Λεξικο ωρολογιακων ορων

Στην ενότητα αυτή μιλάμε για τεχνικά θέματα που αφορούν τα ωρολόγια(εδώ μπορούν τα μέλη να υποβάλλουν και απορίες σχετικά με τεχνικά θέματα)
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Megalos
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 42413
Εγγραφή: Τετ Μάιος 13, 2009 3:05 am
Τοποθεσία: Athens
Has thanked: 38838 times
Been thanked: 8421 times

Λεξικο ωρολογιακων ορων

Δημοσίευση από Megalos »

Ανοιγμα

Μικρό άνοιγμα. Οι δείκτες μερικών ρολογιών (στα γαλλικά: montres a guichet) έχουν ανοίγματα στα οποία ορισμένες ενδείξεις δίνονται (π.χ. η ημερομηνία, η ώρα, κ.λπ...).

Applique

Το Applique ή τα εφαρμοσμένα κεφάλαια είναι αριθμοί ή σύμβολα που αποκόβονται απο φύλλα μετάλλου και που κολλιούνται ή που καρφώνονται σε έναν πίνακα-καντράν.

Συναρμολόγηση

Διαδικασία συναρμολόγησης μαζί τών συστατικών ενός μηχανισμού. Αυτό γινόταν στο παρελθόν εξ ολοκλήρου με το χέρι, αλλά οι διαδικασίες τώρα έχουν αυτοματοποιηθεί κατά ένα μεγάλο μέρος. Εντούτοις, το ανθρώπινο στοιχείο είναι ακόμα βασικό , ειδικά για την επιθεώρηση και τη δοκιμή.

Assortiment

Γαλλικός όρος για τα μέρη που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενός συστήματος διαφυγής.

Αυτόματο ρολόι

Ένα ρολόι του οποίου τό βασικό ελατήριο ρολογιού κουρδίζεται από τις κινήσεις ή τις επιταχύνσεις του βραχίονα του κομιστή. Βάσει της αρχής της επίγειας έλξης, ένας στροφέας γυρίζει και διαβιβάζει την ενέργειά του στο ελατήριο με τη βοήθεια ενός κατάλληλου μηχανισμού. Το σύστημα εφευρέθηκε στην Ελβετία από Abraham-Louis Perrelet στο 18ο αιώνα.

Τύμπανο

Κινούμενο μέρος, συνήθως κυκλικό , που ταλαντεύεται περί τον άξονα περιστροφής του. Το ελατήριο που συνδέεται με αυτό το κάνει να ταλαντευθεί μπρος πίσω, διαιρώντας το χρόνο σε ακριβώς ίσα μέρη. Κάθε μια από τις μετακινήσεις-από και πρός τό τύμπανο ("τίκ-τάκ") καλείται "ταλάντωση". Μια ταλάντωση αποτελείται από δύο παλμούς .

Μπαρέτα

Σε κάσες ωρολογιών χειρός , μια λεπτή ράβδος μετάλλου, που στερεώνεται μεταξύ των κέρατων, για την ένωση του βραχιολιού.

Βαρέλι

Λεπτό κυλινδρικό κιβώτιο που περιέχει το κύριο ελατήριο ενός ρολογιού. Το οδοντωτό πλαίσιο του βαρελιού οδηγεί το σύστημα οδοντοτών τροχών.
Η γέφυρα συμπληρωματικό μέρος στερεωμένη στο κύριο πιάτο για να διαμορφώσει το πλαίσιο ενός μηχανισμού ρολογιού. Τα άλλα μέρη τοποθετούνται μέσα στο πλαίσιο (μέρος του "ebauche").


Καλίμπρα

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να σημάνει το μέγεθος ενός μηχανισμού ρολογιού , αυτός ο όρος δείχνει τώρα έναν τύπο μηχανισμού (ανδρική καλίμπρα , αυτόματη καλίμπρα, κ.λπ...). Όταν ένας αριθμός καλίμπρας συνοδεύεται από το σήμα του κατασκευαστή, χρησιμεύει ως μια ένδειξη προέλευσης.

(Ρολόι -) κάσα

Κέλυφος που προστατεύει τό ρολόι-μηχανισμό από τη σκόνη, την υγρασία και τους κλυδονισμούς. Δίνει επίσης στο ρολόι μια όσο το δυνατόν ελκυστικότερη εμφάνιση, διαμορφώνει τή μόδα και τη προτίμηση του κοινού.

Casing (up)

Διαδικασία εισαγωγής και συναρμολόγησης ενός μηχανισμού ρολογιού στό εσωτερικό μιάς κάσας.

