Vostok Amphibia
- desmo16
- Δημοσιεύσεις: 386
- Εγγραφή: Κυρ Μαρ 07, 2010 11:55 pm
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 80 times
Vostok Amphibia
[rimg]http://img36.imageshack.us/img36/3008/vostok042.jpg[/rimg]
VOSTOK AMPHIBIA: Μια ανάλυση της μεθόδου σχεδιασμού
Ο στόχος ενός καταδυτικού ρολογιού είναι φυσικά να εμποδίσει την είσοδο νερού όταν βυθίζεται σε αυτό, όπως και το να παραμένει λειτουργικό κάτω από αυξημένη πίεση.
Για να επιτευχθεί αυτό έχουν υπάρξει πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις κατά την πάροδο του χρόνου.
Με την αγορά να έχει πλέον ωριμάσει στην ιδέα του καταδυτικού ρολογιού, πολλά σχεδιάστηκαν και παρουσιάστηκαν στο κοινό με την Vostok να θέλει να συμμετάσχει και αυτή στο παιχνίδι, με την σχεδιαστική λύση που γνωρίζουμε ως Amphibia, η οποία διέφερε αρκετά από τις υπόλοιπες μάρκες.
Καθώς το ρολόι πρέπει να συναρμολογηθεί από πολλά μέρη υπάρχουν τρία βασικά σημεία από όπου μπορεί να εισχωρήσει το νερό.
1. Το κρύσταλλο
2. Το καπάκι
3. Η κορώνα
Η σχεδιαστική προσέγγιση του Amphibia
Οι δύο σχεδιαστές Mikhail Novikov και Vera Belona μελέτησαν τα υπάρχοντα καταδυτικά ρολόγια της αγοράς και παρατήρησαν ότι οι σχεδιαστικές τους προσεγγίσεις ήταν κατά κάποιο τρόπο ελλιπείς.
Αυτό που χρησιμοποιούνταν κυρίως για την αντιμετώπιση της πίεσης του νερού ήταν "ωμή δύναμη" με βάση ένα στιβαρό κομμάτι μέταλλο (κάσωμα).
Οι δυο σχεδιαστές λοιπόν απέρριψαν όλες αυτές τις προσεγγίσεις και καταπιάστηκαν με μια πιο κομψή και ολοκληρωμένη τεχνική λύση την οποια θα εξετάσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω.
Η βασική ιδέα του σχεδίου του Amphibia είναι να μην χρησιμοποιηθεί η "ωμή" αυτή δύναμη που αναφέρθηκε, για την καταπολέμηση της πίεσης του νερού αντ' αυτού όμως να χρησιμοποιηθεί η πίεση αυτή προς όφελος του συγκεκριμένου κατασκευαστικού σχεδιασμού.
Η ιδέα αυτή μπορεί να φανεί στα τρία βασικά σημεία που αναφέρθηκαν προηγουμένως.
1. Το κρύσταλλο
Είναι γνωστό ότι τα καταδυτικά ρολόγια έχουν σχετικά παχύ και ανθεκτικό κρύσταλλο, ενώ εκείνα που είναι θολωτά έχουν επιπρόσθετη αντοχή.
Οι Novikov και Vera επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν ακρυλικό κρύσταλλο το οποίο εφάρμοζαν στην κάσα κουμπωτό.
Αυτό που αποκαλούμε ακρυλικό είναι στην πραγματικότητα ένα διαφανές θερμοπλαστικό πολυμερές, τεχνικά γνωστό ως "πολιμεθακριλικό μεθύλιο" περισσότερο διαδεδομένο με την επωνυμία πλεξιγκλάς.
Το υλικό αυτό σε συνδυασμό με το θολωτό σχήμα του κρυστάλλου δημιουργεί ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό:
Ενώ το σχήμα αυτό μπορεί να αντέξει σημαντικό φορτίο πιέσης στην κυρτή-εξωτερική πλευρά του, η σχετική ευελιξία που έχει του επιτρέπει να παραμορφώνεται με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διάμετρος του (κατά ένα βαθμό) υπο πίεση, με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη στεγανοποίηση ανάμεσα στο κρύσταλλο και την κάσα του ρολογιού.
