Συνταγες

για να χαλαρωνουμε
Άβαταρ μέλους
snapper
Δημοσιεύσεις: 5666
Εγγραφή: Τετ Αύγ 05, 2009 4:21 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 185 times

Re: Συνταγες

Δημοσίευση από snapper »

Ευχαριστω πολυ Κωστα.. :sh:

Να και μια για τον Μαριο..που θελει το ρυζακι του.. ;)

'Κοτοπουλο με γιαουρτι και ρυζι μπασματι'

Παιρνουμε στηθος κοτοπουλο κοβουμε σε κυβους και τσιγαριζουμε σε ελαιολαδο μαζι με κρεμμυδι.

Εικόνα

Εικόνα

Σβηνουμε με κοκκινο κρασι και σκεπαζουμε.

Εικόνα

Συγχρονος φτιαχνουμε και ρυζι μπασματι για συνοδεια..

Εικόνα

,,καθως και μια σως γιαουρτιου..

Εικόνα

...ενα γιαουρτι λιγη μαγιονεζα χυμο λεμονιου και φύλλα μαιντανου..

Εικόνα

Στη συνεχεια ριχνουμε τα μπαχαρικα μας..
..λιγο αλατι,φρεσκοτριμενο πιπερι,μια κουταλια καρυ ειναι αρκετα..

Εικόνα

χαμηλώνουμε την φωτια σκεπαζουμε και αφηνουμε να δεσει καλα..

Σερβιρουμε με την εξης σειρα..

Εικόνα

..καλη μας ορεξη..
marios_ch
Δημοσιεύσεις: 13388
Εγγραφή: Παρ Μάιος 15, 2009 9:17 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 194 times

Re: Συνταγες

Δημοσίευση από marios_ch »

φοβερος Δημητρη..... μου αρεσουν πολυ αυτες οι συνταγες κοτοπουλο με σαλτσα και συνοδευτικο ρυζι...

φοβερο......
Άβαταρ μέλους
antonis_ch
Δημοσιεύσεις: 7929
Εγγραφή: Παρ Μάιος 15, 2009 9:09 am
Has thanked: 51 times
Been thanked: 391 times

Re: Συνταγες

Δημοσίευση από antonis_ch »

Μπραβο ρε Δημητρη!!
Άβαταρ μέλους
Megalos
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 42088
Εγγραφή: Τετ Μάιος 13, 2009 3:05 am
Τοποθεσία: Athens
Has thanked: 38465 times
Been thanked: 8290 times

Re: Συνταγες

Δημοσίευση από Megalos »

Δημητρη ευχαριστουμε και παλι
πρεπει ομως να μας προτεινεις και νηστισιμα φαγητο τωρα :book:
Το watchfunclub στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
Άβαταρ μέλους
snapper
Δημοσιεύσεις: 5666
Εγγραφή: Τετ Αύγ 05, 2009 4:21 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 185 times

Re: Συνταγες

Δημοσίευση από snapper »

Κωστα κανενα προβλημα..
..μονο που θα πρεπει να βρω καποιον να το φαει.. :ha:

Ισως την Μ.εβδομαδα που θα νηστεψω και εγω.. ;)
Άβαταρ μέλους
Megalos
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 42088
Εγγραφή: Τετ Μάιος 13, 2009 3:05 am
Τοποθεσία: Athens
Has thanked: 38465 times
Been thanked: 8290 times

Re: Συνταγες

Δημοσίευση από Megalos »

snapper έγραψε:Κωστα κανενα προβλημα..
..μονο που θα πρεπει να βρω καποιον να το φαει.. :ha:

Ισως την Μ.εβδομαδα που θα νηστεψω και εγω.. ;)
Δημητρη κανενα προβλημα για το ποιος θα το φαει :ha: :ha:
Το watchfunclub στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
Άβαταρ μέλους
Megalos
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 42088
Εγγραφή: Τετ Μάιος 13, 2009 3:05 am
Τοποθεσία: Athens
Has thanked: 38465 times
Been thanked: 8290 times