Chablon

Γαλλικός όρος για ένα μηχανισμό ρολογιών (εξαιρέσει του καντράν και των δεικτών), του οποίου το σύνολο ή μέρος των συστατικών δεν είναι συναρμολογημένο.

Χρονογράφος

Ρολόι ή άλλες συσκευές με δύο ανεξάρτητα συστήματα χρόνου : το ένα δείχνει τήν ώρα της ημέρας, και το άλλο μετρά συνοπτικά διαστήματα του χρόνου. Τους μετρητές που καταχωρούν δευτερόλεπτα, λεπτά και ακόμη και ώρες μπορούν να αρχίσουν και να σταματήσουν όπως επιθυμείται. Είναι επομένως δυνατό να μετρηθεί η ακριβής διάρκεια ενός φαινομένου. Να μην συγχέεται με το χρονόμετρο, το χρονόμετρο με διακόπτη και το χρονοδιακόπτη.

Χρονόμετρο

Ρολόι που έχει υποβληθεί σε μια σειρά δοκιμών ακρίβειας σε ένα επίσημο ίδρυμα. Οι απαιτήσεις είναι πολύ αυστηρές: μερικά δευτερόλεπτα ανά ημέρα στους πιό δυσμενείς όρους θερμοκρασίας (για τα μηχανικά ρολόγια) και τις θέσεις που συναντώνται συνήθως.

Κορώνα

Οδοντωτό εξόγκωμα που βρίσκεται έξω από τήν κάσα ρολογιών και που χρησιμοποιείται για το κούρδισμα του κύριου ελατηρίου του ρολογιού. Χρησιμοποιείται επίσης για τη ρύθμιση των δεικτών στο σωστή ώρα και για τη διόρθωση των ενδείξεων τού ημερολογίου.

Ημερομηνία

Σχετικός αριθμός που αναφέρεται σε μια ημέρα του μήνα: π.χ. τήν 10η Φεβρουαρίου.

Ημερομηνία-ρολόι:

ρολόι που δείχνει την ημερομηνία, το μήνα και μερικές φορές το έτος και τις φάσεις τής σελήνης. Επίσης καλείται ημερολόγιο-ρολόι ή ημερολόγιο. Διαρκές ημερολόγιο: ρολόι που δείχνει τα δίσεκτα έτη καθώς επίσης και την ημερομηνία.

Πίνακας - καντράν

Δείχνοντας "το πρόσωπο" ή τή πλάκα του μετάλλου ή άλλων υλικών, φερόντων διάφορα σημάδια νά παρουσιάζουν, στα συνηθισμένα ρολόγια και τα επιτραπέζια, τίς ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα. Οι πίνακες ποικίλλουν πάρα πολύ στη μορφή, τη διακόσμηση, το υλικό, κ.λπ.... Οι ενδείξεις δίνονται με τη βοήθεια αριθμών, τμημάτων ή συμβόλων διάφορων τύπων.

Αμεση-κίνηση

Αναφέρεται σε ένα δευτερόλεπτοδείκτη που κινείται προς τα εμπρός μέ μικρά τινάγματα. Trotteuse, γαλλικός όρος για ένα δευτερόλεπτο-δείκτηι άμεσης-κίνησης, ειδικά ένα κεντρικό δευτερόλεπτο-δείκτη.

Ενδειξη

Ένδειξη του χρόνου ή άλλων στοιχείων, είτε με τη βοήθεια των δεικτών που κινούνται πέρα από έναν πίνακα (αναλογική επίδειξη) είτε με τη βοήθεια των αριθμών που εμφανίζονται σε ένα ή περισσότερα παράθυρα (ψηφιακή ή αριθμητική επίδειξη) αυτοί οι αριθμοί μπορούν να ολοκληρωθούν από τις αλφαβητικές ενδείξεις (αλφανουμερική ενδειξη) ή από τα σήματα οποιουδήποτε άλλουδήποτε είδους. Παράδειγμα: 12.05 MO 12,3 = 12 ώρες, 5 λεπτά, Δευτέρα 12η Μαρτίου. Τέτοιες ενδείξεις μπορούν να ληφθούν με ηλεκτρονικά μέσα .

Ebauche

Γαλλικός όρος (αλλά συνήθως χρησιμοποιημένος στις αγγλόφωνες χώρες) για ένα κενό μηχανισμό , δηλ. ενας ελλιπής μηχανισμός ρολογιών που πωλείται ως σύνολο χαλαρών μερών, περιλαμβάνοντας τη κύρια πλάκα , τις γέφυρες, το σύστημα οδοντωτών τροχών, τον μηχανισμό κουρδίσματος και το σύστημα ρύθμισης . Το σύστημα συγχρονισμού, ο μηχανισμός διαφυγής και το κύριο ελατήριο ρολογιού, εντούτοις, δεν είναι μέρη του "ebauche".