Ένα επιπλέον ζήτημα είναι ότι, σε βάθος 200μ., η πίεση του νερού φτάνει τα 20 κιλά ανά τετραγωνικό εκατοστό, αυτό κάνει το κρύσταλλο να ωθείται προς τα κάτω περίπου 0,5 χιλιοστά, έτσι εκμεταλλευόμενο την εξωτερική πίεση κουμπώνεται/εφαρμόζει στην κάσα ακόμα καλύτερα.
Επιπλέον κατά τον σχεδιασμό έχει δοθεί η δυνατότητα χωρικού περιθωρίου, έτσι ώστε να αποφθεχθεί η επαφή των δεικτών με την εσωτερική πλευρά του κρυστάλλου.
Συγκριτικά το επίπεδο ορυκτό κρύσταλλο και συνθετικό ζαφείρι δεν μπορούν να παραμορφωθούν και υπό ακραίες πιέσεις, ενδέχεται να σπάσουν.
Παρατηρήστε το ύψος του κρυστάλλου το οποιο στέκεται αρκετά πιο πάνω από την κάσα, καθώς επίσης και το πάχος του:
[rimg]http://img3.imageshack.us/img3/2842/crystalht.jpg[/rimg]
[rimg]http://img651.imageshack.us/img651/4383/amphibia0028.jpg[/rimg]
2. Το καπάκι
Το καπάκι του Amphibia εκμεταλλεύεται και αυτό την πίεση του νερού για ενισχυμένη αντοχή.
Το μυστικό της παντέντας αυτής κρύβεται σε 2 λέξεις, συμπιεσμένο καουτσούκ (φλάτζα), αλλά η ουσία βρίσκετε στο πόσο είναι συμπιεσμένο και με ποιόν τρόπο.
Ένα συμβατικό καταδυτικό ρολόι διαθέτει καπάκι το οποίο αποτελείται από ένα κομμάτι μέταλλο και μια σχετικά λεπτή τσιμούχα (Ο-ring).
Όταν βιδωθεί στην κάσα, η τσιμούχα συμπιέζεται και έτσι επιτυγχάνεται στεγανοποίηση, ωστόσο αυτή η μέθοδος έχει διαφορα μειονεκτήματα.
Όταν το καπάκι βιδώνεται, το σπείρωμα είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προξενείται μικρή συμπίεση από μεγάλο όμως βαθμό περιστροφής με αποτέλεσμα το Ο-ring να πρέπει να είναι αρκετά λεπτό ώστε να επιτραπεί αυτού του μεγέθους η διάτμηση φορτίου.
Επίσης η παραμόρφωση της τσιμούχας, απαιτεί την αντικατάστασή της κάθε φορά που το καπάκι αφαιρείται, καθώς όπως και ένα test στεγανότητας τα οποία θα εξασφάλιζαν
κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ότι το ρολόι μας είναι στεγανό.
Από την άλλη πλευρά εάν χρησιμοποιηθεί μεγαλύτερη φλάντζα, δεν θα επιτύχουμε την απαιτουμενη διατμητική παραμόρφωση, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει σε μη επαρκή συμπίεση άρα και ελλιπή στεγανότητα.
Ο σχεδιασμός του Amphibia εξαλείφει τα θέματα αυτά με μία συγκεκριμένη μέθοδο.
Το καπάκι τοποθετείται στο πίσω μέρος της κάσας και με δύο "δοντάκια" τα οποία κουμπώνουν σε δυο εσοχές αντίστοιχα το εμποδίζουν να περιστραφεί.
Στη συνέχεια ένας δακτύλιος βιδώνεται και πιέζει προς τα κάτω το καπάκι, πάνω στην -συγκριτικά- τεραστια τσιμούχα στην οποία πλέον ασκείται μόνο φορτίο συμπίεσης και όχι τριβής.
Με αυτό τον τρόπο η τσιμούχα μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερη σφραγίζοντας συνολική επιφάνεια αντίστοιχα μεγαλύτερη από ότι μια συμβατική τσιμούχα, επιπλέον λόγο του μεγέθους της η φθορά είναι αμελητέα με αποτέλεσμα να παραλείπεται με ασφάλεια η συχνή αλλαγή.
