gep έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 22, 2024 3:10 pm
Χαρούμενος σήμερα για δύο λόγους, πρώτον έμαθα κάτι καινούργιο και δεύτερον γλύτωσα ένα αχρείαστο σέρβις. Τόσα χρόνια αγόραζα διαδικτυακά σκουπίδια και τα έβαζα στην άκρη μέχρι να έχω χρόνο να ασχοληθώ.
Δεν ξέρεις αν αυτό που αγοράζεις από φωτογραφίες θα σου βγει junk or gem όπως λένε και οι κουτόφραγκοι.
Μέχρι σήμερα νόμιζα ότι το ρολόι χρειάζεται επισκευή γιατί ενώ κούρδιζε και κρατούσε καλή χρονομετρία, δεν μπορούσα να ρυθμίσω την ώρα.
Σήμερα έμαθα ότι αυτό είναι ένα lever-set ρολόι τσέπης. Για ρύθμιση της ώρας ξεβιδώνει το εμπρός καπάκι και έχει ένα λεβδιεδάκι στο 1. Τραβηγμένο έξω, η κορώνα σταματάει να κουρδίζει το ρολόι και ρυθμίζει την ώρα, όπως φαίνεται στην τελευταία φωτογραφία. Όσο για την μηχανή του, μιλάει μονή της.
![Εικόνα](//uploads.tapatalk-cdn.com/20240222/0d71d5e5d2a4a49b1e96f3af11af8dde.jpg)
![Εικόνα](//uploads.tapatalk-cdn.com/20240222/b6889d6bfdeeaa34eee27908471aa411.jpg)
![Εικόνα](//uploads.tapatalk-cdn.com/20240222/04680ff0b7c2461bfda4d1c0f979ae7a.jpg)
![Εικόνα](//uploads.tapatalk-cdn.com/20240222/fa0f17a27468d6af3150d457648bcced.jpg)
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Ενα, μοναδικό τεχνικά ρολόι, με μια ιδιαιτερότητα, την ρύθμιση της ώρας. Εμένα μου είπανε γιατί, και έτσι έμαθα και κάτι.
Γηράσκω αεί διδασκόμενος, και όπως είπε και ο σοφός, το πρόβλημα είναι ότι...................γηράσκω.
Αλλα, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα εμφανές χαρακτηριστικό, και σε αυτό αλλά και σε άλλα ποιοτικά ρολόγια, ειδικά του παρελθόντος. Τους μπλέ δείκτες.
Οι δείκτες, από έλασμα ατσαλιού, πρέπει να προστατευτούν από τις υγρασίες, προκειμένου να παραμείνουν αναλλοίωτοι στο πέρασμα του χρόνου. Και μέχρι την εποχή που η Rolex παρουσίασε την αδιάβροχη κάσα, τα ρολόγια ήταν εκτεθειμένα σε όλες τις καθημερινές περιβαλλοντολογικές συνθήκες, σε σκόνες-υγρασίες-κτυπήματα, κλπ.
Τα κτυπήματα, αντιμετωπίστηκαν με "ελατηριωτά εδρανα", ( αλλο θέμα αυτό ), αλλα οι δεικτες ?
Στους δείκτες, εφαρμόστηκε μια τεχνολογία, βασισμένη στις φυσικές και χημικές ιδιοτητες του ατσαλιού. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, με το blueing ή bluing.
Με την μέθοδο αυτή, με θερμική κατεργασία, δημιουργείται ένα οξείδιο που προστατεύει από την διάβρωση, σε αντίθεση, με ένα άλλο οξείδιο, κόκκινου - καφέ χρώματος, που ........είναι η διάβρωση ---> σκουριά, που κατατρώει το μέταλλο.
Βάζω παραπομπή, αντιγραφή, για ενημέρωση.
Υπάρχουν διάφορες κατεργασίες, θερμές και ψυχρές, η καλύτερη είναι η θερμή. Την βλέπουμε καθημερινά γύρω μας, αλλά, αν δεν έχουμε την γνώση, περνάει ..........απαρατήρητη.
Σε μια κατσαρόλα ( ανοξείδωτη ---> δηλ. ατσάλι με χρώμιο - νίκελ κλπ ) που παραθερμάνθηκε χωρίς λάδι ή νερό, θα δούμε να παίρνει στον πάτο γαλαζωπές αποχρώσεις.
Ανν είστε καλοί μάγειρες, Master Chefs, και δεν καίτε τις κατσαρόλες σας, η επόμενη εύκολα ευρισκόμενη περίπτωση, είναι να δείτε τις εξατμίσεις των μοτοσυκλετών / παπιών, ειδικά κοντά στην μηχανή, όπου από τα γκαζώματα, η γυαλιστερή επιφάνεια, έχει μελιτζανί - μπλέ χρώμα.
Αρα, το λύσαμε αυτό. Να και η εξήγηση / ανάλυση.