Σύστημα διαφυγής

Σύνολο μερών (τροχός διαφυγής , μοχλός, κύλινδρος) που μετατρέπει την περιστροφική κίνηση του συστήματος οδοντωτών τροχών στην κίνηση- παλινδρομική (η ταλάντωση).

Etablissage

Γαλλικός όρος για τη μέθοδο κατασκευής ρολογιών ή/και μηχανισμών με τη συγκέντρωση των διάφορων συστατικών τους. Περιλαμβάνει γενικά τις ακόλουθες διαδικασίες: παραλαβή, επιθεώρηση και αποθήκευση του "ebauche", τών στοιχείων ρύθμισης και τα άλλα μέρη του μηχανισμού και της συναρμολόγησης, τοποθέτησης τών ελατηρίων και ρύθμισης του χρόνου, εγκατάσταση του καντράν και των δεικτών, τοποθέτηση της κάσας, τελική επιθεώρηση πρίν τήν συσκευασία και αποστολή.



Etablisseur

Γαλλικός όρος για ένα εργοστάσιο ρολογιών που συμμετέχει μόνο στη συναρμολόγηση των ρολογιών, χωρίς το ιδιο νά παράγει τα εξαρτήματα , τα οποία αγοράζει από ειδικούς προμηθευτές.

Εργοστάσιο

Στην ελβετική βιομηχανία ρολογιών, ο όρος manufacture χρησιμοποιείται για ένα εργοστάσιο στο οποίο τα ρολόγια κατασκευάζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου , σε διάκριση με "atelier de terminage ", το οποίο ασχολείται μόνο για τη συναρμολόγηση , ρύθμιση , την εγκατάσταση των δεικτών και τής κάσας .

Fly-back δείκτης

Σε ενα χρονογράφο με αναλογική ενδειξη, ένα πρόσθετο κεντρικό δεύτερολεπτο-δείκτης που μπορεί να παραμείνει σταθερώς επάνω στον αλλο δευτερολεπτο-δείκτη καθώς κινείται, μπορεί να σταματήσει ανεξάρτητα και έπειτα φτιαγμένος για "να πετάξει πίσω" ώστε να προφθάσει τον άλλο δείκτη, μπορεί να σταματήσει και νά γυρίσει στό μηδέν μαζί με τον άλλο δείκτη. Σε χρονογράφους με αριθμητική ενδειξη, μια "λειτουργία" που έχει την ίδια επίδραση.

Γυαλί, κρύσταλλο

Λεπτό πλάκα γυαλιού ή διαφανούς συνθετικού υλικού, για την προστασία των καντράν των ρολογιών, των επιτραπέζιων , κ.λπ....

Δείκτης

Ο δείκτης , συνήθως φιαγμένος από λεπτό, ελαφρύ κομμάτι μετάλλου, πολύ μεταβλητό σε μορφή, ο οποία κινείται πάνω από έναν κλιμακωτό καντράν ή κλίμακα. Τα ρολόγια έχουν συνήθως τρείς δείκτες που παρουσιάζουν τις ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα.

Ρουμπινιών εφαρμογή,

λίθοι ή παλέτα που χρησιμοποιείται για τη μείωση της τριβής. Γενικά φτιαγμένος από συνθετικό υλικό, εκτός από τούς πολύτιμους ή ημιπολύτιμους λίθους (ρουμπίνι, ζαφίρι, γρανίτης) που χρησιμοποιείται μερικές φορές στα "λουξ" ρολόγια.
Κύρια πλάκα βάσης στη οποία όλα τα άλλα μέρη ενός μηχανισμού ρολογιών τοποθετούνται (μέρος του "ebauche").

Κύριο ελατήριο κίνησης

Το βασικό ελατήριο ενός ρολογιού ή ενός επιτραπέζιου , που περιέχεται μέσα στο βαρέλι.

Manufacture d'horlogerie

Γαλλικός όρος για ένα εργοστάσιο ρολογιών που ο ίδιος παράγει τα εξαρτήματα (ιδιαίτερα τα "ebauches") που απαιτούνται για την κατασκευή των προϊόντων του (ρολόγια, ρολόγια συναγερμών και γραφείων, κ.λπ...).