Το δυο μερών καπάκι και η αποσυναρμολόγηση του:
[rimg]http://img821.imageshack.us/img821/9597/backll.jpg[/rimg]
[rimg]http://img683.imageshack.us/img683/3885/backopened.jpg[/rimg]
[rimg]http://img820.imageshack.us/img820/8250/amphibia0022.jpg[/rimg]
[rimg]http://img20.imageshack.us/img20/4168/amphibia0024.jpg[/rimg]
Υπό υψηλή πίεση το καπάκι πιέζεται επιπλέον σε ένα μικρό ποσοστό, πράγμα το οποιο λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο με το κρύσταλλο ενισχύοντας περαιτέρω την αντίσταση.
Οι Novikov και Belova ωστόσο, διαπίστωσαν ότι οι συμβατικές τσιμούχες όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στην σειρά Komandirskie έχουν ένα εγγενές πρόβλημα.
Κατά την ανάδυση, η μείωση της πιέσης θα έπρεπε να επιτρέπει στην φλάντζα να επανέλθει πίσω στο αρχικό της πάχος σε πραγματικό χρόνο, πράγμα που δεν επιτυγχανόταν.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού εφαρμόστηκαν νέες μέθοδοι επεξεργασίας καουτσούκ κατά τις οποιες το ελαστικό υλικό πασπαλιζόταν με μια ειδική λεπτή σκόνη και στη συνέχεια τοποθετούνταν κάτω από υψηλή θερμοκρασία και πίεση, το γεγονός αυτό κάνει τα σωματίδια να συγχωνευτούν με αποτέλεσμα ένα ενιαίο και πορώδες ελαστικό φύλλο καουτσούκ το οποίο διέθετε την σωστή επαναφορά που αναφέρθηκε πριν, εξασφαλίζοντας έτσι πλήρη αντοχή στον νερό κατά την ανάδυση.
Εδώ φαίνεται το μεγάλο μέγεθος της τσιμούχας:
[rimg]http://img64.imageshack.us/img64/2111/gasket.jpg[/rimg]
[rimg]http://img508.imageshack.us/img508/4828/amphibia0037.jpg[/rimg]
3. Η κορώνα
Σε πολλούς κάνει κακή εντύπωση η χαρακτηριστικά χαλαρή αίσθηση της κορόνας, πράγμα το οποίο είναι μέρος του όλου σχεδιασμού με πρόσθετα οφέλη.
Η χαλαρή αυτή αίσθηση οφείλεται στο ότι το σύστημα κορώνα-άξονας δεν περιλαμβάνει εσωτερικό ελατήριο όπως οι περισσότερες κορώνες και για αυτό τον λόγο πρέπει αφού ξεβιδωθεί να τραβηχθεί και χειροκίνητα (στο κλασικό σύστημα θα είχαμε το γνωστό "πέταγμα" μετά το ξεβίδωμα).
Με το μπαλατζάρισμα λοιπόν αυτό εξαλείφονται οι πιέσεις στον άξονα καθώς επίσης συμβάλει στον να αποφευχθεί τυχόν λύγισμα/στράβωμα του.
Επίσης η κορώνα γίνεται ένα σώμα με την κάσα καθώς και ο μηχανισμός με τον άξονα αντίστοιχα.
Στην σχετικά απίθανη περίπτωση ισχυρού κραδασμού, κατά τον οποιο ο μηχανισμός κινείται απότομα μέσα στην κάσα, ο κορμός δεν θα απορροφήσει την δύναμη αφού όπως αναφέρθηκε πριν είναι ένα σώμα με τον μηχανισμό, έτσι μειώνεται ο κίνδυνος ενδεχομενου "τραυματισμού".
Συμβατική κορώνα με εσωτερικό ελατήριο στον άξονα:
[rimg]http://img51.imageshack.us/img51/421/37584404.jpg[/rimg]
Παρατηρήστε τον σχετικά λεπτό κορμό συγκριτικά με το μέγεθος της κορώνας:
[rimg]http://img59.imageshack.us/img59/8167/stem.jpg[/rimg]
[rimg]http://img9.imageshack.us/img9/8300/amphibia0032.jpg[/rimg]
Εκ πρώτης όψεως η σειρά Amphibia και όχι μόνο, φαίνεται αρκετά χαμηλής ποιότητας και αποθαρρύνει αρκετούς...
Ακόμα και η χαμηλή τιμή, πολλές φορες μας βάζει σε σκέψεις ("ε, αυτό για να είναι τόσο φθηνό μάλλον είναι μάπα").
Μπορεί να είναι και έτσι ειδικά αν τα συγκρίνουμε με τα "φθηνά" καταδυτικά της Seiko για παράδειγμα...
