτά για ένα ρολόι + ότι το Seiko 5 χρησιμοποιεί την 7S26b, μια μηχανή 100% mechanical, που σημαίνει ότι ο χρήστης δε χρειάζεται κάθε 2ετία να πηγαίνει για μπαταρία. Άλλο θετικό της Seiko είναι το Spring Drive, μια πολύ προχωρημένη τεχνολογία που συνδυάζει μηχανικό ρολόι με ηλεκτρικό σύστημα?! ( διορθώστε με αν λέω χαζομάρες ). Και τέλος το πιο σημαντικό απ'όλα, είναι η σειρά Grand Seiko, που η Seiko εδώ αποδεικνύει ότι μπορεί να συγκριθεί με εταιρείες high end manufacture.
Στο συγκεκριμένο Vs θα διαλέξω τον Β01 για τον απλούστατο λόγο ότι την έχω τη μηχανή και έχω εκτιμήσει την τεχνολογία της. Κανονικά δε πρέπει να διαλέξω κανένα για το λόγο του ότι θα έπρεπε να έχω και τις 2 μηχανές, να τις φορέσω, να τις γλεντήσω, να τις μετρήσω και μετά να βγάλω ένα πιο αντικειμενικό συμπέρασμα. Θα συμφωνήσω με τον eisenberg ότι το Breitling κερδίζει στα σημεία. 72 ώρες power reserve σε αντίθεση με τον 8R28 που έχει 45 ώρες απόθεμα. Μεγαλύτερο power reserve = λιγότερη απώλεια της έντασης του ελατηρίου τις πρώτες 24 ώρες = σταθερή χρονομετρία με λιγότερη απόκλιση ( θεωρητικά ) + ότι ο Β01 έχει 346 εξαρτήματα ενώ ο 8R28 292. ( Δε μπορεί, κάτι παραπάνω θα έχει ο Β01 ). Στα υπόλοιπα είναι ισοπαλία. Επίσης η Β έχει το + ότι είναι εταιρεία prestige. Το ότι το Chronomat 01 κοστίζει 6.500 σε σχέση με το Ananta που κοστίζει 2.500 δε σημαίνει ότι το Chronomat 01 είναι καλύτερο επειδή είναι ακριβότερο, αλλα γιατί πολύ απλά τη στιγμή που πλήρωσες τα μαλλιά σου, έχεις ένα prestigous watch. Το Daytona όπως είπε και ο eisenberg μπορεί να μην είναι τεχνολογικά ανώτερο απο το Chronomat 01, αλλα είναι πιο prestige τη στιγμή που κοστίζει 10.000 αντί για 6.500. ( Γιατί όπως και να το κάνουμε, λίγο πολύ μας ενδιαφέρει και το κύρος που αποδίδει ένα ρολόι. )
Υ.Γ Καλά μιλάμε δε ξέρω τί μ'έπιασε. Απο μικρό παιδί είμαι έτσι. Αν με πιάσει η μπάρλα, δε σταματάω. Ζητώ συγνώμη αν σας έκανα το κεφάλι νταούλι παιδιά!