Θαλάσσιο χρονόμετρο

Το ιδιαίτερα ακριβές μηχανικό ή ηλεκτρονικό timekeeper που εσωκλείεται σε ένα κιβώτιο (ως εκ τούτου το χρονόμετρο κιβωτίων όρου), που χρησιμοποιείται για τον καθορισμό του γεωγραφικού μήκους στα θαλάσσια χρονόμετρα σκαφών με τις μηχανικές μετακινήσεις τοποθετείται στους αναρτήρες έτσι ώστε παραμένουν στην οριζόντια θέση είναι απαραίτητοι για την ακρίβειά τους.

Μεσαίο (watch-case) κάσας

Μεσαίο τμήμα της κάσας, στο οποίο ο μηχανισμός στηρίζεται.

Μηχανισμός

Σύνολο που αποτελείται από τα κύρια στοιχεία και τους μηχανισμούς ενός ρολογιού ή ενός επιτραπέζιου ρολογιού: ο μηχανισμός κουρδίσματος και ρύθμισης , το κύριο ελατήριο, το σύστημα οδοντωτών τροχών, το σύστημα διαφυγής, τα ρυθμίζοντα στοιχεία. "Ανατομικά", ο μηχανισμός αποτελείται από το "ebauche", τα ρυθμίζοντα στοιχεία και τα άλλα εξαρτήματα.

Ρυθμίζοντα στοιχεία

Σύνολο μερών που περιλαμβάνουν το σύστημα ρύθμισης (ελατήριο τυμπάνου) και το σύστημα διαφυγής (τροχός , μοχλός και κύλινδρος διαφυγής).

Ρολόι με ηχητική σήμανση

Ρολόι που χτυπά τις ώρες με τη βοήθεια ενός μηχανισμού που ενεργοποιείται από ένα συρόμενο διακόπτη ή ένα πλήκτρο . Υπάρχουν διάφοροι τύποι επαναληπτών. Τετάρτων-επαναλήπτης: ηχώντας μια χαμηλή νότα για τις ώρες και ένα "Ding-Dong" για κάθε ένα από τα τέταρτα. Πέντε-λεπτών επαναλήπτης: χτύπημα των ωρών, των τετάρτων και των περιόδων πέντε-λεπτών μετά από το τέταρτο. Λεπτού-επαναλήπτης: χτύπημα των ωρών, των τετάρτων και των λεπτών. Grande sonnerie (μεγάλος ήχος): χτύπημα των ωρών και των τετάρτων αυτόματα και επαναλαμβάνοντας όταν πιέζεται ένα κομμάτι-πίεσης. Επαναλήπτης Chiming: στο οποίο τα τέταρτα χτυπιούνται σε τρία ή τέσσερα gongs διαφορετικού τόνου.

Ρότορας

Ημικυκλικός δίσκος βαριού μετάλλου, το οποίο φτιάχτηκε για να περιστρέφεται μέσα στην κάσα ενός αυτόματου ρολογιού από την ενέργεια που παράγεται από τις μετακινήσεις του βραχίονα του κομιστή. Το βάρος του τείνει πάντα να το φέρει πίσω στην κάθετη θέση. Αποσυμλέκοντας από μια ειδικά σχεδιασμένη συσκευή, οι περιστροφές του συνεχώς κουρδίζουν το κύριο ελατήριο του ρολογιού.

Δεύτερα

Βασική μονάδα του χρόνου (abbr. s ή SEC), που αντιστοιχεί σε ένα 86,000ό μέρος της μέσης ηλιακής ημέρας, δηλ. η διάρκεια της περιστροφής, περί τον άξονά του, μιας ιδανικής γης που περιγράφει έναν κύκλο γύρω από τον ήλιο σε ένα έτος, με μια σταθερή ταχύτητα και στο πλάτος του Ισημερινού. Μετά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα ατομικά ρολόγια έγιναν τόσο ακριβή που θα μπορούσαν να καταδείξουν τις απειροελάχιστες παρατυπίες (μερικά εκατοστά ενός δευτερολέπτου ετησίως) της γήινης περιστροφής περί τον άξονά της.Αποφασίστηκε έπειτα να επαναπροσδιοριστούν τα πρότυπα αναφοράς . Αυτό έγινε από τη 13η Γενική Διάσκεψη σχετικά με τα Βάρη και τα Μέτρα το 1967, στους ακόλουθους όρους: " Δεύτερο είναι η διάρκεια 9.192.631.770 περιόδων ακτινοβολίας που αντιστοιχεί στη μετάβαση μεταξύ των δύο υπέρλεπτων επιπέδων της θεμελιώδους κατάστασης του ατόμου του καισίου 133". Συμβατικά, το δεύτερο διαιρείται σε δέκατα, σε εκατοστά, χίλια (χιλιοστά του δευτερολέπτου), εκατομμυριοστά (μικροδευτερόλεπτα), χιλιοστα εκατομμυριοστά (νανοδευτερόλεπτα) και δισεκατομμυριοστά (picoδευτερόλεπτα).