Αν όμως κοιτάξουμε λίγο πιο προσεκτικά στις απλές αλλα εντυπωσιακές καινοτομίες που αναφέρθηκαν παραπάνω, ίσως να το δούμε από διαφορετική σκοπια.
Το πιθανότερο βεβαια είναι οι καινοτομίες αυτές να μην χρειαστούν ποτε σε πρακτικό επίπεδο, αλλά στην ιδέα και μόνο, σκεπτόμενος και την εξαιρετικά χαμηλή τιμή που μπορεί να τα βρει κανεις τα θεωρώ εξαιρετικό VFM και σίγουρα στο μέλλον θα αποκτήσω ένα...! (μάλλον κάποιο με κάσα ministry)
πηγή: http://forums.watchuseek.com/f54/vostok-amphibia-analysis-design-methodology-491757.html
Τα σχέδια είναι "άπειρα"...!
[rimg]http://img546.imageshack.us/img546/9928/20110516vostokamphibian.jpg[/rimg]
[rimg]http://img268.imageshack.us/img268/9873/img2190dh.jpg[/rimg]
[rimg]http://img810.imageshack.us/img810/636/dscf1023n.jpg[/rimg]
[rimg]http://img827.imageshack.us/img827/3477/amphibian01.jpg[/rimg]
[rimg]http://img94.imageshack.us/img94/927/3450660379f50f2cbc47z.jpg[/rimg]
[rimg]http://img545.imageshack.us/img545/6796/vostokamphibiaalbatrosr.jpg[/rimg]
[rimg]http://img707.imageshack.us/img707/7137/img3959tb.jpg[/rimg]
[rimg]http://img827.imageshack.us/img827/1131/dscf5063k.jpg[/rimg]
[rimg]http://img651.imageshack.us/img651/6985/sailboat007.jpg[/rimg]
[rimg]http://img839.imageshack.us/img839/2334/black2si27enl.jpg[/rimg]
[rimg]http://img703.imageshack.us/img703/4654/6145602172518686b7d4b.jpg[/rimg]
VOSTOK AMPHIBIA: Μια ανάλυση της μεθόδου σχεδιασμού
Ο στόχος ενός καταδυτικού ρολογιού είναι φυσικά να εμποδίσει την είσοδο νερού όταν βυθίζεται σε αυτό, όπως και το να παραμένει λειτουργικό κάτω από αυξημένη πίεση.
Για να επιτευχθεί αυτό έχουν υπάρξει πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις κατά την πάροδο του χρόνου.
Με την αγορά να έχει πλέον ωριμάσει στην ιδέα του καταδυτικού ρολογιού, πολλά σχεδιάστηκαν και παρουσιάστηκαν στο κοινό με την Vostok να θέλει να συμμετάσχει και αυτή στο παιχνίδι, με την σχεδιαστική λύση που γνωρίζουμε ως Amphibia, η οποία διέφερε αρκετά από τις υπόλοιπες μάρκες.
Καθώς το ρολόι πρέπει να συναρμολογηθεί από πολλά μέρη υπάρχουν τρία βασικά σημεία από όπου μπορεί να εισχωρήσει το νερό.
1. Το κρύσταλλο
2. Το καπάκι
3. Η κορώνα
Η σχεδιαστική προσέγγιση του Amphibia
Οι δύο σχεδιαστές Mikhail Novikov και Vera Belona μελέτησαν τα υπάρχοντα καταδυτικά ρολόγια της αγοράς και παρατήρησαν ότι οι σχεδιαστικές τους προσεγγίσεις ήταν κατά κάποιο τρόπο ελλιπείς.
Αυτό που χρησιμοποιούνταν κυρίως για την αντιμετώπιση της πίεσης του νερού ήταν "ωμή δύναμη" με βάση ένα στιβαρό κομμάτι μέταλλο (κάσωμα).
Οι δυο σχεδιαστές λοιπόν απέρριψαν όλες αυτές τις προσεγγίσεις και καταπιάστηκαν με μια πιο κομψή και ολοκληρωμένη τεχνική λύση την οποια θα εξετάσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω.
Η βασική ιδέα του σχεδίου του Amphibia είναι να μην χρησιμοποιηθεί η "ωμή" αυτή δύναμη που αναφέρθηκε, για την καταπολέμηση της πίεσης του νερού αντ' αυτού όμως να χρησιμοποιηθεί η πίεση αυτή προς όφελος του συγκεκριμένου κατασκευαστικού σχεδιασμού.