Re: Συνταγες

Δημοσίευση από Megalos »

εχουν περασει πολλα χρονια για αυτο το νημα ...
μιας και ο φιλος Γιωργος Giorgos_I ανεφερε οτι μαγειρευει ας το εχει υποψιν το νημα αυτο οπου μπορουμε να προτεινουμε και συνταγες μαγειρικης :book:
Το watchfunclub στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Facebook: https://www.facebook.com/groups/118633621493682/
Instagram: https://www.instagram.com/watchfunclub/
Άβαταρ μέλους
Giorgos_I
Δημοσιεύσεις: 277
Εγγραφή: Παρ Ιαν 26, 2024 11:40 pm
Has thanked: 105 times
Been thanked: 341 times

Re: Συνταγες

Δημοσίευση από Giorgos_I »

Megalos έγραψε: Δευ Μαρ 11, 2024 10:36 pm εχουν περασει πολλα χρονια για αυτο το νημα ...
μιας και ο φιλος Γιωργος Giorgos_I ανεφερε οτι μαγειρευει ας το εχει υποψιν το νημα αυτο οπου μπορουμε να προτεινουμε και συνταγες μαγειρικης :book:
Με χαρά. Απλώς, ο Giorgos_I, απλώς.............μαγειρεύει.

Ακολουθώ συνταγές "μαμαδίστικες", κλασικές, αφου πρώτα διαβάσω / δώ videos / συνδυάσω μαγειρικές τεχνικές διαφορετικών σχολών, από τον κλασικό και πρώτο διδάξαντα Ν. Τσελεμεντέ, νότες από Gordon Ramsay, βασικές τεχνικές από Αργυρώ, Πετρετζικη, Λαζάρου, Γιάννη Λουκάκο, και ουκ έστιν ο αριθμός.

Από μικρούλης, ανακατευόμουνα στην κουζίνα, σαν βοηθος της μαμάς, που ήταν εξαιρετική μαγείρισσα, λόγω αγάπης στην μαγειρική και όχι επειδή ήταν η κλασική μαμά / οικοκυρα που έμενε στο σπίτι, μια και ήταν εργαζόμενη στον ΟΗΕ, υπεύθυνη τομέα προσφύγων, ( με 2 πανεπιστημιακούς τίτλους και 4 επίσημες γλώσσες - σαν όλους τους Ελληνες της Αιγύπτου ).

Σαν Λυκόπουλο στα 10 τόσα, πήρα και το πτυχίο μαγείρου, ετοιμαζοντας γεύματα σε κατασκήνωση. Προς μεγάλη έκπληξη των "μεγάλων" βαθμοφόρων, που ένας πιτσιρικας τα κατάφερνε με τις κατσαρόλες και τα τηγάνια. :ha:

Για κάποια χρόνια, η απασχόληση ήταν ελάχιστη, μια και με είχε αναλάβει η αδελφή μου, αντίστοιχα εξαιρετικη σαν την μαμά.

Ξαναμαγείρευα σαν φοιτητής στα ξένα, μεχρι που βρήκα μάγειρα και εγώ ..........έπλενα πιάτα - τηγάνια - κατσαρόλες. Ο καλός μάγειρας, φαίνεται στην λάντζα, :good: Με τον μάγειρα αυτόν, με την επιστροφή στην Ελλάδα, γίναμε κουμπάροι.

