ggli έγραψε:Lemaniakias έγραψε:ggli έγραψε:Lemaniakias έγραψε:Δεν αναφέρθηκα Θοδωρη σε ποσά πιάνει ουτε αν ειναι πιο συλλεκτικό. Τα γνωριζω και εγω αυτά.
Αναφέρθηκα, γράφοντας αυτο που έκανες highlight πως ο τονος ειναι κατ εμε το καταδυτικό της Σεικο που πραγματικά ειναι η κορωνίδα της εταιρείας χάρις στις τεχνολογικές λύσεις που ακολουθούσε και χάρις στις πατέντες που ενσωμάτωνε.
Αυτο το ρολοι κατα την ταπεινή και προσωπική μου άποψη ανήκει στα 5 σπουδαιότερα καταδυτικα όλων τον εποχών. Ουτε το 6159, ουτε το 6215.
Ηλία εχεις ξαναγράψει για τα 5 σπουδαιότερα καταδυτικά ever.
Μεχρι τώρα εχω εντοπίσει τα δυο , τον τόνο και το Rolex sd.
Ποια ειναι τα αλλα τρία ;
Sorry για το off topic αλλα με ενδιαφέρει η άποψη του Ηλία .
Sent from my iPhone using Tapatalk
Καθαρά προσωπική η λίστα. Σου παραθέτω και το γιατι αν θες....
Blancpain FF
Rolex Sub/SD
Omega Ploprof
Doxa Sub
Seiko Tuna
Αν και νομίζω οτι τα λόγια ειναι περιττά , θα ήθελα και την αιτιολόγηση .
Ισως η πιο πλήρεις πεντάδα diver .
Sent from my iPhone using Tapatalk
Γιάννη αυτά τα 5 θεωρώ προσωπικά πως επηρέασαν περισσότερο απο άλλα ρολόγια την εξέλιξη ιστορικά του καταδυτικού.
Blancpain FF. Γιατί ήταν το αρχέτυπο, απο μια μικρή εταιρεία με βαρύ όνομα, που δημιουργήθηκε απο την επιθυμία του τότε CEO της Jean-Jacques Fiechter που ήταν φαν της κατάδυσης και των Captain Robert “Bob” Maloubier και Lieutenant Claude Riffaud (στρατιωτικοι δύτες και κομμάντο κατα τον Β΄ΠΠ). Το FF καθόρισε απ΄αρχής το καταδυτικό ρολόι όπως το ξέρουμε σήμερα. Μαύρο καντράν, μεγάλα νούμερα η σύμβολα (τρίγωνα, κύκλους)- περιστρεφόμενο bezel μονής κατεύθυνσης, αυτόματος μηχανισμός, φωτοβόλες ενδείξεις, αντιμαγνητική προστασία.
Rolex Sub/SD. : Ίσως το πιο διάσημο σπορ ελβετικό ρολόι. Δημιουργήθηκε και αυτο λίγο αργότερα απο το FF. Βασίστηκε στις ίδιες αρχές με την ρόλεξ να πατάει πάνω στο turn-o-graph και το explorer και να δημιουργεί απο την σύνθεση αυτων το Sub. Αν και όχι το πρώτο, χάρις στην ευφυια του Wilsdorf και την δυναμική της Ρόλεξ σαν εταιρείας ήταν αυτο το ρολόι που έφερε στην συνδείδηση της μάζας το πώς πρέπει να είναι ένα καταδυτικό ρολόι. Το Sd ήρθε αργότερα προσθέτωντας την Βαλβίδα Ηλίου.
Doxa Sub. Ο χρυσός κανόνας στα καταδυτικά συνδυάζοντας τεχνικές λύσεις αλλά και φορεσιμότητα σε ίδιο ποσοστό. Σχεδιάστηκε απ' αρχης απο τον Urs Eschle και την ομάδα του (περιλάμβανε και τον διάσημο δύτη του κουστώ Claude wessly) και ενσωμάτωνε μια εξαιρετικά εργονομική κάσα, πορτοκαλί καντράν, decompression bezel με καλύτερο grip, μπρασελέ expando ώστε να φοριέται εύκολα πάνω απο καταδυτική στολή. Η ίδια ομάδα απο το 1964 σχεδίασε και την βαλβίδα ηλίου και ΟΧΙ η Ρόλεξ. Η Ρόλεξ απλά αγόρασε την πατέντα που της προσέφερε η ίδια η Doxa που στην παρούσα φάση αντιμετώπιζε πολλά οικονομικά προβλήματα και λιγα χρόνια αργότερα πωλήθηκε στην Synchron. ( αυτό δεν μπορούσε να γραφτεί στο άρθρο που έχω γράψει στο Monochrome για το πρωτότυπο doxa με την βαλβίδα ηλιου γιατι στηρίζεται στις μαρτυριες ατομων που δουλευαν τοτε στην doxa αλλα και συλλεκτων, δυστυχως ολα τα αρχεια της εταιρειας χάθηκαν σε ενα ατυχημα άρα δεν μπορει να αποδειχθει κατι γραπτα).
Στα τέλη του 60 το καταδυτικό ρολοι αλλάζει και γίνεται πιο τεχνικό. Φεύγουμε απο τα αρχετυπικά κομψά FF/Sub και με κομβικό σημείο το sub της Doxa παμε στα καθαρά εργαλεία που είναι το Πλοπροφ και ο Τονος.
Omega Ploprof. Τεχνική άσκηση της Ομεγα. Εντελως διαφορετική λύση στο πρόβλημα της διαφυγής ηλίου.Κουμπί για να διασφαλιστεί πως η στεφάνη δεν θα κινείται κατα λάθος. ιδιάιτερο σύστημα κορώνας, Κρύσταλλο ασφαλισμενο στην κάσα. Ολα στο μαξιμουμ! Παράγονται και δοκιμάζονται επίσης πρωτοτυπα απο τιτάνιο (αν δεν κάνω λάθος τα πρώτα καταδυτικά ρολόγια στην ιστορία απο αυτό το μέταλλο). Την εποχή εκείνη αγόραζες 2 Rolex Sub με τα χρήματα που έκανε το πλοπροφ. Ο όγκος και η τιμή του το κατέστησαν εμπορική αποτυχία.
Seiko Tuna. Το Ιαπωνικό Πλοπροφ δια χειρός Tokunaga. Διαφορετικη λύση στο πρόβλημα διαφυγης. Προστασία με το shroud, τεχνολογία αιχμης στα πάντα,εξαιρετικές μηχανές (High beat στο 6159-7010) και Quartz μετέπειτα. Οτι πρόβλημα αντιμετώπιζαν οι δύτες με τα ελβετικά τους καταδυτικά η Σέικο το εξέτασε και το έλυσε. Η κορωνίδα της Σέικο στα καταδυτικά, το απόγειο της εξέλιξης.
Φυσικά υπάρχουν και άλλα εξαιρετικά καταδυτικά που συνδυάζουν σχεδιασμό και τεχνικές λύσεις εξαιρετικές. IWC Ocean 2000, Vostok Amphibia, Citizen Aqualand, Zodiac Sea Wolf, Certina Ph1000, Squale 50atmos, Breitling Superocean ref.2500, Lip Nautic Ski, ZRC Grandes Fondes, JLC polaris, Vulcain Nautical Cricket, Jenny Caribbean, Longines Ultra-Chron, Panerai Submercible, Omega Seamaster 300, Seamaster 120 chrono. Η λίστα δεν τελειώνει και ο καθένας έχει τις δικές του προσωπικές αδυναμίες.
Αυτα.....
$
If you are going to go through hell, keep going. Winston Churchill