Η ιδέα αυτή μπορεί να φανεί στα τρία βασικά σημεία που αναφέρθηκαν προηγουμένως.
1. Το κρύσταλλο
Είναι γνωστό ότι τα καταδυτικά ρολόγια έχουν σχετικά παχύ και ανθεκτικό κρύσταλλο, ενώ εκείνα που είναι θολωτά έχουν επιπρόσθετη αντοχή.
Οι Novikov και Vera επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν ακρυλικό κρύσταλλο το οποίο εφάρμοζαν στην κάσα κουμπωτό.
Αυτό που αποκαλούμε ακρυλικό είναι στην πραγματικότητα ένα διαφανές θερμοπλαστικό πολυμερές, τεχνικά γνωστό ως "πολιμεθακριλικό μεθύλιο" περισσότερο διαδεδομένο με την επωνυμία πλεξιγκλάς.
Το υλικό αυτό σε συνδυασμό με το θολωτό σχήμα του κρυστάλλου δημιουργεί ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό:
Ενώ το σχήμα αυτό μπορεί να αντέξει σημαντικό φορτίο πιέσης στην κυρτή-εξωτερική πλευρά του, η σχετική ευελιξία που έχει του επιτρέπει να παραμορφώνεται με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διάμετρος του (κατά ένα βαθμό) υπο πίεση, με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη στεγανοποίηση ανάμεσα στο κρύσταλλο και την κάσα του ρολογιού.
Ένα επιπλέον ζήτημα είναι ότι, σε βάθος 200μ., η πίεση του νερού φτάνει τα 20 κιλά ανά τετραγωνικό εκατοστό, αυτό κάνει το κρύσταλλο να ωθείται προς τα κάτω περίπου 0,5 χιλιοστά, έτσι εκμεταλλευόμενο την εξωτερική πίεση κουμπώνεται/εφαρμόζει στην κάσα ακόμα καλύτερα.
Επιπλέον κατά τον σχεδιασμό έχει δοθεί η δυνατότητα χωρικού περιθωρίου, έτσι ώστε να αποφθεχθεί η επαφή των δεικτών με την εσωτερική πλευρά του κρυστάλλου.
Συγκριτικά το επίπεδο ορυκτό κρύσταλλο και συνθετικό ζαφείρι δεν μπορούν να παραμορφωθούν και υπό ακραίες πιέσεις, ενδέχεται να σπάσουν.
Παρατηρήστε το ύψος του κρυστάλλου το οποιο στέκεται αρκετά πιο πάνω από την κάσα, καθώς επίσης και το πάχος του:
[rimg]http://img3.imageshack.us/img3/2842/crystalht.jpg[/rimg]
[rimg]http://img651.imageshack.us/img651/4383/amphibia0028.jpg[/rimg]
2. Το καπάκι
Το καπάκι του Amphibia εκμεταλλεύεται και αυτό την πίεση του νερού για ενισχυμένη αντοχή.
Το μυστικό της παντέντας αυτής κρύβεται σε 2 λέξεις, συμπιεσμένο καουτσούκ (φλάτζα), αλλά η ουσία βρίσκετε στο πόσο είναι συμπιεσμένο και με ποιόν τρόπο.
Ένα συμβατικό καταδυτικό ρολόι διαθέτει καπάκι το οποίο αποτελείται από ένα κομμάτι μέταλλο και μια σχετικά λεπτή τσιμούχα (Ο-ring).
Όταν βιδωθεί στην κάσα, η τσιμούχα συμπιέζεται και έτσι επιτυγχάνεται στεγανοποίηση, ωστόσο αυτή η μέθοδος έχει διαφορα μειονεκτήματα.
Όταν το καπάκι βιδώνεται, το σπείρωμα είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προξενείται μικρή συμπίεση από μεγάλο όμως βαθμό περιστροφής με αποτέλεσμα το Ο-ring να πρέπει να είναι αρκετά λεπτό ώστε να επιτραπεί αυτού του μεγέθους η διάτμηση φορτίου.
Επίσης η παραμόρφωση της τσιμούχας, απαιτεί την αντικατάστασή της κάθε φορά που το καπάκι αφαιρείται, καθώς όπως και ένα test στεγανότητας τα οποία θα εξασφάλιζαν
κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ότι το ρολόι μας είναι στεγανό.
