Σελίδα 41 από 41

Re: Συνταγες

Δημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 13, 2024 3:43 pm
από Giorgos_I
Στο θέμα, έχω εμβαθύνει αρκετά. Φυσικά, ΠΑΝΤΑ υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, ακόμα και σε μια παρασκευή ( συνταγή ) που την έχουμε κάνει δεκάδες, ή εκατοντάδες φορές.

Οι Σεφ, προκειμένου να καταλήξουν στο "πιάτο", έχουν πειραματιστεί δεκάδες φορές, με διαφορετικές θερμοκρασίες, διαφορετικά πρόσθετα ( μπαχαρικά, αρωματικά, λεμόνια, πορτοκάλια, κλπ ), μέχρι τα πιάτα να έχουν το κάτι άλλο, να μην είναι το πχ κλασικό κοκκινιστό, που τρώμε στο σπίτι, αλλά να περιέχει και τις ........ίντριγκες, πχ κανέλλα, μπούκοβο, δάφνη, μπαχάρι, χωρίς όμως να "σκεπάζουν" την βασική ύλη, απλώς να τα νοιώθεις σαν υποστηρικτικά. Στην μαγειρική το λένε "να ακούγονται", προσθέτοντας στις τελικές γεύσεις, αλλά χωρίς να χάνουν το νόημα. Και να έχουν την επιθυμητή επίγευση. Αλλά μέχρι να καταλήξουν εκεί, έχουν "σπαταλήσει" πολλές ώρες και άπειρα υλικά, που εμείς, οι απλοί μάγειρες, δεν διαθέτουμε, είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε λόγω κόστους πρώτης ύλης. Εκείνοι όμως επενδύουν, αυτό είναι το επάγγελμά τους, να κάνουν το ιδιαιτερο, που εμείς θα πάμε, θα πληρώσουμε για να το απολαύσουμε.

Και στο κρέας, τα περιθώρια είναι μεγάλα. Μπορεί κάποιος να παίξει με πάρα πολλά δευτερεύοντα υλικά, με σάλτσες, με μέλι, με μαρινάδες, με αρωματικά βότανα, με μπαχαρικά, κλπ. Σε πιο ευαίσθητα όμως υλικά, όπως τα ψάρια, ( αδυναμία μου από νεαρά ηλικία, κληρονομιά από την μάνα μου :gf: ) τα "πρόσθετα" μπορούν να αλλοιώσουν την γεύση πχ αυτό το δενδρολίβανο που βάζουν πολλοί, και τελικά να τρώς το ..........θυμιατό του παππά της γειτονιάς :cry_1:

Κάποιοι μάγειρες, και με ........εξειδίκευση στα ψάρια, τα .........χαρακώνουν, για να πάει η θερμοκρασία και μέσα. Αυτό όμως διώχνει τους χυμούς, και το ψάρι μας στεγνώνει. Θα μου πείς, ο Λαζάρου που το κάνει ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ και ξέρεις εσύ ? :slap: Ο Λαζάρου - απολύτως σεβαστός και έχω μάθει πολλααααααααααα από αυτόν - έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ εμπειρία και δυνατές φωτιές, και ψήνει οριακά, που ένας ερασιτέχνης, έστω και έμπειρος, δεν μπορεί πιθανόν να το προλάβει, μια και στο τέλος, η θερμοκρασία στην σάρκα, ανεβαίνει ταχύτατα , ενα βαθμό ανα λεπτό, και ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να ανεβαίνει ΚΑΙ αφού το αποσύρουμε από την φωτιά. ( όπως συμβαίνει σε όλα τα υλικά - και ο λόγος που σε κάποια τα βάζουμε σε νερό με πάγο για να κόψει ο βρασμός ). Αρα, το βγάζω πιο νωρίς, για να το συνδυάσω μια και η διάσπαση του κολλαγόνου γίνεται μετά τους 60ºC ? Και σε ποια θερμοκρασία να το βγάλω ? Στους 58 ? Στους 60 ? Ολα εξαρτώνται από την μάζα ( μέγεθος ) του ψαριού, ένταση της πηγής θερμότητας, μέσο ( λάδι - αέρας ).