Ρύθμιση (στο χρόνο)

Διαδικασία τοποθέτησης τών δεικτών ενός ρολογιού ή ενός επιτραπέζιου ρολογιου στη θέση που αντιστοιχεί στον ακριβή χρόνο.

Απορροφητής κλονισμού

Ελαστικό βάση που, σε ένα ρολόι, προορίζεται να απορροφεί τους κλονισμούς που παραλαμβάνονται από το υλικό ισορροπίας και προστατεύει έτσι τους λεπτούς άξονές του από ζημία.

Σκελετός

Ρολόι σκελετός: ρολόι στο οποίο η κάσα και τα διάφορα μέρη του μηχανισμού είναι από διαφανές υλικό, επιτρέποντας στα κύρια μέρη του ρολογιού να φαίνονται .

Χρονόμετρο με διακόπτη

Όργανο κράτησης χρόνου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση διαστημάτων του χρόνου. Όταν αυτό γίνεται, η χρονική ενδειξη εν μέρει ή πλήρως χάνεται έως ότου επαναρυθμισθούν οι δείκτες .

Κρουστικός-μηχανισμός

Σε έναν ρολοι, αυτόματος ή χειροκίνητος μηχανισμός που χτυπά τις ώρες, κ.λπ.., ή χτυπά ένα συναγερμό-κουδούνι (επαναλήπτης ).

Ταχύμετρο

Όργανο για τη μέτρηση της ταχύτητας. Στήν ωρολογοποιία , ένα χρονόμετρο ή χρονογράφος με έναν κλιμακωτό πίνακα στον οποίο η ταχύτητα μπορεί να διαβαστεί σέ χιλιόμετρα ανά ώρα ή κάποια άλλη μονάδα (δείτε χρονόμετρο).

Terminage

Γαλλικός όρος που δείχνει τη διαδικασία συναρμολόγησης τών μερών ρολογιών για λογαριασμό ενός παραγωγού.




Termineur

Γαλλικός όρος για ανεξάρτητο ωρολογοποιό (ή εργαστήριο) πού συμμετείχε στήν συναρμολόγηση τών ρολογιών, είτε πλήρως είτε εν μέρει, για λογαριασμό ενός "etablisseur" είτε ενός "κατασκευαστή", οι οποίοι παρέχουν τα απαραίτητα εξαρτήματα.

Χρονόμετρο

Οργανο που χρησιμοποιείται για την καταχώρηση διαστημάτων του χρόνου (διάρκειες, συνοπτικοί χρόνοι), χωρίς οποιαδήποτε ένδειξη του χρόνου της ημέρας.

Tourbillon

Συσκευή που εφευρέθει για να εξαλείψει τα λάθη του ποσοστού στις κάθετες θέσεις. Αποτελείται από μια κινητό μεταφορέα ή ένα κλουβί που φέρνει όλα τα μέρη του συστήματος διαφυγής, με την ισορροπία στο κέντρο. Το γρανάζι διαφυγών γυρίζει γύρω στό σταθερό τέταρτο τροχό. Η κάσα κάνει μια περιστροφή ανά λεπτό, ακυρώνοντας κατά συνέπεια τα λάθη του ποσοστού στις κάθετες θέσεις.

Ταλάντωση

Κίνηση ενός εκκρεμούς ή άλλου ταλαντευόμενου στοιχείου, που περιορίζεται από δύο διαδοχικές ακραίες θέσεις. Η κίνηση ενός μηχανικού ρολογιού κάνει γενικά πέντε ή έξι ταλαντώσεις ανά δευτερόλεπτο (δηλ. 18.000 ή 21.600 ανά ώρα), αλλά αυτή ενός υψηλής συχνότητας ρολογιού μπορεί να κάνει επτά, οκτώ ή ακόμα και δέκα ταλαντώσεις ανά δευτερόλεπτο (δηλ. 25.200, 28.800 ή 36.000 ανά ώρα).

Υλικό ρολογιών

Χαλαρά μέρη, εξαρτήματα είτε για την παραγωγή των ρολογιών είτε για την επισκευή τους. Στην τελευταία περίπτωση, καλούνται συχνά τα "ανταλλακτικά" ή "υλικό επισκευής".

Αδιάβροχο

φτιαγμενο για να αποτρέψει το ύδωρ από την είσοδο. Αδιάβροχη κάσα , κάσα της οποίας οι ενώσεις γίνονται για να αποτρέψουν την υγρασία από την είσοδο.