Από την άλλη πλευρά εάν χρησιμοποιηθεί μεγαλύτερη φλάντζα, δεν θα επιτύχουμε την απαιτουμενη διατμητική παραμόρφωση, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει σε μη επαρκή συμπίεση άρα και ελλιπή στεγανότητα.
Ο σχεδιασμός του Amphibia εξαλείφει τα θέματα αυτά με μία συγκεκριμένη μέθοδο.
Το καπάκι τοποθετείται στο πίσω μέρος της κάσας και με δύο "δοντάκια" τα οποία κουμπώνουν σε δυο εσοχές αντίστοιχα το εμποδίζουν να περιστραφεί.
Στη συνέχεια ένας δακτύλιος βιδώνεται και πιέζει προς τα κάτω το καπάκι, πάνω στην -συγκριτικά- τεραστια τσιμούχα στην οποία πλέον ασκείται μόνο φορτίο συμπίεσης και όχι τριβής.
Με αυτό τον τρόπο η τσιμούχα μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερη σφραγίζοντας συνολική επιφάνεια αντίστοιχα μεγαλύτερη από ότι μια συμβατική τσιμούχα, επιπλέον λόγο του μεγέθους της η φθορά είναι αμελητέα με αποτέλεσμα να παραλείπεται με ασφάλεια η συχνή αλλαγή.
Το δυο μερών καπάκι και η αποσυναρμολόγηση του:
[rimg]http://img821.imageshack.us/img821/9597/backll.jpg[/rimg]
[rimg]http://img683.imageshack.us/img683/3885/backopened.jpg[/rimg]
[rimg]http://img820.imageshack.us/img820/8250/amphibia0022.jpg[/rimg]
[rimg]http://img20.imageshack.us/img20/4168/amphibia0024.jpg[/rimg]
Υπό υψηλή πίεση το καπάκι πιέζεται επιπλέον σε ένα μικρό ποσοστό, πράγμα το οποιο λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο με το κρύσταλλο ενισχύοντας περαιτέρω την αντίσταση.
Οι Novikov και Belova ωστόσο, διαπίστωσαν ότι οι συμβατικές τσιμούχες όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στην σειρά Komandirskie έχουν ένα εγγενές πρόβλημα.
Κατά την ανάδυση, η μείωση της πιέσης θα έπρεπε να επιτρέπει στην φλάντζα να επανέλθει πίσω στο αρχικό της πάχος σε πραγματικό χρόνο, πράγμα που δεν επιτυγχανόταν.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού εφαρμόστηκαν νέες μέθοδοι επεξεργασίας καουτσούκ κατά τις οποιες το ελαστικό υλικό πασπαλιζόταν με μια ειδική λεπτή σκόνη και στη συνέχεια τοποθετούνταν κάτω από υψηλή θερμοκρασία και πίεση, το γεγονός αυτό κάνει τα σωματίδια να συγχωνευτούν με αποτέλεσμα ένα ενιαίο και πορώδες ελαστικό φύλλο καουτσούκ το οποίο διέθετε την σωστή επαναφορά που αναφέρθηκε πριν, εξασφαλίζοντας έτσι πλήρη αντοχή στον νερό κατά την ανάδυση.
Εδώ φαίνεται το μεγάλο μέγεθος της τσιμούχας:
[rimg]http://img64.imageshack.us/img64/2111/gasket.jpg[/rimg]
[rimg]http://img508.imageshack.us/img508/4828/amphibia0037.jpg[/rimg]
3. Η κορώνα
Σε πολλούς κάνει κακή εντύπωση η χαρακτηριστικά χαλαρή αίσθηση της κορόνας, πράγμα το οποίο είναι μέρος του όλου σχεδιασμού με πρόσθετα οφέλη.
Η χαλαρή αυτή αίσθηση οφείλεται στο ότι το σύστημα κορώνα-άξονας δεν περιλαμβάνει εσωτερικό ελατήριο όπως οι περισσότερες κορώνες και για αυτό τον λόγο πρέπει αφού ξεβιδωθεί να τραβηχθεί και χειροκίνητα (στο κλασικό σύστημα θα είχαμε το γνωστό "πέταγμα" μετά το ξεβίδωμα).