Και μετά, ήρθε ο .......έρωτας. :rose Αγάπησα μια κυρία, Αγγλίδα, ( ...εδώ, στην Ελλάδα ) που είχε ........catering τις πρεσβείες της Κοινοπολιτείας. Αγγλιδα που μαγείρευε. Σαν να λέμε...........ξανθός νεγρος. Εννοιες ασυμβιβαστες. Και όμως. Ετσι ήταν. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ. Οπότε, την βοηθουσα και ..........ΜΑΘΑΙΝΑ. Η επαγγελματική κουζίνα, διαφέρει 100 % από την ερασιτεχνική του σπιτιού. πχ Γαριδομακαρονάδα. Παρασκευάζονται ΧΩΡΙΣΤΑ τα ζυμαρικά, οι γαρίδες, οι σάλτσες, τα λαχανικά, και άν είναι όπως πρέπει, τότε "συνδέονται" στο τελικό πιάτο. Οι λόγοι ? Πολλοί. Το κάθε υλικό θέλει δικές του θερμοκρασιες και χρόνους, αν μια παρασκευή δεν βγεί καλή - δεν χαλάει το σύνολο ( οικονομική ζημιά - αλλοίωση ποιότητας / γεύσης ), αν είναι να στηθει τραπέζι με
θερμαντικά, οι παρασκευές πρέπει να σταματήσουν πριν την ολοκλήρωση και να τελειώσουν στο τραπέζι με τα "οινοπνεύματα" θέρμανσης, για να μην στεγνώσουν - ξεραθούν - λαστιχώσουν οι γαρίδες. Εκεί, πρωτοείδα και έμαθα τα θερμόμετρα κουζίνας. Και τα χρονόμετρα. Τις χύτρες ταχύτητας τις ήξερα από το σπίτι. :wistle:

Η μαγειρική απαιτεί κάποιες βασικές γνώσεις, φαντασία, αγάπη και ..........πολλά χιλιόμετρα. Που εγώ, δεν έχω τόσα πολλά, αλλά, ........προσπαθώ.

Η γνώση της φυσικής των υλικών και η μετουσίωσή τους με την θερμοκρασία - τα πως και τα γιατί - ειναι επίσης βασική γνώση, που οι γιαγιάδες μας δεν είχαν, αλλά τα έκαναν σωστά.

Μέχρι που ήρθε ο κος Louis Camille Maillard Γάλλος χημικός και περιέγραψε αφού μελέτησε, κάποιες αντιδράσεις, ανάλογα με το υλικό και τις θερμοκρασίες, που πλέον ονομάζονται προς τιμην του αντιδράσεις Μαγιάρ. Και εκεί, μαθαίνουμε πολλά, πως ένα φαγητό μπορεί να είναι καλό, αλλά όχι ελκυστικό - μυρωδάτο, ή πως να αποφεύγουμε να κάνουμε την μπριζόλα........σόλα. :slap:

Ενα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ site όπου αναλύονται λεπτομερώς οι αντιδράσεις, είναι το caruso του Παπαζυμούρη. Οποιος θέλει, διαβάζει, και αποκτά γνώση. Γιατί πολλοι άλλοι, απλώς δίνουν υλικά, και τρόπο χειρισμου χωρίς λεπτομέρειες, ή προσπερνάνε τεχνικές ή διαδικασίες, που κάποιος μη έμπειρος, δεν αντιλαμβάνεται. Και τελικά το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο.

Προσωπικά, μετά από πολλή ανάμιξη, κάνω συνθέσεις που ταιριάζουν περισσότερο στο οικογενειακό μας γουστο, συνδυάζοντας τεχνικες από διαφορετικούς σεφ.

Και ο κάθε ένας, αυτό πρέπει να κάνει. Προσαρμόζει τις οδηγίες στην οικογενειακή προτίμηση, ώστε το αποτέλεσμα να μην ξεφεύγει, πχ στο αλάτι, στα μπαχάρια, στο λάδι, στα βουτυρα, κλπ. Ο διάσημος σεφ πχ, κάνει φαγητό, που πας για μπαλονάκι, που εμείς, μειώνοντας κάποια πρόσθετα, το κανουμε πιο ελαφρύ, πιο διαιτητικό, πιο υγιεινό, χωρίς να αλλιώνουμε τα βασικά υλικά.