Κούρδισμα

Λειτουργία που συνίσταται στη σκλήρυνση του κύριου ελατηρίου ενός ρολογιού. Αυτό μπορεί να γίνει με το χέρι (με τη βοήθεια της κορώνας) ή αυτόματα (με τη βοήθεια ενός ρότορα .

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ :

Aperture

Small opening. The dials of some watches (in French: montres à guichet) have apertures in which certain indications are given (e.g. the date, the hour, etc).

Applique

Applique or applied chapters are numerals or symbols cut out of a sheet metal and stuck or riveted to a dial.

Assembling

Process of fitting together the components of a movement. This was formerly done entirely by hand, but the operations have now been largely automated. Nevertheless, the human element is still primordial, especially for inspection and testing.

Assortiment

French term for the parts used for making an escapement.

Automatic Watch

A watch whose mainspring is wound by the movements or accelerations of the wearer's arm. On the basis of the principle of terrestrial attraction, a rotor turns and transmits its energy to the spring by means of an appropriate mechanism. The system was invented in Switzerland by Abraham-Louis Perrelet in the 18th century.

Balance

Moving part, usually circular, oscillating about its axis of rotation. The hairspring coupled to it makes it swing to and fro, dividing time into exactly equal parts. Each of the to-and-fro movements of the balance ("tick-tack") is called an "oscillation". One oscillation is composed of two vibrations.

Bar, lug

In wristwatch-cases, a thin metal rod fixed between the horns, for attaching the wristlet.

Barrel

Thin cylindrical box containing the mainspring of a watch. The toothed rim of the barrel drives the train.
Bridge Complementary part fixed to the main plate to form the frame of a watch movement. The other parts are mounted inside the frame (part of the "ébauche").

Calibre

Originally used to mean the size of a watch movement, this term now denotes a type of movement (men's calibre, automatic calibre, etc). When a calibre number is accompanied by the manufacturer's mark, it serves as an indication of origin.

(Watch-) Case

Container that protects the watch-movement from dust, damp and shocks. It also gives the watch as attractive an appearance as possible, subject to fashion and the taste of the public.

Casing (up)

Process of inserting and fixing a watch movement into its case.

Chablon

French term for a watch movement (not including the dial and hands), of which all or part of the components are not assembled.

Chronograph

Watch or other apparatus with two independent time systems: one indicates the time of day, and the other measures brief intervals of time. Counters registering seconds, minutes and even hours can be started and stopped as desired. It is therefore possible to measure the exact duration of a phenomenon. Not to be confused with the timer, the stopwatch and the chronometer.

Chronometer

Watch which has undergone a series of precision tests in an official institute. The requirements are very severe: a few seconds per day in the most unfavourable temperature conditions (for mechanical watches) and positions that are ordinarily encountered.

Crown

Knurled knob located on the outside of a watch case and used for winding the mainspring. It is also used for setting the hands to the right time and for correcting thecalendar indications.

Date

Ordinal number referring to a day of the month: the 10th February.

Date-watch:

watch indicating the date, the month and sometimes the year and the phases of the moon. Also called a calendar-watch or calendar. Perpetual calendar: watch indicating leap years as well as the date.

Dial

Indicating "face" or plate of metal or other material, bearing various markings to show, in ordinary watches and clocks, the hours, minutes and seconds. Dials vary verymuch in shape, decoration, material, etc. The indications are given by means of numerals, divisions or symbols of various types.

Direct-drive

Refers to a seconds-hand that moves forwards in little jerks. Trotteuse, French term for a direct-drive seconds-hand, especially a centre seconds-hand.

Display

Indication of time or other data, either by means of hands moving over a dial (analogue display) or by means of numerals appearing in one or more windows (digital or numerical display); these numerals may be completed by alphabetical indications (alphanumerical display) or by signs of any other kind. Example: 12.05 MO 12.3 = 12 hours, 5 minutes, Monday 12th March. Such displays can be obtained by mechanicalor electronic means.

Ebauche

French term (but commonly used in English-speaking countries) for a movement blank, i.e. an incomplete watch movement which is sold as a set of loose parts, comprising the main plate, the bridges, the train, the winding and setting mechanism and the regulator. The timing system, the escapement and the mainspring, however, are not parts of the "ébauche".

Escapement

Set of parts (escape wheel, lever, roller) which converts the rotary motion of the train into to-and-fro motion (the balance).

Etablissage

French term for the method of manufacturing watches and/or movements by assembling their various components. It generally includes the following operations: receipt, inspection and stocking of the "ébauche", the regulating elements and the other parts of the movement and of the make-up; assembling; springing and timing; fitting the dial and hands; casing; final inspection before packing and dispatching.