Με το μπαλατζάρισμα λοιπόν αυτό εξαλείφονται οι πιέσεις στον άξονα καθώς επίσης συμβάλει στον να αποφευχθεί τυχόν λύγισμα/στράβωμα του.
Επίσης η κορώνα γίνεται ένα σώμα με την κάσα καθώς και ο μηχανισμός με τον άξονα αντίστοιχα.
Στην σχετικά απίθανη περίπτωση ισχυρού κραδασμού, κατά τον οποιο ο μηχανισμός κινείται απότομα μέσα στην κάσα, ο κορμός δεν θα απορροφήσει την δύναμη αφού όπως αναφέρθηκε πριν είναι ένα σώμα με τον μηχανισμό, έτσι μειώνεται ο κίνδυνος ενδεχομενου "τραυματισμού".
Συμβατική κορώνα με εσωτερικό ελατήριο στον άξονα:
[rimg]http://img51.imageshack.us/img51/421/37584404.jpg[/rimg]
Παρατηρήστε τον σχετικά λεπτό κορμό συγκριτικά με το μέγεθος της κορώνας:
[rimg]http://img59.imageshack.us/img59/8167/stem.jpg[/rimg]
[rimg]http://img9.imageshack.us/img9/8300/amphibia0032.jpg[/rimg]
Εκ πρώτης όψεως η σειρά Amphibia και όχι μόνο, φαίνεται αρκετά χαμηλής ποιότητας και αποθαρρύνει αρκετούς...
Ακόμα και η χαμηλή τιμή, πολλές φορες μας βάζει σε σκέψεις ("ε, αυτό για να είναι τόσο φθηνό μάλλον είναι μάπα").
Μπορεί να είναι και έτσι ειδικά αν τα συγκρίνουμε με τα "φθηνά" καταδυτικά της Seiko για παράδειγμα...
Αν όμως κοιτάξουμε λίγο πιο προσεκτικά στις απλές αλλα εντυπωσιακές καινοτομίες που αναφέρθηκαν παραπάνω, ίσως να το δούμε από διαφορετική σκοπια.
Το πιθανότερο βεβαια είναι οι καινοτομίες αυτές να μην χρειαστούν ποτε σε πρακτικό επίπεδο, αλλά στην ιδέα και μόνο, σκεπτόμενος και την εξαιρετικά χαμηλή τιμή που μπορεί να τα βρει κανεις τα θεωρώ εξαιρετικό VFM και σίγουρα στο μέλλον θα αποκτήσω ένα...! (μάλλον κάποιο με κάσα ministry)
πηγή: http://forums.watchuseek.com/f54/vostok-amphibia-analysis-design-methodology-491757.html
Τα σχέδια είναι "άπειρα"...!
[rimg]http://img546.imageshack.us/img546/9928/20110516vostokamphibian.jpg[/rimg]
[rimg]http://img268.imageshack.us/img268/9873/img2190dh.jpg[/rimg]
[rimg]http://img810.imageshack.us/img810/636/dscf1023n.jpg[/rimg]
[rimg]http://img827.imageshack.us/img827/3477/amphibian01.jpg[/rimg]
[rimg]http://img94.imageshack.us/img94/927/3450660379f50f2cbc47z.jpg[/rimg]
[rimg]http://img545.imageshack.us/img545/6796/vostokamphibiaalbatrosr.jpg[/rimg]
[rimg]http://img707.imageshack.us/img707/7137/img3959tb.jpg[/rimg]
[rimg]http://img827.imageshack.us/img827/1131/dscf5063k.jpg[/rimg]
[rimg]http://img651.imageshack.us/img651/6985/sailboat007.jpg[/rimg]
[rimg]http://img839.imageshack.us/img839/2334/black2si27enl.jpg[/rimg]
[rimg]http://img703.imageshack.us/img703/4654/6145602172518686b7d4b.jpg[/rimg]
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος desmo16 την Σάβ Οκτ 22, 2011 7:14 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
-
- Δημοσιεύσεις: 13388
- Εγγραφή: Παρ Μάιος 15, 2009 9:17 pm
- Has thanked: 48 times
- Been thanked: 194 times
Re: Vostok Amphibia
φιλε οφειλω να ομολογησω οτι εκανες μια εντυπωσιακη δουλεια...
πολυ ωραια αναλυση και παρουσιαση...
όντως τελικά έχει αρκετες καινοτομιες το συγκεκριμενο και μετα απο αυτο το βλεπω σιγουρα διαφορετικά......
αν το παρεις ειναι σιγουρα μια πολυ καλη επιλογή......
πολυ ωραια αναλυση και παρουσιαση...
όντως τελικά έχει αρκετες καινοτομιες το συγκεκριμενο και μετα απο αυτο το βλεπω σιγουρα διαφορετικά......
αν το παρεις ειναι σιγουρα μια πολυ καλη επιλογή......
-
- Δημοσιεύσεις: 7836
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 06, 2009 4:55 pm
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 135 times
Re: Vostok Amphibia
Πολυ ωραιο αρθρο φιλε.
Ευχαριστουμε.
Εκτος απο ενα ομορφο οικονομικο κομματι εχει και καποιες καινοτομιες.
Ενδιαφερον.
Ευχαριστουμε.
Εκτος απο ενα ομορφο οικονομικο κομματι εχει και καποιες καινοτομιες.
Ενδιαφερον.
- markosgr28
- moderator
- Δημοσιεύσεις: 12556
- Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 16, 2009 6:19 pm
- Τοποθεσία: Ηράκλειο, Κρήτης
- Has thanked: 23 times
- Been thanked: 5175 times
Re: Vostok Amphibia
Εκπληκτική δουλειά!!! Έχω διαβάσει το αγγλικό κείμενο και μου άρεσε πάρα πολύ η παρουσίαση σου, σε ένα από πολύ αγαπημένα μου ρολόγια! Ευχαριστώ! Πράγματι πολύ ενδιαφέρουσες τεχνικές λύσεις στο συγκεκριμένο ρολόι, οι οποίες δεν αυξάνουν το κόστος του.
- Megalos
- Διαχειριστής
- Δημοσιεύσεις: 43134
- Εγγραφή: Τετ Μάιος 13, 2009 3:05 am
- Τοποθεσία: Athens
- Has thanked: 40286 times
- Been thanked: 8766 times
Re: Vostok Amphibia
Αλεξανδρε φιλε ευγε για το πολυ επιμελημενο αρθρο που μας παρεθεσες ...
πολλες πληροφοριες για τις καινοτομιες που βρισκονται μεσα στο τοσο παρεξημενο αυτο
ρολοι τελικα ....
μου ανοιξες και εμενα την ορεξη για την κατοχη ενος τετοιου κομματιου -εχει τοσα σχεδια εξ αλλου
οπως ειπες ... μπραβο και παλι
πολλες πληροφοριες για τις καινοτομιες που βρισκονται μεσα στο τοσο παρεξημενο αυτο
ρολοι τελικα ....
μου ανοιξες και εμενα την ορεξη για την κατοχη ενος τετοιου κομματιου -εχει τοσα σχεδια εξ αλλου
οπως ειπες ... μπραβο και παλι
Το watchfunclub στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
- antonis_ch
- Δημοσιεύσεις: 7929
- Εγγραφή: Παρ Μάιος 15, 2009 9:09 am
- Has thanked: 51 times
- Been thanked: 391 times
- Georges
- Δημοσιεύσεις: 9294
- Εγγραφή: Πέμ Μάιος 14, 2009 1:25 pm
- Τοποθεσία: όπου γη και πατρίς
- Has thanked: 1135 times
- Been thanked: 1475 times
Re: Vostok Amphibia
Πολύ δυνατή παρουσίαση!!!
Ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγαλύτερο ευχαριστώ
Φιλικά Γιώργος
Ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγαλύτερο ευχαριστώ
Φιλικά Γιώργος
Βοήθησε τον Φλίπερ να κρατήσει τον τίτλο του...Γίνε κι εσύ ΔΩΡΟ*, μπορείς!!!
* ΔΩΡΟ = ΔΩρητής ΡΟλογιών
* ΔΩΡΟ = ΔΩρητής ΡΟλογιών
Re: Vostok Amphibia
Πραγματι ωραιο ρολοι(ειδικα το πορτοκαλι) και με ενδιαφερουσα ιστορια
Ευχαριστουμε desmo16 για την μεταφραση για εμας που αντι για Αγγλικα πηγαιναμε για καφε!!!
Ευχαριστουμε desmo16 για την μεταφραση για εμας που αντι για Αγγλικα πηγαιναμε για καφε!!!
Οταν εμεις ειχαμε 100 δις δανεια οι Ευρωπαιοι δεν ειχαν ουτε νομισμα!!!