Καταλήγοντας, να πω ότι έχω πολλές συνταγές, προσαρμοσμένες στην οικογένεια ή στο γουστο μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αρέσουν σε άλλους. Θα μπορουσα να βάλω κάποιες, ενδεικτικά, αλλά πάντα με την δήλωση ότι είναι βασικές συνταγές που ο καθένας θα μπορεί να βρεί από τους τηλεμάγειρες, στο νετ, σε βιβλία.

Πάντως, το σημείο που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι δεν ακολουθούμε τυφλά μια συνταγή, γιατί απλώς εκπροσωπεί τα γουστα κάποιου άλλου. Το να πάρουμε κάποιες ιδέες ή τα βασικά χαρακτηριστικά, πχ υλικά - σκεύος, κλπ. είναι το καλύτερο. Εχουμε έναν μπούσουλα ( πυξίδα ) αλλά από εκεί και πέρα, πειρατές. :good: Το δε θέμα θερμοκρασιών / χρόνων, είναι άλλη πληγή. Τόσοι βαθμοί στον φουρνο, για τόση ώρα. ΛΑΘΟΣ ! Αλλο αν το πχ ψάρι είναι 2 πόντους πάχος, πχ φαγκρί, άλλο αν είναι πχ γλώσσα. Οπότε, βρίσκουμε τις ιδανικλες θερμοκρσίες, ψάρι - κρέας - κοτόπουλο, και μετά, με το θερμόμετρο φουρνου, ψήνουμε όσο χρειάζεται. ή ακολουθουμε τις ελάχιστες ασφαλείς θερμοκρασίες, άλλες για μοσχάρι, άλλες για κοτόπουλο, άλλες για χοιρινό. Οι μολύνσεις,, αν δεν πιάνουμε θερμοκρασίες αποστείρωσης, παραμονεύουν. Οπότε, προσεγγίζουμε το θέμα της υγιεινής από την σωστή πλευρα.

Και απολογουμαι για την αναφορά σε κάποια προσωπικά ιστορικά στοιχεία, αλλά έπρεπε να δοθούν οι αρχές της εμπλοκης μου με το σπόρ. Εξ άλλου, όλα είναι πριν από 20 χρόνια, οπότε, .............έχουν παραγραφεί. :gf: ή οι ήρωες, είναι πλέον ...........δηλητηριασμενοι από τα ........φαγητά μου :zoro:


Και το αντίστοιχο ανεκδοτο.

Δημοσίευση σε εφημερίδα ( πριν από 10-ετίες )

--Οτι πρέπει να ξέρει η καθε κοπέλα πριν από τον γάμο της. Με αναλυτικα κείμενα και έγχρωμες φωτογραφίες. Αποστέλλουμε σε διακριτικη συσκευασια με αντικαταβολή.

Εξαψη στην σκεψη των κορασίδων, που άμεσα έβαλαν παραγγελία. Επιτέλους, θα μαθουμε .........μυστικά.

Φυσικά, με την παραλαβή, απογοητεύτηκαν, μια και δεν έλαβαν οδηγό σεξ αλλά εναν "οδηγό μαγειρικης". :cigar:
These users thanked the author Giorgos_I for the post (total 2):
gep (Τετ Μαρ 13, 2024 10:31 am) • Megalos (Πέμ Μαρ 14, 2024 9:59 pm)
Rating: 15.38%
spyoly
Δημοσιεύσεις: 307
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 25, 2024 1:09 pm
Has thanked: 389 times
Been thanked: 460 times

Re: Συνταγες

Δημοσίευση από spyoly »

:zoro:
spyoly
Δημοσιεύσεις: 307
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 25, 2024 1:09 pm
Has thanked: 389 times
Been thanked: 460 times

Re: Συνταγες

Δημοσίευση από spyoly »

spyoly έγραψε: Τετ Μαρ 13, 2024 11:18 am:zoro:
Εξαιρετικές πληροφορίες Γιώργο
Απάντηση