Etablisseur
French term for a watch factory which is engaged only in assembling watches, without itself producing the components, which it buys from specialist suppliers.

Factory, works

In the Swiss watch industry, the term manufacture is used of a factory in which watches are manufactured almost completely, as distinct from an "atelier de terminage", which is concerned only with assembling, timing, fitting the hands and casing.

Fly-back Hand

In a chronograph with analogue display, an additional centre second hand which can remain superposed on the other one as it moves, can be stopped independently and then made to "fly back" so as to catch up with the other hand, can be stopped and reset to zero together with the other hand. In chronographs with numerical display, a "function" having the same effect.

Glass, Crystal

Thin plate of glass or transparent synthetic material, for protecting the dials of watches, clocks, etc.

Hand

ndicator, usually made of a thin, light piece of metal, very variable in form, which moves over a graduated dial or scale. Watches usually have three hands showing the hours, minutes and seconds.

Jewel Bearing,

endstone or pallet used for reducing friction. Generally made of synthetic material, except for the precious or semi-precious stones (ruby, sapphire, garnet) which are sometimes used in "de luxe" watches.
Main Plate Base plate on which all the other parts of a watch movement are mounted (part of the "ébauche").

Mainspring

The driving spring of a watch or clock, contained in the barrel.

Manufacture d'horlogerie

French term for a watch factory which itself produces the components (particularly the "ébauches") needed for the manufacture of its products (watches, alarm and desk clocks, etc).

Marine Chronometer

Highly accurate mechanical or electronic timekeeper enclosed in a box (hence the term box chronometer), used for determining the longitude on board ship.Marine chronometers with mechanical movements are mounted on gimbals so that they remain in the horizontal position is necessary for their precision.

Middle
(of watch-case)

Middle part of the case, in which the movement is fitted.

Movement

Assembly consisting of the principal elements and mechanisms of a watch or clock: the winding and setting mechanism, the mainspring, the train, the escapement, the regulating elements. "Anatomically", the movement consists of the "ébauche", the regulating elements and the other components.

Regulating Elements

Set of parts comprising the regulating system (sprung balance) and the escapement (escape wheel, lever and roller).

Repeater

Watch that strikes the hours by means of a mechanism operated by a push-piece or bolt. There are various types of repeaters. Quarter-repeater: sounding a low note for the hours and a "ding-dong" for each of the quarters; Five-minute repeater: striking the hours, quarters and five-minute periods after the quarter; Minute-repeater: striking the hours, quarters and minutes; Grande sonnerie (grand strike): striking the hours and quarters automatically and repeating when a push-piece is pressed down; Chiming repeater: in which the quarters are struck on three or four gongs of different pitch.

Rotor

Half-disc of heavy metal, which is made to rotate inside the case of an automatic watch by the energy produced by the movements of the wearer's arm. Its weight tends always to bring it back to the vertical position. Demultiplied by a specially designed device, its rotations continually wind the mainspring of the watch.

Second

Basic unit of time (abbr. s or sec), corresponding to one 86,000th part of the mean solar day, i.e. the duration of rotation, about its own axis, of an ideal Earth describing a circle round the Sun in one year, at a constant speed and in the plane of the Equator. After the Second World War, atomic clocks became so accurate that they could demonstrate the infinitesimal irregularities (a few hundreths of a second per year) of the Earth's rotation about its own axis. It was then decided to redefine the reference standard; this was done by the 13th General Conference on Weights and Measures in 1967, in the following terms: "The second is the duration of 9,192,631,770 periods of the radiation corresponding to the transition between the two hyperfine levels of the fundamental state of the atom of caesium 133". Conventionally, the second is subdivised into tenths, hundredths, thousendths (milliseconds), millionths (microseconds), thousand-millionths (nanoseconds) and billionths (picoseconds).

Setting (to time)

Process of bringing the hands of a watch or clock to the position corresponding to the exact time.

Shock Absorber

Resilient bearing which, in a watch, is intended to take up the shocks received by the balance staff and thus protects its delicate pivots from damage.

Skeleton

Skeleton watch: watch in which the case and various parts of the movement are of transparent material, enabling the main parts of the watch to be seen.

Stopwatch

Timekeeping instrument which can be used for measuring intervals of time. When this is done, the time display is partly or wholly lost until the hands are reset.

Striking-work, Striking-Mechanism

In a watch or clock, automatic or hand-operated mechanism that strikes the hours, etc, or rings an alarm-bell (v. repeater).

Tachometer

Instrument for measuring speed. In watchmaking, a timer or chronograph with a graduated dial on which speed can be read off in kilometres per hour or some other unit (see timer).

Terminage

French term denoting the process of assembling watch parts for the account of a producer.

Termineur

French term for an independent watchmaker (or workshop) engaged in assembling watches, either wholly or in part, for the account of an "établisseur" or a "manufacture", who supply the necessary loose parts.

Timer

Instrument used for registering intervals of time (durations, brief times), without any indication of the time of day.

Tourbillon

Device invented to eliminate errors of rate in the vertical positions. It consists of a mobile carriage or cage carrying all the parts of the escapement, with the balance in the centre. The escape pinion turns about the fixed fourth wheel. The case makes one revolution per minute, thus annulling errors of rate in the vertical positions.

Vibration

Movement of a pendulum or other oscillating element, limited by two consecutive extreme positions. The balance of a mechanical watch generally makes five or six vibrations per second (i.e. 18,000 or 21,600 per hour), but that of a high-frequency watch may make seven, eight or even ten vibrations per second (i.e. 25,200, 28,800 or 36, 000 per hour).

Watch Material

Loose parts, components either for producing watches or
for repairing them. In the latter case, they are often called "spare parts" or "repair material".

Water Resistant

Made to prevent water from entering. Water-resistant case, watch-case whose joints are made to prevent moisture from entering.

Winding

Operation consisting in tightening the mainspring of a watch. This can be done by hand (by means of the crown) or automatically (by means of a rotor)
These users thanked the author Megalos for the post:
Σιδ.Σταυρος (Τρί Φεβ 14, 2017 1:02 pm)
Rating: 7.69%
Το watchfunclub στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
marios_ch
Δημοσιεύσεις: 13388
Εγγραφή: Παρ Μάιος 15, 2009 9:17 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 194 times

Re: Λεξικο ωρολογιακων ορων

Δημοσίευση από marios_ch »

Πολύ καλή δουλειά, μπράβο....
Άβαταρ μέλους
antonis_ch
Δημοσιεύσεις: 7929
Εγγραφή: Παρ Μάιος 15, 2009 9:09 am
Has thanked: 51 times
Been thanked: 391 times

Re: Λεξικο ωρολογιακων ορων

Δημοσίευση από antonis_ch »

marios_ch έγραψε:Πολύ καλή δουλειά, μπράβο....
+1

Φιλικά,

Αντώνης
Άβαταρ μέλους
azaas
Δημοσιεύσεις: 211
Εγγραφή: Παρ Μάιος 15, 2009 7:12 pm
Τοποθεσία: Athens, Greece
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Λεξικο ωρολογιακων ορων

Δημοσίευση από azaas »

Πολύ καλή δουλειά!!!! To Chablon και το Assortiment δεν τα γνώριζα...

Φιλικά Κωνσταντίνος
Άβαταρ μέλους
Stardrive
Δημοσιεύσεις: 329
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 14, 2009 7:28 pm
Τοποθεσία: Lagrange point
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Λεξικο ωρολογιακων ορων

Δημοσίευση από Stardrive »

Όλοι μαθαίνουμε και συτό δεν καλό................. είναι το καλύτερο. :mrgreen:
Time is always present ticking or not
Η ευρυμάθεια δεν σε κάνει απαραίτητα καλύτερο άνθρωπο.
Άβαταρ μέλους
Σπύρος1972
Δημοσιεύσεις: 78
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 08, 2013 1:00 am
Τοποθεσία: Πειραιάς
Has thanked: 0
Been thanked: 3 times

Re: Λεξικο ωρολογιακων ορων

Δημοσίευση από Σπύρος1972 »

Τρομερή δουλειά 1000 μπράβο :sh:
Έμαθα πράγματα και ορολογίες που δεν γνώριζα!!!
Διωκε δόξαν και αρετήν.
Άβαταρ μέλους
Megalos
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 42413
Εγγραφή: Τετ Μάιος 13, 2009 3:05 am
Τοποθεσία: Athens
Has thanked: 38838 times
Been thanked: 8421 times

Re: Λεξικο ωρολογιακων ορων

Δημοσίευση από Megalos »

Χαίρομαι που το ανεσυρες Σπύρο :sh:
Βλέπω ότι μελετας το φόρουμ όσο λίγοι ...και αυτο είναι χαρα όλων μας
Το watchfunclub στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
Άβαταρ μέλους
Σπύρος1972
Δημοσιεύσεις: 78
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 08, 2013 1:00 am
Τοποθεσία: Πειραιάς
Has thanked: 0
Been thanked: 3 times

Re: Λεξικο ωρολογιακων ορων

Δημοσίευση από Σπύρος1972 »

Και δικιά μου χαρά που με δεχτήκατε απλόχερα στην παρέα σας.
Διωκε δόξαν και αρετήν.
Απάντηση