Τα αναφέρω, μια και μου δώσατε βήμα :ha: απλώς σαν ένα μόνον παράδειγμα ότι η μαγειρική είναι επιστήμη / τέχνη και τα πολλά χιλιόμετρα που είπαμε.

Και βγάλαμε το ΤΕΛΕΙΟ ψάρι. Ψησιμο για Oscar . Αλλά μετά, τι βάζω ? Λαδολέμονο με μουστάρδα ? Λαδολέμονο με μαϊντανό ? Λαδολέμονο με νερό για να γαλακτοματοποιηθεί ? Λεμόνι σκέτο ? Fish sauce ? :surprise:

Εδώ, επεισέρχεται η προσωπική αντίληψη - γεύση - μνήμες - γούστο. Ειναι αυτό που είπαμε οι προσωπικές / οικογενειακές προτιμησεις. :smile:

Συμπεραίνουμε λοιπόν, αυτό που ανέφερα προηγουμένως ότι από τις συνταγές επιλέγουμε κάποια βασικά στοιχεία, αλλά μετά, με την εμπειρία, προσαρμόζουμε τις παρασκευές στις δικές μας προτιμήσεις, προκειμένου να απολαμβάνουμε αυτό οπου αρέσει ΣΕ ΕΜΑΣ και όχι στον δημιουργό της συνταγής. Ελπίζω κατανοητό. :smile:

Re: Συνταγες

Δημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 13, 2024 3:44 pm
από Giorgos_I
....σταματήστε τον ! Δεν τον αντέχουμε άλλο :zoro:

Re: Συνταγες

Δημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 13, 2024 5:36 pm
από gep
Giorgos_I έγραψε:....σταματήστε τον ! Δεν τον αντέχουμε άλλο :zoro:
Ήταν να μην γίνει η αρχή, τώρα ποιός σε πιάνει Εικόνα

Sent from my SM-S918B using Tapatalk


Re: Συνταγες

Δημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 13, 2024 6:41 pm
από Giorgos_I
...ε, ας αποφύγω τα κρεατικά για σήμερα, μια και έσαξα .......μυδοπίλαφο, λεμονάτο με άνιθο και ψιλή γαριδίτσα.

Λεπτομέρεια

Εικόνα

Γενική άποψη

Εικόνα

και φυσικά και το ρολόι της .......μαγειρικής

Εικόνα :gf:


Αν δεν μπω στο φόρουμ αύριο, θα έχω πάθει .............δηλητηρίαση :surprise:

Re: Συνταγες

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 14, 2024 2:06 pm
από spyoly
Αυτό θέλει καλό κρασί Γιώργο,εξαιρετική εκτέλεση👌

Re: Συνταγες

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 14, 2024 9:43 pm
από Giorgos_I
Giorgos_I έγραψε: Τετ Μαρ 13, 2024 6:41 pm
Αν δεν μπω στο φόρουμ αύριο, θα έχω πάθει .............δηλητηρίαση :surprise:
Επέζησα ! Δεν με .....ξεφορτωθήκατε :wistle:

Re: Συνταγες

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 14, 2024 10:05 pm
από Megalos
Giorgos_I έγραψε: Πέμ Μαρ 14, 2024 9:43 pm
Giorgos_I έγραψε: Τετ Μαρ 13, 2024 6:41 pm
Αν δεν μπω στο φόρουμ αύριο, θα έχω πάθει .............δηλητηρίαση :surprise:
Επέζησα ! Δεν με .....ξεφορτωθήκατε :wistle:
lol lol ευτυχως που επεζησες διοτι αυτα που μας εγραψες και περιεγραψες ειναι εξαιρετικα .... δεν εχω ασχοληθει αλλα βλεπω οτι οντως ειναι επιστημη οταν πρεπει να ξερεις ολες τις λεπτομερειες
που ανεφερες παραπανω ...
συνεχισε φιλε διοτι πραγματικα σε χαιρομαι με τις γνωσεις σου :sh: